Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ο ζωγράφος Χ. Στέφος, σύμβολο του Ρουμελιώτικου πνεύματος


Με εξώφυλο ενός έργου του Κοκκινιώτη ζωγράφου Χαράλαμπου Στέφου (1932-2009) και εκτενές αφιέρωμα υπό τον τίτλο "Ο Ζωγράφος Χαράλαμπος Στέφος, Το σύμβολο του Ρουμελιώτικου πνεύματος" είχε κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 1985 το περιοδικό ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ, που παρουσιάζεται παρακάτω. Την εποχή εκείνη ο ζωγράφος ζούσε αλλά όπως αναφέρει γι΄αυτόν το άρθρο "δεν θορυβεί, δεν επαίρεται, δεν αυτοπροβάλλεται".
Το άρθρο παρουσιάζει όλες τις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε έως τότε ο ζωγράφος, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά "Έχει ένα περίεργο πνεύμα μετατροπής των οικιακών σκευών σε αντικείμενα ποιητικού μυστηρίου χωρίς όμως αυτά να χάνουν την έννοια των πλαστικών τους ιδιοτήτων".

 



Ο ιστοχώρος μας είχε αναφερθεί και παλαιότερα στο έργο του Χαράλαμπου Στέφου, καθώς επίσης και στην έκθεση ζωγραφικής που έγινε προς τιμήν του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μακρυγιάννεια 2015 που έγιναν στο Κροκύλειο.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ηλεκτρονική η έκδοση και η πληρωμή λογαριασμών Υδρευσης - Αποχέτευσης του Δ. Δωρίδας

Στα πλαίσια συνεχούς βελτίωσης των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους δημότες μας και γενικότερα στους υπόχρεους καταναλωτές ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ κ.λπ ΤΕΛΩΝ ο Δήμος μας προχωρά στην δημιουργία «ΒΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ».
Σκοπός μας είναι οι καταναλωτές που επιθυμούν (με την ολοκλήρωση της δημιουργίας της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ) να λαμβάνουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ κ.λπ τελών.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου http://www.dorida.gr όποιος επιθυμεί, μπορεί να τυπώσει και να συμπληρώσει την σχετική ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ και να μας την αποστείλει στην Διεύθυνση:
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΕΥΠΑΛΙΟ – ΦΩΚΙΔΑΣ
33056 ΕΥΠΑΛΙΟ
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, μπορείτε να απευθύνεστε και στο τηλέφωνο: 2634350031 – Αρμόδιος Υπάλληλος κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ




Θυμίζουμε τέλος πως υπάρχει εδώ και καιρό η δυνατότητα για τον πολίτη της Δωρίδας να εξοφλεί τους λογαριασμούς του, χωρίς να προσέρχεται στα ταμεία των δημοτικών καταστημάτων του Δήμου, μέσω του e-banking της Εθνικής Τράπεζας.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Τα ελληνικά μονοπάτια αποκτούν για πρώτη φορά κανόνες


Λένε πως, αν δεν περπατήσεις έναν τόπο, δεν μπορείς να τον νιώσεις. Η ελληνική ύπαιθρος, από την Ηπειρο και τη Θράκη μέχρι το μικρότερο νησί του Αιγαίου, είναι γεμάτη μονοπάτια που προσφέρουν μοναδική εμπειρία σε όσους αποφασίσουν να τα ακολουθήσουν. Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ανερχόμενος και στη χώρα μας – με μεγάλη καθυστέρηση, βέβαια, και συνήθως χάρη στις μεμονωμένες προσπάθειες ιδιωτών – και το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει μια πρώτη προσπάθεια να οργανώσει, από τεχνικής άποψης, το δίκτυο των μονοπατιών. Η ρύθμιση, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης στον χώρο των πεζοπόρων και των επαγγελματιών του τουρισμού.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, την οποία θα υπογράψει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, έχει αναρτηθεί από τις 22 Ιουλίου και για ένα μήνα στον ιστότοπο της ανοιχτής διακυβέρνησης (OpenGov.gr), προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι συμμετέχοντες είναι μάλλον λιγοστοί, ενδεχομένως και λόγω θέρους, ωστόσο οι απόψεις τους υποδεικνύουν τα βασικά προβλήματα στη διαχείριση των μονοπατιών στη χώρα μας.

