Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Στις 12 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για το κτηματολογιο στη Φωκίδα


Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο για την Περιφεριακή Ενότητα της Φωκίδας, η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Η αρχική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ήταν μέχρι τις 28 Μαϊου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 28 Αυγούστου 2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο. Όμως με την 68/15/22-5-2019 απόφαση του ΔΣ του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, η προθεσμία αυτή παρατάθηκε (1η παράταση) για τους κατοίκους εσωτερικού μέχρι τις 12 Ιουλίου 2019




Η συμμετοχή των πολιτών στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, είναι ακόμα πολύ χαμηλή και οφείλετε κυρίως σε προβλήματα όπως η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, η αδυναμία εντοπισμού του ακινήτου εξαιτίας της μη ύπαρξης τοπογραφικού, καθώς και η χρησικτησία.

Επίσης μόλις την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε τη δυνατότητα αξιοποίησης αγρών που αφέθηκαν και έγιναν δάση. Ειδικότερα, προβλέπεται (ύστερα από αίτηση στη Δασική Υπηρεσία) η έγκριση της χρήσης δάσους έως 30 στρεμμάτων μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, εφόσον υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας μέχρι το 2004. Για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος. Μέχρι σήμερα ο νόμος έδινε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης μόνο των δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που έχουν απολέσει πια τον δασικό τους χαρακτήρα, αλλά όχι των δασών.

Λόγω των ανωτέρω προβλημάτων, δεν αποκλείται να δωθεί και νέα προθεσμία (2η παράταση) όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε κάθε περίπτωση όμως οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση καλούνται να ενεργοποιηθούν προκειμένου να αποφύγουν τυχόν υποβολή εκπρόθεσμης δηλώσης που επιφέρει πρόστιμα από 70€ έως 250€, ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων.

Θυμίζουμε πως η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική από το Νόμο.

Γραββάνης Ευάγγελος
Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.