Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ο όμορφος Σεβεδίκος με θέα τη λίμνη Μόρνου


Το χωριουδάκι Δωρικό βρίσκεται σε πράσινη πλαγιά λόφου σε υψόμετρο 740 μέτρων, με θέα προς τη λίμνη του Μόρνου. Από το 1836, ανήκε στο Δήμο Αιγιτίου με το όνομα Σεβεδίκος, που είναι σλαβικής προελεύσεως. Αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη Κοινότητα το 1912 και μετονομάστηκε σε Κοινότητα Δωρικού το 1958.

Κτηνοτροφικό κυρίως χωριό, αλλά αρκετοί κάτοικοί του ασχολούνται και με τα γεωργικά. Είχαν και μερικά ποτιστικά χωράφια κοντά στο Μόρνο, που τώρα τα έχει καλύψει η λίμνη. Παλιότερα κοντά στο Δωρικό υπήρχαν και τρεις νερόμυλοι που εξυπηρετούσαν και κατοίκους γειτονικών χωριών, όμως οι δύο καλύφτηκαν από τα νερά της λίμνης και ο τρίτος έχει εγκαταλειφθεί.

φωτο: alex ben

Ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το Στενό, στον Αϊ – Βασίλη του Δωρικού, επισημάνθηκαν τα λείψανα ορθογωνίου «τεμένους». Κατά τη γνώμη των ειδικών, πρόκειται για κεντρικό ιερό, τόπο συγκεντρώσεως των Οφιονέων, Αποδοτών και Βωμιέων Αιτωλών. Σε μια πέτρα υπήρχαν χαραγμένες οι λέξεις: ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ, ΝΙΚΑΤΑΣ, ΜΟΛΥΣΧΡΙΟΣ, ενώ στο χωριό βρέθηκαν και δύο αρχαίοι τάφοι, που χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.