Ο Χρήστος Λάμπρου, οδηγός βουνού εδώ και 30 χρόνια με βάση την Ηπειρο, ήταν ένας από εκείνους που κατέθεσαν την άποψή τους. «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Πολλοί δήμοι δεν ενδιαφέρονται να συντηρήσουν τα μονοπάτια, αλλά να κάνουν έργα που τα ονομάζουν “αναπτυξιακά”, που να κοστίσουν αρκετά ώστε να μπορούν κατόπιν να ισχυριστούν ότι έφεραν χρήματα στον δήμο τους», λέει στην «Κ». «Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Εχουμε δει απαράδεκτες παρεμβάσεις σε μονοπάτια: να γίνονται εκτεταμένες πλακοστρώσεις, οι οποίες δεν βολεύουν αλλά κουράζουν τους περιπατητές, να αποκαθίστανται ζημιές με τσιμέντα, να χρησιμοποιούνται ακατάλληλα υλικά. Στο μονοπάτι των Καλαρρυτών, στα Τζουμέρκα, για απόσταση 1.600 μέτρων είχε γίνει μελέτη 400.000 ευρώ, όταν με 2.000 ευρώ θα μπορούσε να έχει συντηρηθεί επαρκώς. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ βασικό κατ’ αρχάς να διατηρήσουμε αναλλοίωτα όσα μονοπάτια υπάρχουν, να τα συντηρήσουμε χρησιμοποιώντας τις τεχνικές με τις οποίες φτιάχτηκαν και να μη χρησιμοποιήσουμε πουθενά μηχανοκίνητα μέσα».

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έχει μεγάλη εμπειρία μέσα από το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», εκφράζει και αυτή ορισμένες ενστάσεις. Οπως αναφέρει στη διαβούλευση, η χάραξη νέων μονοπατιών θα πρέπει να εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υφισταμένων, για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει ανάγκη. Και ζητάει να μην προκύψει μέσω της ρύθμισης «μια αυστηρά γραφειοκρατική δομή που θα αποθαρρύνει την κοινωνία των πολιτών από το να ασχοληθεί με τα μονοπάτια και να τα εντάξει στην καθημερινή της δραστηριότητα».

Η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος ασχολείται με τρία βασικά θέματα: τον ορισμό των μονοπατιών και την κατηγοριοποίησή τους, τη σήμανση και τον τρόπο πραγματοποίησης έργων. Η κατηγοριοποίηση που προτείνει είναι αρκετά σύνθετη: μεγάλων και μικρών διαδρομών, ευρωπαϊκά ή εθνικά, μονοπάτια αναψυχής, εκπαιδευτικά, αθλητικά, διαβίωσης, προσβάσιμα με ΑμεΑ, πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα, εύκολα, μέτρια ή δύσκολα.

Παλια μονοπατια στο Κουπάκι που ξανανοικτηκαν και ειναι στη διαθεση περιπατητών


Χωροθέτηση

Οπως ορίζει, η χωροθέτηση ενός μονοπατιού πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διαχείρισης του χώρου (λ.χ. σε ειδική μελέτη για το συνολικό δίκτυο μονοπατιών μιας περιοχής) και να μην είναι αποσπασματική. Πάντως, δεν περιορίζει σαφώς τη χάραξη νέων μονοπατιών: «Πρέπει να προηγείται η αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών, των διαπιστωμένων τάσεων του κοινού να πορεύεται στον χώρο και να αποφεύγονται οι πολλές νέες χαράξεις», αναφέρει. Οσο για τα νέα μονοπάτια, «η χάραξη πρέπει να στηρίζεται σε μελέτη διάνοιξης μονοπατιών, η οποία θα εκπονείται από ειδικό επιστήμονα».

Για την καταγραφή των μονοπατιών της χώρας υπεύθυνη είναι η κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση και αρμόδια η διεύθυνση Δασών του κάθε νομού. Ορίζεται, μάλιστα, ότι η καταγραφή πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα έτος, προθεσμία εξωπραγματική σύμφωνα με όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο του περιπατητικού αθλητισμού ή τουρισμού, ενώ οι διευθύνσεις Δασών πρέπει κάθε δεύτερη άνοιξη να ελέγχουν την κατάστασή τους. Τέλος, για την κατασκευή και συντήρηση ορειβατικών-πεζοπορικών μονοπατιών υπεύθυνοι είναι οι ΟΤΑ, οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η ΕΟΟΑ, τα κατά τόπους σωματεία και ο ΕΟΤ.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Στην Αρτοτίνα για τας εορτάς του Διάκου

