Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Στην Έκθεση "Οι Καλοί Ποιμένες. Αρχιερείς και Αρχιραβίνοι Μπροστά στο Ολοκαύτωμα" το Κροκύλειο

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10:30, ο Σύλλογος Κροκυλιωτών Ο Μακρυγιάννης, θα κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, που παρουσιάζει την περιοδική του έκθεση «Οι Καλοί Ποιμένες. Αρχιερείς και Αρχιραβίνοι Μπροστά στο Ολοκαύτωμα».



H ιδέα για την έκθεση αυτή προήλθε από τον Πρόεδρο του ΕΜΕ, Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα. Όντας ο ίδιος ένα παιδί της Κατοχής, που διασώθηκε χάρη στην έγκαιρη φυγή των γονιών του και στην γενναιοφροσύνη γνωστών και αγνώστων, ζήτησε να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μέλη του ανώτερου χριστιανικού κλήρου και επιφανείς Ραβίνοι αποφάσισαν και ενήργησαν με διάφορους τρόπους, για να συνδράμουν τους καταδιωκόμενους Εβραίους τα χρόνια του ναζιστικού διωγμού. Σκοπός της είναι να παρουσιάσει κάθε θετική ενέργεια που αποκάλυψε η έρευνα του ΕΜΕ, κάθε προσπάθεια διάσωσης, κάθε χειρονομία συμπάθειας ή συμπαράστασης, μικρότερη ή μεγαλύτερη, για να τιμήσει και να εμπνεύσει. Επίσης, η έκθεση φιλοδοξεί να τονίσει τη σπουδαιότητα της ατομικής επιλογής εντός ενός εξαιρετικά πολύπλοκου, ασφυκτικού, αλλά και συχνά αντιφατικού πλαισίου. Οι ιστορίες αυτές εικονογραφούνται με πρωτότυπα αντικείμενα που ανήκαν σε μερικούς από τους ιεράρχες και συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

Δεν λείπει από την έκθεση και η ιστορική παρουσία του Κροκυλείου που φιλοξένησε τον χειμώνα του 1943-44 τον ραβίνο Αθηνών Ηλία Μπαρζιλάι, μία εξέχουσα προσωπικότητα που όρθωσε το ανάστημά του στην δίωξη των Εβραίων της Αθήνας και συνέβαλε με την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνό στη διάσωση εκατοντάδων από τους Γερμανούς. Μαζί μας θα είναι ο κ. Νισσήμ Μπενμαγιώρ, εγγονός του ραβίνου που επισκέφτηκε το χωριό μας το καλοκαίρι του 2016 και μας αφηγήθηκε τα γεγονότα της εποχής.

Ειδικά για το Σύλλογο θα υπάρξει ξενάγηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών όχι μόνο στην έκθεση αλλά και στο μουσείο, ενώ μετά θα ακολουθήσει καφές στην Πλάκα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά για να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός, παρακαλούμε να δηλώστε τη συμμετοχή σας, στους Γραββάνη Βαγγέλη τηλ. 6977305956 και Μαυραγάνη Δημήτρη τηλ. 6946950819.

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210-32 25 582, e-mail: info@jewishmuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.