Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Σειρά παρεμβάσεων στην Κοινότητα Διχωρίου

που θα αλλάξουν την εικόνα του χωριού



Ο Δήμος Δωρίδος προκηρύσσει την έναρξη του διαγωνισμού για το έργο των αναπλάσεων των κοινόχρηστων χώρων στην Κοινότητα Διχωρίου, της Δ.Ε. Βαρδουσίων. Η παρέμβαση είναι προϋπολογισμού 134.320,29 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση των κυριότερων κοινοχρήστων χώρων της Κοινότητας Διχωρίου και έχει ως στόχο την απρόσκοπτη χρήση τους καθώς και την καλύτερη δυνατή οργάνωση των κινήσεων πεζών και αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις στην πλατεία Βέιμου, στην κεντρική πλατεία της κοινότητας, στην παιδική χαρά, στην κάτω βρύση και στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της μελέτης το σύνολο των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν θα διαμορφώσουν τους κοινόχρηστους χώρους κατά τρόπο που να είναι φιλικοί προς τον επισκέπτη και παράλληλα πλήρως αισθητικά εναρμονισμένοι με την αρχιτεκτονική του χωριού. Μεταξύ άλλων θα γίνουν παρεμβάσεις εξωραϊσμού, πρόσβασης, βελτίωσης ή αντικατάστασης των υφιστάμενων υποδομών, καθώς και κατασκευής νέων, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα θα αξιοποιηθούν για σειρά δράσεων (πχ μικρό αμφιθέατρο στην πλατεία Βέιμου).

Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την υποστήριξή της, δηλώνοντας: «Δε σταματάμε τις προσπάθειες βελτίωσης και ανάδειξης όλων των οικισμών του Δήμου μας. Ο ορεινός μας όγκος έχει μεγάλη αξία και δικαίωμα στην επιβίωση και στη διατήρηση στο χρόνο. Ο στόχος αυτός είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί μέσα από την κοινή προσπάθεια και τη συνεργασία όλων των φορέων».
 
 
 

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Η ιστορία της Μαρίας Πενταγιώτισσας και το χωριό πίσω από το θρυλικό όνομά της

 Η καλλονή της Φωκίδας που στην ποδιά της «σφάζονταν» παλικάρια

 


Σίγουρα θα έχεις ακούσει και μπορεί να έχεις αναφερθεί και εσύ στην Μαρία την Πενταγιώτισσα. Πιθανόν, όμως, χάριν αστεϊσμού χωρίς να ξέρεις ποια πραγματικά είναι. Καιρός να μάθεις και την ιστορία της αλλά και ποιο ελληνικό χωριό τής χάρισε το όνομά του. Καθώς το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου.

Το χωριό της, όπως εξηγεί το exploringgreece.tv, βρίσκεται στην Ορεινή Φωκίδα και λέγεται Πενταγιοί. Για την ίδια έχουν γραφτεί πολλά και ειπωθεί ακόμη περισσότερα καθιστώντας την πλέον ένα θρύλο που απασχόλησε έντονα το χώρο της τέχνης.

Ποια ήταν η Μαρία η Πενταγιώτισσα


Η Μαρία Πενταγιώτισσα από την Φωκίδα φέρεται ότι γεννήθηκε το ιστορικό 1821. Όσον αφορά την οικογενειακή της κατάσταση, λέγεται ότι ήταν γραμματοδιδάσκαλος και γι’ αυτό είχε και η ίδια το επίθετο Δασκαλοπούλου. Σε δημοτικό τραγούδι μάλιστα της αποδίδεται ο χαρακτηρισμός δασκαλοπούλα. Η Μαρία η Πενταγιώτισσα ξεχώρισε σε νεαρή ηλικία όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και για την δυναμικότητά της που, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ήδη πολύ συντηρητική κοινωνία του χωριού στο οποίο γεννήθηκε.

Και μπορεί να τα αποδέχτηκε όλα η τοπική κοινωνία που ζούσε σε νεαρή ηλικία αλλά ένα ήταν που δεν μπόρεσε να της… συγχωρέσει. Και δεν ήταν άλλο από τις πολλές ερωτικές σχέσεις που φέρεται να είχε συνάψει η ίδια. Ο θρύλος λέει ότι ήταν τόσοι πολλοί κάποια στιγμή οι εραστές της ώστε προήλθαν συγκρούσεις και ξυλοδαρμοί.

Το δημοτικό άσμα της εποχής αναφέρει χαρακτηριστικά:

Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια
και στης Μαρίτσας την ποδιά σφάζονται παληκάρια
Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα ΄καμες ούλα!

Όλες αυτές οι ερωτικές σχέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να γραφτεί ένα δράμα. Ένα δράμα που κόστισε τη ζωή του ίδιου της του αδερφού. Λέγεται, λοιπόν, ότι είχε συνάψει σχέση κρυφά με έναν νέο του χωριού και όταν το έμαθε ο αδερφός της αντέδρασε άσχημα. Μετά από μια σύγκρουση, ο αδερφός της δολοφονείται από τον νεαρό με την ίδια να θεωρείται ηθική αυτουργός. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ συνελήφθη στα βουνά από τη χωροφυλακή, όταν ήρθε η ώρα να δικαστεί, αθωώθηκε από μεροληψία των ενόρκων “θελχθέντων από την ωραιότητά της”. Άλλος θρύλος λέει ότι την πίεση για αθώωση άσκησε ο γιος ενός εκ των ενόρκων ο οποίος ήταν εραστής της.

Τα επόμενα χρόνια και μετά τα τραγικά συμβάντα παντρεύτηκε τον χήρο Γεώργιο Αρμάο από ένα διπλανό χωριό, του μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά και πέθανε το 1885 όταν ήταν 64 ετών.

Το ελληνικό χωριό που έδωσε το όνομά του στην Μαρία Πενταγιώτισσα


Οι Πενταγιοί είναι, λοιπόν, το χωριό που λίγοι ξέρουν ότι έδωσε το όνομά του στην Μαρία Δασκαλοπούλου. Είναι χτισμένο στην Φωκίδα κοντά στα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Διαθέτει μια εκπληκτική θέα προς την κορυφογραμμή των Βαρδουσίων. Η Πενταγιού όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το χωριό οι κάτοικοι ιδρύθηκε το 16ο αιώνα. Το όνομά του χωριού θεωρείται ότι προήλθε από τους πέντε προστάτες αγίους του. Άλλοι λένε ότι ονομάζεται έτσι από τους πέντε δρόμους που ξεκινούν ακτινωτά από αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό ελληνικό χωριό και για την ομορφιά του αλλά και για τους θρύλους που το συνοδεύουν. Αν βρεθείς στο χωριό εκτός από τα άλλα αξιοθέατα που θα δεις, μπορείς να δεις και το αρχοντικό της Μαρίας της Πενταγιώτισσας. Όπως επίσης και του νεαρού εραστή της που έγινε ο δολοφόνος του αδερφού της.

Αν σκέφτεσαι να κάνεις την εξόρμησή σου εκεί, μην ανησυχείς για τη διαμονή σου καθώς το χωριό διαθέτει αρκετούς προσεγμένους ξενώνες για όλα τα γούστα. 

 

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Ανάπλαση Πλατύδρομου στο Διχώρι

Οι περιπατητές στο Διχώρι θα μπορούν πλέον να ξεκουραστούν στο τέλος του Πλατύδρομου στο ορόσημο για να συνεχίσουν τη βόλτα τους προς Καταφίδι και Κάτω Bρύση.

 




 Πηγή: www.dixori.com/

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης στο Κροκύλειο

του Αλέκου Λιδωρίκη
 
 Καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού του Κροκυλείου, γενέτειρα του στρατηγού Μακρυγιάννη, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τοπική κοινωνία αποτελεί η επερχόμενη δημοπρασία του δημοτικού ξενώνα.

