Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Μικρή περιήγηση στην Κερασιά (Σουρούστι)

Μία μικρή αλλά όμορφη περιήγηση στην Κερασιά (Σουρούστι), με ένα συνοδευτικό κείμενο να μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το χωριό:

Η Κερασιά ή Κερασιές είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.260 μέτρων στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Η παλαιά ονομασία του χωριού είναι Σουρούστι, η οποία άλλαξε το Σεπτέμβριο του 1928.
Οι ρίζες του οικισμού ανάγονται στα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια. Από το χωριό καταγόταν ο αρματολός Γιάννης Φετάκης ή Φουσέκης.
Η Κερασιά ανήκε στον δήμο Βαρδουσίων και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 99 κάτοικοι. Το παλαιό σχολείο του χωριού αποτελεί σήμερα το Πνευματικό Κέντρο. Εκδίδεται εφημερίδα με τίτλο "Κερασιά" και λειτουργεί χορευτικός όμιλος. Τη γραφικότητα του Χωριού υπογραμμίζουν οι ελατόσκεπες πλαγιές του
και η επιβλητική θωριά των Βαρδουσίων. Τη φυσιογνωμία του καθορίζουν τα παραδοσιακά κτίρια, οι εκκλησίες και ένα ανθρώπινο δυναμικό από επιστήμονες που χάρισαν στο χωριό τον τίτλο: " Το χωριό των επιστημόνων "....

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου "Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Δωρίδας και οι Εκδόσεις ΠΛΗΘΩΡΑ 
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου  
"Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα" του Φώτη Αλ. Κατσούδα 
που θα γίνει στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 ισόγειο, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 στις 18:30.
Πρόκειται για μια συλλογή λέξεων της λαϊκής μας γλώσσας που ζωντανεύουν την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό της Δωρίδας και αποτελούν "γέφυρα" κατανόησης της ιστορικής μας πορείας.

Η συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού στηρίχτηκε στις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων, κυρίως των παππούδων και των γιαγιάδων. Μέσα από τις αφηγήσεις αυτές μου γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθώ και με την ντοπιολαλιά, το γλωσσικό ιδίωμα, την τοπική διάλεκτο του χωριού μου και της ευρύτερης πολιτισμικά περιοχής της Δωρίδας.
Από μικρό παιδί θυμάμαι να στριμώχνομαι ανάμεσα στα πόδια των μεγαλυτέρων γύρω από τα παραγώνια τις χειμωνιάτικες νύχτες και να ακούω ιστορίες, παραμύθια, στρατιωτικές αναμνήσεις από τους πολέμους του 1912-1913, την εκστρατεία στη Μικρά Ασία το 1919-1922, τον πόλεμο του 1940, αλλά και τις έγνοιες της καθημερινότητας για τα πράματα, τα χωράφια, τα σπορικά, τα ποτίσματα, τα μαζέματα, τα πανηγύρια, τις γιορτές, τις χαρές και τις πίκρες της ζωής.
Με το στόμα ανοιχτό ρούφαγα τις ιστορίες, τις αφηγήσεις, τις έδενα με τα πρόσωπα και κατάγραφα στη μνήμη μου τις λέξεις όπως τις άκουγα με την προφορά τους από τους μεγαλυτέρους. Και οι λέξεις είναι φωτογραφίες της μνήμης. [...]
Η καταγραφή των λέξεων της ντοπιολαλιάς ξεκίνησε το 1971-1972 παράλληλα με τη συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού. Μέσα από τις κουβέντες των μεγαλυτέρων, συχνά, γίνονταν αναφορές και για τα τοπία του χωριού μας που ήταν οι περιουσίες τους, τα χωράφια τους που μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Άρχισα να καταγράφω και τα τοπωνύμια. Έτσι ενσωμάτωσα μέσα στη ντοπιολαλιά και ονομασίες τοποθεσιών που είναι σημεία αναφοράς με μεγάλη σημασία. Έτσι λόγου χάρη το τοπωνύμιο `Ταμπούρια` που βρίσκεται νότια του χωριού μας στην οροσειρά Τρίκορφο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 από την Ποτιδάνεια, Πάνω Παλαιοξάρι, Τριαντάφυλλος Αποκορίτης, είχε εκεί το στρατόπεδό του, τοποθεσία οχυρωμένη. Το τοπωνύμιο `Σκαλτσά τα Δέντρα`, που βρίσκεται δυτικά του Παλαιοξαρίου στα Μντούνια, ήταν ο χώρος όπου ο Σκαλτσοδήμος, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 από την Αρτοτίνα είχε το στρατόπεδό του και υπερασπίζονταν από τη θέση αυτή το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας από τούρκικες επιθέσεις. [...] 

[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αιολική Ενέργεια, πηγή εσόδων και ανάπτυξης για την Δωρίδα




Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν εδώ και χρόνια κατακτήσει τις προηγμένες χώρες που χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερα ποσά ενέργειας χαμηλού κόστους και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη αναπτύσσοντας κυρίως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα που ενδείκνυνται για το περιβάλλον της χώρας. Η περιοχή μας και συγκεκριμένα η Δωρίδα παρατηρήθηκε πως έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στο αιολικό της δυναμικό που σε συνδυασμό με την πρόσβαση που διαθέτει στο σύστημα την καθιστούν ελκυστική για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη για μία πληρέστερη ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των λοιπών φορέων, Συλλόγων και κατοίκων της περιοχής μας, τόσο για τα πλεονεκτήματα όσο και για τα μειονεκτήματα της λειτουργίας των αιολικών πάρκων. 
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δωρίδας δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό δύο εταιρείες οι οποίες επενδύουν  σε έργα ΑΠΕ. Ένα αιολικό πάρκο ισχύος 24MW που λειτουργεί, είναι συμφερόντων της εταιρείας EDF EN, μέλους του ομίλου EDF (η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως). Παράλληλα βρίσκεται σε φάση κατασκευής και άλλο ένα αιολικό πάρκο στη θέση Τρίκορφο συμφερόντων της εταιρείας PROTERGIΑ του ομίλου Μυτιληναίου (γνωστός στους τομείς των κατασκευών, της μεταλλουργίας και της ενέργειας).
Βασικότερο εμπόδιο των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι οι συνεχείς αλλαγές του νομικού πλαισίου και φυσικά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Σήμερα, όπως κανείς μπορεί να δει, στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναπτύσσονται και άλλα έργα εντός της εδαφικής περιφέρειας της Δωρίδας, με σημαντικότερα τα έργα στην περιοχή της Καλλιθέας για τα οποία έχουν εκδοθεί οι κατά το νόμο άδειες. Με την ολοκλήρωση των έργων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών σταθμών στην περιοχή θα ανέρχεται σε περίπου 100MW και θα αφορά σε 6 έργα συνολικά, μαζί με τα υφιστάμενα και τα υπό κατασκευή. 
  
