Ποια είναι η Ο.Σ.ΒΟ.ΔΥ.Δ.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας (Ο.Σ.ΒΟ.ΔΥ.Δ.) είναι η δευτεροβάθμια Οργάνωση με μέλη Συλλόγους, Αδελφότητες και συναφή σωματεία που κατάγονται από το βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας Δωρίδας. Τα (τακτικά) μέλη της Ομοσπονδίας έχουν κατά κύριο λόγο την έδρα τους στο Λεκανοπέδιο Αττικής και αποτελούνται από μέλη καταγόμενα από την Δωρίδα.  Αναλυτικά τα μέλη της Ομοσπονδίας και τους εκπροσώπους τους που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο, μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ.

Οδοιπορικός χάρτης των 18 χωριών που συγκροτούν σήμερα την Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας

Καταστατικός σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η πραγματοποίηση αναπτυξιακών - πολιτιστικών συνεδρίων, που πραγματοποιούνται το αργότερο κάθε δύο χρόνια σε ένα από τα χωριά της Ομοσπονδίας. Στα συνέδρια εκτός από τα μέλη του ΔΣ και τους Συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (κοινότητες, Δήμος κλπ). Το καταστατικό βρίσκεται εδώ, ενώ για υλικό σχετικό με τα αναπτυξιακά συνέδρια (π.χ. πρόγραμμα. ψηφίσματα κλπ) μπορεί κάποιος να ανατρέξει στους παρακάτω συνδέσμους:


Η Ομοσπονδία καθιέρωσε από 1995 το ετήσιο Αντάμωμα των χωριών - μελών της, που έκτοτε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο στην περιοχή Πρατά Λάκκος, λίγα χιλιόμετρα μετά την Πενταγιού, στο δρόμο για την Αρτοτίνα, συνήθως λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Με την πάροδο του χρόνου και την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο χώρος αυτός οργανώθηκε και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο υπαίθριο κέντρο αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ρεύμα, νερό, κιόσκι, τραπεζοκαθίσματα κλπ.


Η Ομοσπονδία ανέπτυξε σημαντική δράση στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Καλλίου που βρίσκεται στον δρόμο Λιδωρικίου - Διακοπίου. Κάθε Αύγουστο, επί σειρά ετών διεξήχθησαν στο χώρο της ακρόπολης, συναυλίες ποιοτικού τραγουδιού, με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος τον σημαντικό αυτό χώρο. Η ακρόπολη σήμερα βρίσκεται δίπλα στη λίμνη δεδομένου ότι η αρχαία πόλη έχει καλυφθεί από το 1979 με τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.
Από μουσική εκδήλωση στο Κάστρο (2010)
Μουσικό ταξίδι στο Κάστρο (2012)

H Ομοσπονδία χρηματοδότησε τέλος 2 σημαντικές μελέτες, η πρώτη για την αξιοποίηση του χώρου Πρατά Λάκκος και η άλλη για την ανάπτυξη ενός σημαντικού δικτύου μονοπατιών με 12 γραφικές διαδρομές που φιλοδοξούν να προσελκύσουν φυσιολατρικό - πεζοπορικό τουρισμό.  Ο Δήμος Δωρίδας το 2014 εξέφρασε την επιθυμία να εντάξει την υλοποίηση του έργου των μονοπατιών σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, χωρίς όμως κάποια συνέχεια.
Ο παρών ιστοχώρος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και επιχειρεί να αποτελέσει κατ΄αρχήν βήμα επικοινωνίας και γνωριμίας του κοινού με την Ομοσπονδία και κατ' επέκταση με τους Συλλόγους και τα χωριά της. Τα έσοδα της Ομοσπονδίας προέρχονται κυρίως από τις ετήσιες εισφορές των Συλλόγων - μελών της και η έδρα της φιλοξενείται στο ιδιόκτητο γραφείο της Αρτοτίνας στην διεύθυνση Αλκέτου 56, 16232 ΒΥΡΩΝΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.