Ο δημοτικός ξενώνας που δημοπρατείται προς εκμετάλλευση την 07 Ιουνίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30 στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Δωρίδος που βρίσκεται στο Ευπάλιο είναι εμβαδού 697 τ.μ, δυναμικότητας 9 δωματίων. Το κτίριο εκτός από την πλατεία στην οποία βγάζει τραπέζια, διαθέτει ένα μεγάλο ισόγειο εστιατόριο στον επάνω όροφο. Σύμφωνα με την προκήρυξη διατίθεται για εκμίσθωση με ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς τα 150 ευρώ. Ο Δήμος Δωρίδας έχει προβεί σε επισκευαστικές εργασίες του κτιρίου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Ευάγγελος Γραββάνης πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης, μέχρι πρόσφατα, οι παραθεριστές, οι επισκέπτες και οι κυνηγοί που έρχονταν στο τόπο αυτό αναζητώντας την ησυχία, τα γραφικά σοκάκια και τα άφθονα θηράματα εξυπηρετούνταν από 2-3 επιχειρήσεις, οι οποίες όμως λόγω συγκυριών έκλεισαν σχεδόν ταυτόχρονα. Η τελευταία από τις επιχειρήσεις που έκλεισε τότε ήταν και ο δημοτικός ξενώνας στην πανέμορφη κεντρική πλατεία του χωριού που λειτουργούσε αδιάλειπτα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που χτίστηκε μέχρι σήμερα. Όλες αυτές τις δεκαετίες ο ξενώνας αποτελούσε το κέντρο του χωριού, ήταν ταυτόχρονα καφενείο, ταβέρνα, πανδοχείο, εξυπηρετώντας τις περισσότερες ανάγκες των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών, που σήμερα αναγκάζονται να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν στα γειτονικά χωριά.

«Δυστυχώς οι νέοι έχουν φύγει από το χωριό, ο ξενώνας όμως αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιον που ψάχνει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής να ζήσει το Κροκύλειο και να εξασφαλίσει παράλληλα τον βιοπορισμό του» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης. Επιπλέον το Ίδρυμα Οικογένειας Μακρυκώστα, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά το Κροκύλειο σε κοινωφελή έργα, υποτροφίες κ.λ.π. θέλοντας να ενθαρρύνει το ενδιαφέρον για την ανάθεση, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει οικονομικά τον μισθωτή σε εργασίες ανακαίνισης, εξοπλισμού κλπ. ώστε να ξεκινήσει ευκολότερα και με δυναμική την επιχείρησή του.

Το Κροκύλειο βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα βουνά των Βαρδουσίων και σε υψόμετρο 850μ., αποτελώντας έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, με πλούσιες φυσικές ομορφιές και ιστορία. Το χωριό που παλαιότερα υπήρξε και έδρα Καποδιστριακού Δήμου Βαρδουσίων, είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός και είναι κυρίως γνωστό ως γενέτειρα του στρατηγού Μακρυγιάννη. 
 
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.krokilio.gr για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την δημοπράτηση ή να επικοινωνήσουν με τον  Ευάγγελο Γραββάνη, Πρόεδρο του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης, στο email (krokilio.gr@gmail.com) για περισσότερες πληροφορίες.
 

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Το Ίδρυμα Μακρυκώστα υποστηρίζει τη νέα δημοπρασία εκμίσθωσης του ξενώνα Κροκυλείου

Την πρόθεσή του να υποστηρίξει και να ενισχύσει μέσω του Ιδρύματος της Οικογένειας Μακρυκώστα τον ενοικιαστή του Δημοτικού ξενώνα Κροκυλείου, εξέφρασε ο κ. Ντίνος Μακρυκώστας. Για το λόγο αυτό συντάχθηκε και σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να μετέχουν στη νέα δημοπρασία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Δήμος Δωρίδας.   Ο Σύλλογος Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης ευχαριστεί θερμά τον κ. Ντίνο Μακρυκώστα για το ενδιαφέρον που έχει δείξει στο πρόβλημα της απουσίας ενδιαφερομένων ενοικιαστών και για την ενεργή αυτή παρέμβασή του.  Πιστεύει δε ότι με τις πρόσφατες επισκευαστικές εργασίες του Δήμου, το ελκυστικό τίμημα των 150€/μήνα της διακήρυξης και με την συνδρομή του Ιδρύματος Μακρυκώστα θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που θα καταθέσουν προσφορές στη νέα αυτή δημοπρασία. Τονίζει τέλος ότι η υποστήριξη της Κοινότητας, του Συλλόγου και των Κροκυλιωτών στον νέο εκμισθωτή του ξενώνα που θα θελήσει να ξεκινήσει την επιχείρησή του  στο Κροκύλειο, θα είναι δεδομένη.

Ακολουθούν:
1. Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Οικογενείας Μακρυκώστα
2. Η περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας που ανακοίνωσε ο Δήμος Δωρίδας και
3. Η διακήρυξη δημοπρασίας (πλήρες κείμενο) για τους ενδιαφερόμενους
 

 
***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ

Το Ίδρυμα Οικογένειας Μακρυκώστα (Macricostas Family Foundation Inc.), ενδιαφερόμενο πάντα για την πρόοδο του Κροκυλείου και θέλοντας να ενθαρρύνει το ενδιαφέρον για την ανάθεση του Δημοτικού ξενώνα, ανακοινώνει την πρόθεσή του να υποστηρίξει ενεργά τον ενοικιαστή που θα πλειοδοτήσει στην δημοπρασία εκμίσθωσης της 7ης Ιουνίου 2021 που θα πραγματοποιηθεί στο Ευπάλειο. Η υποστήριξη αυτή,  μπορεί να περιλαμβάνει την οικονομική συμμετοχή του Ιδρύματος σε εργασίες ανακαίνισης, την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού και σε όποια άλλα τυχόν άλλα αναγκαία έξοδα προκύψουν για τη νέα επιχείρηση προκειμένου αυτή να ξεκινήσει ομαλά την λειτουργία της.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης, κ. Ευάγγελο Γραββάνη, τηλ. 6977305956.

***
 
Περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας
για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου (Ξενώνας Κροκυλείου, συνολικού εμβαδού 696,73 τ.μ.)
της κοινότητας Κροκυλείου, ΔΕ Βαρδουσίων».


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Προκηρύσσει δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω:
Έκταση: 696,73 τμ
Πόλη: Οικισμός Κροκυλείου
Δήμος: Δωρίδος
Οδός: Εντός οικισμού Κροκυλείου.
Όρια: Ελάχιστο όριο πρώτης προσφορά (κατώτερο μηνιαίο μίσθωμα ) 150,00€.
Είδος: Ισόγειο Κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, Ά όροφος Ξενώνας.
Εκτίθεται σε πλειοδοτική φανερή και προφορική διαδικασία, η εκμίσθωση Δημοτικού Ακινήτου, (Ξενώνας Κροκυλείου, συνολικού εμβαδού 696,73 τ.μ.) της κοινότητας Κροκυλείου, ΔΕ Βαρδουσίων.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 07-06-2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30 στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Δωρίδος που βρίσκεται στο Ευπάλιο.
Μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής (είτε εγγυητική επιστολή ανεγνωρισμένης τράπεζας είτε γραμμάτιο κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) που ανέρχεται στο πόσο 180,00 ευρώ.
Ειδικοί όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό:
Οι συμμετέχοντες στην δημοπρασία είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία ότι δεν οφείλουν στον Δήμο Δωρίδος, καθώς και οι εγγυητές τους που θα υπογράψουν το πρακτικό της δημοπρασίας και το σχετικό συμφωνητικό.
Επιπλέον θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη ότι έχουν λάβει γνώση και αποδέχονται τους όρους της διακήρυξης με αριθμό πρωτοκόλλου 4592/18-5-2021 (ΑΔΑ:ΨΜ94Ω9Ζ-26Μ).
 

