Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρτοτίνα

Στην Αρτοτίνα βρίσκεται η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - το μοναστήρι στο οποίο καλογέρεψε ο Αθανάσιος Διάκος προτού ξεχυθεί στο αρματολίκι.  
Στις 29 Αυγούστου, μνημονεύεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η ≪αποτομή της τιμίας κεφαλής≫, ο αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου από τον βασιλέα της Ιουδαίας Ηρώδη. Η Εκκλησία  κηρύσσει αυτή τη μέρα ως μέρα νηστείας, διότι ο Ιωάννης θανατώθηκε εξαιτίας της οινοποσίας και του ακράτου ηδονισμού ενός βασιλιά σε ένα συμπόσιο, αυτό της εορτής των γενεθλίων του. 
 

Στο βίντεο από την λειτουργία της 29ης Αυγούστου 2012, διακρίνεται το κελί που μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ο τύπος της Δωρίδας ... αργοσβήνει!


Η κρίση τελικά χτύπησε και τις εφημερίδες που εκδίδονται από τους διάφορους συλλόγους της Δωρίδας. Σταδιακά και μέσα στα τελευταία χρόνια πολλές έχουν αναστείλει την κυκλοφορία τους, άλλες μείωσαν τις σελίδες τους, οι περισσότερες κυκλοφορούν σε λιγότερα φύλλα και όλες σχεδόν εκδίδονται κάθε τρεις και τέσσερις μήνες. Οι αιτίες πολλές, αλλά σίγουρα η κυριότερη είναι το οικονομικό, που οδήγησε τους εκδότες-συλλόγους σε μια σειρά περικοπών. Ήδη πάρα πολλοί συμπατριώτες μας δεν ανταποκρίνονται τελευταία στην υποχρέωση για την καταβολή της ετήσιας συνδρομής. Και σα να μη έφτανε αυτό, ήρθε και η απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που αύξησε πάρα πολύ τα ταχυδρομικά τέλη. Σχεδόν τα πενταπλασίασε !
Έτσι, για παράδειγμα, αν μια εφημερίδα με 500 περίπου συνδρομές πλήρωνε ταχυδρομικά τέλη λιγότερα από 100 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 400 και 500 ανάλογα και με τα φύλλα που στέλνει στο εξωτερικό. Μία άλλη αιτία βέβαια είναι και το διαδίκτυο. Πάρα πολλοί μαθαίνουν τα νέα των χωριών τους μέσα από τα site των συλλόγων, τα facebook κλπ.
Μερικοί σύλλογοι για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες εκδίδουν λιγότερα φύλλα ετησίως . Έτσι, εφημερίδες που εκδίδονταν κάθε 2 μήνες για παράδειγμα, τώρα εκδίδονται κάθε 3 και 4 μήνες. Σήμερα στη Δωρίδα εκδίδονται από τους συλλόγους οι μισές σχεδόν εφημερίδες από όσες εκδίδονταν πριν από 15-20 χρόνια , μ’ ένα μειωμένο τιράζ 300 έως 500 φύλλων η κάθε μία. Όλη αυτή η εξέλιξη είναι στενάχωρη γιατί κόβεται σιγά-σιγά ο ομφάλιος λώρος επικοινωνίας μεταξύ των συγχωριανών για την ενημέρωσή τους πάνω σε διάφορα κοινωνικά, λαογραφικά, αναπτυξιακά, αθλητικά, πολιτιστικά, ιστορικά κ. ά. θέματα που αφορούν το χωριό τους.