Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τα άγνωστα κάλαντα του Λαζάρου από τον Κονιάκο

«Χαίροις Ένδοξε Λάζαρε» - Ο άγνωστος δίσκος της Εστουδιαντίνας στην Κύπρο!




Πολύ πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου μια από τις ωραιότερες παραγωγές που άκουσα τελευταία και που, δυστυχώς, δεν κυκλοφόρησαν επί ελληνικού εδάφους. Πέρσι το καλοκαίρι κυκλοφόρησε στην Κύπρο ένας δίσκος με Κάλαντα του Προστάτη και Πολιούχου Αγίου της Λάρνακας, φίλου του Χριστού, Λάζαρου του Τετραημέρου, με τίτλο «Χαίροις Ένδοξε Λάζαρε». Παίζει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και τραγουδούν ο Κώστας Μακεδόνας, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου και η Λυδία Σέρβου, ενώ συμμετέχει και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Η κυκλοφορία εντάχθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Λάρνακας στους εορτασμούς για τα σαράντα χρόνια του Ποιμενάρχη και Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ.Χρυσόστομου. Η παραγωγή έγινε από τον Γιώργο Θεοφάνους, ενώ το cd κυκλοφόρησε επίσης και στη Ρωσία.

Περιέχει τα κομμάτια:

1) Mέγα και παράδοξο θαύμα – Ορχηστρικό
2) Το τραούδιν του Λαζάρου – Πέτρος Γαϊτάνος
3) Ματαράγκας Μεσολλογίου – Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας
4) Κάλαντα Μυτιλήνης – Μελίνα Ασλανίδου
5) Κάλαντα Καλύμνου – Κώστας Μακεδόνας
6) Κονιακός Δωρίδος – Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Λυδία Σέρβου
7) Κάλαντα Πελοποννήσου – Μελίνα Ασλανίδου
8) Κάλαντα Κορίνθου Αχαΐας – Δημήτρης Μπάσης
9) Κάλαντα Θεσσαλίας – Κώστας Μακεδόνας
10) Κάλαντα Βυζαντινά – Δημήτρης Μπάσης
11) Κάλαντα Κρήτης – Λυδία Σέρβου
12) Κάλαντα Κέρκυρας – Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Λυδία Σέρβου
13) Κάλαντα Πάρου – Μελίνα Ασλανίδου, Λυδία Σέρβου, Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου
14) Απολυτίκιον – Ομάδα ιεροψαλτών
15) Ευαγγέλιον κατά Ιωάννη κεφ. ΙΑ’ Στίχοι 1-44 - Πέτρος Γαϊτάνος
16) Μέγα και παράδοξον θαύμα - Πέτρος Γαϊτάνος

Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Εστουδιαντίνας είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που έπαιξε και σαντούρι. Έπαιξαν επίσης οι: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί, βιόλα), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο, φλογέρες), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, πολίτικο λαούτο, κιθάρα), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο), Ζαφείρης Κουκουσέλης (ακορντεόν, πιάνο), Κώστας Γεδίκης (ταμπουρά, σάζι, μαντολίνο), Ανδρέας Παπάς (κρουστά). Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Ζαφείρη Κουκουσέλη και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη. Η διασκευή στα Κάλαντα Κέρκυρας και Πάρου είναι του Ζαφείρη Κουκουσέλη ενώ στο «Μέγα και Παράδοξον Θαύμα» του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Έψαλλε ομάδα ιεροψαλτών υπό τον Χοράρχη Ευάγγελο Δρούζα. Η ηχογράφηση έγινε στο studio Odeon από τον Ηλία Λάκκα, τη Νιόβη Παναγιωτάτου και τον Γιάννη Μπαξεβάνη.



Στο ένθετο του cd ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος σημειώνει:

Ο Άγιος Λάζαρος είναι ο φίλος του Χριστού, ο πρώτος Επίσκοπος Κιτίου, ο προστάτης και φύλακας της πόλης μας, της πόλης της Λάρνακας.
Η αγάπη του πιστού λαού μας, αλλά και γενικότερα όλων των Χριστιανών προς το πρόσωπο του Αγίου Λαζάρου και η χαρά για την Ανάστασή του, έχει αποτυπωθεί στα Κάλαντα του Αγίου.
Η θεάρεστη και κατά πάντα αξιέπαινη ενέργεια του Δημάρχου Λάρνακας και του Δημοτικού Συμβουλίου  για συγκέντρωση των καλάντων και έκδοση τους σε ψηφιακό δίσκο με τη γενική επιμέλεια του εξαίρετου μουσικοσυνθέτη και πνευματικού τέκνου της Μητρόπολής μας κ. Γιώργου Θεοφάνους, μας προξενεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.
Ευχόμαστε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες του Αγίου φίλου Του, Λαζάρου του Τετραημέρου, χαρίζει σε όλους τους συντελεστές του έργου πλούσιες τις δωρεές Του.
Ιδιαίτερες και μεσοκάρδιες ευχαριστίες εκφράζουμε στον κ. Ανδρέα Λουρουζιάτη Δήμαρχο Λάρνακας και στο Δημοτικό του Συμβούλιο για την έκδοση του ψηφιακού αυτού δίσκου με την ευκαιρία 40 χρόνων Αρχιερατικής Διακονίας μας.

Με άπειρες ευχές και πολλή αγάπη
+Ο Κιτίου Χρυσόστομος

Σχετικά με το περιεχόμενο του δίσκου, με κίνδυνο να γίνω βαρετός, θα ξαναγράψω για πως η Εστουδιαντίνα είναι η μπάντα που παίζει τα πάντα. Κι αυτό συμβαίνει και στην παρούσα έκδοση, όπου οι μουσικοί έφεραν τα παραδοσιακά κομμάτια στην σημερινή εποχή, χωρίς να τα καταστρέφουν με περιττές ηχητικές προσθήκες και φιοριτούρες. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα των σημαντικών ερμηνευτών, που αποδίδει τα τραγούδια… Μοναδικό σημείο που προσωπικά θεωρώ περιττό και εκτός κλίματος, είναι η εννιάλεπτη ανάγνωση του Ευαγγελίου από τον Πέτρο Γαϊτάνο, ανάμεσα στα τραγούδια.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τους ακριβείς λόγους, για τους οποίους το cd κυκλοφόρησε μόνο στην Κύπρο και τη Ρωσία. Νομίζω πως θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος, έστω μέσω μιας εφημερίδας, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει και να ακουστεί και στην Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.