Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κότσια χοιρινά μαριναρισμένα με μέλι και μπύρα – Αυθεντική συνταγή των Βαρδουσίων

Το Διχώρι έχει την δική του γαστρονομική ιστορία… και εμείς σας παρουσιάζουμε μια νόστιμη και πανεύκολη συνταγή. 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – 
Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού 

Το Διχώρι είναι από τα πιο όμορφα χωριά των Βαρδουσίων.Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Διχώρι, της ορεινής Φωκίδας θα σας συναρπάσει. Παλιά λεγόταν Κωστάριτσα. Βασικά είναι δύο χωριά σε ένα, το «Πάνω» και το «Κάτω» χωριό με το Ρέμα του Τσόνη τα χωρίζει στη μέση. Το Διχώρι είναι γνωστό σαν χωριό της Κρουστάλλω, που και στην δική της ποδιά σφάζονταν παλληκάρια… μεταξύ αυτών και ο Αθανάσιος Διάκος, που πολύ την αγάπησε. Το μέρος φαίνεται βγάζει όμορφες γυναίκες όπως η Μαρία η Πενταγιώτισσα που κατάγεται από τους Πενταγιούς, ένα χωριό κοντά στο Διχώρι…

Φύση ονειρική που η κάθε εποχή χαρίζει το δικό της χρώμα. Η λίμνη του Μόρνου υπέροχη, κοπάδια από αγελαδίτσες θα συναντήσετε πολλά στο δρόμο σας αφού απολαμβάνουν την βόλτα τους σε διάφορα σημεία. Τα Βαρδούσια αγέρωχα, πανέμορφα τα δάση από έλατα, δρυς και πανύψηλα μαυρόπευκα. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο τα χρώματα υπέροχα. Η περιοχή φημίζεται για τα βοτάνια της για αυτό τα μονοπάτια ονοματίζονται μονοπάτια των βοτανιών. Ήχοι της φύσης υπέροχοι, ρυάκια, καταρράκτες και ένα χωριουδάκι κουκλίστικο.

Τα χιονισμένα Βαρδούσια

Η πλατεία του χωριού πολύ όμορφη σκεπασμένη με πλατάνια,  είναι στρωμένη με χλόη και οριοθετείται από την εκκλησία, το φιλόξενο «Μαγαζί του χωριού» και από τον πετρόκτιστο ξενώνα. Η θέα ολόγυρα συναρπαστική στις βουνοκορφές που τώρα είναι σκεπασμένες με χιόνι. Η ανατολή στο Μόρνο μοναδική  ειδικά όταν είναι σκεπασμένη με ομίχλη…

Τα σπίτια του χωριού πανέμορφα πετρόκτιστα με μικρές αυλές κηπάκια και σκεπές από κεραμίδια. Η μεγάλη εκκλησία της πλατείας είναι πετρόκτιστη αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του Γιάννη Κιντώνη, με εικόνες του 19ου αιώνα και ο άμβωνας περίτεχνος. Η παράδοση θέλει να λειτουργεί σαν μονή στην Τουρκοκρατία.

Πετρόκτιστη είναι και η ανακαινισμένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε το 1728 όπως γράφει ο σταυρός στην εντοιχισμένη πλάκα.

Στην κάτω βρύση με την παλιά γούρνα, δίπλα στο προσκυνητάρι είχα την τύχη να συναντήσω, αγριογουρουνάκια με τη μαμά τους…

Για βόλτες ενδείκνυται το μονοπάτι Πλατύδρομος που καταλήγει στο Ορόσημο.

Στο Διχώρι θα περάσετε όμορφα και θα απολαύσετε τις απίθανες γεύσεις της Μαρίνας Κουτσοπούλου, στο Μαγαζί του Χωριού.

Η Μαρίνα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά και επέστρεψε στο χωριό των παππούδων της και κατόρθωσε να το αναγεννήσει…

Το κοντοσούβλι, το κοκκορέτσι, οι πίτες είναι του ονείρου και το γαλακτομπούρεκο που της έμαθε ο παππούς της Θεϊκό αφού εκείνος είναι ο μύστης του γαλακτομπούρεκου στην Αθήνα και όχι μόνον.  Αν είστε τυχεροί και έχει περάσει κάποιος κυνηγός θα φάτε αγριογούρουνο ή ζαρκάδι μοναδικά….


Κότσια χοιρινά μαριναρισμένα με μέλι και μπύρα

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, Το μαγαζί του χωριού, Διχώρι Δωρίδας


Υλικά

2 κότσια χοιρινά ή από αρνί ή κατσίκι

1 μπουκάλι μπύρα

Χυμό από 1 λεμόνι

Χυμό από 1 πορτοκάλι

1 ξύλο κανέλας

2 μπαχάρια

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. πιπέρι

1 κ.σ. κάρυ

1 κ.σ. πάπρικα

2 κ.σ. μέλι ελάτης

Μισή κούπα αλάτι θαλασσινό

Μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική


Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σ’ ένα μπολ τα κότσια και τα καλύπτουμε με μισή κούπα αλάτι και μισή κούπα ζάχαρη.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα κότσια.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και τα αφήνουμε για 8 ώρες εκεί.

Αμέσως μετά ξεπλένουμε τα κότσια και τα βάζουμε σε μια γάστρα.  Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, κάρυ, πάπρικα, μπαχάρι και προσθέτουμε ένα ξύλο κανέλας,  το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, τη μπύρα και το μέλι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 2 ½ – 3 ώρες στους 200ΟC.

Τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και είναι μούρλια.

 Πηγή: https://emvolos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.