Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Αντώνης Σερέλης, ο ζωγράφος της Ζωριανίτικης ζωής

Ο Αντώνιος Σερέλης του Χρήστου και της Βιολέττας, το γένος Ζαχαροπούλου, γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1921 στην Κόρινθο. Η καταγωγή και των δύο γονέων του είναι από τον Ζωριάνο Φωκίδος, όπου ήταν η μόνιμη κατοικία τους. Λίγους μήνες μετά την γέννησή του βρίσκεται στο χωριό της καταγωγής του όπου θα περάσει τα παιδικά του χρόνια. Χρόνια στερήσεων, τα οποία απάλυνε η μετανάστευση του πατέρα του στην Αμερική, τουλάχιστον μέχρι το κραχ του 1929.

Το 1933 και σε ηλικία 12 ετών αναζητεί την τύχη του στην Αθήνα, όπου έκανε διάφορες δουλειές προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Το 1939 παρουσιάζεται στον Ελληνικό Στρατό, όπου όμως λίγο καιρό μετά διαγιγνώσκεται με βαριάς μορφής πνευμονία, με την ρητή οδηγία των γιατρών ότι η μόνη του ελπίδα για να επιβιώσει είναι να επιστρέψει στο χωριό του, ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές τους. Πράγμα το οποίο και συνέβη, καθώς ανάρρωσε πλήρως, η επιστροφή του όμως στο Ζωριάνο στάθηκε ταυτόχρονα και η αφορμή για να συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, ενώ αργότερα παρασημοφορήθηκε για την σημαντική δράση του τα χρόνια της κατοχής.

Αρχές της δεκαετίας του 1950 βρίσκεται πάλι στην Κόρινθο, οπότε και ξεκινά να εργάζεται ως τεχνίτης στον τοπικό σταθμό του ΟΣΕ. Παντρεύεται την Πηνελόπη Γιαννακοπούλου του Γεωργίου και από τον γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες, την Βιολέττα και την Χριστίνα.

Ο ξαφνικός θάνατος της συζήγου του Πηνελόπης, το 1965 θα σημαδεύσει την οικογένειά του. Δύο χρόνια αργότερα θα παντρευτεί την Κατερίνα Καραπανάγου με την οποία αποκτά έναν γιο, τον Χρήστο.

 

Αλωνισμός

Την δεκαετία του 1980 συνταξιοδοτείται και αφιερώνεται απερίσπαστος στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής του, μεταξύ των οποίων και η ζωγραφική, μέχρι τον θάνατό του στις 15 Δεκεμβρίου 2011.

Άνθρωπος με βαθιές θρησκευτικές και πνευματικές αναζητήσεις, μελετούσε και στοχαζόνταν γύρω από τα νοήματα της ζωής. Μέσα από τις αναζητήσεις αυτές, χάραξε την εσωτερική του πορεία που ενίσχυσε την αγάπη για τις ρίζες του και για τον συνάθρωπό του και που τον τροφοδότησε με εσωτερική γαλήνη και  πραγματική λατρεία για την φύση.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την ζωγραφική σε ηλικία 18 ετών, κυρίως όμως καλλιέργησε την έμφυτη αυτή κλίση του την τελευταία 30ετία της ζωής του, περίοδος μέσα στην οποία γεννήθηκαν όλα τα υπάρχοντα έργα του. Αυτοδίδακτος ζωγράφος με αγαπημένη του θεματολογία, το χωριό του, τον Ζωριάνο Φωκίδας και την φύση, απεικονίζει στους πίνακές του την ομορφιά και την αρμονία που αναζητούσε ίδιος γύρω του.

Το 1999 φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου "Ευρετήριο των απανταχού Ζωριανιτών".  Η βιογραφία και το έργο του παρέμεναν έως τώρα αδημοσίευτα εκτός από τα έργα "νερόμυλος" και "αλωνισμός" που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο "Ζωριάνος Δωρίδος" του Αθ. Καρκαβίτσα (έκδοση Συλλόγου Ζωριανιτών 2004). Τα βιογραφικά στοιχεία μας τα έδωσε η κόρη του Χριστίνα, ενώ το τελευταίο έργο που δείχνει τον Άγιο Νικόλαο, είναι έργο που έχει δωρηθεί στον Σύλλογο.

Νερόμυλος


Ο Άγιος Νικόλαος


Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Το λαογραφικό Μουσείο της Συκιάς

 Ένα πράγμα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι εμείς οι Συκιώτες, είναι το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας!

Την ιδέα της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου επεξεργάστηκαν ο κ. Παναγιώτης Κελαηδώνης, ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου και ο κ. Στάθης Καλαντζής. Με πολλή αγάπη, υπομονή και φυσικά την υποστήριξη του Πολιτιστικού μας συλλόγου, συγκέντρωσαν το υλικό που απαρτίζει το Μουσείο μας!

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Πάλι πίσω από τις εξελίξεις η Δημοτική Αρχή Καπεντζώνη

 

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/01/2021


Διαβάζοντας κανείς τις τοπικές ειδήσεις και εξελίξεις, βλέπει μια σειρά από προτεραιότητες και σχεδιασμούς που βάζει η τοπική κοινωνία, μέσω των φορέων και των αιρετών. Και πολύ σωστά οι τοπικές κοινωνίες εκτός από τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν ψηλά στην ατζέντα ένα κεντρικό αναπτυξιακό θέμα για την περιοχή: τους νέους οδικούς άξονες και κυρίως τη λεγόμενη διαγώνιο.

 Έχοντας διαπιστώσει από πολύ νωρίς την ανάγκη για δράση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της προκειμένου να διεκδικήσουν αυτό το έργο, ο συνδυασμός μας Όραμα για τη Δωρίδα, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ένα ψήφισμα για την άμεση διεκδίκηση του έργου. Όμως μόνο με απαξίωση και ειρωνείες μας αντιμετώπισε τότε τόσο ο ίδιος ο δήμαρχός όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα και πλέον οι εξελίξεις μας δικαιώνουν με όλο και περισσότερους φορείς να συντάσσονται και να διεκδικούν από κοινού.

