Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση του Leader Βοτανικός Κήπος

Από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πενταγιωτών (2010-2022) ΣΤΕΛΙΟ ΤΣΙΏΡΗ
 
 
Ετος γεν. 1947 Χημικός Μηχ.ΕΜΠ 1970. Διευθυντής παραγωγής Χαλυβουργική ΑΕ 1972-1980, Γεν. Διευθ. και μέλος ΔΣ της ΕΛΣΙ ΑΕ (Ελληνικά Σιδηροκράματα) στο Βόλο. Μέλος ΔΣ του ΕΒΕΤΑΜ (ερευνητική εταιρία για τα μέταλλα), Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συσκευασίας στον ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης εξαγωγών 1995-2000). Από το 2007 συνταξιούχος.

Το πιο εμπνευσμένο, αξιόλογο και φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ορεινή Δωρίδα, ο Αλπικός Βοτανικός Κήπος Δωρίδας στην Πενταγιού, παρουσιάζει περίεργες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του.

Η έγκριση του επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2020, και προέβλεπε εξάμηνη διορία για την ανάθεση του όλου έργου σε εργολάβο (μέσω προκήρυξης του έργου) και εκταμίευση ποσού ίσου με το 10% του συνολικού ποσού του LEADER (600.000€).

Από την άνοιξη του 2021, κατάλαβα ότι καθυστερούμε υπερβολικά, αλλά αφού ενημερώθηκα ότι δόθηκε παράταση, τουλάχιστον βεβαιώθηκα ότι δεν θα χαθεί το έργο( για τα LEADER ισχύουν αυστηρότατες προθεσμίες).

Την άνοιξη του 2021, τέλος Μαΐου, με το γύρισμα της ταινίας της ΕΡΤ3 για την Πενταγιού και τον Βοτανικό Κήπο, ξανακερδήθηκε η χαμένη μας αισιοδοξία, που χάθηκε ξανά το καλοκαίρι με την παντελή έλλειψη επικοινωνίας με τον Δήμο Δωρίδας. Ούτε η επιστολή μου προς το ΔΣ του Δήμου βοήθησε. Τέλη Σεπτεμβρίου, πετύχαμε με τον Βαγγέλη Γραββάνη να μας δει ο Δήμαρχος στην Αθήνα, όπου διαβεβαιωθήκαμε ότι 30 Οκτωβρίου του 2021 θα προκηρυχθεί το έργο. Μάταια...

Στο περίφημο Αναπτυξιακό Συνέδριο του 2013 (Ομοσπονδία συλλόγων Β/Δ Δωρίδας) παρέστη και ο διάσημος Γάλλος καθηγητής στη Σορβόννη Gyu Burgel. Γνωστός φιλέλληνας, με 30 βιβλία για την Ελλάδα, δημοσίευσε όταν έφυγε, στις 5 Σεπτεμβρίου στην 1η σελίδα της MONDE, μία επιστολή του με τίτλο: ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ, ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ. 

Ήταν εντυπωσιασμένος από το πάθος όλων των ομιλητών και ακροατών για την αναστροφή του κλίματος εγκατάλειψης των ορεινών χωριών Ο καθηγητής το ήξερε πολύ καλά αυτό το πάθος, χιλιάδων ανθρώπων πανευρωπαικά για την διάσωση και αναβίωση των απανταχού ορεινών χωριών. Και δεν μας χάιδεψε! Λέει χαρακτηριστικά : αυτό που θέλετε θα το πετύχετε ΜΟΝΟ όταν αποκτήσετε μια αξιοκρατική κυβέρνηση, που θα φροντίζει για δίκαιη φορολογία και δίκαιες προσλήψεις, δίκαιη κατανομή των δαπανών.. Έχουμε άραγε;

Στην υποβολή του προγράμματος βοήθησαν πολύ σημαντικά πρόσωπα ! Από τον πρώην υπουργό Γεωργίας Αθ.Τσαυτάρη, τον νυν Δήμαρχο Αθήνας Κ.Μπακογιάννη, τον Βουλευτή Κοζάνης φίλο Γιώργο Αμανατίδη, τον συνεργάτη του Μπένου στο ΔΙΑΖΩΜΑ, Γιάννη Ζηρίνη, βουλευτές του Ν.Φωκίδας, εφημερίδες του νομού μας. Βοήθησε αποφασιστικά η Αναπτυξιακή του Ν.Φωκίδας...

Προφανώς πιο πολύ βοήθησε ο ίδιος ο Δήμαρχός μας Γιώργος Καπεντζώνης. Τρία Πανεπιστήμια, ΑΠΘ, ΠΑΤΡΑ και ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ, όλοι αυτοί ρωτούν συνέχεια για το έργο. Και προφανώς εκατοντάδες συμπατριωτών μας. Και τι να απαντήσεις;

Τελευταία γνωριμία μου, από τις προσπάθειες για τον Βοτανικό Κήπο, υπήρξε Πρόεδρος μεγάλου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος. Συναντηθήκαμε στο γραφείο του, μετά από πρόσκλησή του, και συγκινηθήκαμε από την ομοιότητα των προβληματισμών μας για την αναβίωση των ορεινών οικισμών, στις φθίνουσες περιοχές της Πατρίδας μας.

Κατάγεται και αυτός από ορεινή περιοχή κι έχουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα ! Και δεν πίστευε πως καταφέραμε να εγκριθεί ο Βοτανικός Κήπος. Και εδώ μπαίνει το κυρίαρχο πρόβλημα! Υπάρχει στην Ελλάδα Γραμματεία για ορεινές και φθίνουσες περιοχές; Και υπάρχει μόνο για να βγάζει επιδόματα ετήσια για τους έρμους που φυλάνε, όπως εμείς λέμε Θερμοπύλες;

Υπάρχει Εθνικό σχέδιο αναβίωσης και ανάδειξης ορεινών οικισμών; Και τι θα κόστιζε αυτό; Τίποτα! Πόσο θα ενθουσίαζε χιλιάδες καταγόμενους από ορεινά χωριά! Μυαλό δεν υπάρχει και Στρατηγική! Κρίμα..

Και τηλεφωνήθηκα πριν 10 μέρες με τον καθηγητή Burgel γιατί θέλει να δημοσιεύσει σε μεγάλο αμερικάνικο περιοδικό την επιτυχία για τον Βοτανικό Κήπο.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.