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
      Ο απεσταλμένος της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ" Κ.Α. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, συνoδεύει  τον υφυπουργό  Συγκοινωνιών, κ. Αβραάμ, με την ακολουθία του στην Αρτοτίνα, προκειμένου να αντιπροσωπεύσει  την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις  που διοργάνωσε η Δωρική Αδελφότητα για την "Ελληνική Εκατονταετηρίδα" προς τιμήν του ήρωά μας, Αθανασίου Διάκου. Ο ίδιος ο υφυπουργός θα έκανε και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Διάκου. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό οδοιπορικό, που δημοσίευσε η εφημερίδα σε συνέχειες  στα φύλλα της με ημερομηνίες 3,4,6  και 9 Σεπτεμβρίου του 1930.

       
                

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Πανηγύρι στο Διχώρι

Φέτος το πανηγύρι του 15άγουστου θα πραγματοποιηθεί στο μαγαζί της πλατείας του χωριού μας, ανήμερα της μεγαλόχαρης, στις 21:00, με ζωντανή, παραδοσιακή μουσική και εκλεκτά εδέσματα.
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή όλων, καλό είναι να γίνουν κρατήσεις στο τηλ. 6978762191, Μαρίνα Κουτσοπούλου.

Σας περιμένουμε όλους, με διάθεση για γιορτή, γλέντι και πολύ χορό!


Το Δ.Σ. του Συλλόγου.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Γλέντι στο Κόκινο παραμονή της Παναγίας

Ο πολιτιστικός σύλλογος Κοκκινου Δωρίδας προσκαλεί όλα τα μελη και φίλους του συλλόγου στην Πανηγυρική εορταστική Θρησκευτική εκδήλωση Παραμονη της Παναγίας 14.8.2016. και ωρα 21:00μμ στην πλατεία αγίου Βασιλειου για μια αξέχαστη βραδιά με παραδοσιακά φαγητά αρνακι ψητο πίτες απο της γυναίκες του χωριου αφθονα παγομενα ποτά μουσική απο τον μετρ ντι Τζεy kontogeorgopoylo εκπλήξεις δώρων κτλ .Σας περιμένουμε να περάσουμε μια βραδιά αξέχαστη όπως αρμόζει σε όλα τα χωριά της Δωρίδας.Σάς ευχαριστούμε... 


Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η φυγάδευση του ραββίνου Αθηνών στο Κροκύλειο

του Ευάγγελου Γραββάνη
Ένα άγνωστο για πολλούς χωριανούς γεγονός, έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του χειμώνα 1943-44 στο Κροκύλειο. Ήταν η παρουσία μιας πολύ σημαντικής φυσιογνωμία του Ελληνικού Εβραϊσμού, του Αρχιραββίνου Αθηνών Ηλία Πινχά Μπαρζιλάι που φυγαδεύτηκε από το ΕΑΜ στο Κροκύλειο για να σωθεί από τους Γερμανούς.
Η ιστορία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1943, όταν ο Ελιάου Μπαρζιλάι κλήθηκε από την Γκεστάμπο να παραδώσει τις ονομαστικές λίστες των Εβραίων της Αθήνας. Αντί γι’ αυτό όμως, ο ραββίνος μεθόδευσε την καταστροφή μέρους των  αρχείων που κατείχε και την φυγάδευση του υπολοίπου. Παράλληλα ενημέρωσε όσους περισσότερους Εβραίους μπορούσε, για να διαφύγουν από την Αθήνα. Η κίνηση αυτή του ραββίνου είχε σωτήριο αποτέλεσμα για τον Εβραϊκό πληθυσμό  της Αθήνας (έχασε μόλις το 10% του πληθυσμού του έναντι 96% στη Θεσσαλονίκη όπου οι λίστες ονομάτων έπεσαν στα χέρια των Γερμανών). Ο ίδιος ο Μπαρζιλάι φυγαδεύτηκε μαζί με την γυναίκα του και την κόρη του από το ΕΑΜ, στο χωριό Ξηρονομή του νομού Βοιωτίας και κατόπιν στη Δωρίδα. Ερχόμενος στο Κροκύλειο, που αποδείχθηκε τελικώς ασφαλή κρυψώνα από τους Γερμανούς, ο ραββίνος εγκαταστάθηκε στο σπίτι της "Καστανούς" στην πλατεία, ενώ τα Εβραϊκά αρχεία στάλθηκαν για φύλαξη στο Ζωριάνο. Ο Κουπακιώτης Ιατρός Λουκάς Κονανδρέας αναφέρει το γεγονός στο βιβλίο του με τίτλο «Παναγιώτα / Καλύτερα σκοτωμένη παρά, χωρισμένη: Αληθινή ιστορία φόνου» (Captainbook.gr 2051), στις σελ. 47- 48:

