Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Μία αίτηση - έκπληξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου προς τον Σύλλογο Κροκυλιωτών

Μία αίτηση - έκπληξη από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie UniversitätBerlin), έλαβε ο Σύλλογος Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης,  με την  οποία το κορυφαίο γερμανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα ζητά την παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης αποσπασμάτων από το ιστορικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ: «Η φυγάδευση του ραββίνου Αθηνών στο Κροκύλειο», που έγραψε ο Προέδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών Ευάγγελος Γραββάνης τον Ιούνιο του 2016. 
Τα αποσπάσματα αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» ("Memories of the Occupation in Greece" ή εν συντομία MOG) που αφορά εκπαιδευτικό υλικό για ελληνικά γυμνάσια και λύκεια και ανάλογα γερμανικά ιδρύματα στην γερμανική γλώσσα.

Στόχος του προγράμματος MOG είναι η συλλογή και αρχειοθέτηση οπτικοακουστικών μαρτυριών για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα,καθώς και η διατήρηση και διάδοση πληροφοριών για την πιο καταστροφική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα μέτρησε απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και στις υποδομές της. Απώτερος στόχος επίσης είναι να αναζητηθούν τα αίτια και οι παράμετροι που καθόρισαν εκείνη την εποχή, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα ενεργό κομμάτι της συλλογικής μνήμης.



Επ' ευκαιρίας σημειώνεται πως για μία ακόμη χρονιά, ο Σύλλογος Κροκυλιωτών Ο Μακρυγιάννης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του, στην ετήσια εκδήλωση που έχει καθιερώσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών εις μνήμην του ραβίνου Ηλία Πινχάς Μπαρζιλάι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2020, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου αποτίνοντας έτσι φόρο τιμής στον άνθρωπο που με τους κατάλληλους χειρισμούς και τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξε, κατάφερε να γλυτώσει από τα νύχια της Gestapo ένα μεγάλο αριθμό Εβραίων που ζούσαν στην Αθήνα κατά την γερμανική κατοχή.


Μεταξύ των ομιλιτών ήταν και ο Νισσήμ Μπενμαγιώρ, εγγονός του Ραββίνου Μπαρζιλάϊ, ο οποίος αναφέρθηκε στο συσχετισμό της  ημέρας με την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, τις τιμές που αξίζουν σε εκείνους που διέσωσαν Εβραίους και τη συμβολή των Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, Άγγελου Έβερτ, Παναγιώτη Χαλδέζου ως και του ΕΑΜ στη διάσωση των Εβραίων. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης για το Ολοκαύτωμα και την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων ενάντια στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.


Ο κ. Μπενμαγιώρ που έχει επισκεφτεί στο παρελθόν το Κροκύλειο, οργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβρη την επίσκεψη του Συλλόγου Ο Μακρυγιάννης στο Εβραϊκό μουσείο, όπου ενετίθετο και το ανωτέρω poster με τις φωτογραφίες του σπιτιού όπου διέμενε ο παππούς του, τον χειμώνα του 1943-44 στην πλατεία του Κροκυλείου.

Ακολουθεί η σχετική αίτηση του Ιδρύματος στην οποία φυσικά ο Σύλλογος απάντησε φυσικά θετικά, παραχωρώντας το δικαίωμα χρήσης οποιουδήποτε μέρους του κειμένου χρειαστεί το ίδρυμα.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.