 Όμως ο σκοπός δεν είναι να ερχόμαστε εκ των υστέρων και να κουνάμε το δάχτυλο, ο σκοπός είναι η Δωρίδα να αποκτήσει επιτέλους μια διοίκηση που θα βλέπει τόσο την καθημερινότητα όσο και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής. Μια διοίκηση που δεν θα διαχειρίζεται και θα ανακυκλώνει μια μιζέρια, σχεδόν λέγοντάς μας “ αυτά είναι τα λεφτά, αυτά τα έργα, και αν σας αρέσουν!” Μια διοίκηση που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για υποδομές για το μέλλον. και δυστυχώς αυτή δεν είναι η διοίκηση Καπεντζώνη που δέκα χρόνια τώρα συνεχώς υπενθυμίζει πόσο λίγη είναι.

 Η Δωρίδα χρειάζεται Όραμα, πλάνο και ορθή διοίκηση, χρειάζεται να πιστέψει στις δυνάμεις και τις δυνατότητές της, στους ανθρώπους της και αυτό δυστυχώς είναι που έχει στερήσει περισσότερο και από τα έργα και τις υποδομές η διοίκηση Καπεντζώνη. Την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε καλύτερα.

 

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

ΘΑΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ

Σχετικά με την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών για Διαγώνια Οδό

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών θα συζητήσει,  την εβδομάδα που έρχεται, για το έργο της Διαγώνιας Οδού, Θερμοπύλες- Αμφισσα- Ιτέα-Αντίρριο.

Τα δεδομένα, όπως τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν, για την ευρύτερη περιοχή, είναι:
1. Σαφή προτεραιότητα ο Ε65 , απο Λαμία προς Τρίκαλα, έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, απο τις εκπτώσεις και διαπραγματεύσεις για το κόστος κατασκευής του, δεν πήραμε ευρώ,
2. Προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής, επι κ. Μπακογιαννη,  ο άξονας Λαμία- Καρπενήσι- Αγρίνιο, κάτι που καθαρά προκύπτει από το σχεδιασμό, χρηματοδοτήσεις, ακόμη κ από την αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα υποδομών της ΝΔ.,
3. Με δεδομένο οτι μελέτες & περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη διαγωνιο οδό "ενεργοποιούνται" από το 2012 και μετά, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε η περιφερειακή αρχή, δίνουν τη δέουσα προσοχή.  Δηλ τουλάχιστον, απο εκπτώσεις μεγάλων έργων σε εξέλιξη πχ Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδος, δεν καταφέρνουν να φέρουν πόσα για χρηματοδότηση τμημάτων του έργου, πχ Ιτέα Γαλαξειδι.
4. Τα 4 χιλ που τώρα δημοπρατηθηκαν, καλοδεχούμενα, ΑΛΛΑ πολύ μακριά απο δυνατότητες οχτώ κ πλέον ετών.
5. Τώρα ;;
Το έως πρόσφατο σχέδιο ανάπτυξης του Υπ Υποδομών για την επόμενη τριετία δεν έχει αναφορά στο έργο.
Ούτε καν για τμήματα και πάλι απο εκπτώσεις μεγάλων έργων πχ επέκταση Αττικής Οδού ή Μετρό.

6. Πριν καταγγείλουμε το γεγονός πρέπει να ενώσουμε φωνές και δυνάμεις, κάτι ουσιαστικό να προχωρήσει και εδώ.
7. Και η Περιφερειακή μας Παράταξη και το ΚΙΝΑΛ και εμείς ως πολίτες, γράφουμε συνέχεια για την ανάγκη η Φωκίδα να μπει στο χάρτη και να ενώσει τρείς περιφέρειες.
Στο δημόσιο διάλογο, εδω και χρόνια, σας καταθέτουμε σαφή εικόνα εξελίξεων στις μελέτες κ περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις του έργου.

 Τώρα και με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, πρέπει όλοι να κινηθούν γρήγορα, θεσμικά και με επιχειρήματα.
Α. Κατ αρχάς σε σχέση με το υπάρχον σενάριο στο Υπ. Υποδομών, το οποίο κ επισυνάπτουμε.
Β. Επίσης χρειάζεται παρέμβαση της Περιφέρειας στα κοινοτικά θεσμικά όργανα με βασικό επιχείρημα την διασύνδεση Θεσσαλίας, Στερεάς, Δυτικής Ελλάδας και την άρση ανισοτήτων.

Αρκετά χρόνια πέρασαν στο τίποτα ή στο ελάχιστο.
"Όχι άλλος χαμένος χρόνος", δυστυχώς το λέμε χρόνια. 

Ας ενώσουμε δυνάμεις για έργο σημαντικό για τους πολίτες και την οικονομία της περιοχής.

 

Αφροδίτη Παπαθανάση

 

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στη Φωκίδα

Από την Διεύθυνση Δασών Φωκίδας ανακοινώνεται ότι με την υπ΄ αριθμ. 11638/22-01-2021 (ΑΔΑ: ΩΛ56ΟΡ10-ΟΤΩ) ταυτάριθμη απόφαση, αναρτήθηκε στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών & υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της «ΕΚΧΑ Α.Ε.» [https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx] ο Δασικός Χάρτης του συνόλου της περιοχής Π.Ε. Φωκίδας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3889/2010 (ΦΕΚ 182 τ.Α΄) ως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε και με τις διατάξεις του άρθρου 153 του Ν. 4389/2016 9 ΦΕΚ 94 τ. Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 48 Ν. 4685/2020 (ΦΕΚ 92 τ.Α΄).

Για τον Δασικό Χάρτη της Π.Ε. Φωκίδας μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέσω της οποίας και μόνο μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του.

