Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21

Οι επαρχίες του Λιδορικίου και του Μαλανδρίνου ήταν από τις πρώτες της Στερεάς που ξεσηκώθηκαν στα τέλη Μαρτίου του 1821 ακολουθώντας το παράδειγμα του Μοριά. Ήταν επίσης οι πρώτες που έδιωξαν ή εξόντωσαν τους κυρίαρχους Οθωμανούς και έως τον Απρίλιο του ’25 έμειναν απάτητες κι ελεύθερες· η θέση τους δε τις έκανε να είναι και πάλι, τον Αύγουστο του 1828, οι πρώτες οριστικά ελεύθερες επαρχίες της Ρούμελης.
 

 
Πώς έγιναν όμως όλα αυτά; Ποιοι τα πραγματοποίησαν;

Τι συνέβαινε στις επαρχίες λίγο πριν από τον Ξεσηκωμό και σε τι περιβάλλον ξέσπασε η Επανάσταση στις επαρχίες;

Τί καλλιεργούσαν οι άνθρωποί τους και ποιος όριζε τη γη και τη φορολογία;

Τί καταμαρτυρούν οι πηγές για τους τοπικούς ηγέτες της Επανάστασης; τί διηγούνται για τον απλό αγωνιστή ο οποίος ακολουθούσε τον μπουλουξή αρχηγό όπου η περίσταση κι οι ανάγκες του Αγώνα το όριζαν;

Πώς βίωναν τον πόλεμο οι άμαχοι, οι γυναίκες και τα παιδιά και πού έβρισκαν καταφύγιο στη διάρκεια των επιδρομών;

Ποια ήταν η τοπική εκδοχή των εμφυλίων; Υπήρξαν πολιτικές αντιθέσεις; Γιατί υποτάχθηκαν οι επαρχίες τον Ιούνιο του ΄26;

Αυτά τα δύσκολα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο του Ανδρέα Κυτέα*: Στον δρόμο προς την Ελευθερία, Οι επαρχίες Λιδορικίου και Μαλανδρίνου (Δωρίδος) στην Επανάσταση (1821-1828).
 
 
Πρόκειται για αρχειακή έρευνα 352 σελίδων από τις εκδόσεις Φαρφουλά με εκτενή εισαγωγική αναφορά στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ξέσπασε η Εξέγερση και κατάληξη τον Αύγουστο του 1828.

Η έκδοση του βιβλίου ενισχύθηκε από το Δήμο Δωρίδος· το προλογίζει ο ιστορικός και δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος και το χαιρετίζει στις πρώτες σελίδες ο δήμαρχος Δωρίδος Γεώργιος Καπετζώνης. 
 

***

* Ο Ανδρέας Κυτέας γεννήθηκε το 1959, μεγάλωσε στην Ποτιδάνεια της Δωρίδας και εργάστηκε ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών Τ.Ε. Εξέδιδε την περίοδο 1999-2007 την τοπική εφημερίδα Λόγος και παρακολούθησε για δυο περιόδους το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ανάπλαση σε κεντρικό σοκάκι του Κονιάκου

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης σε ένα από τα κεντρικότερα σοκάκια του χωριού μας, είμαστε επιτέλους στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε την τελική μορφή του!
 

 
Πρώτα από όλα όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον μεγάλο χορηγό αυτού του έργου, τον Σαράντη Μπούτσικο ο οποίος στηρίζει από την πρώτη στιγμή την Κοινότητα μας, είναι αρωγός σε κάθε μας προσπάθεια και φροντίζει να στέκεται πάντα δίπλα μας εξαιτίας της μεγάλης του αγάπης για το χωριό!
Το πλακόστρωτο σοκάκι διαμορφώθηκε από τον τεχνίτη και φίλο της Κοινότητας Αποστόλη Ντέμα ο οποίος βοήθησε και στη καθαριότητα του!
 
 









 
Θέλοντας να συνεργαστούμε και με άλλους Κονιακίτες σε αυτό το έργο, για τον φωτισμό του χώρου απευθυνθήκαμε στους Παναγιώτη και Χρήστο Σιδερία (γιος & εγγονός Ευθυμίας Μανώλη) οι οποίοι και ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό και την κατασκευή των φωτιστικών που τοποθετήθηκαν. Τους ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο αποτέλεσμα και έπεται συνέχεια!
 
