Πανηγύρια & Πεζοπορία

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Τα παραδοσιακά πανηγύρια των χωριών μας:

τον Ιούνιο 
του Αγ. Πνεύματος στο Περιβόλι


τον  Ιούλιο
20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στο Κροκύλειο
26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής στο Κουπάκι
26 και 27 Ιουλίου, του Αγ. Παντελεήμονα στην Πενταγιού   

τον Αύγουστο 
15 Αυγούστου, της Παναγίας, στο Αλποχώρι, στο Διχώρι, στην Κερασιά και στον Κόκκινο
23 Αυγούστου, Κοιμήσεως της Παναγίας στο Ζοριάνο, στο Κριάτσι και στο Τρίστενο
29 Αυγούστου, του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στην Αρτοτίνα 

Δυστυχώς τα πανηγύρια εκτός του Αυγούστου έχουν σταματήσει ή ατονίσει .Κάποια χωριά που είχαν τη θρησκευτκή εορτή εκτός καλοκαιριού τη μεταφέραν στον Δεκαπενταύγουστου. Νέες γιορτές που τείνουν τα τελευταία χρόνια να καθιερωθούν είναι η γιορτή γαμπρών και νυφών στο Κροκύλειο (16 Αυγούστου), η γιορτή των κυνηγών (ή αγριογούρουνου) στη  Πενταγιού (Νοέμβριο), η γιορτή του τσίπουρου (κοντά στην 28η Οκτωβρίου) και η γιορτή του μοσχαριού (παραμονή Αγ. Πνεύματος) στο Αλποχώρι.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πρώτο Σάββατο συνήθως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας, διοργανώνει αντάμωμα όλων των χωριών στην τοποθεσία Πραττά - Λάκκος (λίγα χλμ. μετά την Πενταγιού). Η εκδήλωση που συγκεντρώνει με ζωντανή ορχήστρα, χορό και φαγητό, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1995.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι φροντίζουν κάθε καλοκαίρι αλλά και σποραδικά την υπόλοιπη περίοδο να διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων στα χωριά τους προκειμένου να ενθαρρύνουν τον κόσμο να τα επισκευθεί.  Πλούσιες εκδηλώσεις στο Κροκύλειο κάθε δεύτερη χρονιά (από το 1975 με τελευταία το 2017) περιλαμβάνει το φεστιβάλ Μακρυγιάννεια που διοργανώνει την περίοδο 10-16 Αυγούστου ο Σύλλογος Κροκυλειωτών "Ο Μακρυγιάννης". Επίσης κάθε χρόνο προς το τέλος Αυγούστου πραγματοποιούνται Διάκεια στην Αρτοτίνα από τον  Σύλλογο Αρτοτινών
Το 2018, διοργανώνεται για πρώτη φορά το φεστιβάλ Δελφών που περιλαμβάνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις στο Κροκύλειο.
 

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία στο διεθνές μονοπάτι Ε4, Αρτοτίνα - Διχώρι, αλλά και στα μονοπάτια πολλών χωριών τα οποία οι τοπικοί Σύλλογοι, τα συντηρούν ή και τα έχουν σημάνει όπως του Κουπακίου. Πολλά από τα μονοπάτια που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, εντάχθηκαν στη μελέτη ενός δικτύου που επιχείρησε η Ομοσπονδία να διαμορφώσει.
 Διαβάστε την μελέτη δικτύου μονοπατιών & πεζοπορικών διαδρομών στη γεωγραφική περιοχή του πρώην Δήμου Βαρδουσίων, που εκπόνησε το 2002 η Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας και επιδιώκει εκ νέου σήμερα να υλοποιήσει. Περιλαμβάνει 12 μαγευτικές διαδρομές που διατρέχουν τα χωριά της ορεινής Δωρίδας. 

Για διαδρομές με 4x4 και μηχανές μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το καταφύγιο Παναγιάς στο Κροκύλειο και την Ι.Μ. Προδρόμου, στην Αρτοτίνα, όπου μόνασε ο Α. Διάκος.
Για διαμονή με φαγητό μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα-ταβέρνα του Κροκυλείου (τηλ. 2266041500) που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, ή στον αντίστοιχο "Εν Πενταγιοις 1862" (τηλ. 6977413714) που βρίσκεται στην πλατεία της Πενταγιού. Δυνατότητα διαμονής αλλά και φαγητό υπάρχει επιπλέον στην Αρτοτίνα και στο Διχώρι ή και σε άλλα χωριά ανάλογα την εποχή.ενημερωτική πινακίδα στο Διχώρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.