 


 

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική, ξεκινά την 5η Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Παρασκευή και λήγει την 20η Μαΐου 2021 ημέρα Πέμπτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρεκτείνεται κατά 20 ημέρες συνεπώς η καταληκτική της προθεσμίας υποβολής είναι 9η Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον Χάρτη εκτάσεων.

Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση τού έννομου συμφέροντός τους εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.Αντιρρήσεις ειδικά κατά της παράλειψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και, ιδίως, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία τού φυσικού περιβάλλοντος.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος (πλην των περιπτώσεων των «ατελώς» ως αναφέρονται στην απόφαση), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης που αφορά η αντίρρηση.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης που βρίσκονται α) στην έδρα του Δασαρχείου Άμφισσας, Επισκόπου Φιλοθέου 3, Τ.Κ. 331 00, τηλ. 2265028264 (αρμόδιος Αθανασία Κυριαζή) και β) στο Δασαρχείο Λιδωρικίου, Τ.Κ. 330 53, τηλ. 2266022115 (αρμόδιος Παναγιώτης Μανιτάρας) τις εργάσιμες ημέρες, από ώρα 7.00 έως 15.00., κατόπιν ραντεβού σύμφωνα με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων. 


Πηγή:https://dasarxeio.com/2021/01/24/92464/

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Tο καλαίσθητο ημερολόγιο του Συλλόγου Ζωριανιτών

Αγαπητοί Συγχωριανοί και φίλοι του Συλλόγου,
 
Άλλες χρονιές τέτοια εποχή προγραμματίζαμε την Ετήσια Συνέλευση του Συλλόγου μας και την κοπή της πίτας και οργανώναμε την χοροεσπερίδα μας. Δυστυχώς φέτος οι ιδιαίτερες συγκυρίες μας βρίσκουν κλεισμένους στα σπίτια μας, μακριά από φίλους και συγχωριανούς αλλά και μακριά από το αγαπημένο χωριό μας. Ο Σύλλογός μας όμως προσπαθεί να συνεχίσει την παρουσία και τη δράση του, μέσα στα όρια του εφικτού, έχοντας λιγοστούς έως ελάχιστους πόρους για να καλύψει τα πάγια λειτουργικά του έξοδα. Οι μοναδικές πηγές εσόδων, που μέχρι πέρυσι ήταν οι συνδρομές και δωρεές μελών και φίλων και τα έσοδα από εκδηλώσεις και πωλήσεις ημερολογίων, έχουν μειωθεί δραματικά.
 
Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε σε όλους εσάς έκκληση να στηρίξετε τον Σύλλογο αγοράζοντας ένα ημερολόγιο ή και καταβάλλοντας την ετήσια συνδρομή σας. Η ανάγκη ενίσχυσης του Συλλόγου είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, μέσα στις πρωτόγνωρες αντιξοότητες που όλοι μας βιώνουμε. Ο Σύλλογος δεν είναι μόνο το Δ.Σ., είμαστε όλοι εμείς μαζί, φίλοι και συγχωριανοί, ο Σύλλογος είναι το Ζωριάνο μας.
 
Μπορείτε να προμηθευτείτε το καλαίσθητο ημερολόγιο μαζί με ένα στυλό ‘LoveZorianos’στην τιμή των 10 ευρώ επικοινωνώντας με οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. ή τον Πρόεδρο Γιώργο Νικολόπουλο (τηλ. 6932417031, 6979999637) ο οποίος προσφέρεται να το παραδώσει στο χώρο σας.
 
Ευχαριστούμε προκαταβολικά.
Με χαιρετισμούς και ευχές για Υγεία,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 


Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Δωρικές Παροιμίες

ΑΝΤΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΡΟΞΕΝΙΟ - ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΌ

 Άντρας νάναι κι' ότι..νάναι .
Όμορφη γυναίκα...διάολος στο σπίτι...
Η γυναίκα δεν..κλειδώνεται...
Τη γυναίκα σου χτυπάς , το σπιτάκι σου..χαλάς .
Γυναίκα , όπλο κι' ομπρέλα δεν...δανείζονται.
Αν δεν κουνήσει η σκύλα την ουρά , δεν πάν' οι σκύλοι από κοντά..
Ταιριάσαν και...συμπεθεριάσαν .
Όποιο χορτάρι γελάς , στην πόρτα σου φυτρώνει..
Ό,τι γελάς το...λούζεσαι .
Αλλού τα κακαρίσματα , κι' αλλού γενάνε οι κότες .
Όποιος ανακατεύεται με τα ...πίτουρα , τον τρώνε οι...κότες ...
Ψώνισε από...νεφραμιά .
Ξεγελάστηκε σαν ...την κάλπικη δεκάρα .
Κάλλιο λόγια στο χωράφι , παρά μάγκανα στ' αλώνι...
Καθαρός ουρανός , αστραπές δεν φοβάται .
Καλός ο...αγιασμός , αλλά πάρε και μιά γάτα...
Τάθελε ο τάτας μας και κλάν'η μάνα μας .
Κάλλιο να σε ζηλεύουνε , παρά να σε ..λυπούνται .
Κάμε το καλό και ρίξτο στο γιαλό .
Μην απελπίζεις άνθρωπο με τη δική σου γνώση , γιατί δεν ξέρεις ο Θεός τι έχει να του δώσει.
Μοναχός σου χόρευε , κι' όσο θέλεις πήδα .
Μάζευε κι' ας είν' και ρόγες ..
Μ ' όποιον δάσκαλο καθήσεις , τέτοια γράμματα θα μάθεις .
Όπως του..λαλάν' χορεύει .
Άσκοπος νους , κόπος διπλός .
Όποιος δεν έχει μυαλό , έχει..ποδάρια .
Όποιος νύχτα περπατεί , λάσπες και...σκατά πατεί...
Όποιος κάηκε στο κουρκούτι , φυσάει και το..γιαούρτι .
Πες μου το φίλο σου , να σου πώ ποιός είσαι .
Πρέπει να το 'χει η κούτρα σου , να κατεβάζει...ψείρες .
Πολυτεχνίτης κι' ερημοσπίτης .
Στερνή μου γνώση , να σ' είχα πρώτα . 