***
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔAΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
Λιδωρίκι, 18-05-2021
Αρ. Πρωτ: 4592

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ

Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) τις διατάξεις του ν. 3852/2010
γ) την αριθ. 6/33/26-4-2021 (ΑΔΑ:9Κ02Ω9Ζ-Κ2Ω) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μίσθωση δημοτικού ακινήτου.
δ) την αριθ. 20/101/14-5-2021 (ΑΔΑ:ΨΠΕΦΩ9Ζ-469) απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
Διακηρύσσει ότι:
Εκτίθεται σε πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία, η εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου (Ξενώνας Κροκυλείου, συνολικού εμβαδού 696,73 τ.μ.) της κοινότητας Κροκυλείου, ΔΕ Βαρδουσίων», με τους παρακάτω όρους:
Άρθρο 1°
Η δημοπρασία θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Δωρίδος, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου, την 07η Ιουνίου 2021, ημέρα Δευτέρα & ώρα 10:30 π.μ., ύστερα από σχετική περιληπτική διακήρυξη του Δημάρχου, που θα αναφέρεται στους όρους των ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής δημοπρασιών (άρθρο 1 Π.Δ. 270/81). Περίληψη της διακήρυξης θα δημοσιευθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου, 10 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. Τα έξοδα της δημοσίευσης θα βαρύνουν τον μισθωτή μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ή την Αναθέτουσα Αρχή σε περίπτωση μη ανάδειξης πλειοδότη.
Άρθρο 2ο
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται από την έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου, που εξουσιοδοτείται από τώρα για τον σκοπό αυτό, με την παρούσα απόφαση και του τελευταίου πλειοδότη και σε καμία περίπτωση πριν τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης, και για χρονικό διάστημα έξι (6) ετών.
Ο μισθωτής υποχρεούται, μετά τη λήξη της μίσθωσης, απροφασίστως και χωρίς άλλη προειδοποίηση ή άλλη όχληση, να εκκενώσει και παραδώσει το μίσθιο ελεύθερο στον εκμισθωτή στην καλή κατάσταση που παρέλαβε αυτό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον όρο 12 του παρόντος.
Σε περίπτωση μη αποχώρησης κατά την ανωτέρω ημερομηνία θα του επιβληθεί ποινική ρήτρα η οποία θα ανέρχεται για κάθε μέρα καθυστερήσεως της απόδοσης αυτού, σε ποσό που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο πέμπτο (1/15) του κατά τη λήξη της σύμβασης καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθώματος.
Άρθρο 3ο
Ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς, ορίζεται το ποσό των 150,00 €/μήνα. Στη συνέχεια και καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης (συμβατικής ή νόμιμης), το μηνιαίο μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το μήνα της αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), όπως υπολογίζεται από την ΕΣΥΕ. Το μίσθωμα θα προκαταβάλλεται από τον μισθωτή, εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου ημερολογιακού μηνός, στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου.
Άρθρο 4ο
Το υπό εκμίσθωση ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά α. Το ισόγειο του Δημοτικού Ακινήτου ως κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, β. Ο Ά άνω του ισογείου όροφος ως Ξενώνας σύμφωνα με την εκδοθησόμενη από τον μισθωτή άδεια λειτουργίας τόσο του καταστήματος όσο και του Ξενώνα σύμφωνα με τις κείμενες από την νομοθεσία διατάξεις.
Άρθρο 5ο
Για να γίνει κάποιος δεκτός στη δημοπρασία, πρέπει να καταθέσει στην επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών, εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ή του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, ίση με ποσοστό 10% επί του ετησίου ορίου της αρχικής προσφοράς ήτοι ποσού 180,00€. Η εγγυητική συμμετοχής θα αντικατασταθεί κατά την υπογραφή του συμφωνητικού μίσθωσης με άλλη, καλής εκτέλεσης, σε ποσοστό 10% επί του ετησίου μισθώματος.
Άρθρο 6ο
Ο τελευταίος πλειοδότης θα πρέπει να παρουσιάσει στην επιτροπή δημοπρασίας αξιόχρεο εγγυητή ο οποίος θα υπογράψει μαζί του τα πρακτικά της δημοπρασίας ώστε να καταστεί αλληλεγγύως και σε ολόκληρο υπεύθυνος με τον τελευταίο πλειοδότη για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης.
Άρθρο 7ο
Ο τελευταίος πλειοδότης δεν αποκτά δικαίωμα για αποζημίωση λόγω μη έγκρισης των πρακτικών της δημοπρασίας από τα κατά το νόμο αρμόδια όργανα.
Άρθρο 8ο
Ο τελευταίος πλειοδότης, είναι υποχρεωμένος μέσα σε 10 ημέρες από την κοινοποίηση σ' αυτόν του αποτελέσματος της δημοπρασίας, να προσέλθει στο Δήμο Δωρίδος με τον εγγυητή του για τη σύνταξη και υπογραφή της σύμβασης, γιατί διαφορετικά η εγγύηση που θα έχει κατατεθεί από τον ίδιο θα καταπέσει υπέρ του Δήμου χωρίς δικαστική παρέμβαση και θα ενεργηθεί αναπλειστηριασμός σε βάρος του και σε βάρος του εγγυητή, οι οποίοι ενέχονται για την τυχόν επίτευξη κατώτερου μισθώματος από το ποσό της προσφοράς τους.
Άρθρο 9ο
Ο Δήμος Δωρίδος δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα που αφορούν το μίσθιο σε σχέση με αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, όπως π.χ. για τη χορήγηση των διοικητικών και λοιπών αδειών που τυχόν απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης του μισθωτή, ο οποίος υποχρεούται να φροντίσει, με δαπάνες του, για την έγκαιρη εξασφάλιση αυτών. Ο Δήμος όμως υποχρεούται να συνδράμει το μισθωτή σε ότι είναι τυχόν απαραίτητο για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
Άρθρο 10ο
Ο μισθωτής είναι υπεύθυνος για την διατήρηση της καθαριότητας γύρω από το κατάστημα, όπως και για τη διαφύλαξη της περιουσίας του Δήμου.
Άρθρο 11ο
Ο Δήμος δεν ευθύνεται έναντι του μισθωτή για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μίσθιο, αφού τεκμαίρεται ότι ο μισθωτής έχει λάβει γνώση της πραγματικής κατάστασης του μισθίου με τη συμμετοχή του στη δημοπρασία. Για το σκοπό αυτό συντάσσεται Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής του δημοτικού ακινήτου και των τυχόν υλικών και παγίων εντός αυτού.
Άρθρο 12ο
Το μίσθιο θα παραδοθεί μετά το τέλος της μίσθωσης σε άριστη κατάσταση. Οποιαδήποτε βελτίωση, μεταρρύθμιση ή επισκευή τυχόν γίνει στο μίσθιο από τον μισθωτή, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και δεν θα θίγει τη στατική επάρκεια και τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου και απαραίτητα μετά την έκδοση της τυχόν απαιτούμενης άδειας των αρμοδίων αρχών κατά τα παραπάνω. Θα παραμείνει δε σε όφελος του μισθίου μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη ή λύση της μίσθωσης χωρίς δικαίωμα του μισθωτή προς αφαίρεση ή απαίτησή του προς αποζημίωση, ή αξίωσή του κατά τις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού διατάξεις, από τα οποία δικαιώματά του και αξιώσεις του. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, κατά τη λήξη ή τη λύση της μίσθωσης και την αποχώρησή του από το μίσθιο, ο μισθωτής δικαιούται να παραλάβει τα εγκατασταθέντα και ανήκοντα σ’ αυτόν έπιπλα, συσκευές, αντικείμενα κλπ, που μπορούν να αποκομισθούν χωρίς την παραμικρή βλάβη του μισθίου, υποχρεούμενος ταυτόχρονα να αποκαταστήσει με δαπάνες της τις ζημίες που τυχόν θα προκληθούν στο μίσθιο από την αφαίρεση των ως άνω αντικειμένων.
Στην περίπτωση που ο εκμισθωτής επιθυμεί την πραγματοποίηση εργασιών στο κτίριο αυτές θα πραγματοποιούνται κατόπιν σύνταξης τεχνικής εκθέσεως από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, αφού υποβληθεί σχετική πρόταση/αίτημα από τον εκμισθωτή. Για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, ο εκμισθωτής (Δήμος) δεν έχει καμία υποχρέωση συντήρησης ή επισκευής ζημιών και βλαβών του μισθίου, για την αποκατάσταση των οποίων αποκλειστική υποχρέωση έχει ο μισθωτής.
Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατός ο συμψηφισμός του κόστους των εργασιών για βελτίωση, μεταρρύθμιση ή επισκευή με μισθώματα, εφόσον οι εργασίες αφορούν σε παρεμβάσεις που θα παραμείνουν προς όφελος του μισθίου και θα αυξάνουν την μισθωτική του αξία. Ο συμψηφισμός θα πραγματοποιείται μέσω σχετικής τροποποίησης της παρούσας σύμβασης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το ύψος των δαπανών και το είδος των εργασιών και θα προβαίνει σε ανάλογο συμψηφισμό με το μίσθωμα.
Άρθρο 13ο
Απαγορεύεται ρητά η συνολική ή μερική υπεκμίσθωση, η συστέγαση, η με οποιονδήποτε τρόπο με ή χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση της χρήσης του μισθίου σε τρίτους, χωρίς την προηγούμενη σαφή έγγραφη συναίνεση του εκμισθωτή, που θα φέρει βεβαία χρονολογία.
Άρθρο 14ο
Ο μισθωτής υποχρεούται να τηρεί κατά γράμμα όλες τις ισχύουσες Αστυνομικές και υγειονομικές διατάξεις που αφορούν την υγιεινή και τις περί κοινής ησυχίας διατάξεις. Η μη τήρηση των παραπάνω, θα συνεπάγεται ακύρωση της σύμβασης.
Άρθρο 15ο
Κατά την ημέρα της δημοπρασίας, οι συμμετέχοντες πλειοδοτούν σε ΕΥΡΩ (€). Οι προσφορές αυτές γράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως από τους πλειοδότες δίπλα στα ονοματεπώνυμά τους οι οποίοι και υπογράφουν τα πρακτικά. Κάθε προσφορά είναι δεσμευτική για τον καθένα που πλειοδοτεί και η δέσμευση αυτή μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους επόμενους και επιβαρύνει οριστικά τον τελευταίο πλειοδότη. Όταν κάποιος από τους συμμετέχοντες αναδειχθεί πλειοδότης σε ένα δημοτικό ακίνητο, δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε δημοπράτηση άλλου δημοτικού ακινήτου.
Άρθρο 16ο
Ο μισθωτής βαρύνεται με τις δαπάνες κατανάλωσης ρεύματος, τηλεφωνίας, νερού, στην καταβολή των δημοσίων και δημοτικών φόρων και τελών (καθαριότητας, φωτισμού κλπ) σε σχέση με το μίσθιο καθώς και στην πληρωμή δαπανών θέρμανσης και εκκένωσης βόθρου.
Εάν οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της μισθώσεως επιβληθεί φόρος προστιθέμενης αξίας επί των μισθωμάτων και ο φόρος αυτός θα βαρύνει το μισθωτή.
Άρθρο 17ο
Οι συμμετέχοντες στην δημοπρασία είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία ότι δεν οφείλουν στο Δήμο Δωρίδος, καθώς και οι εγγυητές τους που θα υπογράψουν το πρακτικό της δημοπρασίας και το σχετικό συμφωνητικό. Επιπλέον θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση και αποδέχονται όλους τους όρους της διακήρυξης.
Άρθρο 18ο
Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου οφείλει να δηλώσει αυτό προς την επιτροπή δημοπρασίας, πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά, (σχετικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εντολέα), γιατί αλλιώς θεωρείται ότι παίρνει μέρος στη δημοπρασία για δικό του λογαριασμό.
Άρθρο 19ο
Μετά τη λήξη της δημοπρασίας, τα πρακτικά που συντάσσονται ατελώς, υπογράφονται από την επιτροπή δημοπρασίας, από τον τελευταίο πλειοδότη και τον εγγυητή του. Επί των πρακτικών δημοπρασίας αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή.
Άρθρο 20ο
Η δημοπρασία θα επαναληφθεί σε περίπτωση κατά την οποία δεν παρουσιασθεί κανένας κατά την ημέρα της δημοπρασίας. Η επαναληπτική δημοπρασία θα γνωστοποιηθεί με περιληπτική διακήρυξη του Δημάρχου, που θα αναφέρεται στους όρους της πρώτης διακήρυξης και θα δημοσιευθεί (5) ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας της επαναληπτικής δημοπρασίας (άρθρο 6 Π.Δ. 270/81).
Άρθρο 21ο
Σε περίπτωση εγκατάλειψης του μισθίου από τον μισθωτή, αυτός υποχρεούται να ειδοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο εγγράφως προ τριμήνου. Στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ολόκληρο το μίσθωμα για το έτος κατά το οποίο εγκατέλειψε το μίσθιο, ενώ η προκαταβολή που θα έχει κατατεθεί από τον ίδιο θα καταπέσει υπέρ του Δήμου χωρίς δικαστική παρέμβαση.
Άρθρο 22ο
Η μη συμμόρφωση στους παραπάνω όρους αποτελεί λόγο διακοπής της σύμβασης άνευ αποζημιώσεως.