«Το επόμενο πρωί, [Ο συγγραφέας αναφέρεται στην επομένη της 29 Αυγούστου 1944 όπου οι Γερμανοί κατέκαψαν το Λιδωρίκι] το Κουπάκι έδωσε το μερίδιό του, όταν το ΕΑΜ ζήτησε βοήθεια από τα γύρω χωριά. Πολλά άλογα και μουλάρια φορτώθηκαν με τρόφιμα, προμήθειες και κουβέρτες και ξεκίνησαν από το χωριό με προορισμό το Λιδορίκι.
Το πόσο πολύ κινδύνευε και το δικό της χωριό από κάποιο μακελειό ή να πυρποληθεί από τους Γερμανούς δεν το ήξερε τότε η Παναγιώτα, καθώς ήλθε στο φως αργότερα. Στο Κροκύλειο το ΕΑΜ έκρυβε τον αρχιραβίνο της Αθήνας, Ηλία Μπαρζελάι, με την γυναίκα του και την έφηβη κόρη του. Και στη Ζωριάνου, μόλις δύο χιλιόμετρα από το Κουπάκι, είχαν κρύψει τα αρχεία της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας. Μόλις κάποιος έδινε μία τέτοια πληροφορία στους Γερμανούς θα κατέφθαναν με τα αυτόματα και τους πυρσούς.»


Τις περισσότερες όμως πληροφορίες για τον ρόλο των Κροκυλειωτών τις αντλούμε από ένα απόσπασμα της Έκθεσης του συνταγματάρχη ε.α. Δημ. Δημητρίου (αντάρτικο όνομα Νικηφόρος) με τίτλο «Η συμμετοχή των Εβραίων στην Εθνική Αντίσταση» που διαπραγματεύεται τις δοκιμασίες Εβραίων πολιτών κατά τη διάρκεια της κατοχής του 1941-44. Ο Συνταγματάρχης  Δημήτρης Δημητρίου (με το αντάρτικο όνομα Νικηφόρος), γεννήθηκε στο χωριό Επτάλοφος (Άνω Αγόριανη) και ήταν ο πρώτος αξιωματικός του ελληνικού στρατού που βγήκε στο βουνό κατά την κατοχή, στις γραμμές ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Πηγή του παρακάτω ντοκουμέντου είναι το Περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ (Όργανο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας), Αριθ. Φύλλου 104, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1989 και εντοπίστηκε από το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Κώστα Π. Σαΐτη.