Ανεμογεννήτριες στο Τρίκορφο
 
Λίγα μόνο από οφέλη χρήσης της αιολικής ενέργειας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα παρακάτω:
  • Σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας είναι οικονομικά ανταγωνιστική αφού ο αέρας είναι μία δωρεάν και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας
  • Οι τεχνολογικές εξελίξεις στις ανεμογεννήτριες τις έχουν καταστήσει περιβαλλοντικά ώριμες και  φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές
  • Προστατεύουν τη γη αφού κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά ισοδύναμη ρυπογόνα ενέργεια
  • Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και αποκεντρώνει την παραγωγή στο σύστημα μειώνοντας έτσι τις απώλειες από την μεταφορά ενέργειας.
Τα μειονεκτήματα από την άλλη όπως ο θόρυβος και οι παρεμβολές σε ραδιοσυχνότητες έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στις σύγχρονες ανεμογεννήτριες. Οι επιπτώσεις στα πουλιά, λαμβάνονται πάντα υπόψη κατά την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε κάθε περίπτωση οι θάνατοι που προκαλούν είναι ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που προέρχονται από το κυνήγι και την κυκλοφορία  αυτοκινήτων. Οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται συνήθως σε ορεινές θέσεις - περιοχές, οπότε δεν καταλαμβάνουν οφέλιμη γεωργική γη.  Το αισθητικό τέλος θέμα είναι αρκετά υποκειμενικό και η αποδοχή των πάρκων από τους κατοίκους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενημέρωση που έχουν οι τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη τους.


Τα πολλά αυτά πλεονεκτήματα οδηγούν σε σημαντική παγκοσμίως αύξηση των εγκαταστάσεων αφού μεγάλες ενεργειακές εταιρείες στρέφονται από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η ενεργειακή παραγωγή από ΑΠΕ είναι μονόδρομος και οι πολιτικές ενέργειας των κρατών το καταδεικνύουν πλέον ανεπιφύλακτα. Τα οικονομικά οφέλη, που αφορούν άμεσα στη Δημοτική Αρχή αλλά και τους Δημότες, είναι καταγεγραμμένα σε σχετικό νόμο (Ν 3468/2006, αρθρ 25 και ΥΑ23840/2014, ΦΕΚ 3497/29-12-2014) και είναι σημαντικά. Ενδεικτικά με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των έργων εντός της εδαφικής περιφέρειας του  Δήμου Δωρίδας υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση η Δημοτική Αρχή θα έχει διαθέσιμα προς διαχείριση ποσά που αντιστοιχούν στο 3%, επί των ακαθαρίστων εσόδων όλων των αιολικών πάρκων που λειτουργούν στην περιοχή. Η, ΥΑ23840/2014, ΦΕΚ 3497/29-12-2014 επεξηγεί αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο επιμερίζεται μεταξύ των Δ.Δ. του Δήμου και των οικιακών καταναλωτών ρεύματος των Δ.Δ. αυτό το ποσό.   Με πρόχειρους υπολογισμούς και με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ για την αποδοτικότητα των έργων προς εγκατάσταση το ποσό του 3%, από όλα τα έργα σε λειτουργία  εκτιμάται σε 700.000€ περίπου ετησίως. Το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά στη χρηματοδότηση έργων, δράσεων αλλά και την απευθείας επιδότηση των λογαριασμών οικιακών καταναλωτών μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιολικά πάρκα. Συμπληρωματικά, οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ, έχουν ήδη συμφωνήσει με την Δημοτική Αρχή την συμπληρωματική ενίσχυση του προϋπολογισμού του Δήμου και θα εκπόνησουν δημόσια κατασκευαστικά έργα στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών που δέχτηκαν να δώσουν.
Η Δωρίδα είχε και έχει ακόμα την ατυχία δεκαετίες τώρα να μην απολαμβάνει ανταποδοτικά τέλη απο την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος του Μόρνου που ηθικά δικαιούται. Θα είναι κρίμα και τώρα να μην εκμεταλλευτεί τα πολύ σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα που παρέχει ο νόμος για την λειτουργία των αιολικών πάρκων, ενισχύοντας έτσι την τοπική της οικονομία. Με τη ολοκλήρωση των 6 αιολικών πάρκων, θα υπάρξει μία πολύ αισθητή αύξηση των οικονομικών του Δήμου που θα τον ανακουφίσει από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Επίσης, πολύ μεγάλη θα είναι η ελάφρυνση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για όλα τα νοικοκυριά ανεξαιρέτως αφού η προβλεπόμενη από τον νόμο μείωση δεν εξαιρεί κανέναν και διανέμεται ισόποσα σε όλα τα ρολόγια. Άλλωστε, ο τόπος χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και ανάπτυξη. 


