Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Πως έδρασε η Αρτοτίνα και τα γειτονικά χωριά για την πρώτη διάνοιξη του δρόμου

ΔΡΟΜΟΥΣ  ΕΙΣ  ΤΗΝ  ΡΟΥΜΕΛΗΝ
Η  ΒΟΡΕΙΟΣ  ΔΩΡΙΣ
ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΕΙ  ΤΗΝ  ΑΠΟΦΑΣΙΝ  ΤΗΣ  Ν’  ΑΠΟΚΤΗΣΗ  ΔΡΟΜΟΝ  ΕΝΤΟΣ  3ΕΤΙΑΣ

Ιδρύθη σύνδεσμος κοινοτήτων και εξελέγη επιτροπή, ήτις αφικνουμένη εις Αθήνας θα ζητήση την ενίσχυσιν του Κράτους Η Αρτοτίνα προς την Δωρικήν Αδελφότητα 10.000 ημερομίσθια προσωπικής εργασίας.
Ο κ. ΜΕΤΑΞΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ 1927 ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΩΣ ΕΘΝΙΚΗΝ ΤΗΝ ΟΔΟΝ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ – ΑΡΤΟΤΙΝΗΣ 
ΕΜΠΡΟΣ ΔΙΑ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ! 


ΑΡΤΟΤΙΝΑ ΔΩΡΙΔΟΣ, (ανταποκριτού μας). – Ως ήτο φυσικόν, πολύ μεγάλην απήχησιν εύρεν εις τας καρδίας των δυστυχών και αποκλήρων κοινοτήτων της ορεινής Δωρίδος αι δηλώσεις τας οποίας έκαμεν προς την εφημερίδαν «Ακρόπολιν» των Αθηνών το νέον Διοικητικόν Συμβούλιον της «Δωρικής Αδελφότητος»σχετικώς με την εν γένει δράσιν της Αδελφότητος και με τας μελλοντικάς αυτής βλέψεις και σκοπούς. Βεβαίως, επειδή οι Διοικούντες νυν την Αδελφότητα είναι άνθρωποι από την Δωρίδα φυσικά, αλλά και από το τμήμα αυτής το οποίον είναι επάνω από το περίφημον θηρίον... Γρανιτσόρευμα, με το οποίον πλειστάκις ησχολήθη ο «Ρουμελιώτης», και επειδή πολλάς φοράς θα ευρέθησαν και αυτοί εις την δύσκολον θέσιν να δοκιμάσουν τα δεινά τα οποία υφίστανται οι δυστυχείς κάτοικοι των άνω κοινοτήτων,   διαβαίνοντες   τον   άνω   ποταμόν   αγεφύρωτον   κατά   τον   χειμώνα   με κίνδυνον της ζωής των, και επί πλέον επειδή επείσθησαν ότι μόνον αι ολίγαι αύται κοινότητες ηγνοήθησαν όταν ο δρόμος Ιτέας – Ναυπάκτου εγύριζε κάτω από του«Καραπιστόλη» δια ευνοήτους λόγους έθεσαν ως πρώτον σκοπόν των προσπαθειών των την επίτευξιν συνδέσεως δια δρόμου της Αρτοτίνης με το χάνι Καραπιστόλη. Απεφάσισαν τούτο, βέβαιοι όντες ότι θα έχουν ως βοηθούς των και τας κοινότητας, αι οποίαι θα εξυπηρετηθώσι από την οδόν ταύτην. Η Αρτοτίνα, προς ενίσχυσιν των προσπαθειών της Αδελφότητος, ομοφωνούντων των κατοίκων, εξέλεξεν επιτροπήν εκ των κ.κ. Κ. Διάκου, Αθ. Κουτσαγγέλου, Β. Φασίτσα, Γρηγ. Λουκοπούλου, Βασ. Βήλου και Γ. Μαμαλούγκα, η οποία εξουσιοδοτήθη όπως πράξη παν ό,τι θα συντελέση εις την επιτυχίαν του άνω σκοπού.Ευχαρίστως   δε   βεβαιούμεν   διά   της   στεντορείας   φωνής   του   «Ρουμελιώτου» άπαντας τους Δωριείς και εκείνους της βορείου Ναυπακτίας ότι η άνω επιτροπή,επιδείξασα ραγδαίαν ενέργειαν και δράσιν, κατώρθωσε να επιτύχη τα εξής:
1) Να κάμη σύνδεσμον κοινοτήτων Αρτοτίνης, Διχωρίου, Υψηλού Χωρίου, Κριατσίου, Γραμμένης Οξυάς και Κερασιάς, εδήλωσαν δε ότι θα συνδεθώσι και αι κοινότητες Δάφνου, Τριστένου, Κυδωνιάς και Μανδρινής.
2) Εξεύρε το ποσόν το οποίον θ’ απαιτηθή ίνα ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον απόγονον του ήρωος Αθανασίου Διάκου ιατρόν κ. Κ. Διάκον, μεταβή εις Αθήνας και μετά του δραστηρίου νέου διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος και άλλων επιλέκτων Δωριέων και του διευθυντού «Ρουμελιώτου» παρουσιασθή ειςτον κ. Πρόεδρον της Κυβερνήσεως, ίνα τω επαναφέρη εις την μνήμην ότι το 1927 ως υπουργός της Συγκοινωνίας απεφάσισεν, ήτοι την οδόν Λιδωρικίου – Αρτοτί-νης μήκους 22 χιλιομέτρων.

Την οδόν ταύτην ο κ. Μεταξάς τότε την είχεν χαρακτηρίσει ως Εθνικήν και απαραίτητον διά το Κράτος, διότι δι’ αυτής, ως εδήλωσεν,το Κράτος θα εξεπλήρου ελαχίστην ευγνωμοσύνην και σεβασμόν προς την μνήμην του Τέκνου της Αρτοτίνης, του ήρωος Αθανασίου Διάκου αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου θα εχάριζεν την συγκοινωνίαν εις ένα πληθυσμόν άξιον συμπαθείας μεγάλης και υποστηρίξεως. Ήδη ολίγη καλή θέλησις και ενέργεια απαιτείται και ηοδός αύτη δύναται να γίνη. Επί πλέον, ο άνω σύνδεσμος των Κοινοτήτων είναι αποφασισμένος να διαθέση και υπέρ τας 10 χιλιάδας ημερομίσθια προσωπικής εργασίας, προς ενίσχυσιντου Κράτους. Μόνον η Αρτοτίνα θα διαθέση 8 χιλιάδας ημερομισθίων.Αν και είμεθα βέβαιοι ότι ο Εθνικός Κυβερνήτης μας θα θελήση να πραγματοποιήση την παλαιάν του απόφασιν, εν τούτοις παρακαλούμεν τον κ. Διευθυντήντου «Ρουμελιώτου» όπως μας ενισχύση, ακολουθών τον δρόμον του αειμνήστου πατρός του. Επίσης, παρακαλούμεν την νέαν Διοίκησιν της «Δωρικής Αδελφότητος» όπως καταβάλη κάθε προσπάθειαν διά την επιτυχίαν του άνω σκοπού. Σεβόμενοι τας φιλοξένους στήλας του «Ρουμελιώτου», σταματώμεν με την δήλωσιν ότι η Αρτοτίνα ή ούτως ή άλλως είνε αποφασισμένη πλέον, εντός 3ετίαςνα έχη δρόμον και θα τον έχη. Θα ήτο παράλειψις, εάν δεν αναφέραμεν ότι αρίστην   συμβολήν   εις   την   ανωτέρω   υπόθεσιν   προσέφερον   οι   κ.κ.   Ι.   Καρτσακλής ενωμ/χης και Δημ. Ζαρονίκος και Γ. Παπαϊωάννου, διδάσκαλοι.

Αρτοτινιώτης 
Eφημ. Ρουμελιώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.