Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Το θέατρο στα χωριά μας, τότε και σήμερα

Μπορεί να ίσως να ξενίζει κάποιους αλλά οι θεατρικές παραστάσεις δεν ήταν άγνωστο  θέαμα στην περιοχή της ορεινής Δωρίδας. Οι σχολικές θεατρικές παραστάσεις στις εθνικές εορτές ήταν αρκετά συνήθεις, από την δεκαετία του '30 και κράτησαν την δημοφιλία τους έως και τα μέσα της δεκαετίας του '70 (με εξαίρεση φυσικά την περίοδο του '40).


Η παραπάνω φωτογραφία είναι του περιοδικού ΦΘΙΩΤΙΔΟΦΩΚΙΣ (τεύχος Απριλίου 1973) και τραβήχτηκε στο Λιδωρίκι στις 25 Μαρτίου 1973. Απεικονίζει δε μία σκηνή από το θεατρικό έργο "ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΙΤΕΣ", συγγραφέας του οποίου ήταν ο Λιδωρικιώτης Γιώργος  Καψάλης. Τους ρόλους δε του έργου, ερμήνευσαν οι  μαθητές  του  Γυμνασίου Λιδωρικίου. Το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και δεν ήταν το μοναδικό που παίχτηκε.
Την ίδια περίπου εποχή, ένα άλλο έργο του Γιώργου Καψάλη, με τίτλο "Μακρυγιάννης, ο σταυραετός της Ρούμελης" ανέβηκε στο ίδιο Γυμνάσιο. Το έργο αυτό μάλιστα εκτός από Λιδωρίκι "περιόδευσε" σε Πεντάπολη και Κροκύλειο γνωρίζοντας αντίστοιχη επιτυχία.

Εκτός όμως από τις επετιακές παραστάσεις, οι σχολικοί θίασοι τύχαινε σποραδικά να παρουσιάσουν και άλλα έργα. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το κωμειδύλλιο "Γαρουφαλιά Γιωργούλα" του Λιδωρικιώτη Αλέκου Κωστάκη - Μαργέλλου ή αλλιώς "Καφτανιαλέκου", που παίχτηκε στα τέλη του '40-αρχές '50 στο Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου. Σήμερα πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως αυτή της σχολικής θεατρικής ομάδας Ευπαλίου, τέτοιες παραστάσεις σπανίζουν.

Ομοίως σπάνιες ήταν και οι ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις από τα ίδια τα μέλη των Συλλόγων πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως αυτή που φαίνετε να παίχτηκε το 1992 στην Κερασιά. Σε μία αναρτημένη φωτογραφία της Δώρα Πλάκα στην ομάδα του fb ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΚΕΡΑΣΙΑ ΔΩΡΙΔΑΣ διαβάζουμε:


Αύγουστος 1992: Πλατεία του χωριού Κερασιά, Φωκίδα !! Όλες οι γενιές θεατρόφιλες και συμμετοχικές !! Χαμόγελα, τσιπς ...έχει και ..ορθίους η παράσταση !! Η χαρά βρίσκεται παντού !! "Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα" Χανς Κρίστιαν ¨Αντερσεν, σκηνοθεσία και παραγωγή Φούλη Μπαρμπαγιάννη, ηθοποιοί τα Ραμμάκια, η Γωγούλα η Ράπτη, η Γιάννα Ράπτη και άλλα παιδιά !!

Τις περασμένες δεκαετίες του '80 και '90, ερασιτεχνικές παραστάσεις ανεβάζουν και άλλοι Σύλλογοι όπως του Κροκυλείου. Σήμερα φυσικά τέτοιες συλλογικές πρωτοβουλίες, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, γιατί τα παιδιά που μεγαλώνουν κυρίως στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ακολουθούν ένα ήδη βαρύ πρόγραμμα με πληθώρα δραστηριοτήτων (αθλητισμό, μουσική, γλώσσες κλπ). Έτσι οι λίγες θεατρικές παραστάσεις που φτάνουν στα χωριά μας, προέρχονται από ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά σχήματα των Αθηνών και άλλων πόλεων.

Για παράδειγμα τον περασμένο Αύγουστο στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μακρυγιάννεια 2017, είδαμε μία όμορφη ερασιτεχνική παράσταση στην Πενταγιού, με τίτλο  "Το Σταυρούδι στη Γούβα" του Αντώνη Θαλασσινού από την θεατρική ομάδα "Δρώντες και Αντιδρώντες" με την Πενταγιώτισσα πρωταγωνήστρια Εύη Σιμοπούλου.



Εφέτος, στις 12 Αυγούστου 2018 , θα πραγματοποιηθεί από το φεστιβάλ Δελφών μία επαγγελματική θεατρική παράσταση «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’» του Γιώργου Μεσολογγίτη στο Κροκύλειο, με την υποστήριξη του Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης". Το που έργο πραγματεύεται την ζωή και το έργο του Μακρυγιάννη, που αποκαλύπτεται μέσα από το λόγο της μητέρας του, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. 

Το θέατρο αξίζει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από τους Συλλόγους μας, που εάν ψάξουν μεταξύ των μελών τους, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουν ερασιτέχνες ηθοποιούς και παραστάσεις που αξίζει να προβληθούν στα χωριά μας.

Πολλές από τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από ανάρτηση που βρήκαμε το εξαίρετο μπλοκ lidoriki.com του αείμνηστου Κώστα Καψάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.