Κλήμα

Κλήμα (Υαίας)

Πρόκειται για το Κλήμα Λιδωρικίου και δεν πρέπει να συγχέεται με το Κλήμα Ευπαλίου που βρίσκεται στον ίδιο νομό. Είναι ένα μικρός οικισμός στις δυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων και στα βόρεια της λίμνης του Μόρνου, σε υψόμετρο περίπου 750μ.  Πολύ κοντινά χωριά είναι το Διακόπι και το Κάλλιο. 


Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια πολλοί καταδιωγμένοι έβρισκαν καταφύγιο σ’ αυτό. Τροφοδότησε τον αγώνα του ’21 με αγωνιστές και μεταπελευθερωτικά αρκετοί από τους κατοίκους του μετακινήθηκαν προς το Κάλλιο, το Λιδωρίκι, άλλα χωριά και αργότερα προς την Αθήνα.

Στο χωριό βρίσκεται ο παλιός ναός των Τριών Ιεραρχών ενώ σώζονται ανακαινισμένα τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου. Ψηλά πάνω στα βράχια, σε σπήλαιο, σώζονται ερείπια της μονής της Αγίας Μαρίνας, στην οποία το 1826 φιλοξενήθηκε για λίγο τμήμα των εξωδιτών του Μεσολογγίου. Την ακμή του χωριού μαρτυρούν τα πολλά χαλάσματα σπιτιών και τα απομεινάρια αμπελιών, περιβολιών και οπωροφόρων. Τα δεκαπέντε περίπου σπιτάκια του οικισμού είναι όλα περιποιημένα και ο ωραίος ξενώνας, έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου, περιμένει να φιλοξενήσει κάθε επισκέπτη.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΗΜΑΤΙΩΤΩΝ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ"

(έτος ίδρυσης 1977)
Σκουφά 7, 17341 Άγιος Δημήτριος Αττικής
Στοιχεία επικοινωνίας
Καραχάλιος Παναγιώτης, Πρόεδρος 6974022658
Δημήτρης Δελενίκας, Αντιπρόεδρος, 6976818608
Δελενίκα Μαρία, Γεν. Γραμ. 6938095421
e-mail: klimayaiasdoridas@yahoo.com
Ιστοχώρος: https://klimayaiaslidorikiou.blogspot.com/

facebook: https://www.facebook.com/syllogosklimatiotonlidorikiou/


Διευθύνσεις facebook σχετικές με το χωριό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.