Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τα Μακρυγιάννεια 2021

Οι εκδηλώσεις «Μακρυγιάννεια» του Συλλόγου Κροκυλιωτών άρχισαν να σχεδιάζονται από τον Σύλλογο Κροκυλιωτών το 1973, και εγκαινιάστηκαν το Πάσχα του 1975. Το 1977 οι εκδηλώσεις μεταφέρονται τον Αύγουστο και παίρνουν τη μορφή φεστιβάλ, το μοναδικό που γινόταν εκείνη την εποχή στη Φωκίδα. Τα Μακρυγιάνννεια επαναλαμβάνονται με συνεχώς περισσότερες εκδηλώσεις και επιτυχία το 1977 και το 1979 όπου έτυχαν και τηλεοπτικής κάλυψης. Λόγω υψηλού κόστους η διεξαγωγή τους συνεχίστηκε ανά 4 χρόνια με τις εκδηλώσεις του 1983, του 1987 και του 1991 να γνωρίζουν τεράστια επιτυχία, ιδιαίτερα τα τελευταία που φιλοξένησαν παράσταση των μπαλέτων Μπολσόι της Μόσχας. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, το Κροκύλειο απέκτησε σπάνιες πολιτικές – αναπτυξιακές υποδομές, όπως η προσαρμογή του σχολείου σε θέατρο, η λαογραφική Συλλογή, χορευτικό συγκρότημα, εντευκτήριο νεολαίας ενώ οργάνωσε και το Α’ αναπτυξιακό συνέδριο της περιοχής συσπειρώνοντας τα γύρω χωριά, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία ενός δευτεροβάθμιου Συλλογικού Οργάνου, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας που εκπροσωπεί σήμερα 18 χωριά.


Τα Μακρυγιάννεια συνέχισαν την πορεία τους ανά 4 χρόνια 1995, 1999, 2003 και 2007, που είχαν μία νέα κορύφωση (Συναυλία Σαββόπουλου, Πασχαλίδη, θεατρική παράσταση Αριστοφάνη του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης κλπ) οπότε, ο τότε Δήμος Βαρδουσίων επιχείρησε να τα υποστηρίξει και να τα καθιερώσει σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα την επανάληψή τους το 2008 και 2009. Οι αλλαγές όμως στους Δήμους με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και η έλευση της κρίσης, οδηγεί στην μετέπειτα διεξαγωγή τους ανά 2 χρόνια 2011, 2013, 2015 (συναυλία Μ. Στόκα) και 2017 (συναυλία αδελφών Βουγιούκλη) έχοντας όμως την σταθερή υποστήριξη του νέου Δήμου Δωρίδας καθώς και την συνεργασία των Συλλόγων των γύρω χωριών (Πενταγιοί, Ζωριάνος, Περιβόλι, Κόκκινος κ.α.).

Το 2018, στο σχολείο Κροκυλείου φιλοξενήθηκαν οι δύο εκδηλώσεις, που πραγματοποίησε το νεοσύστατο φεστιβάλ Δελφών «λάλων ύδωρ» στη Δωρίδα, μία συναυλία του Δ. Μαραμή παραγωγής Μεγάρου Μουσικής και μία θεατρική παράσταση. Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών ο Σύλλογος ανέπτυξε στενή και αρμονική συνεργασία με το Δίκτυο Δελφών.

Ο Σύλλογος Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης για την επόμενη χρονιά προετοιμάζει τις εκδηλώσεις «Μακρυγιάννεια 2021», που θα είναι αφιερωμένες στην επανάσταση του 1821. Για το λόγο αυτό, κατάθεσε την υπ. αριθ. GR-01239 πρόταση στη διαδικτυακή πλατφόρμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2021» να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που συντονίζει η επιτροπή. Το ευχάριστο αυτό γεγονός κρίθηκε αναγκαίο να γνωστοποιηθεί ευρύτερα, γιατί υπήρξαν πρόσφατα, αρκετά δημοσιεύματα, όπως δηλώσεις του Δημάρχου Δωρίδας, Βουλευτή Φωκίδας, επιστολές Συλλόγων κλπ, που αναφέρονται σε παντελή απουσία εκδηλώσεων στη Φωκίδα υπό την αιγίδα και την προβολή του «Ελλάδα 2021».

Εκτός από την αιγίδα της επιτροπής, οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου Κροκυλιωτών, θα υποστηρίζονται και από το Δίκτυο Δελφών το οποίο έχει υποβάλει στην Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. σχετική πρόταση δράσης με τίτλο «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ», για τριετή υποστήριξη του θεσμού των Μακρυγιαννείων. Η πρόταση έλαβε την σχετική έγκριση χρηματοδότησης σύμφωνα με τα προσωρινά αναρτημένα αποτελέσματα του Leader.

Αντίστοιχη έγκριση έλαβε και η πρόταση του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης για τη χρηματοδότηση της δράσης με τίτλο: «Έκδοση ερευνητικής - καταγραφής του Γιάννη Ηλιόπουλου, με ιστορικές και λαογραφικές μαρτυρίες για τη Δωρίδα του 1821». Το πρωτογενές υλικό είναι έτοιμο και η έκδοση του βιβλίου, που θα συμπέσει με τις επετειακές εκδηλώσεις του ΄21, θα συμβάλει ιδιαίτερα στην προβολή γεγονότων και προσώπων που έδρασαν στην Δωρίδα τα χρόνια της επανάστασης και πρωτοστάτησαν στον αγώνα της απελευθέρωσης.

Παρά την έως τώρα επιτυχή προώθηση του θεσμού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι τη στιγμή αυτή ο πολιτισμός και όλοι οι συντελεστές του, λειτουργούν στο αβέβαιο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο ιός covid-19. Οι επιπτώσεις, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι βέβαιο πως θα μας ακολουθήσουν και την επόμενη χρονιά και καλό είναι να αποφευχθούν πρόωρες ανακοινώσεις, που μπορεί εύκολα να ανατραπούν.

Ο Σύλλογος Κροκυλιωτών παραμένει πάντα ανοιχτός σε προτάσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς και Συλλόγους στην Ορεινή Δωρίδα, ενώ παράλληλα, θα συνεργαστεί και με την τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί διαχρονικά βασικό αρωγό των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.