Πληροφόρηση ενδιαφερομένων
Πληροφορίες για τη δημοπρασία παρέχονται από το Αυτοτελές Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών Δ.Ε. Ευπαλίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες : Αργυρόπουλος Θεόδωρος, Μηλιώνη Παρθενία
Τηλέφωνο: 2634350031, 2634350015
FAX: 2634051228
Αντίγραφο της διακήρυξης χορηγείται ή αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στην παραπάνω διεύθυνση.

Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Καπεντζώνης


Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Ερωτήματα για την ολοκλήρωση του έργου Ε.Ο. Άμφισσας - Λιδωρικίου

Παρέμβαση για την οδό Άμφισσα - Λιδωρικίου που αποτελεί τμήμα της Ε.Ο. 48 Λιβαδειά - Αράχωβα -
Δελφοί - Άμφισσα - Λιδωρίκι - Ξεροπήγαδο και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κάνει ο κ. Γεώργιος Ριόλας* με επιστολή του προς την Δ/νση Έργων της Π.Ε. Φωκίδας. Σημειώνεται πως το ήδη κατασκευασθέν έργο χρηματοδροτήθηκε από το ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας χωρίς όμως να ολοκληρωθούν όλα του τα τμήματα, όπως π.χ. το τμήμα Μαλανδρίνο - Λιδωρίκι, οι Περιβαλλοντικοί όροι του οποίου έχουν εγκρίθηκαν το 2018.
 

 
Με αφορμή την ανωτέρω επιστολή ανατρέχουμε και σε μία σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δ. Κωνσταντόπουλου την οποία απάντησε τότε η Περιφέρεια Στετρεάς Ελλάδας. 
 
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Γεωργίου Ριόλα:
 
 
 
 Νέα Μουδανιά, 18/05/2021
 

                            
Π Ρ Ο Σ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  
Στην Άμφισσα, Τ.Κ. 331 00
 
Κοινοποιείται:
1) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ, Λιδωρίκι,  Τ.Κ. 330 53       
2) ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ Η ΓΚΙΩΝΑ,Μέλητος 03, Τ.Κ. 162 31 Βύρωνας         

 
ΘΕΜΑ: Βελτίωση τμήματος της ε.ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου.
 

1.- Όπως γνωρίζετε, η ε.ο. Άμφισσας - Λιδωρικίου κατασκευάσθηκε σχεδόν πριν 100 χρόνια και λόγω των περιορισμένων μηχανολογικών μέσων της εποχής εκείνης, της σχετικά δύσκολης μορφολογίας του εδάφους και των λοιπών παραγόντων, σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε με πάρα πολλές στροφές. Οι στροφές αυτές καθιστούσαν ανέκαθεν (και καθιστούν και σήμερα) πολύ κουραστική, χρονοβόρα ή και επικίνδυνη τη διέλευση των τροχοφόρων και του κάθε είδους ταξιδιώτη. Γνωρίζω ότι η εν λόγω οδός έχει βελτιωθεί - εκσυγχρονισθεί κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν σε αρκετά μεγάλα τμήματά της, πλην του ό,τι εξακολουθεί να διέρχεται μέσα από την Αγία Ευθυμία και τη Βουνιχώρα, που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει παράκαμψή τους.

 2.- Όμως, κατά τη διέλευσή μου πριν λίγες ημέρες προς Άμφισσα, διαπίστωσα ότι ενεργούνται εκβραχισμοί - διαπλατύνσεις σε υφιστάμενο τμήμα της και συγκεκριμένα στο τμήμα που υπάρχει μετά το εκκλησάκι του Αγίου Κων/νου και τη διακλάδωση προς τα Πεντεόρια και το Γαλαξίδι και μέχρι το Τσακόρεμα.  Έχοντας υπόψη σε ποια εποχή φθάσαμε και ποιες τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν, σας ερωτώ: Για ποιον λόγο δεν κατασκευάζονται στις 4-5  κλειστές ή ανοικτές στροφές τσιμεντένια κατά μήκος τοιχία, στη νότια πλευρά της οδού και να μπαζωθεί αναλόγως το όποιο κενό που θα υπάρξει; Αυτά τα τοιχία θα είναι και σχετικά χαμηλού ύψους, αλλά θα είναι και σημαντικά χαμηλού κόστους, οπότε με την κατασκευή τους θα καταργηθούν όλες οι υφιστάμενες στροφές, διότι η οδός θα αποκτήσει πιο ευθεία πορεία. Για ποιον λόγο προτιμήθηκε η συνέχιση της ως άνω εν γένει προβληματικής και εν πολλοίς παρωχημένης - αναχρονιστικής κατάστασης, δηλαδή της πεπατημένης, που θα συνεχίσει να μας βασανίζει, αλλά θα βασανίζει και τις επερχόμενες γενιές;                                 Θεωρώ ότι δεν τίθεται κανένα σοβαρό ζήτημα απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης κάποιου παρόδιου ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι πρόκειται για εγκαταλελειμμένη και  χέρσα περιοχή.