Για τον Αρχιραββίνο Αθηνών Ηλία Π. Μπαρζιλάϊ
Στην περιοχή της δράσεώς μου ο Αρχιραββίνος Μπαρζιλάϊ έφτασε το χειμώνα 1943-1944 (περιοχή Φωκίδας). Μαζί του ήταν η γυναίκα του και η μοναχοκόρη του (έτσι νομίζω, ότι ήταν το μόνο τους παιδί). Τους προώθησαν οι οργανώσεις του ΕΑΜ της περιοχής Φωκίδας σε ένα από τα ποιο ασφαλή χωριά της Δωρίδας, το Κροκύλειο. Τους τακτοποίησαν σε ένα θαυμάσιο σπίτι, που ο ιδιοκτήτης του έμενε στην Αθήνα και δεν το χρησιμοποιούσε. Τους προμήθευσαν άφθονα ξύλα, για το τζάκι τους, και τρόφιμα – ότι είχε ο κόσμος, φτωχά πάντοτε. Όμως η κόρη τους αρρώστησε και μάλιστα βαριά. Είχε τύφο, αρρώστια δηλαδή επικίνδυνη για τη ζωή τότε. Κάποια ημέρα στις αρχές του 1944, πέρασα από το Κροκύλειο. Όταν τελείωσα την ομιλία μου σε ένα καφενείο, προς τους κατοίκους του χωριού, η κυρία Σαΐτη (καταγόμενη από την Αμφίκλεια Λοκρίδας και παντρεμένη με τον Κροκυλιώτη Ελληνο-Αμερικανό Σαΐτη) μου σύστησε τον Αρχιραββίνο Μπαρζιλάϊ και την γυναίκα του, που είχαν έρθει να ακούσουν την ομιλία μου, προπαντώς όμως να με ενημερώσουν για τις δυσκολίες τους και για την ασθένεια της κόρης τους. Μου ζήτησαν να πάμε και στο σπίτι που έμεναν. Μαζί με την κυρία Σαΐτη, που τους φρόντιζε και ιδιαίτερα όσο μπορούσε, και με τους συνοδούς μου αντάρτες πήγαμε. Η κόρη τους ήταν πράγματι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τους υποσχέθηκα ότι ια εύρισκα τρόπο, θα έκανα τα αδύνατα δυνατά να τους στείλω τρόφιμα και ιδιαιτέρως τροφές κατάλληλες για την άρρωστη κόρη τους. Πράγματι σε λίγες ημέρες, από άλλο χωριό, η Επιμελητεία του Τάγματος κατόρθωσε να εξασφαλίσει ένα φορτίο έως 80 οκάδες (πάνω από 100 κιλά δηλαδή) που το αποτελούσαν μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρι, καφές, συμπυκνωμένο γάλα, όσπρια, τυρί και άλευρα. Όταν, σε λίγον καιρό, ξαναπέρασα από το Κροκύλειο, είχα την ευχαρίστηση να βρω την οικογένεια Μπαρζιλάϊ σε τελείως άλλη κατάσταση. Η κόρη τους είχε μπει στην ανάρρωση. Και οι δύο γονείς ήταν ενθουσιασμένοι. Οι κάτοικοι του χωριού πάντα τους συμπαραστέκονταν με ότι είχαν. Στην επίσκεψή μου εκείνη στο Κροκύλειο, ο Αρχιραββίνος Μπαρζιλάϊ ήρθε στην πλατεία του χωριού και με παρακάλεσε να πήγαινα ξανά στο σπίτι τους, όπως και έγινε. Όταν με τη συνοδεία μου – και με συντροφιά ξανά την κυρία Σαΐτη – φτάσαμε στην κατοικία της οικογένειας Μπαρζιλάϊ, ο Αρχιραββίνος και η γυναίκα του μας υποδέχτηκαν έξω από την πόρτα του ανώγειου διαμερίσματός τους και μέσα από την πόρτα, προστατευόμενη από τον ψυχρό άνεμο στεκόταν η κατάχλωμη αλλά σε ανάρρωση κόρη τους. Και τότε ο Αρχιραββίνος Μπαρζιλάϊ έδωσε συγκινητική επισημότητα στην υποδοχή μας, βρήκε έξοχα λόγια να διερμηνεύσει την ευγνωμοσύνη όλων τους για το καλό που τους είχαμε κάμει. Θυμάμαι πως βρέθηκα σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να βρω και εγώ λόγια το ίδιο ωραία να απαντήσω στην προσφώνηση του Ηλία Μπαρζιλάϊ.
Σώθηκε από την εποχή εκείνη και ένα γράμμα του Αρχιραββίνου Μπαρζιλάϊ για όλα αυτά τα περιστατικά. Σας στέλνω φωτοτυπία του και επειδή μπορεί να είναι δυσανάγνωστο, το αντιγράφω εδώ (με την ορθογραφία του):