Σε μία τέτοια στιγμή και με τα προβλήματα αυτά που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, μόνο σοφό δεν είναι να εμποδίζουμε τέτοιου είδους έργα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον αλλά αντιθέτως επιφέρουν ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς των κατοίκων της Δωρίδας, ετήσια τακτικά έσοδα στο Δήμο και πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη (δρόμους, αναπλάσεις κλπ) που μπορεί να ζητήσει ο Δήμος από τις εταιρίες. Ο τόπος μας ούτε είχε, ούτε έχει την πολυτέλεια της απόρριψης επενδύσεων με το υποκειμενικό και στείρο επιχείρημα της αισθητικής όχλησης ελλείψει άλλων σοβαρών και τεκμηριωμένων περιβαλλοντικών λόγων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τεκμηριώσουν μία αρνητική θέση. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να μπει η περιοχή μας στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης.

Γραββάνης Ευάγγελος
Πολιτικός Μηχανικός
Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης"&
Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας 
 

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η μουσική μπάντα του Πολιτιστικού Ομίλου Λιδωρικίου

Υλοποιώντας ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιδωρικίου (ΠΟΛ) κατάφερε να δημιουργήσει στην έδρα του Δήμου το Λιδορίκι, μια μικρή μουσική μπάντα, δημιουργώντας μία νέα και σημαντική πολιτιστική δομή στην περιοχή μας.
Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο επίτευγμα  βρισκόταν μόνο στα φιλόδοξα όνειρα λίγων οραματιστών. Την περίοδο αυτή ο Όμιλος έχει περίπου 35 παιδιά που βρίσκονται σε διάφορα στάδια γνώσης και απ' αυτά τα 15-20 μπορούν να παίζουν άνετα και να καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου Δωρίδας.



Η μπάντα, εκτός φυσικά απ' το Λιδορίκι, έχει παίξει παίξει, στην Πεντάπολη, το Καστράκι, την Ερατεινή, την Αγόριανη, τη Γραβιά και πολλά άλλα χωριά σε διάφορες θρησκευτικές (λιτανείες κλπ) και Εθνικές γιορτές και παρελάσεις. Στόχος της είναι να καλύψει τις ανάγκες και άλλων χωριών της Επαρχίας μας , πχ. στις λιτανείες των πολιούχων κάθε χωριού.


Οι Σύλλογοι και οι εκκλησίες της Ομοσπονδίας μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή των παιδιών και ταυτόχρονα  να προσθέσουν μεγαλοπρέπεια στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των χωριών. Ο ΠΟΛ ζητάει επικοινωνία, 15 ημέρες νωρίτερα προκειμένου να γίνει ο προγραμματισκός της εκδήλωσης και να μπορέσει να ανταποκριθεί.


Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι : polidorikiou.blogspot.com
και το e-mail: polfokidos@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Κωνσταντίνο Ε. Καψάλη στο τηλ : 6946243033

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το τοπικό σχέδιο διαχείρησης αποβλήτων του Δήμου Δωρίδας

Η εισήγηση του Δημάρχου Γ. Καπαντζώνη στον Δημοτικό συμβούλιο για τις δράσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί ο Δήμος σχετικά με την διαχείρηση στερεών αποβλήτων:
Μπάζα και σκουπίδια έχουν σήμερα πολλά ρέματα της ορεινής Δωρίδας
Ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων αποβλήτων: Πέραν των 3 προγραμματισμένων (πράσινου, μπλε & καφέ κάδων), όπως χαρτί-χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί κ.α.

α) Αφορά την ανάπτυξη κάδων συγκέντρωσης του χαρτιού-χαρτονιού σε μαζικά σημεία παραγωγής (π.χ. super market, εμπορικά καταστήματα, μανάβικα) αλλά και στο σύνολο των σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.
Ειδικότερα στα σχολεία θα αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης χαρτιού, χαρτονιού, αλουμινίου και πλαστικού στην αρχή της ανταποδοτικότητας, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους μαθητές και σπουδαστές μέσα από την επίτευξη ποσοτικών στόχων. Πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν κάδοι ειδικών ρευμάτων των προαναφερόμενων κατηγοριών αποβλήτων και τα έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών θα δίνονται εξολοκλήρου στα σχολεία.

β) Αφορά την ανάπτυξη μπλε κάδων ανακύκλωσης γυαλιού (καμπάνες) σε μαζικά σημεία εστίασης και διασκέδασης, όπου επίσης παράγεται το συντριπτικό ποσοστό αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων.

γ) Θα χωροθετηθούν εντός της Γεωγραφικής περιφέρειας του Δήμου σημεία τοποθέτησης μικρών κομποστοποιητών των οργανικών απορριμμάτων πλησίον π.χ. κέντρων μαζικής εστίασης στις Τοπικές Κοινότητες όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ντόπιων και παραθεριστών ιδίως κατά τους θερινούς μήνες .
Οι κάδοι των προαναφερόμενων διακριτών ρευμάτων θα οδηγούνται στην ΜΕΑ Άμφισσας, η οποία θα λειτουργεί και ως Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α. Το τυχόν υπόλειμμα από την διαλογή στην ΜΕΑ θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ. Οι κάδοι όλων των ρευμάτων (καφέ, μπλε, πράσινος) θα πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με αυτοκινούμενο πλυντήριο το οποίο ήδη ο Δήμος προγραμματίζει να προμηθευτεί.
Οι παραπάνω μεταφορές θα γίνονται από δύο (2) Σταθμούς Μεταφόρτωσης στις θέσεις : 
1. «Σεϊμένη» εντός της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου (για τον οποίο ήδη εκπονείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ) και 
2. Θέση στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Γλυφάδας ,μέσω ειδικών οχημάτων τύπου πρέσας.
Οικιακή κομποστοποίηση: Αφορά την διανομή οικιακών κάδων κομποστοποίησης από τον Δήμο σε νοικοκυριά, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή. Συγκεκριμένα προβλέπεται, σε πρώτη φάση, η προμήθεια και η δωρεάν διανομή περίπου 400 κάδων (αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου 10% των ενεργών νοικοκυριών του Δήμου μας) των 330 lt σε ισάριθμα νοικοκυριά για οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, με την διανομή και του κατάλληλου έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Δημιουργία πράσινων σημείων: Αφορά σε ενέργειες για την αδειοδότηση τεσσάρων τουλάχιστον χώρων στις Δημοτικές Ενότητες Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου, Τολοφώνος και μιας εντός του οικισμού της Τ.Κ. Τριζονίων λόγω της ιδιαιτερότητας της επειδή πρόκειται για κατοικημένο νησί, του Δήμου στις οποίες θα γίνεται συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών (ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες κ.τ.λ.), ογκωδών αντικειμένων (στρώματα, έπιπλα κ.τ.λ.), κλαδεμάτων (όχι οργανικών απορριμμάτων). Σε ότι αφορά τα κλαδέματα, προβλέπεται η προμήθεια ρυμουλκούμενων θρυμματιστών σε φορτηγό, όπου θα γίνεται θρυμματισμός των κλαδεμάτων στα σημεία συγκέντρωσης (πράσινα σημεία) αλλά και σε επιμέρους σημεία συγκέντρωσης μεγάλου όγκου κλαδεμάτων (πάρκα κ.α).
Ως εναλλακτική ή συμπληρωματική πρόταση δημιουργίας πράσινων σημείων, προτείνεται η προμήθεια ειδικά διαμορφωμένου οχήματος με διαχωρισμό ανά κατηγορία ανακυκλώσιμων υλικών, το οποίο θα μεταβαίνει στις Τοπικές Κοινότητες και θα συγκεντρώνει τα ογκώδη αντικείμενα και τα προς ανακύκλωση υλικά , (κινητό πράσινο σημείο).

Δράσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης: Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης ο Δήμος θα προβεί σε: Ενημερώσεις σχολείων. Διανομή φυλλαδίων και ενημερωτικού υλικού. Διαφημιστικά spot σε ραδιόφωνα, τηλεόραση ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Θα διοργανώσει σχετικές Ημερίδες. Δράσεις καθαρισμού δημόσιων χώρων. Ετήσιες και επαναλαμβανόμενες δράσεις την ημέρα περιβάλλοντος. Θα δημιουργήσει ειδική θέση στην ιστοσελίδα του Δήμου για διαρκή ενημέρωση, ανακοινώσεις, δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των δράσεων επίτευξης των στόχων αλλά και ανταλλαγής απόψεων και σχολίων των πολιτών. Οι δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης θα λειτουργούν παράλληλα και σε συνεργασία με αυτές του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν μια πλήρη εικόνα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών θα επιδιωχθούν ευρύτερες συνέργειες με φορείς, επιχειρήσεις και επιστημονικά ιδρύματα.
Ειδικότερα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο και διαρκές πρόγραμμα σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με στόχους και συγκεκριμένες δράσεις.

Διαχείριση αδρανών υλικών: Δημιουργία Μονάδας Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (ΜΑΕΚΚ) στον χώρο των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (ΜΕΑ, ΧΥΤΥ) σε συνέργεια με το Δήμο Δελφών όπου θα γίνεται η διαχείριση αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων.
Η συγκέντρωση των αδρανών υλικών θα γίνεται με containers ανοιχτού τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου και θα μεταφέρονται με ειδικό φορτηγό στον χώρο επεξεργασίας. Από την επεξεργασία θα διαχωρίζονται τα προς ανακύκλωση υλικά, το υπόλειμμα το οποίο θα οδηγείται στον Χ.Υ.Τ.Υ. και θα παράγονται διαβαθμισμένα υλικά (σκύρα, χαλίκι, άμμος), τα οποία θα χρησιμοποιούνται για έργα βελτίωσης οδοποιίας του Δήμου.

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Μαρτυρίες και θρυλούμενα για την Μαρία Πενταγιώτισσα

Πάνε χρόνια πίσω, γύρω στο 1960 εξάχρονο παιδί, όταν ανηφορίζαμε μαζί με την αδελφή μου και τη συχωρεμένη τη μάνα μου προς το Ξεροβούνι για να ποτίσουμε κάτι χωραφάκια δίπλα στο παλιό νεκροταφείο στο Παλαιοχώρι και πιάσαμε κουβέντα για τη Μαρία την Πενταγιώτισσα (δεν θυμάμαι καλά αν είχε χωράφι εκεί η Μαρία ή για τον κάρκανο). Άρχισε λοιπόν η μητέρα μου να μας εξιστορεί όλα όσα είχαν φτάσει στα αυτιά της απ' τον πατέρα της ή από θρύλους και παραδόσεις.

Τώρα αρκετά μεγάλος πια αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο ψάχνοντας όσες αλήθειες υπάρχουν μέσα από μαρτυρίες αλλά και θρυλούμενα. Επειδή μόνος μου δεν θα τα κατάφερνα ζήτησα τη βοήθεια τόσο για τη διόρθωση όσο και τη συμπλήρωση του κειμένου από τον Κώστα Χάρη, έναν από τους πολλούς πατέρες (και ηλικιακά) των γραμμάτων της Κερασιάς. Τον ευχαριστώ πολύ.