 3.- Επίσης αναρωτιέμαι έως πότε θα διαιωνίζεται η ως άνω κατάσταση, πότε θα κατασκευασθεί η προ αρκετών ετών σχεδιασθείσα γέφυρα στο Τσακόρεμα, ως πότε θα σχεδιασθεί εκ νέου και θα εκσυγχρονισθεί και το υπόλοιπο τμήμα της έως το Λιδωρίκι και  ευρύτερα;  Πότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναβάθμισης και ανάδειξης του Λιδωρικίου, των χωριών του και της αξιόλογης περιφερείας του και η βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης, παραμονής και διαβίωσης των κατοίκων και του κάθε ενδιαφερομένου;           
 
-Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένω την άμεση ανταπόκρισή σας σε όλα τα ως άνω και ευελπιστώ  να τύχω σχετικής έγγραφης απάντησής  σας.                                                          
-Σημείωση: Ελπίζω να προβούν σε άμεση παρέμβαση και πριν ολοκληρωθούν οι ως άνω εν εξελίξει εργασίες και ο Δήμος Δωρίδος και όλοι οι Σύλλογοι της περιφέρειας του Λιδωρικίου, δεδομένου ότι κατεπείγει το ζήτημα αυτό.                                                                                                      
 
Με τη δέουσα εκτίμηση
Γεώργιος Ριόλας   
 
 

 
Μία περσινή (υπ αριθμόν 4479/25.02.2020) κοινοβουλευτική ερώτηση, του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δ. Κωνσταντόπουλου,  με θέμα: Υποδομές Δωρίδας Ν. Φωκίδας που έγινε προς τα Υπουργεία Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, προκάλεσε σχετική απάντηση (αρ. πρωτ. οικ.46204/659/09-03-20) του γραφείου Περιφερειάρχη που περιέχουν στοιχεία σχετικά με την ανωτέρω επιστολή.

Ποιο συγκεκριμένα στην ερώτηση εάν υπάρχουν εκκρεμότητες και ποιες για το έργο "Μαλανδρίνο – Λιδωρίκι", της Ε.Ο. Αμφισσας – Λιδωρικίου (ο βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχουν από το 2018 Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο «Μαλανδρίνο – Λιδωρίκι, της Ε.Ο. Αμφισσας – Λιδωρικίου, Ν. Φωκίδας), η απάντηση της Περιφέρειας Στερεάς ήταν ότι :

"Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την ΕΥΠΕ, άλλαξε ο προβλεπόμενος σχεδιασμός της μελέτης (προβλέπεται η τοποθέτηση new jersey και στη μέση και στις οριογραμμές). Ήδη σε συνεννόηση αφενός με την ΕΥΔΑΠ και αφετέρου με την ΕΥΠΕ προτείναμε εγγράφως την τροποποίηση του υπόψη σχεδιασμού και την επανέγκριση των περιβαλλοντικών όρων έτσι ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 10 μηνών), σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιοασμό κατά ΟΜΟΕ Διατομές, δηλαδή χωρίς διαχωριστικά με new jersey, αλλά με ενιαίο πλάτος κυκλοφορίας."

Η απάντηση των τεχνικών υπηρεσιών, όπως διατυπώθηκε, μάλλον γεννά πρόσθετα ερωτήματα από αυτά που απαντά όπως, με ποια νέα δεδομένα ανατράπηκε το 2020 ένας εγκεκριμένος σχεδιασμός του 2018 ο οποίος έγινε από την ίδια την Περιφέρεια και τελικά εάν ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν σύμφωνος με τις ΟΜΟΕ Διατομές, πως αυτός εγκρίθηκε; 
 

Ο Βουλευτής ρώτησε επίσης σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί,  πότε θα δημοπρατηθεί και με ποιο ύψος προϋπολογισμού το έργο «Μαλανδρίνο – Λιδωρίκι, της Ε.Ο. Αμφισσας – Λιδωρικίου, η απάντηση ήταν ότι:

"Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου, θα δημοπρατηθεί το υπόψη έργο. Πρόκειται για μήκος δρόμου 11,5 χιλιόμετρα περίπου και Π/Υ 19 εκατ. ευρώ περίπου".

Εδώ διαπιστώνεται ότι δεν υπήρχε τότε χρηματοδότηση και ως εκ τούτου ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.

Τέλος στο ερώτημα του βουλευτή για το ποια λύση προκρίνεται για το σημείο «Τσακόρεμμα»  του δικτύου Αγ. Ευθυμία – Μαλανδρίνο, ποιο το κόστος της, σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί και πότε θα δημοπρατηθεί,η απάντηση της Περιφέρειας ήταν ότι:

"Ήδη συντάσσεται μελέτη παραλλαγής, για την σε ανεκτά πλαίσια χάραξη της οδού σε μήκος 3 χιλιομέτρων περίπου, αντί της εγκεκριμένης μελέτης που προβλέπει κατασκευή γέφυρας 220 μέτρων. Η εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας των 3 χιλ είναι Π/Υ 15 εκατ. Ευρώ, ενώ με την σχεδιαζόμενη παραλλαγή το κόστος κατασκευής θα είναι τουλάχιστον το μισό (6,5 εκατ. Ευρώ).

Διαπιστώνεται μία υποβάθμιση μάλλον του αρχικού εγκεκριμένου σχεδιασμού με την δημιουργία 3  πρόσθετων χιλιομέτρων περιπορείας αντί της γέφυρας των 220μ.

Ευχόμαστε να υπάρξει η σχετική απάντηση της Περιφέρειας στα ερωτήματα του κ. Ριόλα με περισσότερα και νεότερα στοιχεία, γιατί αυτό που τελικά έχει σημασία είναι να ολοκληρωθούν οι έγκαιρα μελέτες (έχουν ξεκινήσει από το 1999!), να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και τέλος να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατό.  

 

***
 
* O Γεώργιος Ριόλας του Ιωάννη και της Αικατερίνης, γεννήθηκε το 1956 στο Λιδωρίκι και είναι συνταξιούχος Δημοσίου (Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.) και κάτοικος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής,  
τηλέφ. 6938-461059, E-Mail: griolas@gmail.com.



Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Η εκπομπή "Βότανα και Καρποί της γης" θα επισκεφτεί την Ορεινή Δωρίδα




Κλιμάκιο 7 ατόμων της ΕΡΤ3 με την Ελένη Μαλούπα καί τον Γιώργο Δημητρέλλο θα επισκεφθούν τα μέρη μας με κέντρο την Πενταγιού, από 30-5-2021 έως καί 3-6-2021. Η επίσκεψη γίνεται στα πλαίσια της εκπομπής ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ καί σκοπό έχει να αναδείξει:

1. τη μεγάλη βιοποικιλότητα των βουνών μας σε ΑΦΦ και την σημασία της δυναμικής που κρύβουν για ητν οικονομία της περιοχής

2. την ιστορία της ευρύτερης περιοχής

3. τον Βοτανικό Κήπο Δωρίδας μετά και την έγκρισή του προγράμματος LEADER ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ-ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

4. την εξαιρετική σημασία ορισμένων ενδημικών φυτών π.χ. ορχιδέες που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Δημητρέλλος

5.την εξαιρετική σημασία που έχουν τα πλατάνια για την κοινωνική και οικονομική ζωή των ορεινών οικισμών που θα παρουσιάσει ο δασοπόνος Δ. Μαυραγάνης από το Κροκύλειο.


 

Θα κληθούν από τις δημοσιογράφους να μιλήσουν ντόπιοι κυρίως κάτοικοι γιά τα αρωματικά καί φαρμακευτικά φυτά των χωριών μας, γιά την ιστορία της Μαρίας Πενταγιώτισσας, θα ζητηθούν συνεντεύξεις από ενδιαφερόμενους νέους παραγωγούς ΑΦΦ είτε παραγωγούς καί άλλων προιόντων από τη γη (κρασί, τρούφες κ.λ.π.).

