Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα "Ιωάννης Μακρυγιάννης" της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, τα επίσημα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, που ανήκει στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και  η οποία ονομάστηκε "Ιωάννης Μακρυγιάννης". Ιδιαίτερη όμως περηφάνεια για όλους εμάς τους Κροκυλιώτες, μας έδωσε το γεγονός ότι στην χρηματοδότηση του έργου συνέβαλλε με μία γενναία δωρεά ύψους 1,5εκ. δολαρίων, ο κ. Ντίνος Μακρυκώστας με την σύζηγό του Μαρί και τον γιο του Γιώργο, τιμώντας έτσι το Κροκύλειο που είναι και ο τόπος καταγωγής της μητέρας του κ. Μακρυκώστα.

Από το εσωτερικό της νέας πτέρυγας
Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας προγραμματίστηκαν μαζί με την καταπληκτική έκθεση "Ιωάννης Μακρυγιάννης: Ζωντανή έκφραση", που βασίστηκε στους 24 πίνακες που είχε παραγγείλει ο Μακρυγιάννης στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο και βρίσκονται στην κατοχή της Γενναδείου.  Οι πίνακες που εικονογραφούν την ελληνική επανάσταση για την Ανεξαρτησία, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα Απομνημονεύματά του, βρισκόντουσαν στις αποθήκες της Γενναδείου και αποτέλεσαν το έναυσμα για την οικογένεια Μακρυκώστα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δωρεά και να ονομάσει τη νέα πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη, τιμώντας έτσι τον μεγάλο Στρατηγό.  


Αναμνηστικά δώρα απονέμονται στο Ντίνο (μπροστά αριστερά) και Γιώργο Μακρυκώστα (δεξιά)
Οι σκηνές ζωγραφίστηκαν πρώτα σε ξύλο και μετά αντιγράφηκαν σε χαρτί σε τέσσερις σειρές, που ο Μακρυγιάννης προσέφερε στον Όθωνα, και στους αρχηγούς των τριών μεγάλων δυνάμεων: τον τσάρο Νικόλαο Β΄, την Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας και τον Λουδοβίκο Φίλιππο της Γαλλίας. Από τις τέσσερις σειρές γνωστές σήμερα είναι μόνο δύο: της Γενναδείου (που ανήκε στον Όθωνα) και της Βασίλισσας Βικτωρίας, που βρίσκεται στον Πύργο του Windsor.
Εκτός από τους πίνακες, η έκθεση περιλάμβανε επίσης, αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, που έχουν ευγενικά δανείσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. Παράλληλα παρουσιάστηκε έκδοση υψηλής αισθητικής ποιότητας και επιστημονικής αξίας, προϊόν συνεργασίας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και των εκδόσεων Καπόν, με ομώνυμο τίτλο και σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του μοναδικού εικαστικού συνόλου των πινάκων του Μακρυγιάννη, την ανάδειξη του χρονικού της αγοράς του από τον Ιωάννη Γεννάδιο και τη σφαιρική παρουσίαση όλου του υλικού.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινείων, παρουσιάστηκαν στο σύγχρονο αμφιθέατρο της Γενναδείου, επιλεγμένα αποσπάσματα από τα απαμνημονεύματα του Μακρυγιάννη, από το Ελληνικό Θέατρο του Γιάννη Σιμωνίδη, με τον τελευταίο να μεταφέρει τον λόγο του Μακρυγιάννη με έναν αυθεντικό και ρουμελιώτικο τρόπο.

Στα εγκαίνια που συμμετείχε πλήθος κόσμου, παρώντες ήταν ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο Ηγούμενος της Μονής Πετράκη Ιάκωβος Μπιζαούρτης και ο καταγόμενος από το Κροκύλειο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Κιούσης. Παρόντες από την περιοχή μας ήταν επίσης ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπεντζώνης Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Βαρδουσίων κ. Παλασκώνης Κωνσταντίνος, ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας κ. Αυγερόπουλος Κωνσταντίνος, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Χαλιορής Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γραββάνης Ευάγγελος και ο Αντιπρόεδρος κ. Μαυραγάνης Δημήτριος.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τρίτη 5 Ιουνίου έως και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο:
Τρίτη: 11.00-17.00    
Τετάρτη: 11.00-17.00     
Πέμπτη: 13.00-20.00 
Παρασκευή: 11.00-17.00 
Σάββατο: 11.00-17.00

Η στολή του Γιάννη Μακρυγιάννη, μεταφέρθηκε στην έκθεση για την περίσταση των εγκαινίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.