Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Η λίμνη-πεταλούδα της Ελλάδας και η μοναδική ομορφιά της

Μαγευτικές εικόνες δίπλα στην Αθήνα





Είναι η 9η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας με μια ομορφιά τοπίου πραγματικά ξεχωριστή. Βρίσκεται ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Ρούμελης και πλαισιώνεται από κατάφυτα τοπία και τρεχούμενα νερά.

Ο λόγος για την λίμνη-πεταλούδα της Ελλάδας, όπως την αποκαλούν. Μιλάμε, βέβαια, για τη λίμνη του Μόρνου. Έναν παράδεισο στη Φωκίδα που συγκεντρώνει εκεί μια πλούσια ζωή πανίδας και χλωρίδας. Οι λίμνες της Ελλάδας αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι φυσικής ομορφιάς και αυτή του Μόρνου είναι ένα από τα ομορφότερα κομμάτια του παζλ.

Η λίμνη-πεταλούδα της Ελλάδας και η μοναδική ομορφιά της


Η λίμνη-πεταλούδα της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που έχει αναπτυχθεί γύρω από τις όχθες της. Πολλά άγρια ζώα βρίσκουν καταφύγιο γύρω από τη λίμνη αλλά και στα νερά της. Αν βρεθείς εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δεις σπάνια είδη πουλιών και ζώων. Θα πετούν πάνω από το κεφάλι σου από γλάρους μέχρι και αρπακτικά που έρχονται από τα βουνά. Γίνεσαι ένα με τη φύση σε ένα σημείο της Ελλάδας που όχι άδικα έχει έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000». Είναι η τεχνητή αλλά πανέμορφη λίμνη του Μόρνου.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, εκτός από την ομορφιά της, η λίμνη ξεχωρίζει και για το ιδιαίτερο σχήμα της. Αν τύχει και περνάς από ψηλά με αεροπλάνο θα νομίσεις ότι μοιάζει με μια υδάτινη πεταλούδα. Στις όχθες της οι δαντελωτοί κόλποι έχουν δημιουργηθεί με τόσοι μαεστρία ώστε δικαίως χαρακτηρίζεται ως «τα φιόρδ της ορεινής Φωκίδας. Το καλοκαίρι το θέαμα είναι μοναδικό με τα νερά να πέφτουν και να ξεπροβάλλει το άλλοτε ζωντανό χωριό της περιοχής.

Πρόκειται για έναν οικισμό ο οποίος αναγκαστικά μεταφέρθηκε σε μια άλλη τοποθεσία πιο ψηλά από την επιφάνεια της λίμνης όταν είχε έρθει η ώρα για να δημιουργηθεί αυτή. Οι εικόνες είναι ό,τι πρέπει για φωτογραφίες και για να απομονωθείς εσύ και οι σκέψεις σου. Να γεμίσεις μπαταρίες και να ανανεωθείς.





Απόδραση στη Φωκίδα

Η περιοχή της Φωκίδας αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για την απόδραση του σαββατοκύριακου. Και μάλιστα, για όλους τους μήνες του χρόνου. Είτε θες να απολαύσεις το δροσερό αεράκι και τα κίτρινα φύλλα του φθινοπώρου, είτε τα χιονισμένα βουνά το χειμώνα, τα παραδοσιακά χωριά της Ρούμελης σε περιμένουν.

Οικισμοί όπως το Λιδωρίκι, οι Πενταγιοί, ο Δάφνος και η Αρτονίνα, αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για απόδραση από την Αθήνα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να το βάλεις στο πρόγραμμα και να ετοιμάσεις βαλίτσες.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.