Φώτης Β. Βρέττας

Η Μαρία ή Μαρίτσα Πενταγιώτισσα ήταν μια κοπέλα θρυλική για την ομορφιά αλλά και για ένα πολύκροτο ερωτικό της σκάνδαλο, που έζησε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα στην ορεινή Φωκίδα. Το προσωνύμιο Πενταγιώτισσα το όφειλε στον τόπο καταγωγής της, το χωριό Πενταγιού. Η ιστορία της αποτέλεσε στα νεότερα χρόνια πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών και τραγουδιών.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα φέρεται να γεννήθηκε το 1821. Από τα νεανικά της χρόνια διασώθηκαν μόνο διάφορες παραδόσεις και θρύλοι. Ο πατέρας της λέγεται πως ήταν γραμματοδιδάσκαλος, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της «μωρή δασκαλοπούλα» στο γνωστό τραγούδι «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά». Υπήρξε ιδιαίτερα όμορφη κοπέλα, δυναμική και χειραφετημένη για τα δεδομένα της εποχής της. Αυτό που άφησε την ιστορία της ζωής της στην παράδοση είναι το ότι υπήρξε ηρωίδα ενός ερωτικού σκανδάλου που κατέληξε στη δολοφονία του αδερφού της. Μια συνισταμένη διάφορων εκδοχών αναφορικά με τη ζωή της διαλαμβάνει τα ακόλουθα περιστατικά που χρονολογικά τοποθετούνται στην περίοδο της βασιλείας του Όθωνα:

Σε μια επίσκεψη του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας στην Άμφισσα (τα Σάλωνα), πήγαν αντιπροσωπείες από όλα τα χωριά της Φωκίδας για να πάρουν μέρος στους εορτασμούς της υποδοχής του βασιλικού ζεύγους. Πήγαν κι από την Πενταγιού. Στην αντιπροσωπεία των Πενταγιωτών συμμετείχε και η Μαρία. Λέγεται μάλιστα ότι, κατά την παρουσίαση των αντιπροσωπειών, η βασίλισσα Αμαλία εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της Μαρίας και εκδήλωσε πρόθεση να την καλέσει στο παλάτι και να την εντάξει στην ακολουθία της. Στα πλαίσια των εορτασμών στα Σάλωνα για την υποδοχή του βασιλικού ζεύγους, οι διάφορες αντιπροσωπείες επιδόθηκαν σε γλέντια, με ρουμελιώτικο φαγοπότι και χορούς. Η Πενταγιώτικη αντιπροσωπεία είχε στήσει τη διασκέδαση στο χωριό Χρισσό, λίγο πιο έξω από τα Σάλωνα, κοντά στους Δελφούς. Εκεί, μπαίνοντας στο χορό η Μαρία, μπήκε κοντά της, πιάνοντας της το χέρι, και ένας συγχωριανός της νέος, ο Δημήτρης Τουρκάκης. Στο χωριό είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι οι δυο νέοι είχαν κρυφό ερωτικό δεσμό. Μόλις είδε το χειροκράτημα αυτό στο χορό ο αδερφός της Μαρίας Γιάννης, όρμησε έξαλλος και έσυρε, μπροστά σε όλους τους συγχωριανούς, τη Μαρία έξω από το χορό. Αυτή το θεώρησε αυτό μεγάλη προσβολή και επιστρέφοντας στην Πενταγιού, σε συνάντησή της με τον Τουρκάκη, οργισμένη του είπε να μην τον ξαναδεί μπροστά της, γιατί ήταν δειλός και δεν είχε το θάρρος να την υπερασπίσει ζητώντας την από τον αδερφό της σε γάμο.

Ο Τουρκάκης, κατά την παράδοση πάντα, για να αποδείξει πως δεν ήταν δειλός, έστησε νύχτα καρτέρι στον αδερφό της Μαρίας και τον σκότωσε. Στη συνέχεια μετέφερε το πτώμα στο Ξεροβούνι που υψώνεται πάνω από το χωριό και το έριξε στον «κάρκανο», ένα βαθύ βάραθρο στην κορφή του βουνού και κατόπιν, νύχτα ακόμα, γύρισε στο χωριό, στον κήπο έξω από το σπίτι της Μαρίας, και της έκαμε σινιάλο να κατέβει. Μόλις συναντήθηκαν, της έδειξε την αρματωσιά του αδερφού της, της είπε ότι δεν είναι δειλός και της ανάγγειλε θριαμβευτικά το «κατόρθωμά» του. Εκείνη αποτροπιασμένη έβγαλε μια κραυγή πόνου «αδερφέ μου, σε σκότωσα!». Σε δυο τρεις μέρες, βοσκοί Πενταγιώτες, στο βουνό, οδηγημένοι κι από τα σκυλιά τους, βρήκαν και ανέσυραν το πτώμα από το βάραθρο κι όπως ήταν επόμενο έφτασε στην Πενταγιού η χωροφυλακή για ανακρίσεις. Ο Τουρκάκης μετά τη συνάντησή του στον κήπο της Μαρίας εξαφανίστηκε. Τελικά οδηγήθηκε στις αρχές με την κατηγορία του φόνου. Το σημαντικό για το θέμα μας είναι το γεγονός ότι κατηγορήθηκε και η Μαρία για ηθική αυτουργία. Η κατηγορία στηρίχτηκε στη μαρτυρία της αδερφής της η οποία κατέθεσε για την κραυγή της Μαρίας «αδερφέ μου σε σκότωσα» εκείνη τη νύχτα της συνάντησης της με τον Τουρκάκη στον κήπο. Η αδερφή της Μαρίας, κατά την παράδοση, ήταν μάλλον άσχημη και ζήλευε τη Μαρία για την ομορφιά της.

Συνελήφθη λοιπόν και η Μαρία, καταδικάστηκε και κλείστηκε στις φυλακές Λαμίας. Ύστερα από λίγα χρόνια στη φυλακή, πριν εκτίσει ακόμα την ποινή της, σύμφωνα με την παράδοση πάντα, πλάνεψε με τα θέλγητρά της το φύλακα της φυλακής και τη διευκόλυνε να δραπετεύσει. Περπατώντας από τόπο σε τόπο έφτασε στην Πενταγιού την ημέρα της Λαμπρής και βρήκε τους συγχωριανούς της να χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Άκουσε και το τραγούδι το αφιερωμένο στην προσωπική της τραγωδία:

«Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλληκάρια...» 