ΑΡΕΤΗ - ΓΝΩΣΗ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΣΙΩΠΗ ...

Ανεμομαζώματα , ανεμοσκορπίσματα..
Εκεί που μας χρωστάγαν , μας πήραν και το...βόιδι...
Κάνει σαν τον γάτο : Εμ...γαμ...., εμ..σκούζει..
Δυό μαρτυράνε , έναν κρεμάνε...
Μη φυτρώνεις εκεί που δε σε ...σπέρνουν ...
'Ολα εδώ πληρώνονται...
Όξω..απ' άδικο , κι' από κακιά..γυναίκα...
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ..
Πολλά γαιδούρια μοιάζουν στο παζάρι...
Μπάτε σκύλοι , αλέστε , κι' αλεστικά μη δίνετε..
Κάλλιο να σου βγεί το...μάτι , παρά τ' όνομα..
Όπου ακούς πολλά κεράσια , κράταγε..μικρό καλάθι .
Των φρονίμων τα παιδιά , πριν πεινάσουν...μαγειρεύουν .
Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά .
Πέντε μήνες έξ ' αδράχτια , πότε τα 'γνεσες πλατώνα μ' ;
Σα δεν θέλει να ζυμώσει , πέντε μέρες κοσκινάει .
Λέγε , λέγε το κοπέλι , κάνει την κυρά και ...θέλει .
Κλαίνε οι χήρες , κλαίνε κι' οι παντρεμένες ...
Βάλε ελιά γιά το παιδί σου και συκιά γιά τη ζωή σου..
Κι' η μυλωνού τον άντρα της , με τους..πραματευτάδες ...
Απ' το λότελα , καλή ειν' κι' η Παναγιώταινα...
Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος .
Πίσω έχει η αχλάδα την..ουρά...
Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει .
Καλά είναι τα γράμματα , μα νάχει νου και ...γνώση .
Η παπάς-παπάς , η..ζευγάς - ζευγάς .
Χίλια καντάρια βούτυρο σε σκύλινο τομάρι .
Κάλλιο γνώση , παρά γρόσι .
Δυό καρπούζια σε μιά αμασχάλη δεν χωράνε .
Κάλλιο γαιδουρόδενε , παρά ..γαιδουρογύρευε
Κακό χωριό τα λίγα σπίτια .
Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει .
Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει .
Η κότα όταν πίνει νερό , κοιτάζει και το Θεό .
Η αλήθεια πλέει σαν το λάδι .
Ήρθαν τ' άγρια να διώξουν τα ήμερα .
Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα .
'Αρπαξε να φας και κλέψε νάχεις .
Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα .
Αν είσαι και παπάς , με την αράδα σου να πάς .
Άδικος ο δικαστής , αθώος ο κακούργος .
Αντί να βογκάει ο γάιδαρος βογκάει ο καβαλάρης .
Αρνί που βλέπει ο Θεός , ο λύκος δεν το τρώει .
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του .
Απ' τα μετρημένα τρώει ο λύκος .
Φταίει ο γάιδαρος και δέρνει το σαμάρι .
Σε ξένο..κώλο οι ξυλιές καθόλου δεν πονάνε .
Αν δεν ακούσεις και τους δυό κανένα μη..δικάσεις ... 
Ακαμάτης νέος , γέρος διακονιάρης .
Εγώ το λέω στο σκύλο μου κι' ο σκύλος στην..ουρά του .
Η φτώχεια τέχνες μάθαινε κι' η αρχοντιά καμάρι .
Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη .
Η σφίξη βγάνει το λάδι .
Μάθε τέχνη κι' αστηνε κι' αν πεινάσεις πιάστηνε .
Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται .
Σταλαματιά -σταλαματιά , γεμίζει η στάμνα η πλατιά .
Της τεμπέλας η κλωνά δέκα πήχια μακριά .
Φασούλι το φασούλι , γεμίζει το σακούλι .
Η καλή δουλειά αργεί να γίνει .
Έκατσε η δουλειά στην πόρτα και κυνήγησε τη φτώχεια .
Δούλεψε στα νιάτα σου νάχεις στα γηρατιά σου .
Ητεμπελιά ειν' αδερφή της φτώχειας .
,Με το νου πλουταίνει η κόρη , με τον ύπνο η ακαμάτρα .
Της νύχτας τα καμώματα , τα βλέπει η μέρα και γελάει .
Πάρε σκυλί από μαντρί , γυναίκα από σόι .
Άσκοπος ο νους , διπλός ο κόπος .
Και γω κακό χειρόβολο , κι' αυτός κακό ..δεμάτι .
Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει .
Αγάλια - αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι .
Κι' αν χάθηκαν τα χρήματα , η αρχοντιά απομένει .
Αν δε σε θέλουν στο χωριό , μη ρωτας γιά του παπά το σπίτι .
Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον ...βαφτίσαμε .
Άρμεγε λαγούς και κούρευε ..χελώνες .
Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα .
Γιά χάρη του βασιλικού ποτίζεται κι' η γλάστρα .
Βάλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα..
Θρέψε λύκο το χειμώνα , να σε φάει το καλοκαίρι .
Θέλεις θέριζε και δένε , θέλεις δένε και ..κουβάλα .
Του κόστισε ο κούκος ...αηδόνι .
Παρ' το αυγό και..κούρεψτο .
Κάποιου χαρίζαν γάιδαρο , κι' αυτός τον κοίταγε στα ..δόντια .
Λαγός τη φτέρη έσειε , κακό της κεφαλής του .
Όποιος πηδάει πολλά παλούκια , κάποιο θα του μπει στον...λο .
Όποιος τρέφει ξένο σκύλο , μόνο το λουρί του μένει .
Όπου λαλούν πολλά κοκόρια , αργεί να ξημερώσει .
'Οποιος βιάζεται ..σκοντάφτει .
Όποιος πάει γιά τα πολλά χάνει και τα λίγα .
Ο βήχας κι ο παράς δεν κρύβονται .
Έκλασε πέρσι , μύρισε φέτος .
Ράβε ξύλωνε , δουλειά να μη σου λείπει .
Στον καταραμένο τόπο , πάντα Μάη μήνα βρέχει .
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα .
Το φτηνό το κρέας , τα σκυλιά το τρώνε .
Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια .
Τα μυαλά σου και μιά λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος .
Τα ίδια Παντελάκη μου , τα ίδια Παντελή μου .
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι .
Το ράσο δεν κάνει τον παπά .
Εδώ ψωμί δεν έχουμε , ραπανάκια γιά την όρεξη .
Ψώνισε από...σβέρκο .