«Κροκύλιον, 29 Απριλίου 1944
Προς τον Αξιότιμον Συν/στην Νικηφόρον
Είμαι κάτοχος της επιστολής σας 28 τρέχοντος μηνός και σας ευχαριστώ θερμότατα δια το μεγάλον ενδιαφέρον σας προς εμάς.
Μαζί με την επιστολήν παρέλαβα όλα τα τρόφιμα που μας στείλατε συμφώνως της αποδείξεως παραλαβής που σας στέλνω ξεχωριστά!
Επίσης ακριβώς σήμερα πριν οκτώ ημέρας παρέλαβα από την επιμελητείαν του 5ου Συντάγματος Άνω Παλαιοξάριον τα τρόφιμα που είχαν μείνει εις το Λευκαδίτη και τα οποία είχατε σεις στείλει και καθυστέρησαν να μας τα στείλουν.
Μερικές ημέρες υποφέραμεν από έλλειψιν τροφίμων και σας τηλεγραφήσαμε σχετικώς, αλλά όταν λάβαμε γνώση ότι ανώτερα συμφέροντα της πατρίδος σας απησχόλησαν, δεχτήκαμε την στέρησιν αυτή με υπερηφάνεια και υπομονή, επειδή πρώτα είναι τα συμφέροντα της πατρίδος και δεύτερον τα ατομικά. Εντούτοις δεν θα λησμονήσω ποτέ την μεγάλην ενίσχυσιν που μας προσφέρετε. Η μεγαλυτέρα μου ευχή είναι να στεφθούν όλαι αι ενέργειές σας με επιτυχείες και να αξιοθώμεν να σας δούμε δοξασμένον με την νίκη και την λευτεριά.
Σχετικώς με την παράκλησίν σας εάν έχουμε κάτι να σας ζητήσουμε, σας εκφράζω την βαθυτέραν ευγνωμοσύνη μου για όλα τα τρόφιμα αυτά που με κάνουν σήμερα αρκετά πλούσιο.
Προς το παρών από τρόφιμα δεν έχουμε ανάγκη πλέον. Αλλά θα ήθελα από εσάς, ως ειλικρινής φίλος μας να αποφασίσετε μόνος σας δια το μέρος της διαμονής μας, εάν θεωρείται το Κροκύλειον ασφαλές από πάσης απόψεως να μείνουμε εδώ, μια φορά που είμαστε εγκατεστημένοι και έχομε και αρκετά τρόφιμα. Αλλά εάν η γνώμη σας είναι ότι περισσοτέραν ασφάλεια μπορούμε να έχουμε εις το Γενικόν Στρατηγείον, τότε να έχετε την καλωσύνη να μας στείλετε δύο ή τρεις, οι οποίοι θα μας συνοδέψουν και θα μας βοηθήσουν εις την επίταξιν ζώων εις τα διάφορα χωριά που πρέπει να περάσουμε.
Εν πάση περιπτώσει εμπιστευόμεθα απολύτως εις την κρίσιν σας και σας παρακαλώ να με θεωρήσετε ως έναν εκ των ειλικρινέστερων φίλων σας, ο οποίος βλέπει εσάς έναν από τους γενναίους ήρωας της πατρίδος μας, σαν εκείνους που ξεσκλάβωσαν την Ελλάδα μας το ’21. Είθε ο θεός να είναι πάντα μαζύ σας και να ειδούμε την λευτεριά γρίγορα και να είμαι ευτυχείς να εκπληρώσω κι εγώ τας υποχρεώσεις μου, γνωρίζοντας σ’ όλον τον κόσμο το μεγάλο πατριωτικόν έργον σας, μαζί με όλους τους συναγωνιστάς του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς εκ μέρους της οικογένειάς μου.
Σας ευχαριστώ δια την μεταβίβασιν της επιστολής του …. (λέξη δυσανάγνωστη)

Μετ’ ειλικρινούς φιλίας
Διατελώ
Ο Αρχιραββίνος Αθηνών Ηλίας Π. ΜπαρζιλάΪ

ΥΓ: Δια τον καφέ ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και όταν εξοικονομήσουμε ζάχαρη, θα πιούμε εις την υγείαν σας.
Ο ίδιος
Θα σας παρακαλούσαμε, εάν σας είναι δυνατόν, κει έχετε, να μας στέλνατε ολόγον σαπούνι. Ευχαριστούμεν θερμότατα εκ των προτέρων και συγχωρίστε μας δια τον μεγάλον κόπον που σας δίδομεν.»

(Να μου επιτραπεί να προσθέσω μία γραφική λεπτομέρεια, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, για να εξυπηρετήσουμε την οικογένεια του Ηλία Μπαρζιλάϊ. Στις μετακινήσεις της οικογένειάς του στα ορεινά χωριά, η γυναίκα του Αρχιραββίνου ήταν αδύνατο να κρατηθεί μόνη της επάνω στα σαμάρια των μουλαριών. Ήταν συνέχεια πανικόβλητη, ότι θα έπεφτε στους γκρεμούς των βουνών, και έπρεπε δυο και τρεις χωρικοί να τρέχουν συνέχεια γύρω στο υποζύγιο και να την συγκρατούν να μην γκρεμιστεί και να την ενθαρρύνουν).