 
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Λύκος ανέλαβε να κατασκευάσει αφιλοκερδώς την σηματοδότηση του έργου τον οποίο επίσης ευχαριστούμε πολύ για το αισθητικό αποτέλεσμα και την κίνηση προσφοράς.
Τέλος, η ηλεκτροδότηση πραγματοποιήθηκε αφιλοκερδώς από τον πρόεδρο της Κοινότητας Γιάννη Μίχο.
Με την καινούργια λοιπόν εικόνα του μικρού σοκακιού επί της οδού Κλεπά, το οποίο πλέον φέρει το τοπικό όνομα του αείμνηστου πατέρα του χορηγού μας (Γεώργιου Μπούτσικου), ευχόμαστε η διέλευση όλων σε αυτό να είναι πιο ευχάριστη από ποτέ!
 

 

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Π. Xάρης (1920-2021)

Στα 101 του χρόνια, κι αφού στα 100 του έβγαλε το τελευταίο του βιβλίο: "Για αναβάθμιση της σχολικής μας εκπαίδευσης: Δύο επείγουσες παράλληλες μεταρρυθμιστικές ενέργειες", έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Κώστας Χάρης (15.1.1920-12.7.2021) με καταγωγή από την Κερασιά.

Ο Κωνσταντίνος Π. Xάρης ήταν επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου. Aπόφοιτος της Mαρασλείου Παιδαγωγικής Aκαδημίας (1942), διορίστηκε αμέσως δάσκαλος στην ορεινή Δωρίδα. 

Tο 1951-1952 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και το 1952-1955, με υποτροφία του IKY, στο Πανεπιστήμιο του Eδιμβούργου. Mέχρι την Απριλιανή Δικτατορία, οπότε απολύθηκε από την υπηρεσία, διετέλεσε καθηγητής στην Παιδαγωγική Aκαδημία Tρίπολης (1956), διευθυντής στην Παιδαγωγική Aκαδημία Λαμίας (1962) και σύμβουλος του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου (1965), πρόεδρος του τμήματος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Tο 1968 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Bανκούβερ στον Kαναδά για θέση Associate, αλλά του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Mε τη μεταπολίτευση (1974) ορίστηκε σύμβουλος του AEΣ και στη συνέχεια του KEME και του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου. Στο διάστημα 1976-1980 επιδόθηκε στην οργάνωση της εκπαίδευσης των παιδιών των Eλλήνων μεταναστών στις χώρες της Δυτικής Eυρώπης. Παράλληλα εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη διετή μετεκπαίδευση για Έλληνες εκπαιδευτικούς στην Aνώτατη Παιδαγωγική Σχολή του Έσλινγκεν. 

Tο 1982-1985 υπήρξε ειδικός σύμβουλος στο YΠEΠΘ και παράλληλα εκπρόσωπός του στις Eπιτροπές Παιδείας της EOK και του OOΣA. Στην περίοδο της ελληνικής προεδρίας (1983) ορίστηκε πρόεδρος της Eπιτροπής Παιδείας της EOK. 

Kατά το διάστημα 1985-1992 ασχολήθηκε ως διευθυντής σύνταξης με το πολύτομο έργο "Παιδαγωγική-ψυχολογική εγκυκλοπαίδεια λεξικό" (εκδ. Eλληνικά Γράμματα)

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Νέο Δ.Σ για την Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας (Ο.Σ.ΒΟ.ΔΥ.Δ)

Μετά την απόφαση για διενέργεια αρχαιρεσιών με σκοπό την ανάδειξη νέου Δ.Σ, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 και ώρα 19.00 στα γραφεία του συλλόγου Κροκυλιωτών, εκλέχθηκαν τα νέα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Β/Δ Δωρίδας.
Αμέσως μετά, στην πρώτη συνεδρίαση (βάσει του άρθρου 11 του καταστατικού λειτουργίας) συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Τσακατούρα Γιώτα (Αλποχώρι) 

Α' αντιπρόεδρος: Γραββάνης Ευάγγελος (Κροκύλειο) 

Β' αντιπρόεδρος: Μπίμπας Χρήστος (Πενταγιοί) 

