Ψηλό Χωριό (Νούτσομβρο)Στο Νομό Φωκίδας, στους πρόποδες των Βαρδουσίων, ανάμεσα στα μικρά ορεινά χωριά της περιοχής, βρίσκεται το Ψηλό Χωριό ή Νούτσομβρο (Καρυδοχώρι). Για όλους εμάς που η καταγωγή μας είναι από αυτό το χωριό, το θεωρούμε ακόμη ένα στολίδι της ορεινής Φωκίδας. Χτισμένο σε μια πλαγιά και σε υψόμετρο 1200 μέτρων, κυκλωμένο από έλατα, οξιές και πλούσια χλωρίδα, είναι η περηφάνια μας.


Η αγάπη των ανθρώπων για τις ρίζες τους το κάνει ομορφότερο, γιατί προσπαθούν να διατηρήσουν την εικόνα της μικρής τους πατρίδας και να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την παραμονή τους εκεί που το ίδιο το χωριό χαρίζει απλόχερα σ' αυτούς.


Οι μικρές γραφικές εκκλησίες, οι πηγές με τα τρεχούμενα νερά και τα θαμμένα από τη βλάστηση μικρά ποτάμια συμπληρώνουν το τοπίο.Ξεκινώντας από το Μόρνο και διασχίζοντας την οροσειρά, η διαδρομή είναι μαγευτική. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο χωριό δίνει την άνεση στον επισκέπτη να φτάσει στο τελικό προορισμό του, στην πλατεία, όπου μπορεί εκεί να απολαύσει τον καφέ του ή το ούζο του σε μια πλατεία με ανοικτό ορίζοντα.Οι δύο εκκλησίες του χωριού, είναι ο Άγιος Γεώργιος που κτίστηκε το 1852 και ο ‘Aγιος Νικόλας στην κορυφή του.  Το χωριό συμμετείχε στους αγώνες ενάντια στην Τουρκοκρατία.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΨΗΛΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
έτος ίδρυσης 1960

Διευθύνσεις σχετικές με το χωριό:
Σελίδα Συλλόγου: http://www.psilochorio.eu/
Στο facebok θα βρειτε το ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΨΗΛΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ, το Ψηλό Χωριό  και την  Τοπικη Κοινοτητα Υψηλου Χωριου


Έργα του Ψηλοχωρίτη συγγραφέα Γιώργου Παπαϊωάννου:
 (1982) ΗΡΩΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ
(1985) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
(1985) ΗΡΩΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
(1987) ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ
(1991) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ(1993) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ
(1997) Η ΒΡΥΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

Έργα του Ψηλοχωρίτη συγγραφέα Χρήστου Ι.Παπαϊωάννου:
(2016) Η οργή των βουνών, Ιωλκός
(2015) Αναρχικός κατηγορίας "Βήτα", Ιωλκός
(2013) Περιμένοντας την Ανάσταση, Ιωλκός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.