 

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Σε ψηφιακή έκδοση θα κυκλοφορεί η εφημερίδα "ο Λιδωρικιώτης"

Σας καλωσορίζουμε στην Ψηφιακή Έκδοση της εφημερίδας «Ο ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗΣ» σε μορφή PDF στο διαδίκτυο. Η Ψηφιακή Έκδοση της διατηρεί τη μορφή και την αισθητική της εφημερίδας.,
 
 
Ο «κορονοϊός», πέραν όλων των άλλων δεινών, μας εξανάγκασε να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε, αυτούς που συναναστρεφόμαστε, δουλεύουμε, συνεργαζόμαστε και τους φίλους που κάνουμε παρέα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της επικοινωνίας μας γίνεται μέσω του διαδικτύου, μέσω συσκευών, οθονών και καμερών.
 
Τελικά δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε…
Το «φορτίο» είναι ομολογουμένως βαρύ. Περιοριστικά μέτρα, τηλεργασία, ο φόβος για τον ιό, η ανεργία, η αγωνία για το αύριο. Πως μπορούμε να αλλάξουμε την ψυχολογία μας;;
Μπορούμε;;; Πότε θα μπορέσουμε να βρεθούμε από κοντά;;; πότε θα επισκεφτούμε το αγαπημένο μας χωριό;;; ερωτήματα που μας βασανίζουν…
 
Ας κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα, ας δούμε τον εαυτό μας στο αύριο και όχι στο ασφυκτικό παρόν των ατελείωτων παραχωρήσεων. Ας «ονειρευτούμε», δίχως τη φανταστική ερμηνεία, αλλά με έναν τρόπο που μας προσκαλεί να δράσουμε στο παρόν έτσι όπως θα επιθυμούσαμε να ζούμε στο μέλλον. Και ίσως κάπου εκεί να βρίσκεται η μεγάλη απάντηση.

Ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο αφού έχουμε ήδη κατανοήσει πως δεν είμαστε παντοδύναμοι, πως η αίσθηση της κυριαρχίας του ανθρώπου στη ζωή και στη φύση δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση.

 

 Πηγή: http://www.lidorikiotis.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=231:martios-2021&Itemid=47

 

Η εφημερίδα ο "Λιδωρικιώτης" που εκδίδεται από τον Σύνδεσμο Λιδωρικιωτών Δωρίδος "Η Γκιώνα" συνεχίζει διαδικτυακά και μπορείτε να την κατεβάσετε από τη σελίδα του www.lidorikiotis.gr .


 

 

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Τα παλιά λεωφορεία

Αρκετοί από μας θα θυμούνται τα λεωφορεία που όργωναν τους δύσβατους επαρχιακούς δρόμους τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Παρά τις αντιξοότητες, το ταξίδι με το λεωφορείο ήταν μια κουραστική αλλά ευχάριστη εμπειρία που πολλοί νοσταλγούν μέχρι και σήμερα.

Τα ταξίδια με το λεωφορείο ήταν ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης για χιλιάδες Έλληνες σε μια εποχή που το αυτοκίνητο ήταν είδος πολυτελείας. Κάποια αυτά ήταν ιδιοκτησίας του Ιωάννη Σιώκου, που εκτελούσαν δρομολόγια από το Λιδωρίκι, προς Κόκκινο, τότε Λούτσουβο, Πενταγιού, Τρίστενο, Κερασιά, Αρτοτίνα, αλλά και προς Διακόπι, τότε Γρανίτσα, και μετά ανηφορίζοντας τη Μακριά Ράχη, προς Δάφνο, τότε Βουστνίτσα.

Ο φίλος Κώστας Καραγιάννης μας έστειλε τις φωτογραφίες αυτές.

 


Στην πρώτη, το λεωφορείο με το όνομα ΜΙΑΟΥΛΗΣ, φαίνεται ο ίδιος ο Ιωάννης Σιώκος μαζί με τον Παπα- Δημήτρη Μετάνια από τον Κόκκινο.

 


 

Στη δεύτερη, το λεωφορείο με το όνομα ΔΙΑΚΟΣ, βρίσκεται μπροστά στο φωτογραφείο του Σωτήρη Γιαλαμά στο Λιδωρίκι. Φαίνονται πάνω στο καπό ο Βασίλης Παλασκώνης, οδηγός από την Αρτοτίνα, δεξιά του ο Θύμιος Καραγιάννης, από τον Κόκκινο, δίπλα του ο Κώστας Ράπτης, από τη Γρανίτσα και πίσω του ο Τσίτσης, βοηθός από την Αρτοτίνα. Αργότερα ο Κώστας Ράπτης ήταν βοηθός στο λεωφορείο του Κοντογιώργου που έκανε το δρομολόγιο Λιδωρίκι – Διαακόπι – Δάφνο.


Πηγή: Εφημερίδα Ο ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗΣ ΑΦ106 Μαρ2021


***



Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του μνημείου Ηρώων στο Κονιάκο


Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του μνημείου Ηρώων στη κεντρική πλατεία του χωριού μας με την χρηματοδότηση της Αδελφότητας Κονιακιωτών Δωρίδος "ο Άγιος Γεώργιος". 

Την δική τους συμβολή στο έργο πρόσφεραν ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Μάρκος Νικόλαος και ο νυν πρόεδρος Μίχος Ιωάννης, που με την καθοδήγηση τους έδωσαν μορφή στο σχέδιο που είχαμε οραματιστεί.
 
 
Τέλος, η αγορά και η εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού υλικού (φωτισμός μνημείου) έγιναν αφιλοκερδώς από τον πρόεδρο της Κοινότητας και η χρηματοδότηση του ιστού της σημαίας από τις Παπασταύρου Αθανασία, Κολοβού Ελένη (μέλη Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου γυναικών) & Χολέβα Αργυρώ (πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου γυναικών).

Ευχόμαστε και σε άλλες τέτοιες σπουδαίες ενέργειες από την Αδελφότητα μας. 
 

Υπενθυμίζεται ότι κυκλοφορεί ήδη το επετειακό ημερολόγιο εις μνήμην των Αγωνιστών Κονιακιωτών της Επανάστασης του 1821. Παρακαλούμε να το προμηθευτείτε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.




Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Πως σώθηκε ο Κόκκινος (Λούτσοβος)

Η φωτογραφία είναι γύρω στο 1960. Σε πρώτο φόντο φαίνεται το χωριό Κόκκινος(Λούτσοβος) και είναι εμφανής η ρεματιά στην οποία παρατηρήθηκαν  έντονες ρηγματώσεις. Μεγάλες επίσης ρηγματώσεις είχαν εμφανιστεί και σε πολλά σημεία μέσα στο χωριό. 

Οι γεωλόγοι μηχανικοί του δημοσίου  που είχαν κληθεί να επιθεωρήσουν την περιοχή  είχαν προτείνει να μεταφερθεί το χωριό γιατί κινδύνευε άμεσα από κατολίσθηση. Τελικά η δασική υπηρεσία,  σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτοποριακό έργο για τα δεδομένα της εποχής, (κυρίως με την κατασκευή αποστραγγιστικών τάφρων αλλά και πλούσιες δενδροφυτεύσεις σε όλη την περιοχή),  και σύντομα ο τόπος σταθεροποιήθηκε σχεδόν με ελάχιστο κόστος!

 

Εκείνη την εποχή λειτούργησε και το δασικό φυτώριο στα Χάνια του Καραπιστόλη με επιστάτη τον αείμνηστο Σπύρο Κ Μπερτσιά.

Στο βάθος φαίνεται ο κάμπος που σήμερα έχει σκεπαστεί από τα νερά της λίμνης του Μόρνου.

 

 

Πηγή: https://loutsovos.blogspot.com/2021/03/blog-post_25.html

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

ΣΚΑΛΤΣΟΔΗΜΟΣ, ο καπετάνιος της Δωρίδας

του Ιωάννη Κουλού, Γυμνασιάρχη

Πάνω Πλατεία του Ευπαλίου με την σημερινή  της  ονομασία  Ελευθερίου  Βενιζέλου, μέχρι πριν λίγα χρόνια ονομαζόταν Πλατεία Σκαλτσά. Πολλοί αναρωτιούνται και σήμερα ποιος ήταν αυτός ο Σκαλτσάς που είχαν δώσει το όνομά του στην πλατεία. 

