Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Βιολογικό Δωρικό τσίπουρο από τοπική ποικιλία της Ορεινής Δωρίδας

Ένα μοναδικό τοπικό τσίπουρο,  απεσταγμένο δύο φορές από στέμφυλα που καλλιεργούνται βιολογικά, σε χάλκινο άμβυκα παράγεται στους αμπελώνες Μπαλατσούρα στον Κονιάκο.

Το απόσταγμα στεμφύλων (δωρικό τσίπουρο), είναι μονοποικιλιακό καθόσον προέρχεται από στέμφυλα (και όχι από κρασί), της ορεινής και μοναδικής ποικιλίας «Κοσμάς». Η ποικιλία αυτή που έχει εγκλιματιστεί ανά τους αιώνες στον τόπο, έδινε λαμπερό κόκκινο κρασί και λεγότανε κοσμάς ή κοσμάδι. Έως την δεκαετία του 1960, τα αμπέλια υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Δωρίδας, μέχρι το 1990 όμως εγκαταλείφθηκαν παντελώς.



Η ποικιλία κοσμάς πλέον καλλιεργείται μόνο στο κτήμα Μπαλατσούρα. Ο αμπελώνας μας βρίσκεται σε τόπο παρθένο από περιβαλλοντικές μολύνσεις μέσα σε λιβάδια αγριολούλουδων και δάσος και κάθε χρονιά τον περιβάλλουμε με αγάπη και ξεχωριστή φροντίδα.

Η πρώτη ύλη (σταφύλια) καλλιεργείται βιολογικά στον αμπελώνα και στην ζύμωσή τους μέχρι την στιγμή της απόσταξης δεν υπάρχει παρέμβαση με οιονδήποτε τρόπο στην φυσική διεργασία δηλ. χρησιμοποιούνται οι άγριες φυσικές ζύμες χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.


Η απόσταξη είναι διπλή, σε χάλκινο άμβυκα από πιστοποιημένο βιολογικά αποστακτήριο. Η αγνή πρώτη ύλη και ο τρόπος απόσταξης χαρίζουν στο απόσταγμα όλο τον πλούτο των αρωμάτων της φύσης.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον Αμπελώνα Μπαλατσούρα στον Κονιάκο Δωρίδας προκειμένου να γνωρίσεται και τα κρασιά που παράγονται από τις τοπικές ποικιλίες. Επικοινωνήστε πρώτα τηλεφωνικά 6948376624  ή ηλεκτρονικά στο info@dorianwines.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.