Τέλος έγινε μία προσπάθεια μήπως εντοπιστούν περισσότερα στοιχεία για την παραμονή του ραββίνου στο χωριό μας από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο χωρίς κάποιο άλλο αποτέλεσμα, το ΚΙΣ όμως μας έφερε σε επαφή με τον εγγονό του ραββίνου, κ. Νισσήμ Μπενμαγιώρ, ο οποίος μας μετέφερε τις μνήμες της μητέρας του για την φιλοξενία και τη συμπαράστασή των κατοίκων του Κροκυλείου προς την ίδια, κάθε φορά που συζητούσαν στο σπίτι τους τα γεγονότα της Κατοχής. Τέλος συμπληρώνουμε το αφιέρωμα με δύο Κροκυλιώτικες μαρτυρίες:

Η Τομαή (Αποστολακοπούλου) Σοφία μας διηγήθηκε το κάτωθι ανέκδοτο γεγονός που άκουσε από την οικογένειά της:

Ο Μπαρζιλάι, έχοντας πρόβλημα με τα ξύλα που ήταν μεγάλα και δεν χώραγαν στο τζάκι του, μπήκε στο γραφείο της τότε Ταχυδρομικής Υπηρεσίας προκειμένου να ρωτήσει τι κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις χωριανοί. Ας σημειωθεί εδώ πως οι Κροκυλιώτες παρείχαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο φιλοξενούμενο του χωριού. Σύμφωνα με την μαρτυρία την απάντηση την έδωσε ο Χαράλαμπος Καραμπέλος που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο κατάστημα  με την αμίμητη στιχομυθία «Πηδάμ’ απάν’ και τα τσακάμ’» και με  προφορά που δεν άφηνε στο ραβίνο κανένα φυσικά περιθώριο κατανόησης.
και η Λούλα Γιαννακουλοπούλου (Μαρμάρα) της οποίας το πατρικό ήταν στην οδό Αλικαρνασσού 20-22 σε γειτονία με το σπίτι του Ηλία Μπαρζιλάι (στον αριθ. 31), μας μετέφερε την μαρτυρία της μητέρας της Μαρίας Μαρμάρα (Πουρνιά), σύμφωνα με την οποία ένα βράδυ, λίγο μετά μάλλον από την απελευθέρωση της Αθήνας, βρέθηκε αργά στο σπίτι τους ο πρώτος ξάδερφος της Μαρίας, ο ενταγμένος στο ΕΑΜ Λιδωρικιώτης ιατρός Δρόσος Πουρνιάς. Το βράδυ εκείνο ανέφερε στην ξαδέρφη του πως ήταν αυτός που θεράπευσε στο Κροκύλειο την κόρη του ραββίνου αλλά και την σύζηγό του.

Ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ με αντάρτικη στρατιωτική στολή και ο αρχιραββίνος Αθηνών, Ηλίας Μπαρζιλάι στην Ελεύθερη Ελλάδα το 1944. Σκίτσο του αντιστασιακού καλλιτέχνη Δημήτρη Μεγαλίδη από το Λεύκωμα του Αγώνα (1946). Τα πορτρέτα των δύο ιεραρχών τοποθετήθηκαν μαζί, ως δίδυμο τεκμήριο της πατριωτικής στάσης δύο θρησκευτικών ηγετών στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Διχωριτών


Ενημερώνουμε τους συγχωριανούς μας ότι ο Σύλλογος Διχωριτών "Η Αγία Παρασκευή" πρόκειται να προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την αλλαγή άρθρων του καταστατικού.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Διχωρίου στις 17.08.2016 και ώρα 11:00 το πρωί.

Οι αλλαγές / μεταβολές που προτείνονται είναι οι κάτωθι:

Άρθρο 1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ.
Προτείνεται ο ακριβής προσδιορισμός της Διεύθυνσης της Έδρας του  Συλλόγου και
συγκεκριμένα της περιοχής. Η μεταβολή αφορά αλλαγή της περιοχής από Αθήνα σε Ζωγράφου.