Στα περήφανα λοιπόν βουνά της Δωρίδας Βαρδούσια και Γκιώνα, γεννήθηκε, ανδρώθηκε και έδρασε ο αρματολός και πρωτοκλέφτης καπετάνιος του ’21  Δήμος Σκαλτσάς - Σκαλτσοδήμος.

Εγώ ραγιάς δε γένομαι Τούρκους δεν προσκυνάω,
Δεν προσκυνάω τους άρχοντες τους κοτσαμπασήδες
Μον’ καρτερώ την άνοιξη να ’ρθούν τα χελιδόνια.

Οι στίχοι αυτοί του κλέφτικου τραγουδιού αποδίδουν εύστοχα την καρδιά και την ψυχή του Σκαλτσοδήμου, αλλά και τους πόθους και τα οράματα των σκλαβωμένων Ελλήνων για λευτεριά, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αποκατάσταση.
Και η άνοιξη αυτή φτάνει στις 28 Μαρτίου 1821 όταν  ο  Σκαλτσοδήμος  μαζί  με  τα  παλικάρια  του απελευθερώνει  το  Λιδωρίκι  από  τους  Τούρκους. Είναι η πρώτη ηρωική πράξη της επανάστασης του ’21 στη Δωρίδα. 

Οι  πληροφορίες  για  τη  ζωή  του  Σκαλτσοδήμου προέρχονται αποκλειστικά από τη ζωντανή ακόμα Αρτοτινή παράδοση όπως καταγράφηκαν από τους ιστορικούς και συγγραφείς Τάκη Λάππα, Δημόπουλο και Λουκόπουλο.
Η πρώτη περίοδος της ζωής του Σκαλτσοδήμου, αφορά το διάστημα από τη γέννησή του μέχρι το 1821 και η δεύτερη από το 1821 μέχρι το 1826 που έφυγε από τη ζωή για να παραμείνει αθάνατος στη μνήμη μας αλλά και στις σελίδες της ιστορίας μας. Ο  Δήμος  Σκαλτσάς  ή  Σκαλτσοδήμος  γεννήθηκε στην Αρτοτίνα το 1760 ή το 1765, το επώνυμο του πατέρα του ήταν Κουτσογιάννης. Η οικογένεια Κουτσογιάννη ήταν μια φτωχή και ασήμαντη οικογένεια της Αρτοτίνας.
Ο Δήμος Κουτσογιάννης πήρε το επώνυμο Καλτσάς ή Σκαλτσάς, Καλτσοδήμος ή Σκαλτσοδήμος και μ’ αυτό έμεινε στην ιστορία. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι ο Δήμος από το επάγγελμα του πατέρα του, καλτσάς: αυτός που φτιάχνει κάλτσες που φορούσαν οι Έλληνες φουστανελάδες. Ο ίδιος υπέγραφε τα έγγραφά του ως Δήμος Σκαλτζάς. 

Από τη νεαρή ηλικία του, ο ανυπότακτος και σκληροτράχηλος  Σκαλτσοδήμος  βγήκε  κλέφτης  και μπήκε στο σώμα των ομάδων κλεφτών και ύστερα αρματολών της Υπάτης Κοντογιανναίων, ακολουθώντας το παράδειγμα του «Βασίλη», κατά το ομώνυμο δημοτικό μας τραγούδι:

Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γένεις νοικοκύρης,
για ν’ αποχτήσεις πρόβατα, ζευγάρια και γελάδια,
χωριά κι αμπελοχώραφα κοπέλια να δουλεύουν.
Μάνα μου εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης,
να κάμω αμπελοχώραφα κοπέλια να δουλεύουν,
Και να ‘μαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι στους γερόντους.

Αργότερα βρίσκουμε τον Σκαλτσοδήμο πρωτοπαλίκαρο του κλέφτη Τσαμ Καλόγηρου στο σώμα του οποίου ήταν ο Γούλας και ο Αθανάσιος Διάκος. 

Πρώτος  στόχος  και  επιδίωξη  του  Σκαλτσοδήμου μερικά χρόνια μετά τη ανάδειξή του στην αρχηγία του κλέφτικου σώματος και αφού είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη, ήταν να πάρει το αρματολίκι του Λιδωρικίου.
Φαίνεται όμως ότι στο σκοπό του αυτό συνάντησε την αντίδραση των κοτζαμπάσηδων της περιοχής. Τότε ο Σκαλτσοδήμος για να αποσπάσει εκβιαστικά το αρματολίκι και χωρίς να υποταχθεί στον εκπρόσωπο της εξουσίας του Αλή-πασά, διοικητή του Λιδωρικίου του Αλβανό Φερχάτ Μπέη, μεταχειρίστηκε άλλα μέσα: απήγαγε από την εξοχική θέση Μπαΐρια την κόρη του προύχοντα κοτζαμπάση της Κωστάρτσας Αναγνώστη Μπάμπαλη, τη Κρουστάλλω, την οποία πήραν οι κλέφτες όμηρο για δύο βδομάδες στης Καρυάς τον Έλατο, τοποθεσία γνωστή μέχρι σήμερα ως «Σκαλτσοδήμου Έλατο».
Το περιστατικό αυτό της απαγωγής της Μπαμπαλοπούλας  αναφέρεται  και  το  γνωστό  δημοτικό τραγούδι, όπως το διέσωσε η παράδοση στην Αρτοτίνα:

Μες στης Καρυάς τον έλατο κάθεται Σκαλτσοδήμος
Με την Κρουστάλλω στο πλευρό, με τη Μπαμπαλοπούλα
Ο Διάκος απ’ τη μια μεριά κι ο Γούλας απ’ την άλλη.
- Κέρνα Κρουστάλλω, κέρνα μας, κέρνα όσο να φέξει,
Εμένα κέρνα δυο φορές το Διάκο κέρνα πέντε
Όσο να σκάσει ο Αυγερινός να πάει η Πούλια γιόμα
Κι όσο να ‘ρθεί ο πατέρας σου την ξαγορά να φέρει.
Να φέρει τ’ άσπρα στην ποδιά και τα φλουριά στην τσέπη.
Χίλια φλουριά την ξαγορά κι οχτώ χιλιάδες γρόσια,
Να πάει και στο Βελή πασά να πάει και στο Βεζύρη
Για να μας στείλει μπουγιουρντί να γένω καπετάνιος
Να περπατήσω αρματολός να περπατήσω κλέφτης.
Κι ο Διάκος την αγνάντευε κι αυτή κρυφά του λέει:
- Τι με τηράς σταυραδελφέ, και τι με καμαρώνεις;
Πιάσε και φτιάσε μια γραφή και στείλ’ την τ’ Αναγνώστη.
Φωτιά να κάψει τα’ άσπρα του, φωτιά και τα φλουριά του!
Εμένα το ‘χει η μοίρα μου, το ‘χει το ριζικό μου,
Ολημερίς να περπατώ αντάμα με τους κλέφτες,
Να γένω στρώμα του Σκαλτσά, προσκέφαλο του Διάκου...

Η  γνησιότητα  της  Αρτοτινής  παράδοσης  όπως βγαίνει μέσα απ’ το τραγούδι αυτό, αποδίδει πιστά τόσο τους σκοπούς των κλεφτών, όσο και τη διαμαρτυρία της Μπαμπαλοπούλας για τη δραματικής της περιπέτεια.
Το αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής, ήταν για τους κλέφτες θετικό, αφού το αρματολίκι του Λιδωρικίου δόθηκε στον Σκαλτσοδήμο και συγχρόνως απελευθερώθηκε και η Κρουστάλλω.
Γενικότερα το επεισόδιο της απαγωγής της Μπαμπαλοπούλας εντάσσεται στα πλαίσια των βίαιων αντιπαραθέσεων  και  των  συγκρούσεων  ανάμεσα στους κλεφταρματολούς και τους προεστούς γύρω από τη νομή της παραχωρούμενης ή κατακτώμενης από τους Τούρκους εξουσίας.
Αυτού του είδους οι συγκρούσεις είναι γενικό φαινόμενο σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του ’21 και είναι η έκφραση της πάλης που άρχισε στην υπόδουλη Ελλάδα για κοινωνικές ανακατατάξεις.