Οι Πενταγιώτες, μόλις την είδαν ανήμερα του Πάσχα στην πλατεία, ταράχτηκαν. Οι περισσότεροι την αντίκρισαν με ανάμικτα συναισθήματα. Μερικοί επιτιμητικά και η κόρη του πάρεδρου του χωριού, η οποία από τα παιδικά τους ακόμα χρόνια φθονούσε τη Μαρία για τα κάλλη της, που η ίδια δεν είχε, της φέρθηκε έκδηλα εχθρικά. Η Μαρία, μπροστά σε αυτή την υποδοχή, προχώρησε στο κέντρο της ομήγυρης και θαρραλέα, όμως και με παράπονο, φώναξε: «τί σας έκαμα, ωρέ Πενταγιώτες, και με κατατρέχετε;». Αναταραχή και σούσουρο ήταν η απάντηση.

Απογοητευμένη η Μαρία και φοβούμενη ότι θα κατάφθανε η χωροφυλακή να τη συλλάβει και να την οδηγήσει πίσω στη φυλακή, εγκατέλειψε το χωριό και τράπηκε προς τα βουνά της περιοχής όπου περιφερόταν μια μικρή ομάδα «ληστών», φυγόδικων δηλαδή, εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για σοβαρά μάλλον αδικήματα (γι' αυτό και αποκαλούνταν «ντελματζήδες»). Η Μαρία κατέφυγε στον επικεφαλής της ομάδας, στον καπετάνιο και εκείνοι τη δέχτηκαν και την ενέταξαν στη δύναμη της ομάδας. Δεν έμεινε πολύν καιρό εκεί. Ο παπάς της Πενταγιούς ανέβηκε μια μέρα στο βουνό και τη συνάντησε. Της μίλησε με συμπάθεια και με θερμά λόγια της έπλεξε το εγκώμιο, πόσο καλή κοπέλα ήταν πριν από την περιπέτεια της. Τη συγκίνησε και την έπεισε να γυρίσει μαζί του στο χωριό. Κατάφεραν ακόμα να αμνηστεμθεί κι έτσι τέλειωσαν πιο τα βάσανα της. Αργότερα παντρεύτηκε στο πλαϊνό μεγαλοχώρι, το Παλαιοκάτουνο (Κροκύλειο σήμερα), το χήρο Κωνσταντίνο Αρμάο που είχε από τον προηγούμενο γάμο του τέσσερα παιδιά. Η Μαρία τα ανάθρεψε, τα μόρφωσε και τους έδωσε σωστές αρχές. Πέθανε τιμημένη το 1885, σε ηλικία 64 ετών.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ»

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πάσχα 1969.. στον Κονιάκο

 
Η πρώτη φορά που ανέβαινα τέτοια εποχή στο χωριό. Ηταν όλα τα προηγούμενα χρόνια που η σφοδρή επιθυμία να ανηφορίσω στα μέρη τα γνωστά του καλοκαιριού την άνοιξη έγινε πραγματικότητα. Η άνοδος τα Χριστούγεννα ήταν άλλη μια εξίσου σφοδρή επιθυμία που έμενε ανολοκλήρωτη. Το χωριό γεμάτο κόσμο, το Πάσχα έπεφτε αργά και είχαν γυρίσει όλοι οι χωριανοί απ’ τα χειμαδιά, σκορπισμένοι το χειμώνα στις παραλίες στα παλιόμαντρα ακόμη και στην Αθήνα. 

Το χωριό από την Ψηλοράχη
Η φύση διαφορετική από κείνη που ήξερα το καλοκαίρι σε μια οργιαστική βλάστηση με τα χωράφια γεμάτα αγριολούλουδα που παιχνίδιζαν αφήνοντας μυρουδιές στο πρώτο ζεστό χάδι του Απριλιάτικου ήλιου, έτσι όπως τον απάλυνε το ελαφρύ αεράκι του πρωινού. Η περιμετρική εικόνα ένα χάρμα στη ματιά. Κι έτσι χωρίς καμιά κουβέντα παρασυρμένος σ’ αυτό το οργιαστικό ανοιξιάτικο τοπίο δεν έκανα άλλο από το να μετέχω μικρός ελάχιστος μπροστά στο μαγικό ξύπνημα της ζωής.
Όλα τα σπίτια γεμάτα κόσμο κι όλοι οι φίλοι του καλοκαιριού έχοντας γυρίσει απ’ το Λιδορίκι μιας και το Γυμνάσιο είχε σταματήσει για τις γιορτές όταν μπόρεγαν απ’ τις άπειρες δουλειές που είχαν ανέβαιναν στην πλατεία στο μαγαζί που συναντιόμασταν και αλλάζαμε δυό κουβέντες. Τη χρονιά εκείνη το χωριό είχε ένα παπά ξενομερίτη που έμενε σ’ ένα απ’ τα σπίτια στον δημόσιο δρόμο κοντά. Έτσι λοιπόν τη μεγάλη εβδομάδα και την ανάσταση θα ζούσε ο κόσμος του χωριού με τον παραδοσιακό τρόπο με τη λειτουργία της μεγάλης βδομάδας με τον επιτάφιο με την ανάσταση, και μαζί κι εγώ.


Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ποιες Κοινότητες θα πάρουν επιπλέον 1000 € από την πάγια προκαταβολή

Εγκρίθηκε η σύσταση της πάγιας προκαταβολής για τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δωρίδος με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Ειδικότερα η Οικονομική Επιτροπή, αποφάσισε ομόφωνα τη σύσταση πάγιας προκαταβολής οικονομικού έτους 2015, χρηματικού ποσού 1.000 ευρώ, για κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δωρίδας.

Υπόλογος της πάγιας αυτής προκαταβολής είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος ή Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας τους οποίους ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος θα καλέσει για να τους ενημερώσει.

Σύμφωνα με την απόφαση στις παρακάτω περιπτώσεις είναι δυνατή η αποκατάσταση της πάγιας προκαταβολής με 1.000 ευρώ επιπλέον λόγω αυξημένων αναγκών, αφού προηγουμένως ο υπόλογος προσκομίσει στην οικονομική υπηρεσία τα παραστατικά των πρώτων 1.000 ευρώ που έλαβε και διαχειρίστηκε.