Γεν. Γραμματέας: Ιωσηφίδης Σταύρος (Κάλλιο) 

Ειδ. Γραμματέας: Γκουντή - Φλώρου Ζωή (Κριάτσι) 

Ταμίας: Παπακωνσταντίνου Μαίρη (Τρίστενο) 

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Κάππα – Πρεβενά Έφη (Αρτοτίνα) 

Μέλη: όλα τα υπόλοιπα χωριά 

Δάφνος 

Διακόπι 

Διχώρι 

Ζωριάνο 

Κερασιά 

Κλήμα 

Κόκκινος 

Κονιάκος 

Κουπάκι 

Περιβόλι 

Ψηλό Χωριό (διά των εκπροσώπων τους)

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Αποκαταστάθηκε πέτρινο γεφύρι στο Δάφνο

Πριν μερικούς μήνες επικοινώνησε μαζί μας ο κύριος Σπύρος Μαντάς, ο οποίος μας ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τα πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν στο χωριό μας. Ο κος Μαντάς έχει κάνει μια τεράστια έρευνα σχετικά με τα πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα και έχει εκδώσει τέσσερις τόμους όπου σε έναν από αυτούς αναφέρονται και δύο από τα δικά μας γεφύρια (τα υπόλοιπα θα αναφερθούν σε επόμενο συμπληρωματικό τόμο). Η επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μαντά μας έκανε να θυμηθούμε το πέτρινο γεφύρι που υπάρχει στο Κοσμόρεμα και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ότι το συγκεκριμένο γεφύρι είναι μια κληρονομιά από τους προγόνους μας που αξίζει και πρέπει να διασωθεί. 

Κατόπιν συζητήσεως και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους να αποκαταστήσουμε το γεφύρι και το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή.
ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ.

Ο κος Κώστας Ράπτης μόλις έμαθε για αυτή την ενέργεια μίσθωσε ανθρώπους να καθαρίσουν όλη την περιοχή και το μονοπάτι μέχρι την Αγία Παρασκευή καθώς επίσης προσέφερε τα πρώτα 1.000€ για την αποκατάσταση του μονοπατιού και του γεφυριού. Επίσης ο κος Βασίλης Χόντος προσέφερε και αυτός με την σειρά του 1.000€ για την αποκατάσταση των μαντρών και του γεφυριού. Επίσης πολλοί συγχωριανοί μας μαθαίνοντας για αυτήν την ενέργεια προσέφεραν στην “Ένωση’’ χρήματα για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του μονοπατιού και του γεφυριού.,

 

Παραθέτουμε φωτογραφίες από το ξεκίνημα της αποκατάστασης. Το Δ.Σ. της “Ένωσης’’ θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συγχωριανούς που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την ενέργεια.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

8 Ιουλίου 1824: Νίκη των Ελλήνων υπό τον Δήμο Σκαλτσά στο Λιδωρικι



Στις 23 Ιουνίου η στρατιά του Δερβίς πασά από τη Λαμία στρατοπέδευσε στην περιοχή Αμουρίου-Λιανοκλαδίου-Κομποτάδων.

Παρά την καταστροφή (από κεραυνό ή δολιοφθορά) 300 κιβωτίων πυρομαχικών στις 25 Ιουνίου στο οθωμανικό στρατόπεδο στο Λιανοκλάδι, με 30 νεκρούς και 400 κατεστραμμένες άμαξες, που καθυστέρησε την όλη επιχείρηση λόγω της αναμονής νέων εφοδίων από τη Λάρισα, η πορεία προς τη Φωκίδα δρομολογήθηκε κανονικά.

Ο οθωμανικός στρατός χωρίστηκε σε 3 τμήματα:
Το πρώτο από 1.500 άνδρες θα επιχειρούσε μέσω Υπάτης-Οίτης-Βαρδουσίων να προσεγγίσει το Λιδωρίκι.
Το δεύτερο και ισχυρότερο, από 9-10.000 πεζούς, 2 κανόνια και 1.000 ιππείς, υπό τους Γιουσούφ πασά και Αμπάζ Ντίπρα, θα προήλαυνε μέσω Χαλκωμάτας-Μπράλλου-Γραβιάς προς την Άμφισσα.
Το τρίτο τμήμα υπό τον Δερβίς πασά, με 2.000 πεζούς και 500 ιππείς, θα προστάτευε τις συγκοινωνίες μέσω του στενού των Θερμοπυλών και θα λειτουργούσε ως εφεδρεία του κυρίως στρατού εισβολής.

