Λάβαμε σήμερα την επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Πενταγιωτών κ. Στέλιου Τσιώρη προς το γραφείο Πρωθυπουργού που αφορά το πολύ σημαντικό θέμα της υποχρεωτικής πιστοποίησης των παιδικών χαρών. Δημοσιεύουμε την επιστολή μαζί με φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των παιδιών και την παιδική χαρά του χωριού που την συνοδεύουν:
Προς:
Γραφείο Πρωθυπουργού
ΘΕΜΑ: «ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ»
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαι Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου των Πενταγιωτών, των καταγόμενων δηλαδή από την ορεινή Πενταγιού, στο Δήμο Δωρίδας. Χωριά πολύ ορεινά (από 800-1300μ), ζωντανά μέχρι τον εμφύλιο, με 800-1000 ανθρώπους τότε το καθένα. Σήμερα, μετά από 50 χρόνια ερήμωσης, έμειναν 30 -50 άτομα στο καθένα να φυλάνε Θερμοπύλες! Χωριά θρυλικά, Κροκύλιο πατρίδα του Μακρυγιάννη, Αρτοτίνα και Αθανάσιος Διάκος, Πενταγιού της Μαρίας Πενταγιώτισας. Και στερούμαστε ότι πιο σπουδαίο υπόσχεται το Σύνταγμα: σχολείο από το 2000, συγκοινωνία, αγροτικό γιατρό από το 2011, ίντερνετ. Και από πέρυσι, μας έκλεισαν και τις παιδικές χαρές!!
Παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε σας προσωπικά, αφού εδώ και ένα χρόνο συντελείται ένα έγκλημα εναντίον της πολύ νεαρής νεολαίας της πατρίδας μας αλλά κι ένα έγκλημα εις βάρος της χιλιοταλαιπωρημένης Εθνικής Οικονομίας.
Εξ αιτίας ενός τραγικού ατυχήματος, πέρυσι στο Δήμο Ελληνικού , όταν από αμέλεια του εργολάβου λούνα-πάρκ σκοτώθηκε ένα παιδάκι από την «απογείωση» φουσκωτής πισίνας λόγω αιφνίδιου μπουρινιού, και μετά από σοδόμηση του θέματος από τα ΜΜΕ, κάποιοι καρεκλοκένταυροι ειδικοί του Υπ. Εσωτερικών, απεφάνθησαν ότι έπρεπε να «κλείσουν» όλες οι παιδικές χαρές της χώρας μας!!!
Τι σχέση είχε το ατύχημα με τις απλές παιδικές χαρές που όλοι μας παίζαμε μικροί; Πως είναι δυνατόν να στερούνται τα παιδιά μας τη χαρά να κάνουν τραμπάλα, να κάνουν κούνια και τσουλήθρα; Η απίστευτη εξυπνάδα των χαρτογιακάδων όμως ήταν οι όροι επαναλειτουργίας, ακόμη και της πιο απλής παιδικής χαράς! Ακούστε και μην πιστεύετε!!! Οφείλουμε οι υπεύθυνοι (εγώ π.χ. σαν πρόεδρος συλλόγου και υπεύθυνος της παιδικής χαράς στο χωριό μου σε χώρο του συλλόγου),αλλά και ο δυστυχής Δήμαρχος μας (Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης) για 54 χωριά που ανήκουν στο Δήμο, να καλέσουμε ειδικά γραφεία πιστοποιήσεων (ΕΒΕΤΑΜ, ΤUF) με κόστος ασύλληπτο, να γνωματεύσουν για την κατάσταση του εξοπλισμού των παιχνιδιών, να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις και εν συνεχεία να ξεκινήσουμε γραφειοκρατικό αγώνα αδειοδότησης με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Λόγω των απίστευτων τεχνικών απαιτήσεων π.χ. περίφραξη της παιδικής χαράς με ειδικά κάγκελα, ειδικές πόρτες, ακούστε συνολικό κόστος επαναλειτουργίας μιας απλής παιδικής χαράς με μία τραμπάλα, μία κούνια και μία τσουλήθρα!! 7-8000 ευρώ οι πιο απλές, και 20.000 οι πιο σύνθετες!! Και ανά δύο χρόνια επανέλεγχος. Και μόνιμος συντηρητής!
Για να καταλάβετε κ. Πρωθυπουργέ, πως ζουν τα χωριά μας εδώ στην ορεινή Δωρίδα, όλος ο προϋπολογισμός δαπανών για το χωριό μας, από το Δήμο Δωρίδας που ανήκουμε, για έναν χρόνο, δεν υπερβαίνει τα 5000 ευρώ, για όλα τα έξοδα του. Χωρίς αγροτικούς γιατρούς (άλλο τεράστιο θέμα που μπορείτε να βοηθήσετε, αφού πλέον οι γιατροί κάνουν το αγροτικό τους στις πόλεις!!), χωρίς συγκοινωνία(ναι, χωρίς ΚΤΕΛ πια), χωρίς εκπαίδευση, χωρίς ίντερνετ!! Έλεος, πως θα κρατήσουμε ζωντανούς τους ορεινούς οικισμούς; Kι έρχεται ο νέος κανονισμός να υποχρεώσει τον Δήμο Δωρίδας, να ξοδέψει πάνω από 500.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές!