Τα επιπλέον 1.000 ευρώ δίδονται στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες μόνο μία φορά, ανεξάρτητα αν κάποιες περιλαμβάνονται σε περισσότερες από μια περιπτώσεις.

Από τα χωριά της Ομοσπονδίας θα λάβουν την προκαταβολή:
  • Η Τοπική Κοινότητα Κροκυλείου ως έδρα της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων
  • Οι Τοπικές Κοινότητες Αρτοτίνας και Πενταγιών ως οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων
Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο οποίος θα ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό έως τριακόσιους (300) κατοίκους και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από τριακόσιους έναν (301) κατοίκους.

Ο υπόλογος διενεργεί τις πληρωμές χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές του Δημάρχου.

Οι υπόλογοι οφείλουν να φυλάσσουν τα διαχειριζόμενα χρήματα και ευθύνονται για τυχόν απώλεια ή μείωση των χρημάτων αυτών.

Εάν τα ποσά των ενταλμάτων δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους υπολόγους μετά την εξόφληση τους, θα γίνεται κατάθεση αυτών ή των μη χρησιμοποιούμενων υπολοίπων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.




Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Επιστολή του Προέδρου Πενταγιωτών προς τον Πρωθυπουργό

Λάβαμε σήμερα την επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Πενταγιωτών κ. Στέλιου Τσιώρη προς το γραφείο Πρωθυπουργού που αφορά το πολύ σημαντικό θέμα της υποχρεωτικής πιστοποίησης των παιδικών χαρών. Δημοσιεύουμε την επιστολή μαζί με φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των παιδιών και την παιδική χαρά του χωριού που την συνοδεύουν:




Προς:
Γραφείο Πρωθυπουργού


ΘΕΜΑ: «ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ»


Αθήνα, 3 Απριλίου 2015

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαι Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου των Πενταγιωτών, των καταγόμενων δηλαδή από την ορεινή Πενταγιού, στο Δήμο Δωρίδας. Χωριά πολύ ορεινά (από 800-1300μ), ζωντανά μέχρι τον εμφύλιο, με 800-1000 ανθρώπους τότε το καθένα. Σήμερα, μετά από 50 χρόνια ερήμωσης, έμειναν 30 -50 άτομα στο καθένα να φυλάνε Θερμοπύλες! Χωριά θρυλικά, Κροκύλιο πατρίδα του Μακρυγιάννη, Αρτοτίνα και Αθανάσιος Διάκος, Πενταγιού της Μαρίας Πενταγιώτισας. Και στερούμαστε ότι πιο σπουδαίο υπόσχεται το Σύνταγμα: σχολείο από το 2000, συγκοινωνία, αγροτικό γιατρό από το 2011, ίντερνετ. Και από πέρυσι, μας έκλεισαν και τις παιδικές χαρές!!



Παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε σας προσωπικά, αφού εδώ και ένα χρόνο συντελείται ένα έγκλημα εναντίον της πολύ νεαρής νεολαίας της πατρίδας μας αλλά κι ένα έγκλημα εις βάρος της χιλιοταλαιπωρημένης Εθνικής Οικονομίας.
Εξ αιτίας ενός τραγικού ατυχήματος, πέρυσι στο Δήμο Ελληνικού , όταν από αμέλεια του εργολάβου λούνα-πάρκ σκοτώθηκε ένα παιδάκι από την «απογείωση» φουσκωτής πισίνας λόγω αιφνίδιου μπουρινιού, και μετά από σοδόμηση του θέματος από τα ΜΜΕ, κάποιοι καρεκλοκένταυροι ειδικοί του Υπ. Εσωτερικών, απεφάνθησαν ότι έπρεπε να «κλείσουν» όλες οι παιδικές χαρές της χώρας μας!!!

Τι σχέση είχε το ατύχημα με τις απλές παιδικές χαρές που όλοι μας παίζαμε μικροί; Πως είναι δυνατόν να στερούνται τα παιδιά μας τη χαρά να κάνουν τραμπάλα, να κάνουν κούνια και τσουλήθρα; Η απίστευτη εξυπνάδα των χαρτογιακάδων όμως ήταν οι όροι επαναλειτουργίας, ακόμη και της πιο απλής παιδικής χαράς! Ακούστε και μην πιστεύετε!!! Οφείλουμε οι υπεύθυνοι (εγώ π.χ. σαν πρόεδρος συλλόγου και υπεύθυνος της παιδικής χαράς στο χωριό μου σε χώρο του συλλόγου),αλλά και ο δυστυχής Δήμαρχος μας (Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης) για 54 χωριά που ανήκουν στο Δήμο, να καλέσουμε ειδικά γραφεία πιστοποιήσεων (ΕΒΕΤΑΜ, ΤUF) με κόστος ασύλληπτο, να γνωματεύσουν για την κατάσταση του εξοπλισμού των παιχνιδιών, να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις και εν συνεχεία να ξεκινήσουμε γραφειοκρατικό αγώνα αδειοδότησης με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Λόγω των απίστευτων τεχνικών απαιτήσεων π.χ. περίφραξη της παιδικής χαράς με ειδικά κάγκελα, ειδικές πόρτες, ακούστε συνολικό κόστος επαναλειτουργίας μιας απλής παιδικής χαράς με μία τραμπάλα, μία κούνια και μία τσουλήθρα!! 7-8000 ευρώ οι πιο απλές, και 20.000 οι πιο σύνθετες!! Και ανά δύο χρόνια επανέλεγχος. Και μόνιμος συντηρητής!


Για να καταλάβετε κ. Πρωθυπουργέ, πως ζουν τα χωριά μας εδώ στην ορεινή Δωρίδα, όλος ο προϋπολογισμός δαπανών για το χωριό μας, από το Δήμο Δωρίδας που ανήκουμε, για έναν χρόνο, δεν υπερβαίνει τα 5000 ευρώ, για όλα τα έξοδα του. Χωρίς αγροτικούς γιατρούς (άλλο τεράστιο θέμα που μπορείτε να βοηθήσετε, αφού πλέον οι γιατροί κάνουν το αγροτικό τους στις πόλεις!!), χωρίς συγκοινωνία(ναι, χωρίς ΚΤΕΛ πια), χωρίς εκπαίδευση, χωρίς ίντερνετ!! Έλεος, πως θα κρατήσουμε ζωντανούς τους ορεινούς οικισμούς; Kι έρχεται ο νέος κανονισμός να υποχρεώσει τον Δήμο Δωρίδας, να ξοδέψει πάνω από 500.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές!

