Τρίστενο (Δρεστενά) Το Τρίστενο, χτισμένο σε υψόμετρο 825 μέτρων, βρίσκεται πολύ κοντά στην Πενταγιού και είναι ένα χωριό πολύ πλούσιο σε πράσινο και νερά.  Κάτω από το χωριό διέρχεται ο ποταμός Κόκκινος που εκβάλει στην Τεχνιτή Λίμνη του Μόρνου. Η ιστορία του χωριού ανάγεται στους αρχαίους χρόνους αφού στην ανατολική του πλευρά υπάρχουν ίχνη αρχαίου φρουρίου και οικισμού. 


 Το χωριό ονομαζόταν Δρεστενά μέχρι το 1928, οπότε μετονομάστηκε σε Τρίστενο. Πιθανότατα να προέρχεται από το Αρβανίτικο "Ντρεστενά" που σημαίνει ελαφότοπος. Το 1903 κατασκευάστηκε σιδερένια γέφυρα που εξυπηρετούσε τα χωριά της περιοχής. Η γέφυρα παρόλο που δεν χρησιμοποιείται σήμερα, βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία και αποτελεί σήμερα πόλο έλξης φυσιολατρών και πεζοπόρων.

Μεγάλη βρύση
Το χωριό γεμάτο νερά και βρύσες, με χαρακτηριστικές την Μεγάλη Βρύση και την Βρύση του Μότσου και πολλούς νερόμυλους!   Το παλιό δημοτικό σχολείο, που κτίστηκε αρχές του 20ού αιώνα, χρησιμοποιείται σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο, δωρεά Α. Συγγρού

Η εκκλησία  Μεταμόρφωση του Σωτήρος  γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, και έχει εντυπωσιακές εικόνες στο τέμπλο της που αποδίδονται στον Τριστενιώτη αγιογράφο Σπυρόπουλο. 
 


Δυο μικρά ξωκλήσια, της Παναγίας και του Αϊ-Γιάννη, βρίσκονται έξω από το χωριό και προσφέρουν μοναδική θέα προς την λίμνη του Μόρνου αλλά και τις βουνοκορφές των Βαρδουσίων.
 


Αδελφότητα Τριστενιωτών Δωρίδας
 

 
Διευθύνσεις σχετικές με το χωριό:
Το Τριστενο στο Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.