Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Doric Dune: Το sci-fi κατάλυμα στη Φωκίδα

Σαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το νέο πρότζεκτ και η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Lakruz Atelier

Το κατάλυμα Doric Dune σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει μέρος του τουριστικού θέρετρου Delphi Golf-Resort. Τοποθετείται στην περιοχή του Μακρανικόλα, νοτιότερο κομμάτι του νομού Φωκίδας σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την προαναφερθείσα κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα. Απώτερος σκοπός του σχεδιασμού είναι η δημιουργία κάποιων χώρων βραχυπρόθεσμης διαμονής, οι οποίοι θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες, Δέσποινα Τσαλάγκα και Γιώργος Τρικούζας, του γραφείου Lakruz Atelier, απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να βιώσουν τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου της Δωρίδας, καθώς και το δέος που προκαλεί το Δελφικό τοπίο σε συνάρτηση με το στοιχείο της θάλασσας. Οι χώροι θα λειτουργούν σαν μονάδες εφησυχασμού, χαλάρωσης κ διαλογισμού. Βρίσκονται σε μια τοποθεσία αρκετά απομακρυσμένη, σε απόσταση 18 χιλιόμετρα από τον κοντινότερο οικισμό.



 Στην πρώτη φάση έχουν σχεδιαστεί τέσσερις υπόσκαφοι χώροι (από τους προτεινόμενους 16 σε σύνολο), με κύριο προσανατολισμό τον Κορινθιακό κόλπο, τοποθετημένοι αμφιθεατρικά σε παλαιό αλώνι διαστάσεων 700 στρεμμάτων. Η διάταξη των μονάδων έγινε με γνώμονα την προστασία τους από τους τοπικούς θαλασσινούς ανέμους και φυσικά την απεριόριστη θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνεται άμεσα με φωταγωγούς που επιπλέον συμβάλουν στην καλύτερη βιοκλιματική και θερμική συμπεριφορά των χώρων.
Η αρχιτεκτονική των προσόψεων εισάγει μια διαφορετική ανάγνωση  των αρχέτυπων Δωρικών μοτίβων σε συνδυασμό με επενδύσεις από  Μεσογειακό πωρόλιθο και φυσικούς πήλινους σοβάδες. Ο περιβάλλων χώρος είναι ουσιαστικά μια προέκταση της κάθε μονάδας ξεχωριστά, προτρέποντας τη συνύπαρξη των χρηστών, αλλά ταυτόχρονα προστατεύοντας την ιδιωτικότητά τους. Δύο ημι-στεγασμένες κοινόχρηστες πισίνες εξυπηρετούν στο δροσισμό και την χαλάρωση των επισκεπτών τις περιόδους που οι έντονοι τοπικοί άνεμοι δεν επιτρέπουν την άνετη παραμονή στην παραλία.


Ο εσωτερικός κύριος χώρος  της κάθε μονάδας δεν ξεπερνά τα 60 τμ και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και πέντε άτομα. Τα υλικά και η διακόσμηση αποπνέουν μια εκλεκτικιστική προσέγγιση με σαφή πάντα αναφορά σε Δωρικά μοτίβα. Ο πωρόλιθος, ο πήλινος σοβάς, η υπόλευκη τσιμεντοκονία και οι τεχνοτροπίες επικρατούν σαν υλικά και υφές, προσδίδοντας μια γήινη και φυσική ατμόσφαιρα στο χώρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.