Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Απόσυρση του επετειακού ημερολογίου 2021 του Δήμου Δελφών ζητούν Δωρική Αδελφότητα και Σύλλογος Αρτοτινών

Την απόσυρση του επετειακού ημερολογίου 2021 του Δήμου Δελφών ζητούν η Δωρική Αδελφότητα και ο Σύλλογος Αρτοτινών ο Αθανάσιος Διάκος με επιστολές που έστειλαν στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδος κ. Γιώργο Δελμούζο. Αιτία, είναι η αναφορά στο ημερολόγιο ότι ο ήρωας της επανάστασης Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα (σημερινός Αθανάσιος Διάκος).
 
Σημειώνουμε ότι την εκδοχή ότι ο Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε στην Αρτοτίνα υποστηρίζει η πρώτη βιογραφία του, που γράφτηκε από τον Ρόδιο το έτος 1835, τα "Ελληνικά" του Ιακ. Ραγκαβή (1853), το γενεαλογικό δένδρο του Διάκου όπως το κατέγραψε το 1883 ο ιστορικός Κρέμος και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Αθανασίου Διάκου που είχε εκδοθεί το έτος 1865 από τον Δήμο Κροκυλείου στον οποίο υπαγόταν η Αρτοτίνα [πηγή: wiki]. Επίσης το λινκ της Ορεινής Δωρίδας που παραθέτει η Δωρική Αδελφότητα στο έγγραφό της,  περιέχει την εμπεριστατωμένη σχετικά με την καταγωγή του Διάκου εργασία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ - Μύθος και πραγματικότητα του Κωνσταντίνου Γ. Τσέλιου (2013). Τέλος σημαντικό είναι να σημειώσουμε και μία παλαιότερη εργασία Ποια η γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣΟΥΡΑ σε έκδοση της Δωρικής Αδελφότητας (Αθήνα 1975).

 
ΔΩΡΙΚΗΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
DORICSOCIETY
Έτος Ιδρύσεως 1906
Ιέρωνος 6 & Τιμοθέου, 11634 Παγκράτι, 
ΤΗΛ. / FAX: 210-7513646

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020

Προς:κ. Γιώργο Δελμούζο, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδος

Κοιν: κ. Φάνη Σπανό, Περιφερειάρχη Φωκίδας και Συμβούλους ΠΕ Φωκίδας 

κ. Γεώργιο Καπεντζώνη, Δήμαρχο Δωρίδας

Σύλλογο Αρτοτινών Δωρίδος «Αθανάσιος Διάκος» 

ΘΕΜΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας για ημερολόγιο 2021 χρηματοδοτούμενο από Π.Ε. Φωκίδας αναφερόμενο στη Μουσουνίτσα ως γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου 

Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Μετά λύπης και έκπληξης διαπιστώσαμε ότι στο επετειακό ημερολόγιο του Δήμου Δελφών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, αναφέρεται η Μουσουνίτσα (σημερινό όνομα: Αθανάσιος Διάκος) ως γενέτειρα του ήρωα Αθανάσιου Διάκου και όχι η Αρτοτίνα Δωρίδος. Όπως γνωρίζετε η Δωρική Αδελφότητα φέρει ως έμβλημα τις προτομές δύο γνήσιων τέκνωντης Δωρίδας, του Αθανάσιου Διάκου και του Ιωάννη Μακρυγιάννη. Επίσης έχει στη διάθεσή της το σχετικό αποδεικτικό υλικό που τεκμηριώνει, κατά την άποψή της, την ιστορική αλήθεια,ότι η Αρτοτίνα είναι η γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου. Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε, ευτυχώς ανεπιτυχώς για αυτούς που προσπάθησαν να χειραγωγήσουν στο παρελθόν την Ακαδημία Αθηνών και να πλαστογραφήσουν την ιστορία συμπαρασύροντας μέρος της κοινής γνώμης, περιγράφεται εδώ: 

http://orinidorida.blogspot.com/2018/07/Athanasios-Diakos-Mythos-kai-pragmatikotita.html

Όμως, σήμερα είμαστε στο 2020 και πρέπει οι ενέργειες όλων να είναι ενωτικές και όχι διχαστικές. Συνεπώς, ενόψει των επετειακών εορτασμών για τα 200 έτη από την επανάσταση του 1821, στόχος όλων πρέπει να είναι να εορταστεί το ιστορικό γεγονός σε πνεύμα ομόνοιας και εθνικής ενότητας. Με δεδομένο ότι ακόμα και οι ιστορικοί δεν έχουν αποφανθεί ομόφωνα για την γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, δεν αναμέναμε ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, έμπειρος πολιτικός και κατ ́ επάγγελμα δικηγόρος, να υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς δημοσίως την μία από τις δύο ιστορικές εκδοχές, όπου αναφέρεται ως γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, η αμφισβητούμενη Μουσουνίτσα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκετο εν λόγω ημερολόγιομέσω του ΟΠΑΣΤΕ – άρα με χρήματα και των Δωριέων-, αλλά και το γεγονός ότι το προλογίζετε ο ίδιος. Το ΔΣ μας Συμβούλιο το εκλαμβάνει ως θεσμικό και ιστορικό ατόπημα και ως προσβλητική ενέργεια για την Δωρίδα.