Στα  1820  ξεσπάει  η  ρήξη  του  Αλή-πασά  με  το Σουλτάνο. Περνώντας τότε από τη Δωρίδα ο αιμοβόρος Μπαμπά-πασάς του Χουρσίτ καταδιώκοντας τους αληπασαδικούς, κάλεσε και το Σκαλτσοδήμο να παρουσιαστεί. Ο Σκαλτσοδήμος όμως απέφυγε να πάει και να δηλώσει υποταγή.
Μετά από λίγο έχουμε την έκρηξη της επανάστασης του 1821. Από εδώ και πέρα η προσωπικότητα του Σκαλτσοδήμου βγαίνει από την περιοχή του θρύλου και της παράδοσης και καταγράφεται στην επίσημη ιστορία με τους αγώνες του για την απελευθέρωση της πατρίδας και αναδεικνύεται σε μια από τις πρώτες ηγετικές μορφές του αγώνα στη Ρούμελη.
Τις  παραμονές  της  επανάστασης  στο  Μωριά  και ύστερα από μυστική σύσκεψη με τους προκρίτους του Λιδωρικίου και της επαρχίας, που έγινε στις 23 Μαρτίου 1821 στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής των κτημάτων Λιδωρίκη, αποφασίστηκε η κήρυξη της επανάστασης στην επαρχία Λιδωρικίου.
Στις 28 Μαρτίου 1821, ο Σκαλτσοδήμος, αφού μοίρασε την ομάδα των 60 διαλεχτών παλικαριών που είχε τότε στα δύο, ο ίδιος χτύπησε τους Τούρκους του Λιδωρικίου και ταυτοχρόνως έστειλε το πρωτοπαλίκαρό  του  Θόδωρο  Χαλβατζή  να  χτυπήσει τους Τούρκους του Μαλανδρίνου.
Οι  Τούρκοι  του  Λιδωρικίου  οχυρωμένοι  στα  πιο γερά σπίτια αρνήθηκαν να παραδοθούν. Ύστερα όμως από σύντομη μάχη, ύψωσαν λευκή σημαία και  ο  επικεφαλής  τους  Γιουσούφ  Εφέντης  πήγε στην  τοποθεσία  «Τραγουδάκη»  του  Λιδωρικίου, όπου είχε ο Σκαλτσοδήμος το «στρατηγείο» του και  συμφώνησε  την  άνευ  όρων  παράδοση  των Τούρκων, στο ελεύθερο πια Λιδωρίκι.

Στο μέτωπο του Μαλανδρίνου οι Τούρκοι αμύνθηκαν με περισσότερο πείσμα επί δύο ημέρες. Τελικά όμως κι αυτοί παραδόθηκαν.
Ο  Σκαλτσοδήμος  στη  συνέχεια,  κήρυξε  εκστράτευση  και  συγκέντρωσε  εκατοντάδες  αγωνιστές και δημιούργησε μόνιμο στρατόπεδο, άριστα οργανωμένο, στη στρατηγική θέση  «Μακρυκάμπι», ανάμεσα στα χωριά Καστριώτισσα, Μαυρολιθάρι, Μουσουνίτσα και Ανατολή (Πέρα Χουμίριανη). Το στρατόπεδο αυτό διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Από κει συμμετείχε σε όλες τις μάχες εναντίον των Τούρκων  που  έγιναν  στην  περιοχή,  στη  Γραβιά, στα Βασιλικά, στην Άμπλιανη, δίνοντας την τελευταία μάχη στη Γρανίτσα.
Στις 2 Απριλίου του 1822 μαζί με τον Σαφάκα, τον Δυοβουνιώτη και τον Μήτσο Κοντογιάννη νίκησε το Δράμαλη στην περιοχή της Υπάτης ενώ διακρίθηκε και στην Μάχη της Άμπλιανης.
Στις 30 Ιουνίου του 1826 ο Σκαλτσοδήμος νίκησε στην τελευταία του μάχη τους Τούρκους στο Χάνι του Σκορδά (Καραπιστόλη αργότερα), μετά από τη μάχη στους Πενταγιούς. Αποσύρθηκε στην Πελοπόννησο μετά την πτώση του Μεσολογγίου, όπου και πέθανε στις αρχές Σεπτεμβρίου 1826.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ, ΑΦ 136, Ιαν-Φεβ 2018


 Σχετικές αναρτήσεις:

Ο ξεσηκωμός και η απελευθέρωση του Λιδωρικίου

Η μάχη της Άμπλιανης και η επιστολή του Δήμου Σκαλτσά

Ο καπετάνιος της Δωρίδας, Δήμος Σκαλτσάς ή Σκαλτσοδήμος 

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Έρχετε το Classic Rally “Acropolis Legends” σε Κροκύλειο, Πενταγιούς και Αρτοτίνα

Classic Rally “Acropolis Legends” 

Στερεά Ελλάδα 

15-16/5/2021 

Ο ΣΙΣΑ διοργανώνει στις 15 & 16 Μαίου 2021 το Classic Rally “Acropolis Legends”, μία εκδήλωση για ιστορικά αυτοκίνητα και πολύ καλά προετοιμασμένα πληρώματα. Το ράλλυ θα ξεκινήσει όπως πάντα από την Ακρόπολη, θα διατρέξει θρυλικές διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας και θα διανυκτερεύσει στα Λουτρά Υπάτης. 

Το Σάββατο 15/5 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του 1ου σκέλους από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης ενώ μετά τη Φυλή και τη Θίσβη η πρώτη ανασυγκρότηση θα γίνει στην Άμφισσα. Αμυγδαλέα, Μηλέα, Στίλια, Κροκύλιο, Αρτοτίνα & Πενταγιοί είναι οι ειδικές που θα φέρουν τα πληρώματα στη Γραμμένη Οξιά. Ακολουθούν Γαρδίκι, Κυριακοχώρι & Νικολίτσι και με τη συμπλήρωση 500 απαιτητικών χιλιομέτρων τα πληρώματα θα διανυκτερεύσουν στο Mitsis Galini Wellness Resort & Spaστα Καμμένα Βούρλα. 

Την Κυριακή 16/5 τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς Μπράλο, Οινοχώρι και Πανουργιά για τα 400 χιλόμετρα της 2ης μέρας. Μετά από σύντομη στάση στον Αθανάσιο Διάκο ακολουθούν η Καστριώτισσα, Χάνι Ζαγκανά, η Βίνιανη, το Προσήλιο και η ανασυγκρότηση της ημέρας στην Αράχωβα. Μετά τις ειδικές της Χαιρώνιας και της Πέτρας και αφού θα έχουν διανυθεί συνολικά 4 σκέλη (χωρισμένα σε 7 υποσκέλη), 21 ειδικές και 900 αγωνιστικά χιλιόμετρα οι μονομάχοι θα τερματίσουν το απόγευμα στην Ακρόπολη. 

 

Δεκτά να συμμετάσχουν θα είναι διμελή πληρώματα με ιστορικά αυτοκίνητα κατασκευής έως 31/12/1991 τα οποία είναι εφοδιασμένα με Πιστοποιητικά FIA ή FIVA καθώς και αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος “potentially historic - youngtimer”, κατασκευής 1/1/1992-31/12/2001. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο Κατηγορίες, την Regularity με 21 ειδικές διαδρομές και την Touring Trophy με λιγότερες απλές & ειδικές διαδρομές και χρονομετρήσεις. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε μία απο τις 2 ημέρες, δηλαδή είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή. 

Για πληροφορίες και Ειδικό Κανονισμό μπορείτε να ενημερώνεστε στη γραμματεία του ΣΙΣΑ και στην ιστοσελίδα www.sisa.gr

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Τα μαγαζιά του προπολεμικού Λιδωρικίου

Στην προσπάθειά μας να δώσουμε στους νεότερους, μια, όσο το δυνατό πιο, πλήρη εικόνα του χωριού μας, προπολεμικά, μεταπολεμικά, στις δεκαετίες της ..ακμής του, σε σύγκριση βέβαια και με τη σημερινή κατάσταση, ξεκινάμε απ’ τα μαγαζιά του, αρχίζοντας φυσικά απ’ την προπολεμική περίοδο, τότε που, απ’ όσο έχουμε μάθει το χωριό μας είχε την… "Ερμού' του, με πληθώρα και ποικιλία μαγαζιών, ας τα δούμε …


Το χωριό μας, όπως ήταν το 1935. Φωτογραφία παρμένη ψηλά απ' το Γυφρομαχαλά, προς τον Αντώνη