Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Τι συμβαίνει στα Βαρδούσια και κάνει τόσο θόρυβο στην Αθήνα;

Προκλητική Κιτσοπούλου: Σφάζει ελάφια στην καραντίνα και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων


"Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά".

 Η Λένα Κιτσοπούλου, μια από τις πιο hot φυσιογνωμίες της τέχνης στην Ελλάδα καταφέρνει ακόμα και αν δε το επιδιώκει όπως υποστηρίζει να σοκάρει συχνά με τις προσεγγίσεις της σε καλλιτεχνικά και όχι μόνο θέματα.

Το "βουητό" που έχει σηκωθεί αυτή τη φορά αφορά μια ανάθεση της Στέγης που έχει κάνει σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που επαρουσιάζουν το υλικό που πεχουν ετοιμάσει τις ημέρες του εγκλεισμού τους. 



Η Λένα Κιτσοπούλου στα Βαρδούσια


"Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση.

 Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα. Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής. Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό., γράφει.

Τι συμβαίνει στα Βαρδούσια και κάνει τόσο θόρυβο στην Αθήνα;


"Ευπαθής ομάδα είναι αυτοί που δεν κάπνισαν ποτέ, που δε νταλκάδιασαν ποτέ", λέει η Λένα Κιτσοπούλου δίνοντας συμβουλές για την καραντίνα, μην είστε ψαρούκλες στα δίχτυα του κορονοίού, ζήστε ελεύθερα, προτρέπει.

Ένα ελάφι σκοτώνεται, γδέρνεται και τρώγεται, μια πρακτική που παρουσιάζεται στο βίντεο της δημιουργού, ωμά, και σαν καλλιτεχνικό έργο; Είναι όμως καλλιτεχνικό έργο η σφαγή ενός ζώου ή μια πρακτική που ακολουθεί ένας χασάπης για παράδειγμα; Ο οποίος σωστά κάνει το επάγγελμά του για όσους τρώνε μια μπριζόλα και τη βλέπουν μόνο στο πιάτο τους;

 Δεν είναι λίγες φορές που τη τέχνη έχει χρησιμοποιήσει την ωμότητα της αληθινής ζωής για να κάνει διατυπώσεις. Αλλά κάθε φορά μια τέτοια πρακτική ξεσηκώνει θύελλα. Από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς καθισμένη σε ένα βουνό ματωμένα κόκκαλα και τα ζώα σε φορμόλη του Ντάμιεν Χιρστ, πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν είναι τέχνη αυτό που αντιγράφει τη ζωή.
Η πρόκληση είναι το πρόσχημα ή η αιτία;

Η Λένα Κιτσοπούλου πολλές φορές έχει προκαλέσει θύελλα. Οι απόψεις της για τον Ανδρούτσο την έκαναν στόχο της ΧΑ, οι απόψεις της για την οικογένεια και τη δομή της κοινωνίας, τις προσωπικές σχέσεις και τον έρωτα την έχουν βάλει στο στόχαστρο. Καλές και λιγότερο καλές δουλειές της κάθε φορά χτυπάνε φλέβα. Είναι έτσι ή θέλει μόνο να προκαλέσει; Όσοι τη γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν υποκρίνεται, θυμώνει με όσους θέλουν να είναι καθώς πρέπει και η ίδια φροντίζει να αποδεικνύει συχνά ότι εκκεντρικότητα είναι στο DNA της.

 Όταν δε δουλεύει στο θέατρο, τραγουδάει, ζωγραφίζει, γράφει. Βραβευμένη συγγραφέας έχει κάνει μια πολύ σαφή διατύπωση για την επαρχία και τη διαφορετικότητα. Τι είναι αυτό που σοκάρει τόσο κάθε φορά; Ο τρόπος με τον οποίο φέρνει σε πρώτο πλάνο αυτά που λέμε ιδιωτικώς. Η ίδια παρά τις επικρίσεις δεν κάνει ποτέ πίσω, μάλιστα κάθε φορά είναι όλο και πιο αποφασισμένη να φτάνει στα άκρα. Με φανατικούς υποστηρικτές και πολέμιους.

Και το βίντεο για την καραντίνα της στα Βαρδούσια είναι άλλη μια απόδειξη ότι δε δίνει καμμία σημασία σε κανέναν.

 
Δείτε το βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.