Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Δύο χωριά σε ένα! Αληθινός παράδεισος

Ένα πανέμορφο ελληνικό χωριό που κατακρίβειαν είναι δύο. Οι ομορφιές του θα σας καταπλήξουν και δικαίως.

Ταξιδέψτε με το autotriti-touring στο πανέμορφο Διχώρι (ή Κωστάριτσα) Φωκίδας και ανακαλύψτε ένα μέρος που είναι σίγουρο πως θα σας μαγέψει.

Δύο χωριά σε ένα

Το Διχώρι, όπως λέει και το όνομά του, αποτελείται ουσιαστικά από δύο χωριά, το «Πάνω» και το «Κάτω» που χωρίζονται μεταξύ τους από το Ρέμα του Τσόνη. Η παλιά του ονομασία ήταν Κωστάριτσα (οι ντόπιοι την έλεγαν Κωστάρτσα).


Χαλάρωση με θέα στην πλατανοσκέπαστη πλατεία του χωριού
Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι η δίπατη, πλατανοσκέπαστη πλατεία του, ίσως η ομορφότερη και μεγαλύτερη της Φωκίδας, που είναι στρωμένη με φυσική χλόη. Από την πλατεία προσφέρεται υπέροχη θέα στις ατέλειωτες άλλες γυμνές κι άλλες ντυμένες με το σκούρο πράσινο χρώμα των ελάτων, βουνοκορφές.

Πετρόκτιστες εκκλησίες και παραδοσιακά χτισμένα σπίτια
Τα παραδοσιακά χτισμένα σπίτια με τις κόκκινες στέγες και τις καμινάδες δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο χωριό, ενώ δύο σημαντικές εκκλησίες δίνουν το στίγμα της πίστης με έναν, πράγματι, εντυπωσιακό τρόπο. Στο πάνω μέρος της πλατείας είναι κτισμένη η πέτρινη εκκλησία της Παναγιάς. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και διαθέτει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο (έργο του ξυλογλύπτη Γιάννη Κιντώνη), με ενσωματωμένες εικόνες του 19ου αι. και περίτεχνο παλιό άμβωνα. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως μονή. Πετρόκτιστη είναι και η ανακαινισμένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η πιο παλιά του χωριού, που κτίστηκε το 1728. Εκτός από την τοιχοδομία της διατηρεί το παλιό πέτρινο δάπεδο και μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με σταυρό και τη χρονολογία κατασκευής της.


Νιώστε ένα με τη φύση σε μοναδικά μονοπάτια
Η πετρόκτιστη Κάτω βρύση που διατηρεί την παλιά γούρνα της, αποτελεί την καθημερινή βόλτα των ντόπιων. Αν έχετε διάθεση για μεγαλύτερες βόλτες, ωστόσο, κατευθυνθείτε προς την είσοδο του χωριού, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, από όπου ξεκινά ο Πλατύδρομος, ένα πολύ όμορφο μονοπάτι, ανάμεσα σε μικρά έλατα, που καταλήγει στην τοποθεσία ορόσημο, ένα άπλωμα με καταπληκτική θέα. Όμορφη περιοχή, σε υψόμετρο 1400 μ., μέσα στα έλατα και τους κέδρους, με πηγή (βελούχι), σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για ξεκούραση και φαγητό είναι ο Προφήτης Ηλίας.


Χαλαρώστε στον Ξενώνα και διασκεδάστε στο Μαγαζί του Χωριού
Ο σύγχρονος πέτρινος ξενώνας του χωριού κατατάσσεται στα αξιοθέατα, για τη θέα που προσφέρει, την απλή κομψότητά και την εκπληκτική ομορφιά του, εξωτερική κι εσωτερική. To μαγαζί του χωριού αποτελεί τόπο συνάντησης των Διχωριτών και των φίλων του χωριού, στην κεντρική πλατεία, είναι ένας ζεστός, φιλόξενος χώρος, ντυμένος με πέτρα και ξύλο.Με θέρμανση και τζάκι το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, μπορεί κανείς να απολαύσει τις τοπικές νοστιμιές, συνοδευόμενες με εκλεκτό κρασί και τσίπουρο. Γλυκές χειροποίητες προτάσεις για δώρα, και όχι μόνο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το κατάστημα του Διχωρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.