 

 Πηγές: 

http://polidorikiou.blogspot.com/2009/02/blog-post_1986.html

http://polidorikiou.blogspot.com/2009/02/blog-post_614.html

http://polidorikiou.blogspot.com/2009/02/blog-post_7703.html

 

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Γεώργιος Καψάλης (1938 - 1999): ο "βιογράφος" του Λιδωρικίου και της Φωκίδας

 

Ο  Γεώργιος Καψάλης του Ευθυμίου, δημοσιογράφος και συγγραφέας,  γεννήθηκε στις 11.11.1938 στο Λιδωρίκι. Παντρεύτηκε την  Χρύσα Γρ. Χασάπη με την οποία απέκτησε δύο γιούς. Σπούδασε στο Κέντρο Δημοσιολογικών Ερευνών και προσλήφθηκε στην ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα), τοποθετήθηκε αρχικά το 1965 στο Λιδωρίκι  και μετά από λίγα χρόνια αποσπάστηκε στο κεντρικό Κατάστημα των Αθηνών. Αργότερα υπήρξε μετακλητός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Δημ. Έργων.
 

Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου των Ελλήνων, του ΕΕΣ, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Δημοσιολόγων, της Δωρικής Αδελφότητας, του Συνδέσμου Λιδωρικιωτών κ.α. 

 Αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστορική έρευνα του Λιδωρικίου και ευρύτερης περιοχής καταφέρνοντας να εκδόσει σημαντικά λαογραφικά και ιστορικά βιβλία. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην Εφημερίδα "Λιδωρίκι" που εξέδιδε την δεκαετία του '80. 


 Έργα του:

  • Δωριείς που ξεχώρησαν
  • Προσωπικότητες της Ρούμελης
  • Φωκίδα - Λησμονημένες σελίδες
  • Οι εφημερίδες του '21
  • Θανάσης Μανίκας και οι πολιορκητές του κάστρου των Σαλώνων
  • Στην Φωκίδα του 1851
  • Η πρώτη Δωρική εφημερίδα
  • Λιδωρικιώτικα 1983
  • Το Θέμα της Αλεξανδρέττας
  • Λιδωρίκι: επιτέλους Δήμος

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, με το παράσημο του Τάγματος Αγιάς Αικατερίνης Σινά κ.α.





Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ο Κονιάκος στο 1821: Επετεικό ημερολόγιο της Αδελφότητας Κονιακιωτών

Όλοι οι τόποι της πατρίδας μας, όλες οι πόλεις και τα χωριά της, τα βουνά και τα λαγκάδια της έχουν κάτι να μας πουν, κάτι να μας ιστορήσουν από το μεγάλο ξεσηκωμό του 1821, γιατί έδωσαν το παρόν τους στο ύψιστο εκείνο ιστορικό γεγονός του έθνους μας.
Ανήκε, λοιπόν, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης κάποιο μερίδιο δόξας και τιμής, άσχετα αν η συμμετοχή υπήρξε μικρή ή μεγάλη. Όλα τα γεγονότα και τα μικρά και τα μεγάλα έχουν την αξία τους και όλα μαζί συνθέτουν τον ιερό πανεθνικό αγώνα του 1821. 

‘Ετσι, και η δική μας γωνιά, ο τόπος μας, το χωριό μας έχει τη δική του συμμετοχή στην επανάσταση του 1821 και μερίδιο στη δόξα. Κουρνιασμένο εκεί ψηλά στα Βαρδούσια, ανεμοδαρμένο απ’ τούς βοριάδες και τα δρολάπια, προσήλιο και σκληροτράχηλο, ανέμισε τη γκλίτσα, την κάπα και τη φουστανέλα του με τους ευθυτενείς και ρωμαλέους στην ψυχή και στο σώμα τσελιγκάδες του. Σε ειρηνικούς καιρούς, δεν έμεινε -ούτε τώρα μένει—αμέτοχο στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας και έχει δώσει δυναμικά το παρόν στούς εθνικούς μας αγώνες. 

Υπό την σκέπη του Αι Γιώργη, του προστάτου των απανταχού Κονιακιωτών, τα τέκνα του Κονιάκου πολέμησαν και γύρισαν. Αποτελεί, λοιπόν, χρέος μας να τιμήσουμε και μείς και να στρέψουμε τη σκέψη μας, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες που ο Ελληνισμός θα τιμήσει τα 200 χρόνια από τον ιερό αγώνα του ‘21, προς όλους εκείνους τους συγχωριανούς μας, γνωστούς και αγνώστους, που σήκωσαν τό γιαταγάνι και το καρυοφύλλι και ρίχτηκαν μαζί με τούς άλλους Έλληνες στη φωτιά του πολέμου. 

Θα αναφέρουμε μερικά γεγονότα, από εκείνα που η γραφίδα κάποιων και η παράδοση του χωριού μας διέσωσε, εις τιμήν και μνήμην της δαφνοστεφανωμένης φάλαγγας των συγχωριανών μας εθνικών αγωνιστών του 21, που, όπως και πλήθος άλλων Δωριέων συμπατριωτών μας και μάλιστα διακεκριμένων, φλογίστηκαν απ’ τα οράματα της φυλής, ζώστηκαν τ’ άρματα και εισήλθαν δυναμικά στο στάδιο των αρετών. 

