Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ο Άγιος Γεώργιος Κουπακίου

Ανακτημένη ανάρτηση από την παλιά ιστοσελίδα του Συλλόγου Κουπακιωτών



Τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου,
Την έκτισαν το έτος 1858 οι παππούδες μας στον ίδιο χώρο που υπήρχε μέχρι τότε ένα μικρό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.
Είναι γραμμένη η χρονολογία αυτή στη μεγάλη πέτρα, η οποία αποτελούσε την μετόπη της κυρίας εισόδου της εκκλησίας μας και η οποία μετά την ανακατασκευή των εξωτερικών τοίχων της το έτος 1954, μεταφέρθηκε, και τοποθετήθηκε ως μετόπη της μικρής θύρας που ανοίχθηκε στο ιερό της εκκλησίας μας.
Στην πέτρα αυτή υπάρχουν σκαλισμένες και διάφορες παραστάσεις, αναγράφονται δε και τα ονόματα "Ζαχ. Νίτσος" και κάποιου άλλου του οποίου αναφέρονται τα δύο αρχικά γράμματα του ονόματος και επωνύμου τούτου "Αθ. Αν." Αναμφιβόλως αυτοί θα ήταν οι αρχιτέκτονες και οι πρωτομάστορες της εκκλησίας μας.
Η εκκλησία είναι ρυθμού βασιλικής. Έχει διαστάσεις μέτρα 18 Χ 10 και ύψος 5.50.
Ανεγερθεί και εξωραΐσθει με δαπάνη μόνον των κατοίκων του χωριού μας βάση καταρτισθέντος ερανικού καταλόγου. Όλες οι εργασίες συγκεντρώσεως των υλικών και μεταφοράς τούτου στο χώρο της οικοδομής έγινε με προσωπική εργασία των χωριανών μας.
Κοσμείται με ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο αρίστης τέχνης. Η παράδοση αναφέρει ότι οι καλλιτέχνες ξυλόγλυπτες ήταν Ηπειρώτες.
Το έτος 1954 κατεδαφίστηκαν, λόγω ρωγμών που σημειώθηκαν από την καθίζηση του εδάφους και ανακατασκευάστηκαν ο βορεινός, ο δυτικός και ο νότιος τοίχος της εκκλησίας.



Η συγκέντρωση των υλικών έγινε με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού μας. Οι δαπάνες για το κτίσιμο των τοίχων και τις άλλες εργασίες που απαιτούσαν τεχνικό και ειδικευμένο προσωπικό διατέθηκαν από του χωριανούς μας πού ήταν εγκατεστημένοι στην Αμερική, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Η Εκκλησία μας ανεγνωρίσθει ως ενορία με την υπ' αριθ. 4605/6-7-1867 απόφαση του Υπουργού Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Εκπαίδευσης κ. Χρ. Χριστίουλου (αριθ. ΦΕΚ 46/1867).

Την 27 Ιουλίου 1958 έγινε στο χωριό μας μεγάλη θρησκευτική γιορτή για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τον χρόνο οικοδομήσεως της Εκκλησίας μας.Στη γιορτή αυτή, η οποία έγινε με εξαιρετική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, παρευρέθησαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας καθώς και πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά της περιοχής μας. Στη εκκλησία έγινε με μεγάλη κατάνυξη, θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας Νικ. Δεδούσης και ο ιερέας μας Ζώης Παπακωνσταντίνου.



Το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας μας οικοδομήθηκε το έτος 1914 πάλι με την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του χωριού.
Η πέτρα μεταφέρθηκε από τη θέση Κοτρώνα της Φτέρης με γκαμήλα που μίσθωσαν οι χωριανοί μας από την Άμφισσα, γιατί τα ζώα (μουλάρια και γαϊδούρια) που είχαν αυτοί δεν μπορούσαν να σηκώσουν και να μεταφέρουν τις μεγάλες πέτρες που απαιτούσε το έργο αυτό.



ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ
Πριν το έτος 1914, ως κοιμητήριο χρησιμοποιείτο ο εντός του περιβόλου της εκκλησίας και δυτικά αυτής χώρος.
Από το έτος όμως 1914 και μετά ως κοιμητήριο χρησιμοποιείται ο χώρος στον οποίο βρίσκεται και σήμερα και τον οποίον δώρισε στην κοινότητα ο Αντώνης Τσατούχας ή Κατσαντώνης.
Εντός του χώρου αυτού έχει ανεγερθεί και ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Αντωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.