Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Αθανάσιος Διάκος: ιστορική πραγματικότητα και ανιστόρητες αναφορές

Για "ανιστόρητες αναφορές σχετικά με τον ήρωα Αθανάσιο Διάκο" κάνει λόγο η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ) με αφορμή την απόσυρση του επετειακού ημερολογίου 2021 του Δήμου Δελφών που ζήτησαν Δωρική Αδελφότητα και Σύλλογος Αρτοτινών. Στην επιστολή που απευθύνει στον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό και στον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη επισημαίνει την αναφορά της Άνω Μουσουνίτσας ως τόπου γέννησης του Διάκου, αντί της Αρτοτίνας που είναι η πραγματική γενέτειρα του, καθώς και το φερόμενο ως επίθετό του που φέρνει πάλι στην επιφάνεια ξεπερασμένες και αντιεπιστημονικές απόψεις, που έχουν ως στόχο τη διαστρέβλωση της  ιστορικής αλήθειας. Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

 

Αθήνα 30 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΣ 

1.Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό 

2.Δήμαρχο Δωρίδος κ. Γιώργο Καπεντζώνη 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 

1.Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φωκίδας κ Γιώργο Δελμούζο  

2.Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος κ. Παναγιώτα Σπυροπούλου 

3.Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Δωρίδος 

4.Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Δωρίδος 

5.Σύλλογο Αρτοτινών Δωρίδος «Αθανάσιος Διάκος» 

ΘΕΜΑ:  «Ιστορική  πραγματικότητα  και  ανιστόρητες  αναφορές  για  τον  Ήρωα  της Επανάστασης του 1821 Αθανάσιο Διάκο»

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι, 

Η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.ΕΠ) στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, έχει εκπονήσει και καταθέσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου Δωρίδος ειδικό πρόγραμμα δράσεων και ερευνών με θέμα : ̈Η συμβολή των Δωριέων στην Επανάσταση του 1821».  

Ο εορτασμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για επιστημονική προσέγγιση της ιστορικής πραγματικότητας, εθνική αυτογνωσία, ουσιαστική έρευνα, σκάλισμα αρχείων, ανάδειξη  γεγονότων  και  προσώπων-γνωστών  ή  άγνωστων  μέχρι  σήμερα-  που,  με  τις πράξεις τους, έδωσαν νόημα στον αγώνα για την Ελευθερία. 

Βασικός πυλώνας του εορτασμού είναι ο σεβασμός στην ιστορική πραγματικότητα, χωρίς σκόπιμες στρεβλώσεις και επάρσεις τοπικιστικού χαρακτήρα. Δυστυχώς,  κάποιοι  δεν  σεβάστηκαν  αυτή  τη  βασική  αρχή,  με  αποτέλεσμα  να  είναι επιβεβλημένη η παρέμβασή μας προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.  

Η επιλογή να αγνοήσουμε αυτές τις σκόπιμες, ή έστω κατ ελάχιστο λόγω ανεπαρκούς γνώσης στρεβλώσεις, ως μη σοβαρές, θα έδινε την εντύπωση, ότι τις αποδεχόμαστε και θα δημιουργούσε την εδραία πεποίθηση στους πολίτες ότι είναι όντως πραγματικές. 

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην έκδοση «Ημερολογίου 2021» του Δήμου Δελφών, που χρηματοδότησε  εξ  ολοκλήρου  η  Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας  δια  της  Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, όπου γίνονται ανιστόρητες αναφορές σχετικά με τον ήρωα Αθανάσιο Διάκο. 

Η αναφορά της Άνω Μουσουνίτσας ως τόπου γέννησης του Διάκου, αντί της Αρτοτίνας που είναι η πραγματική γενέτειρα του, καθώς και το φερόμενο ως επίθετό του, φέρνει πάλι στην επιφάνεια ξεπερασμένες και αντιεπιστημονικές απόψεις, που έχουν ως στόχο τη διαστρέβλωση της  ιστορικής αλήθειας.  Η παρουσίαση των επιχειρημάτων που τεκμηριώνουν την ιστορική αλήθεια θα απαιτούσε δεκάδες σελίδες και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, αν αυτό καταστεί αναγκαίο. 

Οι κειμενογράφοι και οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου Δελφών που προλογίζουν, θα έπρεπε να έχουν επαρκή γνώση της ιστορικής πραγματικότητας, άλλως να μην παίρνουν θέση σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, που έχει δημιουργήσει παλαιόθεν τη γνωστή ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες των Δήμων της Φωκίδας. 

Ο θεσμικός παράγοντας της Περιφέρειας όμως που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου, όπως αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο, την έκδοση ημερολογίου έχει υποχρέωση να έχει ενωτικό λόγο  και  πρακτική  και  να  στέκεται  πάνω  και  πέρα  από  τοπικιστικές  λογικές  και μεθοδεύσεις. 

Το αξίωμα που διακονεί κανείς επιβάλει να εκπέμπει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τον υψηλό ενωτικό συμβολισμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας αντί της τοπικιστικής έπαρσης. Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία του έθνους. Αποτελεί επομένως ατυχή επίκληση να χρήζει κανείς εαυτόν και αλλήλους προλογίζοντες, «καπεταναίους» του τόπου, όπως αναφέρεται στο προλογικό του σημείωμα.  

Ο Αθανάσιος Διάκος, γέννημα της Αρτοτίνας Δωρίδος, ως άλλος Λεωνίδας στάθηκε ηρωικά στην  Αλαμάνα  και  με  τον  μαρτυρικό  του  θάνατο,  κατέστη  εθνικό  σύμβολο  της παλιγγενεσίας του Έθνους των Ελλήνων. Η θυσία  του Αθανασίου Διάκου το ’21 επικύρωσε το «ελευθερία ή θάνατος»   και  εξύψωσε το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. Ήταν και παραμένει  ένα διαχρονικό Εθνικό σύμβολο  για το πώς οι σκλάβοι γίνονται ελεύθεροι, και πως η θυσία θέτει τα όρια στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.  

Η  υποχρέωση και η ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία να θέτουμε ακέραια την  εικόνα των γεγονότων και τον υψηλό τους συμβολισμό με τις θυσίες των προγόνων μας, είναι μέγιστη και αδιαπραγμάτευτη. Οφείλουμε δε, να είμαστε πολέμιοι της  ιστορικής ανακρίβειας και μετά πάσης προσοχής να χειριζόμαστε εθνικά θέματα σε τοπικό επίπεδο.  

Ο Πρόεδρος


Δημήτριος Παναγιωτόπουλος 

Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.