Η κήρυξη της Επανάστασης στη Δωρίδα έγινε στις 28 Μαρτίου 1821 στο Λιδωρίκι απ ‘τον Δήμο Σκαλτσά και τους συμπολεμιστές, του Τριαντάφυλλο Αποκουρίτη και Θόδωρο Χαλβατζή και με σύμπραξη του Αναγνώστη Λιδωρίκη, του Παπαγιώργη Πολίτη, του Αναγνώστη Μαργέλου, του χωριανού μας Πιτροπούλα (Παπαδημητρίου) και άλλων προυχόντων της Δωρίδας. Εξουδετέρωσαν τους Τούρκους και έπιασαν τον Γιουσούφ Εφένδη, Τούρκο διοικητή Λιδωρικίου. ‘Ετσι το Λιδωρίκι προς στιγμήν ελευθερώθηκε. Το χαρμόσυνο και συγχρόνως αναστάσιμο τούτο μήνυμα ξαπλώθηκε σ’ όλα τα χωριά της Δωρίδας. Γενικός ξεσηκωμός επακολούθησε. Δοξολογίες, ενθουσιασμός, συσκέψεις
και εκδιώξεις ή συλλήψεις Τούρκων και αγάδων των χωριών έδιναν και έπαιρναν. 

Πολλά διασώθηκαν γι’αυτές τις ημέρες, που φανερώνουν και τον ενθουσιασμό των πρώτων αναστάσιμων ημερών, μα και το φόβο των αμάχων, που ύστερα από λίγο άρχισε να πλανάται και τη φυγή τους σε σπηλιές και φυσικές αποκλείστρες με όλα τα δυσμενή επακόλουθα, όπως οι «Διπλές Σπηλιές» στο Ζίτσι, η λεγόμενη σπηλιά της Μαργάρως και η Ασκητότρυπα. 

‘Οσοι δεν ήταν ήδη ενταγμένοι σε κάποιο καπετάνιο και μπορούσαν, έτρεξαν κοντά στους δοκιμασμένους οπλαρχηγούς και ατρόμητους πολέμαρχους να ενταχθούν και να πολεμήσουν τον δυνάστη. Το όραμα της λευτεριάς άρχισε να ροδίζει. ‘Ολα, όσα προφήτευαν οι απλοϊκές λαϊκές διηγήσεις, όσα τα δημοτικά τραγούδια υπενθύμιζαν, το κρυφό σχολειό και οι δάσκαλοι του Γένους δίδασκαν, όσα η Εκκλησία κράτησε και δίδαξε επί τέσσερις αιώνες, άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα. Το «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι» φλόγισε το νου και την καρδιά των Ελλήνων και τούς οδήγησε σε ηρωισμούς και αυτοθυσίες άφθαστου μεγαλείου. 


Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ο αιωνόβιος πλάτανος Μαυρολιθαρίου: ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης

Στέκεται περήφανος και αγέρωχος. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου, ο γερο-Πλάτανος κοιτάζει ψηλά και γράφει τη δική του ιστορία στο πέρασμα των αιώνων. Οπλαρχηγοί της επανάστασης του '21 στάθηκαν για λίγο κάτω από τη σκιά του. Ανδρούτσος, Πανουργιάς, Γκούρας, Δυοβουνιώτης, Γιώργης Καραϊσκάκης, Στρατηγός Μακρυγιάννης, αλλά και οι Βασιλείς Όθωνας και Αμαλία καθώς και ο Πρωθυπουργός Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας.

Έναν αιώνα μετά, στις 20 Νοέμβρη 1942 συναντήθηκαν εκεί ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης και ο στρατηγός του ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, που ηγήθηκαν της επιχείρησης Harling. Δύο ξεχωριστές και ηγετικές προσωπικότητες που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, την κορυφαία πράξη της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων κατά των κατακτητών.

 


Περιγραφή

Ο Πλάτανος του Μαυρολιθαρίου ανήκει στην οικογένεια των Πλατανοειδών, στο γένος Platanus orientalis ή αλλιώς Ανατολικός Πλάτανος. Πιθανολογείται ότι η ηλικία του ξεπερνά τα 400 χρόνια, ενώ το ύψος του αγγίζει τα 24,5 μ. Η περίμετρος του κορμού του είναι 8,40 μ. με συνολική διάμετρο (μετά της κόμης και τα απλωμένα κλαδιά) τα 20,80 μ. και μεγαλύτερο βραχίονα τα 4,10 μ. [σχήμα ελλειψοειδούς διαμέτρου 2,30 μ. (Β/Ν) και 3,20 μ. (Α/Δ)]. Καλύπτει 200 m2. Αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα -συμβιώνοντας και συγκατοικώντας- με άλλους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς.

 

Ένα όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα

Τα τελευταία χρόνια ο αιωνόβιος πλάτανος του χωριού, ελκύει πολλούς επισκέπτες από τον Δήμο Δελφών και την ευρύτερη περιοχή. Με πρωτοβουλία του συμπατριώτη Μαυρολιθαρίτη δημοσιογράφου - φιλολόγου Γιώργου Καραχάλιου και ύστερα από πολύχρονες ενέργειές του, ο πλάτανος ανακηρύχθηκε επίσημα -τον Φεβρουάριο του 2014- σε "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης".  [ΦΕΚ: ΑΑΠ 35 /4-2-2014].

