Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ασήμω Λιδωρίκη - Γκούρα

ΜΙΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΣΣΑ  ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ....


 του Κώστα Καψάλη

Ήταν 12 Ιανουαρίου του 1827, όταν σκοτώθηκε στην Ακρόπολη της Αθήνας, η Ασήμω Γκούρα - Λιδωρίκη, κόρη του κοτζάμπαση του Λιδορικιού, Αναγνώστη Λιδωρίκη και αδερφή του Παναγιώτη και Αναστάση Λιδωρίκη. Παντρεύτηκε, (σαν σήμερα) στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου του 1823, τον Γιάννη Γκούρα.
Η μάχη της Ακρόπολης, 1827, Λιδωρίκη Ασήμω (Γκούρενα). Nicolas Louis François Gosse (1787-1878) – Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Παράρτημα Ναυπλίου.


Αντρογυναίκα, γι’ αυτό την έλεγαν και "Νταλιάνα", έδειξε μεγάλη τόλμη και αποφασιστικότητα στην πολιορκία της Ακρόπολης. Μετά το θάνατο του άντρα της, Γιάννη Γκούρα, τον Σεπτέμβριο του 1826, ανέλαβε τη διοίκηση του φρουρίου, μέχρι την άφιξη του Νικόλαου Κριεζώτη.

Την 12η Ιανουαρίου του 1827, σκοτώθηκε στο Ερέχθειο, όταν καταπλακώθηκε απ’ τη στέγη μετά από βομβαρδισμό του Κιουταχή .

Ο πατέρας της, Αναγνώστης Λιδωρίκης (1767-1827) ήταν κοτζάμπασης και πολιτικός στη διάρκεια του αγώνα. Μπήκε στην υπηρεσία του Αλή Πασά, σαν διαχειριστής των πολλών κτημάτων του, όταν ξέσπασε η Επανάσταση, βρισκόταν σε διάσταση με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και παραλίγο να σκοτωθεί απ’ αυτόν.

Σώθηκε μετά από επέμβαση του βοεβόδα της περιοχής, Ισούφ Δεβένη Κονιτζιώτη, και προσέφερε πολλές και θετικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια της Επανάστασης, κυρίως χάρη στη μόρφωση και τις γνώσεις του. Εκτός απ’ την Ασήμω, αναφέρονται και δυό γιοί του ο Αναστάσης και ο Παναγιώτης.

Αναστάσης Λιδωρίκης (1797-1845), γιός του Αναγνώστη, παραδόθηκε μαζί με τα εξαδέρφια του, όμηρος στον Αλή Πασά. Στα Γιάννενα, υπήρξε μαθητής του Αθάνάσιου Ψαλίδα και διακρίθηκε γιά την επιμέλεια και τη φιλομάθειά του.

Λίγο πριν την Επανάσταση, επέστρεψε στο χωριό του το Λιδορίκι, και πρωτοστάτησε στην οργάνωση του Αγώνα. Λογικός, μετριοπαθής και συνετός, δεν αναμείχθηκε στους εμφύλιους πολέμους και φρόντιζε πάντα να συμφιλιώνει τις αντίθετες φατρίες. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε σύμβουλος επικρατείας και Γερουσιαστής. Πολιτεύτηκε με το κόμμα του Ιωάννου Κωλέττη.

Παναγιώτης Λιδωρίκης (1800-1861), αδερφός του Αναστάση και της Ασήμως, σπούδασε στα Γιάννενα,μαζί με τον αδερφό του, όπου και μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, υπηρέτησε τον Αγώνα ως πολιτικός. Την περίοδο της Επανάστασης διετέλεσε πληρεξούσιος της Πατρίδος στις Εθνοσυνελεύσεις, ενώ έγινε Γερουσιαστής επί Όθωνα.

Η Λιδωρίκηδες, ήταν μεγάλη Λιδορικιώτικη οικογένεια, με προσφορά στον Αγώνα, αλλά και στην ευρύτερη Ελληνική ζωή, μέλη της, αργότερα, και οι συγγραφείς, Μιλτιάδης και Αλέκος Λιδωρίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.