Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Λυκείου Ελληνίδων Φωκίδας

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ: 
Έναρξη δραστηριοτήτων 2018-19 
Το Λύκειο Ελληνίδων Φωκίδας ιδρύθηκε το Μάιο του 2018 και ήρθε στη Φωκίδα για να προσφέρει μέσα από τα 106 χρόνια της ιστορίας του. Το Λύκειο Ελληνίδων Φωκίδας δεν έχει μερικούς μήνες ίδρυσης, αλλά 106 χρόνια. Κουβαλάει την ιστορία αυτού του θεσμού και θα διατηρεί στενούς δεσμούς με τα υπόλοιπα 52 παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στην Ελλάδα. Ήδη έχουν καταφτάσει συγχαρητήριες επιστολές και προτάσεις συνεργασίας από τα υπόλοιπα παραρτήματα όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού, όπως Κίεβο, Βοστώνη και Μόναχο. 

Το Λύκειο Ελληνίδων Φωκίδας ξεκινάει τις δραστηριότητές του σήμερα Δευτέρα 1η Οκτωβρίου με δύο τμήματα, όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, το φιλολογικό τμήμα (μαθήματα ελληνικών και αγγλικών) και το τμήμα εθνικών χορών. Έχουμε κάνει προσπάθεια να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας σε όλο το Νομό ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται οι ενδιαφερόμενοι στην έδρα του Λυκείου. Έτσι, τον Ιούνιο, αμέσως μετά την ανάδειξη του 1ου διοικητικού συμβουλίου, στείλαμε γραπτό αίτημα προς τα Δημοτικά Συμβούλια του Δ. Δωρίδας και του Δ. Δελφών για παραχώρηση δημοτικών αιθουσών σε: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Κροκύλειο, Λιδωρίκι, Ερατεινή και Ευπάλιο. Στο Δ.Δελφών στείλαμε και δεύτερο αίτημα μέσα στον Αύγουστο. Μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συζητήσεις και συναντήσεις παραχωρήθηκαν δημοτικές αίθουσες σε: Λιδωρίκι, Ερατεινή και Ευπάλιο για ένα χρόνο. Το αίτημα για τα υπόλοιπα σημεία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αλλά όταν και εάν μας παραχωρηθούν, το Λύκειο Ελληνίδων Φωκίδας είναι έτοιμο να αναπτύξει την δραστηριότητά του και εκεί.



Όλοι οι δάσκαλοι του Λυκείου Ελληνίδων εργαζόμαστε εθελοντικά ώστε να στηρίξουμε τους σκοπούς του Λυκείου στη Φωκίδα όπως ορίζονται στο καταστατικό του. Πρώτ’ απ’ όλα, το μάθημα της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για ενήλικες έρχεται να καλύψει σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας. Η εμπειρία έχει δείξει πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν γονείς που αδυνατούν να διαβάσουν το χαρτί που στέλνει το σχολείο του παιδιού τους, Η γλώσσα είναι η βασική μορφή επικοινωνίας και αυτό είναι βασικό πρόβλημα το οποίο πρέπει και μπορούμε να βοηθήσουμε για να λυθεί. Όσοι αλλοδαποί συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα για απόκτηση της επάρκειας της ελληνικής γλώσσας. Αλλά και το μάθημα Αγγλικών το έχουν καλοδεχτεί ενήλικες οι οποίοι θέλουν να εργαστούν σε κάποιο ξενοδοχείο ή μαγαζί και δεν γνωρίζουν βασικά Αγγλικά που απαιτούνται για την επικοινωνία. Αυτά είναι δύο μικρά παραδείγματα του πόσο απαραίτητα είναι αυτά τα μαθήματα. Παράλληλα, η συμμετοχή του κόσμου σε αυτά δυναμώνει την αποφασιστικότητα και το κίνητρο των διδασκόντων να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, να βοηθήσουμε δηλαδή, την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν μόνιμα στη Φωκίδα και που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα. Και τα δύο τμήματα θα λειτουργούν ΔΩΡΕΑΝ με μια ετήσια εγγραφή 15€ και με όριο τις 3 αδικαιολόγητες απουσίες. 



Όσον αφορά στο τμήμα εθνικών χορών, θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνεται η διδασκαλία χορού, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Φωκίδα αλλά και η προετοιμασία και συμμετοχή σε εκδηλώσεις εκτός Φωκίδας ή και Ελλάδας για την προβολή της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Θα διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα, αλλά η έμφαση θα δοθεί στους χορούς του τόπου μας. Στο δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνεται η έρευνα και καταγραφή των παραδόσεων της Φωκίδας με επιτόπια έρευνα και συμμετοχική παρατήρηση. Τα έθιμα μας και οι χοροί που τα επενδύουν είναι η προβολή του νομού μας, της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Αυτή είναι η παράδοση του τόπου μας και όχι τα κατασκευάσματα φολκλορικών παραστάσεων που προέρχονται από την ατομική και όχι από λαϊκή δημιουργία. Με το Λύκειο των Ελληνίδων θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε έθιμα και παραδόσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, να αναβιώσουμε ξεχασμένα έθιμα, να προβάλλουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, η οποία μας διακρίνει από τις υπόλοιπες πολιτισμικές περιοχές και το πιο σημαντικό, να δούμε πως θα υπάρχει διάρκεια και συνέχεια του ελληνικού παραδοσιακού χορού στη σημερινή ΜΗ παραδοσιακή κοινωνία, πως οι νέες γενιές θα βρουν μια παράδοση ζωντανή με νόημα και περιεχόμενο.
Στο συγκεντρωτικό πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα αντικείμενα που θα αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή, τα οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την προσφορά των εθελοντών.

Από τα πρώτα του βήματα, το Λύκειο Ελληνίδων Φωκίδας κρατά ενήμερους όλους τους φορείς, αλλά και τους πολίτες του Νομού μας, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μέσα από μια ομάδα που έχουμε δημιουργήσει στο facebook μιας και ακόμα δεν έχουμε δική μας ιστοσελίδα. Αυτό είναι κάτι που θα επιδιώκουμε σταθερά με όλους τους φορείς του Νομού μας, να υπάρχει μια καλή συνεργασία, μια κοινή προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξη της Φωκίδας, την προβολή της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αν θέλετε, σαν έμμεσο αποτέλεσμα την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας αν κατορθώσουμε να αναδείξουμε σωστά τα ήθη και έθιμα του νομού μας. Ελπίζω το Λύκειο Ελληνίδων να το στηρίξουν όλοι, να το δουν στην πραγματική του διάσταση και όχι ως ανταγωνιστικό φορέα. Ήρθε για να προσφέρει και στη Φωκίδα με τη δυναμική που απέκτησε στο πέρασμα των χρόνων.                                                                                                                       
Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Ευθυμία Παναγιωτοπούλου
Δρ. Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού
                                                                                                                                                                        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.