Από τη Ναύπακτο, τέλη Ιουνίου, άλλοι 1.500 Τούρκοι κινήθηκαν προς Λιδωρίκι και Μαλανδρίνο αλλά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά σώματα υπό τον Δ. Σκαλτσά στη θέση «Ομέρ Εφέντη» (Καστράκι Δωρίδας).
ΕΕ21
Η τουρκική στρατιά στρατοπέδευσε στη Γραβιά και επιχείρησε στις 6 Ιουλίου με ένα σώμα 6.000 Αλβανών πεζών και 1.000 ιππέων υπό τους Αμπάζ Ντίπρα, Βελή αγά και Πράχο Πρεβίστα να κινηθεί προς Λιδωρίκι μέσω της βόρειας Φωκίδας.

Δυο μέρες μετά στο 8 Ιουλίου όμως, στη Μπινίτσα Λιδωρικίου, αναχαιτίστηκε μετά από 6ωρη μάχη, από 350 Έλληνες υπό τους Δήμο Σκαλτσά και Σαφάκα και επέστρεψε ηττημένη στο στρατόπεδο της Γραβιάς.

350 Έλληνες σε 6 ώρες διέλυσαν 6.000 τουρκαλαβανους πεζούς και 1.000 ιππείς!
Τα λάφυρα πολλά,όπλα πυρομαχικά και 2 σημαίες!

 

Πηγή: https://infognomonpolitics.gr

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Εμβόλιο Pfizer: καμία πρωτοτυπία από την δημοτική αρχή Καπεντζώνη

Όπως πάντα, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι,  εντεταλμένοι σύμβουλοι και λοιποί της δημοτικής παράταξης Καπεντζώνη, εξακολουθούν να ακολουθούν πιστά το σχέδιο τους. Να είναι ουραγοί των εξελίξεων. Μη έχοντας πρόγραμμα και όραμα, τρέχουν  (όπως πάντα) σε μια εργάσιμη μέρα, να προλάβουν να ενημερώσουν και να  συγκεντρώσουν όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν από κινητή μονάδα με το εμβόλιο της pfizer.

Όταν εδώ και πάνω από δύο μήνες ως συνδυασμός ζητάμε να καταγραφούν οι ανεμβολιαστοι, που επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, ώστε να ενημερωθούν οργανωμένα και επίσημα οι αρμόδιοι φορείς, η ομάδα Καπεντζώνη αρνείται.

Παρακαλούμε τους δημότες Δωρίδος, τους φίλους και τους συγγενείς των Δωριέων, να σπεύσουν να αλληλοενημερωθούν και να επικοινωνήσουν στα κατά τόπους ΚΕΠ να δηλώσουν την επιθυμία τους να εμβολιαστουν από τις κινητές μονάδες εμβολιασμών.

Η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων συμμετοχής μπορεί να γίνει μέσω του κέντρου κοινότητας και των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), έως και την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 και έχοντας οι ενδιαφερόμενοι ως απαραίτητα στοιχεία το ονοματεπώνυμό τους, την ηλικία τους, τον ΑΜΚΑ και το τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σημεία επικοινωνίας για τη δήλωση συμμετοχής:
1) κέντρο κοινότητας Δ.Δωρίδος:
τηλ: 2634350033- email:kkdoridos@gmail.com
2) ΚΕΠ Λιδωρικίου
τηλ: 22660- 22381- email: d.lidorikiou@kep.gov.gr
3) ΚΕΠ Ευπαλίου
τηλ: 2634350100- email: d.efpaliou@kep.gov.gr
4) ΚΕΠ Ερατεινής
τηλ: 2266350313 -email: d.tolofonos@kep.gov.gr
5)ΚΕΠ Κροκυλείου
τηλ: 2260 41244 και 22660 41151 -email: tk.krokiliou@kep.gov.gr
6) ΚΕΠ Γλυφάδας
τηλ: 22660- 71165-email: tk.glyfadas@kep.gov.gr