Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Αρχαιοκάπηλοι στην Αρτοτίνα


Αγία Μαρίνα
Διαβάσαμε στο τελευταίο φύλο της Αρτοτίνας (α.φ. 127) πως τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται από αρχαιοκάπηλους συστηματικές λαθρανασκαφές σε σημεία που είναι γνωστό ότι  υπάρχουν αρχαία.  Συγκεκριμένα μετά τις λαθρανασκαφές που έγιναν στο ξωκλήσι Αγία Μαρίνα στα Καλύβια Αρτοτίνας, έλαβε σειρά ο πέριξ χώρος του αρχαίου μακεδονικού τάφου, της γνωστής σε όλους ΓΟΝΟΚΛΗΣΙΑΣ, που βρίσκεται στη θέση Καλογερικό. Το γεγονός περιήλθε σε γνώση του Συλλόγου σε προσωπική επαφή του Προέδρου κ. Ιωάννη Κούρλη με τον αντίστοιχο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Γραμμένης Οξυάς κ. Κανέλλο Βασίλειο.


Στη συνέχεια και σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γραμμένης Οξυάς, ενημερώθηκε τηλεφωνικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κ. Ψάλτη και κατόπιν υποδείξεώς της αρχαιοφυλάκου Λιδωρικίου κ. Πέτσα, προκειμένου η τελευταία να διενεργήσει αυτοψία.
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 9-9-2016 από την κ. Πέτσα παρουσία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Κούρλη και κατά την οποία διαπιστώθηκε η λαθρανασκαφή και η σύληση-καταστροφή των αρχαίων μνημείων, όπως φαίνεται και στις παρατιθέμενες φωτογραφίες.
Γονοκλησιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.