 

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Σύνοψη του βιβλίου "Παροιμίες και εκφράσεις της Δωρίδας"

Η Δωρίδα, η Παρνασσίδα, η Φωκίδα ολόκληρη, βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης. Η Ρούμελη, τόπος με πολύ βαθιά ιστορία με πρώτους κατοίκους τους Πελασγούς, υπήρξε στην ιστορική της πορεία τόπος ιερός, σεβαστός, τόπος αντρειοσύνης και αυτοθυσίας, που τόσα και τόσα πρόσφερε στο Έθνος και τη φυλή μας. Ύψιστες αρετές του Ελληνισμού όπως η ελευθερία, η άδολη περηφάνια, η λιτότητα, η σεμνότητα, η ευθύτητα, η φιλοξενία, η φιλοτιμία, βρήκαν γόνιμο έδαφος και ρίζωσαν σ' έναν κακοτράχαλο ορεινό όγκο των Βαρδουσίων, της Οίτης, της Γκιώνας του Παρνασσού, της μάνας Ρούμελης. 

Οι ορεσίβιοι της Δωρίδας, Παρνασσίδας, Φωκίδας καλλιέργησαν αυτές τις αρετές και με τα ήθη, τα έθιμα, τους μύθους τους θρύλους, τις παραδόσεις, τις δοξασίες, τις παροιμίες, τα γνωμικά τους, τις στερεότυπες εκφράσεις τους, τον πλούσιο συναισθηματικό τους πλούτο, την ντοπιολαλιά τους που εκφράζει τη λαϊκή ψυχή και σφραγίζει όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής τους ζωής, σμίλεψαν το λαϊκό μας πολιτισμό της Λωρίδας, της Παρνασσίδας, της Φωκίδας, της Ρούμελης ολάκερης. [...]

  Εκδόσεις: ΠΛΗΘΩΡΑ, Έκδοση: 28/05/2020, ISBN: 9789608203600, Αρ. Σελίδων 123

 

Ο Φώτης Κατσούδας γεννήθηκε στο Παλαιοξάρι Δωρίδας-Φωκίδας το 1949. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και το Γυμνάσιο στο Ευπάλιο Δωρίδας. Έδωσε εξετάσεις το 1967 στο Πανεπιστήμιο και εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του και μετά την στρατιωτική του θητεία διορίστηκε στη μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής και υπηρέτησε στο Λύκειο Αρρένων του Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι), στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κατούνας Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Ναυπάκτου , στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δροσιάς Αττικής , στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χολαργού και τέλος στο 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού ως καθηγητής και Διευθυντής Λυκείου, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Παράλληλα με το διδακτικό του έργο ασχολήθηκε και με τα κοινά του χωριού. Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιοξαριτών και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα της Ένωσης «Το Παλαοξάρι». Με τη συνταξιοδότηση του εγκαταστάθηκε σχεδόν μόνιμα στο χωριό του και ασχολείται αποκλειστικά με την συγγραφή. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Ο μικρός απολογισμός του 2020 για την Ορεινή Δωρίδα

Η ετήσια ανασκόπιση του ιστοχώρου μας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η "Ορεινή Δωρίδα" κατακλυζόταν από προσκλήσεις Συνελεύσεων, χορεσπερίδων και Γενικών Συνελεύσεων. Ο φετινός Γενάρης σίγουρα δεν μοιάζει με κανένα παλιότερο και ελπίζουμε και με κανέναν επόμενο.  Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που επέφερε η πανδημία Covid-19 επηρέασε φυσικά και την συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων των Συλλόγων που παραμένουν σε αδράνεια, περιμένοντας την ομαλοποίηση της κατάστασης. Αντιστοίχως φυσικά επηρεάστηκε και ο ιστοχώρος μας, που καλύπτει τα νέα και τις δραστηριότητες των Συλλόγων. Έτσι για την περίοδο αυτή και όσο διαρκεί ο κορονοϊός, καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεώνεται η "Ορεινή Δωρίδα" με όσες ειδήσεις υπάρχουν και με δημοσιεύσεις άρθρων που πιστεύουμε πως έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή μας. 

Ο μικρός αυτός απολογισμός που γίνεται κάθε χρόνο, στόχο έχει να δημοσιοποιήσει κάποια νούμερα που ενδιαφέρουν ενδεχομένως περισσότερο τα χωριά - μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας. Έτσι για το 2020, ο ιστοχώρος μας πραγματοποίησε 252 αναρτήσεις και δέχθηκε 47.610 επισκέψεις που αντιστοιχεί σε μία πτώση 15% σε σχέση με το 2019. 


φωτο: Πενταγιοί από Gianelos Tasos


Οι δύο δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2020, αφορούσαν την Αρτοτίνα:

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Αρτοτινών

Η εκπομπή “Από τόπο… σε τόπο” με τον Χρήστο Μυλωνά, στην Αρτοτίνα

 Ακολούθησαν σε επισκεψιμότητα οι παρακάτω αναρτήσεις:

Τρία (!) περιπολικά στον Ζωριάνο για να διαλύσουν συγκέντρωση στην Τράπεζα

Από τους βοσκούς που κατέβηκαν απ’ τα Βαρδούσια κι έγιναν βιομήχανοι στην Αθήνα ξεκινήσαμε, στη Μαρία την Πενταγιώτισσα καταλήξαμε

Ο Μόρνος βρυχάται και σπέρνει την καταστροφή

Αττική και Δωρική Γη, το αέναο ταξίδι του νερού

 

Η παρουσία της Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας στα κοινωνικά δίκτυα, περιορίζεται προς το παρών στο facebook, με 312 ακόλουθους.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών του ιστοχώρου μας, παραμένει φυσικά από Ελλάδα με 63% (έναντι 82.5% το 2019) διαμορφώθηκε όμως εφέτος και ένα πολύ σημαντικό κοινό από τις ΗΠΑ 14% (έναντι 4% το 2019). Αρκετές επισκέψεις δέχεται επίσης ο ιστοχώρος από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Ρωσία και Γερμανία. Η προσέλκυση ενός νέου σημαντικού κοινού εκτός  Ελλάδας, ενδεχομένως να σχετίζεται με το εργαλείο μετάφρασης (google translate) που τοποθετήσαμε αριστερά της σελίδας.

