Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

53.100€ πουλήθηκε το καριοφίλι του Αρτοτινού οπλαρχηγού Γιάννη Ρούκη

Το Σάββατο 3-12-2016, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο δημοπρασία πινάκων ζωγραφικής, έργων τέχνης και ιστορικών κειμηλίων από τον οίκο δημοπρασιών Δημ. Βέργος. Μεταξύ των κειμηλίων περίοπτη θέση κατέλαβε ασημένιο καριοφίλι με διακόσμηση δουλεμένη με σαβάτι σε επίχρυσο στικτό βάθος, οκταγωνική κάννη με φυτικό διάκοσμο από ένθετο χρυσό στη βάση της και κοντά στο στόμιο, πυροδοτικό μηχανισμό με πυρόλιθο, επιγραφές στο μηχανισμό: ΓΙ. ΡΟΥ. 1827 και στην αντίστοιχη επιφάνεια της άλλης πλευράς: ΓΙΑΝ. ΡΟΥΚ. / 1827 ΟΚΤ 19 και μήκος 108 εκατοστά. Από το όπλο λείπει ο προφυλακτήρας της σκανδάλης. Στη διακόσμηση του όπλου διακρίνονται τρόπαια, ανθοφόρα αγγεία, πουλιά και δικέφαλος αετός.

Πωλήθηκε στην τιμή των 53.100€ και πρόκειται για το καριοφίλι του αγωνιστή Αρτοτινού αγωνιστή-οπλαρχηγού Γιάννη Ρούκη, που  χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Λιβαδειάς το 1821, αλλά και στη μάχη της Πέτρας Βοιωτίας το 1829, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Ζάππειο έναντι ι 53.100 ευρώ!

Το περίφημο αυτό ασημένιο και πλουμιστό καριοφίλι απέκτησε πατριώτης συλλέκτης. Η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, που φαίνεται να έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζήτηση για την απόκτησή του,  γράφει στην εφημερίδα "Καθημερινή":

«Το ασημένιο καριοφίλι του Ιωάννη Ρούκη», που είναι από τα πολλά ταπεινά που κέρδισαν τις μάχες του Αγώνα του 1821 και που στολίζουν σπίτια απογόνων των αγωνιστών, αυτό έχει περισσή ομορφιά και διασώζεται ο μηχανισμός του. Το μόνο που του λείπει είναι ο φυλακτήρας της σκανδάλης! Σε ποιο ματωμένο τιμημένο χώρο στην ώρα μιας μάχης να τον έχασε, πυροβολώντας, ο Ιωάννης Ρούκης από την Αρτοτίνα Φωκίδας... Μια δημοπρασία, δεν είναι μόνο τέχνη και επένδυση. Εχει και την ιστορία των αντικειμένων της, και σ’ αυτό έγκειται η αξία της!




Ρούκης, Ιωάννης. Αγωνιστής του 1821. 


Από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μάχες της Γραβιάς (7 Μαΐου 1821) και των Βασιλικών (26 Αυγούστου 1821), ύστερα από τις οποίες τον προσεταιρίστηκε ο Γιάννης Γκούρας, καθώς και στη μάχη του Μαραθώνα (5 Ιουλίου 1824). Στα τέλη του 1824 του απονεμήθηκε ο βαθμός του χιλίαρχου, αλλά μετά την άλωση του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826) ήρθε –όπως και άλλοι οπλαρχηγοί της Στερεάς Ελλάδας– σε συμφωνία με τον Κιουταχή και συνθηκολόγησε, παίρνοντας πίσω το αρματολίκι του. Γρήγορα, όμως, πέρασε ξανά στις τάξεις της Επανάστασης και στα τέλη του 1826 διακρίθηκε κατά την εκστρατεία του Γεώργιου Καραϊσκάκη στη Στερεά Ελλάδα. Κατά τη διοργάνωση του τακτικού στρατού, μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια, διορίστηκε πεντακοσίαρχος της Ε’ Χιλιαρχίας και μετείχε στην εκστρατεία του Αυγουστίνου Καποδίστρια στη Δυτική Στερεά (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1829), όταν απελευθερώθηκε η Ναύπακτος, το φρούριο του Αντιρρίου και το Μεσολόγγι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.