Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Μικρή περιήγηση στην Κερασιά (Σουρούστι)

Μία μικρή αλλά όμορφη περιήγηση στην Κερασιά (Σουρούστι), με ένα συνοδευτικό κείμενο να μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το χωριό:

Η Κερασιά ή Κερασιές είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.260 μέτρων στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Η παλαιά ονομασία του χωριού είναι Σουρούστι, η οποία άλλαξε το Σεπτέμβριο του 1928.
Οι ρίζες του οικισμού ανάγονται στα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια. Από το χωριό καταγόταν ο αρματολός Γιάννης Φετάκης ή Φουσέκης.
Η Κερασιά ανήκε στον δήμο Βαρδουσίων και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 99 κάτοικοι. Το παλαιό σχολείο του χωριού αποτελεί σήμερα το Πνευματικό Κέντρο. Εκδίδεται εφημερίδα με τίτλο "Κερασιά" και λειτουργεί χορευτικός όμιλος. Τη γραφικότητα του Χωριού υπογραμμίζουν οι ελατόσκεπες πλαγιές του
και η επιβλητική θωριά των Βαρδουσίων. Τη φυσιογνωμία του καθορίζουν τα παραδοσιακά κτίρια, οι εκκλησίες και ένα ανθρώπινο δυναμικό από επιστήμονες που χάρισαν στο χωριό τον τίτλο: " Το χωριό των επιστημόνων "....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.