Επειδή σαν Χημικός Μηχανικός, ειδικευμένος στην Μεταλλουργία, διετέλεσα επί 3 χρόνια μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΤΑΜ 1991-1993, γνωρίζω πολύ καλά τι έργο επιτελεί το ΕΒΕΤΑΜ (Κρατικός ερευνητικός φορέας για θέματα Μεταλλουργίας). Είναι απαράδεκτο να ζητείται συνδρομή ενός τεράστιου κύρους ερευνητικού κέντρου, για το αν μια τραμπάλα η μια κούνια είναι τεχνικά «υγιής». Όλος ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς, δεν κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν οι ενέργειες αδειοδότησης να κοστίζουν από 7000 έως 20000 ευρώ! Θα πληρώσει η πατρίδα μας, σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, 200-300 εκατομμύρια, απλά για να αδειοδοτηθούν παιδικές χαρές σαν κι αυτές που σας δείχνω στις φωτογραφίες από το χωριό μου, την πανέμορφη Πενταγιού, στα 1000 μέτρα υψόμετρο, για να δημιουργηθούν ΑΧΡΗΣΤΕΣ περιφράξεις; Οι παιδικές χαρές που έχουμε υπάρχουν 50 χρόνια, το καλοκαίρι παίζουν πάνω από 100 παιδιά, και δεν είχαμε ποτέ ατύχημα!! Άλλωστε το ατύχημα στις κούνιες και τραμπάλες, τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε απροσεξίες των παιδιών.
Ποτέ δεν έσπασαν οι σωλήνες ή οι αλυσίδες τους.
Εδώ στα βουνά μας, στο πιο φτωχό κομμάτι της Ελληνικής γης, την ορεινή Δωρίδα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάνουμε δραματικό αγώνα για να περισώσουμε ότι μπορούμε από την πολιτιστική μας κληρονομιά! Μουσικές εκδηλώσεις με Θεοδωράκη, Ρίτσο, Ελύτη, αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, καθημερινά παιχνίδια για τα παιδιά μας. Κι ανακουφίζονται έτσι οι απλοί οικογενειάρχες, αφού τα παιδιά τους δεν θέλουν ακριβές διακοπές, αλλά προτιμούν το χωριό τους!! Και δένει έτσι ο κοινωνικός ιστός! Που θα δείτε αλλού να διασκεδάζουν μαζί οι τρείς γενιές! Παππούδες, γονείς, παιδιά!!
Ο Δήμαρχος μας, ο χαρισματικός Γ.Καπεντζώνης, που είναι πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαστήκαμε, είναι υποχρεωμένος να ξοδέψει πάνω από 500.000 ευρώ για την αδειοδότηση όλων των παιδικών χαρών της Δωρίδας! Όταν, αφού δεν έχουμε γιατρούς, προσπαθούμε να βρούμε επιδότηση για την αγορά μικρού αυτοκινήτου (τύπου βαν), για να εξοπλισθεί με όργανα ιατρικά (καρδιογράφος, μαστογράφος κ.λ.π) και να επισκέπτεται ανά δίμηνο τα χωριά μας και να κάνουν οι ντόπιοι εξετάσεις που δεν έχουν κάνει ποτέ!!! (Μιλάμε για 40-50.000 ευρώ).
Αν η Δωρίδα ξοδέψει 500.000 ευρώ, η Φωκίδα θα ξεπεράσει το 1.000.000. Μα τότε μιλάμε για 300-400 εκατ. Πανελλαδικά! Δεν είναι δυνατόν! Και μάλιστα άμεσα, ήδη δρομολογούνται!
ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
1)Δώστε για φέτος ΑΝΑΒΟΛΗ για όλες τις αδειοδοτήσεις! Έτσι θα ανοίξουν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές και δεν θα ξοδευτούν άδικα τόσα χρήματα!
2)Εξαιρέστε τους ορεινούς οικισμούς από τις περιφράξεις! Δεν χρειάζονται στα μέρη μας! Τα παιδιά όμως χρειάζονται το παιχνίδι! ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ!!!!
3) Άμεση επίβλεψη από έμπειρο συντηρητή του Δήμου, ειδικά το καλοκαίρι
4)Διοργανώστε συζήτηση στην τηλεόραση για να κατανοήσουν καλύτερα οι γονείς το πρόβλημα, αλλά και τις ευθύνες τους
Με σεβασμό για το κλέψιμο του πολύτιμου χρόνου σας, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, και με ευχές για επιτυχία στον αγώνα σας.
Στέλιος Τσιώρης
Πρόεδρος Συλλόγου Πενταγιωτών