Από τις σταθερές σελίδες των χωριών, Ψηλό Χωριό και Δάφνος είχαν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Πέρα όμως από νούμερα, η "Ορεινή Δωρίδα" μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα πολύτιμο εργαλείο για αναζήτηση πληροφοριών στην περιοχή μας. Μας το επιβεβαιώνουν ερευνητές, φοιτητές κλπ. που όλο και συχνότερα μας ζητούν πληροφορίες για θέματα όπως ο τουρισμός, η λαογραφία και η ιστορία της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε πως ο παρών ιστοχώρος ξεκίνησε την παρουσία του τον Μάρτιο του 2014 και αποτελεί προϊόν ερασιτεχνικής προσπάθειας για όσο τουλάχιστον χρόνο μπορέσει αυτή να συνεχιστεί. Σκοπός παραμένει η προβολή των χωριών μας και του έργου των Συλλόγων της περιοχής μας και όχι φυσικά τα στατιστικά νούμερα που δημοσιεύονται μόνο για την πληροφόρηση των μελών. Ευχαριστούμε πολύ τους επισκέπτες που για μία ακόμη χρονιά μας τίμησαν με την ανάγνωση των αναρτήσεών μας.

Στα μέλη της Ομοσπονδίας και στους αναγνώστες του ΟΡΕΙΝΗ ΔΩΡΙΔΑ
ευχόμαστε ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο και δημιουργικό 2021 !!!



Παρόμοιες αναρτήσεις:


Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος

Ο Αντώνης Κοντοσόπουλος ή Γεράντωνος γεννήθηκε στην Αρτοτίνα στα 1790-1792. Από νωρίς ακολούθησε την κλέφτικη ζωή. Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 βρήκε τον Κοντοσόπουλο, μυημένο στη Φιλική και οπλαρχηγό του Ταλαντίου (Αταλάντης). Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε από τον πρώτο του ξάδελφο, τον Αθανάσιο Διάκο. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ειδοποιημένος από το Διάκο, στις 29 Μαρτίου μπήκε στην Αταλάντη, και την απελευθέρωσε.
 
 
Έλαβε μέρος στη μάχη της Αλαμάνας, της Υπάτης, των Βασιλικών, στη μάχη της Άμπλιανης (1824). Από το 1826 πέρασε στις διαταγές του Γ. Καραϊσκάκη με τον οποίο πολέμησε στις μάχες της Δομβραίνας και στη μεγάλη μάχη της Αράχωβας. Επίσης πήρε μέρος στη μάχη του Φαλήρου και την επόμενη χρονιά (1827) κυρίευσε το φρούριο του Ακροκορίνθου. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του Αγώνα και την απελευθέρωση, ο Κοντοσόπουλος δεν έπαψε να αγωνίζεται με σθένος και αυταπάρνηση.
 
Σχετικές αναρτήσεις:

 

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Αρτοτίνα Δωρίδος: Γη οπλαρχηγών και καπεταναίων

Γραφικό, ορεινό κεφαλοχώρι της Φωκίδας, η Αρτοτίνα, τμήμα του Δήμου Δωρίδος, είναι σκαρφαλωμένη σε ράχη των Βαρδουσίων, σε υψόμετρο 1.180μ.

 του Βαγγέλη Στεργιόπουλου

 

Απέναντι από τον οικισμό της Αρτοτίνας ορθώνεται η Πυραμίδα, επιβλητική κορυφή των Βαρδουσίων (υψόμετρο 2.350). 

 

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Χειμωνιάτικη περιήγηση, από Πενταγιούς μέχρι Πραττά Λάκκο

Η όμορφη χειμωνιάτικη διαδρομή πάνω σε μηχανή, από Πενταγιούς μέχρι Πραττά Λάκκο, με κάμερα και παράλληλη παρακολούθηση του χάρτη (κάτω δεξιά) και της ταχύτητας (αριστερά).

   

 

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Τα "Τούμπανα στο Άβορο" παιζουν μέσα από το πρώτο βιβλίο του Λυκείου Ελληνίδων Φωκίδας

Μέσα από ένα βιβλίο του Λυκείου Ελληνίδων Φωκίδας με την αιγίδα του Δήμου Δωρίδας, παρουσιάζεται η πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του Αβόρου


Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο του Λυκείου των Ελληνίδων Φωκίδας με τίτλο «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ». Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το πολύ γνωστό ποίημα της Δωρίδας ‘Τούμπανα στον Άβορο, χορός στο Σεβεδίκο’ και το βιβλίο εστιάζεται στην ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράδοση του Αβόρου. Ο Άβορος είναι ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας του Δήμου Δωρίδος, που, όμως, χορεύει διαφορετικά από όλη την υπόλοιπη Δωρίδα. Η μεγάλη πρωτοτυπία του χωριού έγκειται στο 3ημερο πανηγύρι του και ιδιαίτερα την τρίτη ημέρα του πανηγυριού όπου τελείται το δρώμενο ‘Πάνω Ζε’. Πρόκειται για ένα αποκριάτικο δρώμενο ενταγμένο στο τελετουργικό πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο παραμένει ζωντανό και συσσωρεύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ποικιλία τοπικών τραγουδιών, ιδιαίτερα κάλαντα, τοπικές συνταγές και πολλά ακόμη λαογραφικά στοιχεία συνοδεύουν το βιβλίο αυτού του πανέμορφου χωριού.


Το βιβλίο «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ» είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής προσπάθειας που έχει αναπτύξει το Λύκειο των Ελληνίδων Φωκίδας με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Φωκίδας. Τη Φωκίδα δεν την βλέπουμε και πολύ συχνά στην τηλεόραση, δεν ακούμε συχνά για τα ήθη, έθιμα, για την παράδοση, για το χορό της. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο ο Νομός μας δεν έχει ακόμα ερευνηθεί όπως του αρμόζει. Υπάρχει ζωντανό υλικό στα χωριά μας, αλλά δεν υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια από τους φορείς του Νομού, ώστε να παραμείνει ζωντανό και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές.