Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Mακρά η διαδικασία για τη μίσθωση του ξενώνα Κροκυλείου

Είναι ήδη γνωστό πως ο ξενώνας του χωριού μας παραμένει κλειστός από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου φαίνετε πως έληξε και η μίσθωση που είχε κάνει ο απερχόμενος επιχειρηματίας  με τον Δήμο. Όπως ήταν φυσικό, οι Κροκυλιώτες θορυβήθηκαν,  έχοντας φυσικά και την ανάλογη εμπειρία της γειτονικής Πενταγιούς, ο ξενώνας της οποίας έμεινε για πολύ μεγάλο διάστημα κλειστός, μέχρις ότου βρέθηκε νέος ενοικιαστής και ολοκληρώθηκαν οι τυπικές αλλά και ουσιαστικές διαδικασίες. 

 
Το θέμα τέθηκε άμεσα από τον  Πρόεδρο του Συλλόγου στον Δήμαρχο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία ο Δήμαρχος τόνισε το γεγονός ότι οι διαδικασίες εκμίσθωσης ανάλογων δημοτικών κτιρίων υπήρξαν πάντα χρονοβόρες και ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ στο μεταξύ μπορεί να διαθέσει το κτίριο  στο Σύλλογο εάν υπάρξει ανάγκη για την κάλυψη κάποιων εκδηλώσεων.  Πράγματι ο Δήμος προχώρησε στη λύση του υφιστάμενου ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου "Ξενώνας Κροκυλείου" της Τοπικής Κοινότητας Κροκυλείου, με τον κ. Μπαρμπούτη Δημήτριο του Ευθυμίου, εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Απριλίου.

Το ξενοδοχείο απασχόλησε αρκετά και την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στην οποία αποφασίστηκε να συνταχθεί και να σταλθεί, μία επιστολή στο Δήμο που θα ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών. Πράγματι ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης απέστειλαν στο Δήμαρχο,  την παρακάτω επιστολή:

Προς:
ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ
Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γ. Καπεντζώνη
Κοινοποίηση:
Αντιδήμαρχο κ. Κ. Παλασκώνη
Εκπρόσωπο κ. Κ. Αυγερόπουλο

Αθήνα, 07 Μαΐου 2019


Θέμα:  Μίσθωση δημοτικού ξενώνα Κροκυλείου

Όπως γνωρίζετε έχουν παρέλθει 3 περίπου μήνες, από τότε που έκλεισε η επιχείρηση του κ. κ. Δημητρίου Ευθ. Μπαρμπούτη, η οποία μίσθωνε το δημοτικό ξενώνα που βρίσκεται στην πλατεία του Κροκυλείου. Ο ξενώνας, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια το μοναδικό κατάστημα του χωριού μας που λειτουργούσε καλύπτοντας τις ανάγκες μας, σε εστίαση και διαμονή.

Το ζήτημα του ξενώνα, αποτελεί το μείζον θέμα συζήτησης όλων των Κροκυλιωτών, δεδομένου ότι η απουσία καταστήματος στο κέντρο του χωριού:
•    καταργεί την τακτική συνάθροιση κατοίκων και επισκεπτών που αποτελεί δε και τον βασικό πυρήνα της καθημερινής ζωής στα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά μας
•    καθιστά ακόμα δυσκολότερη την ήδη προβληματική εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων
•    αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους εποχικούς κατοίκους που κατάγονται από το Κροκύλειο να επισκεφτούν το χωριό
•    καθιστά προβληματική την πραγματοποίηση καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου όπως Συνέδριο Ομοσπονδίας Συλλόγων β/Δ Δωρίδας, Φεστιβάλ Δελφών και Μακρυγιάννεια.
•    Μηδενίζει σχεδόν, την μικρή με, αλλά σημαντική για τον τόπο μας τουριστική κίνηση

Η παρούσα επιστολή σας απευθύνεται εκ μέρους της από 31 Μαρτίου Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης», στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της μίσθωσης του ξενοδοχείου. Με την παρούσα θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία όλων των χωριανών και των μελών του Συλλόγου μας για το συγκεκριμένο θέμα και θέλουμε να ζητήσουμε, την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, ώστε να αναδειχθεί το συντομότερο δυνατό νέος μισθωτής που θα αναλάβει την λειτουργία του ξενώνα. Γνωρίζουμε επίσης ότι στο κτίριο που κατασκευάστηκε από Κροκυλιώτες με την συμβολή της τότε Κοινότητας και του Συλλόγου, δεν έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό σοβαρές εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αρκετά λειτουργικά προβλήματα. 
Θέλουμε τα προβλήματα αυτά να καταγραφούν και να λυθούν είτε από τον νέο μισθωτή, είτε από το Δήμο εν ευθέτω όμως χρόνο, με σκοπό το προσεχές καλοκαίρι το κατάστημα να είναι ξανά ανοιχτό, διατηρώντας σε ζωή το χωριό μας. Ελπίζοντας πως όλοι οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ευαισθητοποιηθεί με το πρόβλημα και θα συμβάλουν στην ταχύτερη δυνατή επίλυσή του. 

Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης
Ο Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Γραββάνης
Η Γραμματέας, Σαΐτη Νικολέτα

Εκ μέρους του ΔΣ
Ο Πρόεδρος, Ευάγγελος Γραββάνης
Η Γεν. Γραμματέας, Βενιζέλου Γεωργία

Ο Δήμος απάντησε άμεσα στην επιστολή με μία κλήση του αρμόδιου υπαλλήλου που χειρίζεται το θέμα, και ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η απόφαση της 15ης Απριλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου έχει διαβιβαστεί στην Περιφέρεια προκειμένου να λάβει την σχετική έγκριση. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ακολουθεί η παράδοση – παραλαβή από τον παλαιό εκμισθωτή προς τον Δήμο και στη συνέχεια υπογράφεται το ιδιωτικό συμφωνητικό λήξης. Τα βήματα αυτά είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της νέας μίσθωσης, η οποία θα γίνει με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Πρότεινε μάλιστα πως καλό θα ήταν, οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Σύλλογος και Κοινότητα εν προκειμένω) να συνδράμουμε ώστε να μειωθούν οι όποιες πιθανότητες υπάρχουν να καταστεί άγονος ο διαγωνισμός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει  να υπάρξει τουλάχιστον ένας υποψήφιος επαγγελματίας, ώστε αφενός να μην πάνε χαμένα τα έξοδα που απαιτεί ο διαγωνισμός (περί τα 1.200€ για δημοσιεύσεις κλπ), αφετέρου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, γιατί εφόσον υπάρξει ανάγκη επανάληψης του διαγωνισμού, αυτή θα γίνει πιθανότατα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Πάσχα που μεσολάβησε, υπήρξε μία ευχάριστη εξέλιξη για το χωριό που ήταν η επαναλειτουργία της επιχείρησης των πέτρινων σπιτιών, «ο Παράδεισος» του κ. Γεωργίου Ράπτη. Το γεγονός αυτό απάλυνε σίγουρα το πρόβλημα από την παντελή απουσία καταστήματος στο χωριό, δεν είναι δυνατό όμως να το θεραπεύσει γιατί χωριό χωρίς ζωντανή πλατεία δεν νοείται, οπότε θα είναι πάντα απαραίτητη η δραστηριοποίηση κάποιας επιχείρησης στο κέντρο του χωριού.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι κ.  Βαγγέλης Γραββάνης και Δημήτρης Μαυραγάνης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Δ.Σ. του Συλλόγου καθώς επίσης και ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας κ. Κώστας Αυγερόπουλος, ήρθαν σε επαφή με 2-3 ενδιαφερόμενους εκμισθωτές στους οποίους δώσανε όσες πληροφορίες ζητήθηκαν. Από τις συζητήσεις αυτές και τις επαφές, προέκυψε ότι υπάρχουν κάποια θέματα υποδομής στο ξενοδοχείο, τα οποία και θα πρέπει αρχικά να κοστολογηθούν από το Δήμο. Στη συνέχεια η όποια επισκευή ή συντήρηση απαιτείται, μπορεί  να γίνει είτε από τον νόμιμο ιδιόκτητη που είναι ο Δήμος, είτε από τον εκμισθωτή με σχετική πρόβλεψη στο συμβόλαιο.

Η πρώτη περίπτωση έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα υποψηφίους ενοικιαστές, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν αυτές οι διαδικασίες καθώς και το γεγονός ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου - όχι κατ’ ανάγκη με δική τους ευθύνη – αργούν να ανταποκριθούν, καθιστούν τη λύση αυτή υπερβολικά χρονοβόρα που μπορεί να αφήσει το χωριό χωρίς τον δημοτικό ξενώνα ακόμα και για χρόνια.

Η δεύτερη περίπτωση, που μοιάζει να είναι και η ποιο εφικτή, απαιτεί κοστολογημένη τεχνική έκθεση του Δήμου μαζί με ρητή πρόβλεψη που θα μπορεί να δίνει το δικαίωμα στον εκμισθωτή να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες εργασίες που με έγκριση του Δήμου  θα συμψηφίζονται με τα μισθώματα.

Σε χθεσινή επικοινωνία  που είχαμε με το Δήμο, ενημερωθήκαμε ότι εγκρίθηκε από την Περιφέρεια η λύση του υφιστάμενου ιδιωτικού συμφωνητικού, ο Δήμος όμως θα καθυστερήσει την διαδικασία παράδοσης – παραλαβής γιατί απαιτείται πρώτα η διοικητική πράξη της αντικατάστασης ενός μέλους της επιτροπής, κάτι που ενδεχομένως μπορούσε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Η νέα εκτίμησή τους ήταν, ότι εντός του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα υπογραφτεί το ιδιωτικό συμφωνητικό λήξης της σύμβασης. Να δούμε ...


Όλα τα ανωτέρω, δεν μας αφήνουν φυσικά κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας, ιδιαίτερα για το προσεχές καλοκαίρι. Ο Σύλλογος από πλευράς του, πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλει για την έγκαιρη μίσθωση του ξενώνα, εξετάζει - εντός των δυνατοτήτων του - το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας του Λιβαδιού ίσως και του παζαριού, για τις λίγες έστω ημέρες που αυτά θα είναι ανοιχτά, προκειμένου να δώσει περισσότερη ζωή στη πλατεία.

Τέλος από πλευράς εκδηλώσεων, ετοιμάζεται το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου και θα φιλοξενηθεί στο σχολείο. Επίσης, θα επιδιώξει να διοργανώσει τις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορεί (πεζοπορία, αιμοδοσία, μουσική βραδιά, λαϊκή συνέλευση κλπ) ενώ προγραμματίζεται επίσης το φεστιβάλ Δελφών. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο χορός των γαμπρών και νυφών, για τον οποίο εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές προστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.