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε, έστω και σήμερα, την εύλογη τήρηση ίσων τουλάχιστον αποστάσεων, μέσω μίας δημόσιας τοποθέτησης, και ακόμα καλύτερα, τη διόρθωση ή την απόσυρση του εν λόγω ημερολογίου. 
 
Με εκτίμηση 
Ιωάννης Μπαλατσούρας
Πρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας
 
 
ΥΓ1. Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και θα ειπωθούν αναφορικά με το επίμαχο θέμα της Ακαδημίας Αθηνών, σημειώνεται ότι το 1949 ο ιστορικός ερευνητής Τάκης Λάππας έγραψε τη βιογραφία του Αθανασίου Διάκου και κατέληξε ότι ".......γεννήθηκε όμως όπως και τα άλλα αδέρφια του στην Αρτοτίνα". Για τη συγκεκριμένη βιογραφία, η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, του απένειμε το «Βραβείο Αδελφών Παπαστράτου» «δια την καλύτερη βιογραφία περί Αθανασίου Διάκου». 
 
ΥΓ2.Υπενθυμίζεται ότι, το 1921, κατά τον εορτασμό των 100 χρόνωναπό την επανάσταση, η Δωρική Αδελφότητα χρηματοδότησε και μετέφερε με τεράστιες δυσκολίες τον ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου που κοσμεί στην πλατεία της Αρτοτίνας, το «καπετανοχώρι» όχι μόνο της Φωκίδας αλλά και όλης της Ελλάδας. Τότε, έξω από το κελί του Διάκου, η Κεντρική Επιτροπή Εκατονταετηρίδος αποτελούμενη από πρώην πρωθυπουργό, πρώην Προέδρους Δημοκρατίας, τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, τον τότε Αρχιεπίσκοπο, Πρυτάνεις, Ακαδημαϊκούς κ.ά. τοποθέτησε την μαρμάρινη πλάκα που κοσμεί το κελί του Αθανασίου Διάκου η οποία αναφέρει τον ήρωα της επανάστασης ως «το τέκνον της Αρτοτίνας» και ουδέν πρόβλημαή ένσταση ανέκυψε από κανέναν...
 


 
 
Το αίτημα της απόσυρσης του ημερολογίου, θέτει και η παρακάτω επιστολή του Συλλόγου Αρτοτινών Ο Αθανάσιος Διάκος:
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ
O ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ
ΑΛΚΕΤΟΥ 56 –ΒΥΡΩΝΑΣ
16232 ΑΘΗΝΑ,
ΤΗΛ. 210 -7655568
 

Προς: κ. Γιώργο Δελμούζο, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδος 

Κοιν: κ. Φάνη Σπανό, Περιφερειάρχη Φωκίδας και Συμβούλους ΠΕ Φωκίδας 

κ. Γεώργιο Καπεντζώνη, Δήμαρχο Δωρίδας,

Δωρική Αδελφότητα

 

ΘΕΜΑ:  Απόσυρση επετειακού ημερολογίου 2021 του Δήμου Δελφών

Σχετικά με το ημερολόγιο που χρηματοδοτήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Δελμούζο Γεώργιο έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

➢Η Αρτοτίνα ποτέ δεν χρησιμοποίησε τους ‘Ήρωες της Επανάστασηςπου γεννήθηκαν, ανδρώθηκαν και ξεκίνησαν από εκεί τον αγώναγια λόγους φθηνού marketing παρότι έχει να επιδείξειτον Αθανάσιο Διάκο, τον Σκαλτσοδήμο, τον Ανδρίτσο Σαφάκα, τον Αντώνη Κοντοσόπουλο, τον Ιωάννη Ρούκη,τον Λουκά Καλιακούδα.

➢Φέρει τον τίτλο  «Καπετανοχώρι» της Δωρίδας και το υπερασπίζεται με εντιμότητακαι ήθος διαχρονικά.

➢Θεωρεί ότι οι ήρωες της Επανάστασης έχουν μια πατρίδα, την Ελλάδα, καρδιά Ελληνική και αποτελούν παράδειγμα για όλους του Έλληνες. Ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση πρέπει και είναι υποχρέωση κυρίως των αιρετών να ενώσουν και όχι να διχάσουν.  

Ευχαριστούμε θερμά τη Δωρική Αδελφότητα για την ευαισθησία της σε θέματα ιστορίας και για τα γρήγορα αντανακλαστικά της και συντασσόμαστε με την άποψη να αποσυρθεί άμεσα το ημερολόγιο του Δήμου Δελφών.    

Με τιμή,

Το Δ.Σ του συλλόγου του πολιτιστικού συλλόγου Αρτοτινών

«Ο Αθανάσιος Διάκος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.