Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Κίνητρα από το Δήμο Δωρίδος για τη στελέχωση του Γυμνασίου και Λυκείου Λιδωρικίου

200 € για ενοίκιο και 150 € μηνιαίως για σίτιση 8 μη ντόπιων εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στις σχολικές μονάδες.

 

Μη βλέποντας πρόοδο από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα της κάλυψης των κενών του Γυμνασίου και του Λιδωρικίου και προκειμένου να μην επαναληφθεί η περσινή εκφυλιστική για τις συγκεκριμένες όσο και κρίσιμες σχολικές μονάδες της ορεινής Δωρίδας, ο Δήμος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης έλαβε την απόφαση να χορηγήσει μηνιαίο επίδομα σε οκτώ καθηγητές που θα έρθουν από περιοχές εκτός Φωκίδας να υπηρετήσουν τη φετινή περίοδο στα δύο σχολεία, προκειμένου οι συγκεκριμένες θέσεις εκπαιδευτικών να γίνουν πιο ελκυστικές προς τους καθηγητές και να πληρωθούν τα κενά, που δυστυχώς κάθε χρονιά ταλανίζουν την τοοική κοινωνία και θέτουν εν αμφιβόλω ακόμα και την ύπαρξη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της ορεινής Δωρίδας.

“Οι ορεινοί Δήμοι, οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛΣΤΑΤ, οι νησιωτικοί δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και οι ΟΤΑ β΄ βαθμού στην εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους. Η διευκόλυνση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να χορηγείται και σε υπαλλήλους που αποσπώνται στους Δήμους αυτούς για τη στελέχωση των Υπηρεσιών τους. Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής”, ανέφερε ο εισηγητής του θέματος Μανώλης Μαυρομμάτης.

“Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδέχονται τις θέσεις στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών τους συνθηκών όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση με το Λιδωρίκι, μετά τη λήψη και εφαρμογή εκτεταμένων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία επέφεραν μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η υποστελέχωση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η εξ αυτής δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας αλλά και σοβαρών ελλείψεων στη βασική εκπαίδευση των μαθητών”, πρόσθεσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Λιδωρικίου και τόνισε ότι και μόνο που κυκλοφόρησε η πρόθεση αυτή του Δήμου το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών εντάθηκε.“Μπορώ να πω ότι το πρόβλημα του Λιδωρικίου ήδη λύθηκε. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να έρθουν καθηγητές”, σημείωσε σχετικά. Αναφορικά με τους όρους παροχής του επιδόματος στους δικαιούχους αυτό θα αφορά σε 200 € για ενοίκιο και 150 € μηνιαίως για σίτιση σε οκτώ εκπαιδευτικούς εκτός Φωκίδας για όλη τη σχολική περίοδο και με έναρξη τον Οκτώβριο. Προϋπόθεση θα είναι η ενοικίαση κατοικίας στο Λιδωρίκι και η προσκόμιση αποδείξεων αγοράς ειδών σίτισης από καταστήματα του Λιδωρικίου, προκειμένου να τονωθεί και η τοπική αγορά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.