Επειδή σαν Χημικός Μηχανικός, ειδικευμένος στην Μεταλλουργία, διετέλεσα επί 3 χρόνια μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΤΑΜ 1991-1993, γνωρίζω πολύ καλά τι έργο επιτελεί το ΕΒΕΤΑΜ (Κρατικός ερευνητικός φορέας για θέματα Μεταλλουργίας). Είναι απαράδεκτο να ζητείται συνδρομή ενός τεράστιου κύρους ερευνητικού κέντρου, για το αν μια τραμπάλα η μια κούνια είναι τεχνικά «υγιής». Όλος ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς, δεν κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν οι ενέργειες αδειοδότησης να κοστίζουν από 7000 έως 20000 ευρώ! Θα πληρώσει η πατρίδα μας, σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, 200-300 εκατομμύρια, απλά για να αδειοδοτηθούν παιδικές χαρές σαν κι αυτές που σας δείχνω στις φωτογραφίες από το χωριό μου, την πανέμορφη Πενταγιού, στα 1000 μέτρα υψόμετρο, για να δημιουργηθούν ΑΧΡΗΣΤΕΣ περιφράξεις; Οι παιδικές χαρές που έχουμε υπάρχουν 50 χρόνια, το καλοκαίρι παίζουν πάνω από 100 παιδιά, και δεν είχαμε ποτέ ατύχημα!! Άλλωστε το ατύχημα στις κούνιες και τραμπάλες, τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε απροσεξίες των παιδιών.
Ποτέ δεν έσπασαν οι σωλήνες ή οι αλυσίδες τους.



Εδώ στα βουνά μας, στο πιο φτωχό κομμάτι της Ελληνικής γης, την ορεινή Δωρίδα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάνουμε δραματικό αγώνα για να περισώσουμε ότι μπορούμε από την πολιτιστική μας κληρονομιά! Μουσικές εκδηλώσεις με Θεοδωράκη, Ρίτσο, Ελύτη, αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, καθημερινά παιχνίδια για τα παιδιά μας. Κι ανακουφίζονται έτσι οι απλοί οικογενειάρχες, αφού τα παιδιά τους δεν θέλουν ακριβές διακοπές, αλλά προτιμούν το χωριό τους!! Και δένει έτσι ο κοινωνικός ιστός! Που θα δείτε αλλού να διασκεδάζουν μαζί οι τρείς γενιές! Παππούδες, γονείς, παιδιά!!

Ο Δήμαρχος μας, ο χαρισματικός Γ.Καπεντζώνης, που είναι πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαστήκαμε, είναι υποχρεωμένος να ξοδέψει πάνω από 500.000 ευρώ για την αδειοδότηση όλων των παιδικών χαρών της Δωρίδας! Όταν, αφού δεν έχουμε γιατρούς, προσπαθούμε να βρούμε επιδότηση για την αγορά μικρού αυτοκινήτου (τύπου βαν), για να εξοπλισθεί με όργανα ιατρικά (καρδιογράφος, μαστογράφος κ.λ.π) και να επισκέπτεται ανά δίμηνο τα χωριά μας και να κάνουν οι ντόπιοι εξετάσεις που δεν έχουν κάνει ποτέ!!! (Μιλάμε για 40-50.000 ευρώ).

Αν η Δωρίδα ξοδέψει 500.000 ευρώ, η Φωκίδα θα ξεπεράσει το 1.000.000. Μα τότε μιλάμε για 300-400 εκατ. Πανελλαδικά! Δεν είναι δυνατόν! Και μάλιστα άμεσα, ήδη δρομολογούνται!




ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

1)Δώστε για φέτος ΑΝΑΒΟΛΗ για όλες τις αδειοδοτήσεις! Έτσι θα ανοίξουν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές και δεν θα ξοδευτούν άδικα τόσα χρήματα!

2)Εξαιρέστε τους ορεινούς οικισμούς από τις περιφράξεις! Δεν χρειάζονται στα μέρη μας! Τα παιδιά όμως χρειάζονται το παιχνίδι! ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ!!!!

3) Άμεση επίβλεψη από έμπειρο συντηρητή του Δήμου, ειδικά το καλοκαίρι

4)Διοργανώστε συζήτηση στην τηλεόραση για να κατανοήσουν καλύτερα οι γονείς το πρόβλημα, αλλά και τις ευθύνες τους

Με σεβασμό για το κλέψιμο του πολύτιμου χρόνου σας, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, και με ευχές για επιτυχία στον αγώνα σας.

Στέλιος Τσιώρης
Πρόεδρος Συλλόγου Πενταγιωτών

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Από την Επανάσταση, στην Ανάσταση

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας
σας προσκαλεί σε ένα
Οδοιπορικό Μνήμης και Πίστης
με θέμα :

«Από την Επανάσταση, στην Ανάσταση»
την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 ώρα 19.30
στην αίθουσα εκδηλώσεων
των 3ου Γυμνασίου & 6ου Λυκείου Νέας Ιωνίας
(οδός Μακελαράκη και Σαλαμίνος, Περισσός)

Ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης
π. Επιφάνιος Αρβανίτης,
Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Συμμετέχουν
· Το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού υπό τη διεύθυνση του κ. Ευαγγέλου Σαραντίδη
· Το Χορευτικό Τμήμα μας υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Ατζάμπου
· Η Πρότυπος Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Χρήστου

Γενικός Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος κ. Ανδρέας Ατζάμπος

Περισσότερες πληροφορίες: Email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr, Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας