Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Απολογισμός και ερωτηματικά για την Βαρνάκοβα

Πως κάηκε η εικόνα της Παναγίας και ο ιερός ναός του Μοναστηριού


Μοιάζει σε πολλούς απίστευτο πως μία δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε τρία χρόνια κατέστρεψε στο μοναστήρι ότι είχε καταφέρει να απομείνει σώο από τις φλόγες του 2017. Η εικόνα, δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς και κάποια μικρά υπολείμματα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γ. Καπεντζώνη, θα τα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το πόρισμά της.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ, ξεκίνησε πιθανότατα από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, απομακρύνθηκαν αμέσως και δεν φαίνεται να κυνδύνεψαν. Οι πληροφορίες έως τώρα αναφέρουν πως μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και πολλά ακόμα κειμήλια.

Φωτογραφία fokidanews.gr

Από το Γενάρη του 2017, όταν είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και η πλούσια βιβλιοθήκη του, η Μονή χρησιμοποιούσε ένα παρεκκλήσι για ναό, ο οποίος καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς.

Ευτυχώς οι προσπάθειες των πυροσβεστών απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του ιστορικού Μοναστηριού, ενώ απετράπει και η επέκταση της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος που απειλήθηκε άμεσα από την ένταση των ανέμων.


Η νέα αυτή πυρκαγιά γεννά αρκετά πολλά ερωτηματικά όχι μόνο για το πως προήλθε η πυρκαγιά αλλά και για το εάν είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα πυρασφάλειας μετά την πυρκαγιά του 2017 και φυσικά ποιά ήταν αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.