Άρθρο 5. ΠΟΡΟΙ.
Προτείνεται προσθήκη που να αναφέρει ρητά την διαδικασία βάση της οποίας το ΔΣ θα
μπορεί να διαθέτει προς ενοικίαση περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου. Η διαδικασία που
προτείνεται είναι η εξής :

– Tο ΔΣ καθορίζει και αναρτά στα γραφεία του Συλλόγου, στην εφημερίδα του κλπ τα κριτήρια
και τους όρους εκείνους ( Ποιοτικούς, Οικονομικούς και Χρονικούς ) βάση των οποίων θα
διενεργηθεί ο διαγωνισμός.
– Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν με κλειστές προσφορές.
– Οι προσφορές θα ανοίγονται και θα αξιολογούνται ως προς την ορθότητά τους
παρουσία των συμμετεχόντων εφόσον το επιθυμούν.
– Το ΔΣ θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει βάση των κριτηρίων για την καλύτερη προσφορά.
– Ο διαγωνισμός θα θεωρείται έγκυρος ακόμα και αν υπάρχει μία και μόνο προσφορά

Άρθρο 6. ΔΩΡΗΤΕΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Προτείνεται η μεταβολή του ποσού  των  100.000 δρχ σε 3.000 €

Άρθρο 7.1. ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Προτείνεται προσθήκη στον ορισμό των Τακτικών Μελών, με την οποία  ασχέτως της
καταγωγής θα μπορούν να γίνονται Τακτικά Μέλη και όσοι  “ή είναι δημότες Τ.Δ. Διχωρίου ή
έχουν ιδιοκτησία (γη ή σπίτι) στην Τ.Δ. Διχωρίου”, οι σύζυγοί τους και τα παιδιά αυτών.

Άρθρο 25.6 ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Προτείνεται η μεταβολή των αρμοδιοτήτων της Εφορευτικής Επιτροπής ώστε να έχει την
αρμοδιότητα να αποδέχεται την εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων Τακτικών Μελών
προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου την ημέρα των Αρχαιρεσιών.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί επιπλέον μεταβολές ή εξηγήσεις θα πρέπει να  επικοινωνήσει με το ΔΣ. του συλλόγου.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «ΔΙΑΚΕΙΑ 2016»

Ο Σύλλογος Αρτοτινών «Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ» με συμπαραστάτες, το Δήμο Δωρίδος και το Σύλλογο Αρτοτινών Μεσολογγίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ», διοργανώνει και φέτος τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΔΙΑΚΕΙΑ 2016» στην Αρτοτίνα, τιμώντας τη μνήμη του γεννήματός της Θανάση Διάκου και στο πρόσωπό του και όλων των άλλων παλικαριών της
που αγωνίσθηκαν για την λευτεριά και την πίστη τους. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αρτοτίνα, στο διάστημα από 19-8-2016 μέχρι και 29-8-2016. Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑΚΕΙΑ 2016

➢ Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016
• 17:30-19:00: Ποδοσφαιρικός αγώνας.
• 19:15-20:15: Αγώνας Λιθοβολίας.

➢ Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016
• 17.30: Συγκέντρωση αθλητών αθλητριών και λοιπών εμπλεκομένων στο χώρο της οικίας γέννησης Αθ. Διάκου-Έπαρση Σημαίας-Επίσημη Κήρυξη Έναρξης Εκδηλώσεων «ΔΙΑΚΕΙΑ 2016».
• 18:00: Εκκίνηση δρόμου 2.000 μ. αγόρια.
• 18:10: Εκκίνηση δρόμου 2.000 μ. κορίτσια.
• 18:20: Εκκίνηση δρόμου 1.500 μ. αγόρια.
• 18:30: Εκκίνηση δρόμου 1.500 μ. κορίτσια.
• 18:45: Εκκίνηση δρόμου 1.000 μ. αγόρια.
• 18:55: Εκκίνηση δρόμου 1.000 μ. κορίτσια.
• 19:30: Απονομή επάθλων στους νικητές.
• 20:00: Τέλος προγράμματος, ελεύθερη διασκέδαση.

➢ Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016
• 10:00: Πέρας προσέλευσης επισήμων-Δοξολογία.
• 10:15: Επιμνημόσυνη δέηση - κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αθανασίου Διάκου στην πλατεία της Αρτοτίνας - Τήρηση ενός λεπτού σιγής - Εθνικός Ύμνος.
• 10:35: Προσφώνηση Προέδρου Συλλόγου Αρτοτινών & σύντομοι χαιρετισμοί επισήμων.
• 11:05: Ομιλία με θέμα: «Ο Θανάσης Διάκος στο Δημοτικό Τραγούδι και
την Ποίηση».
• 11:10: Εκκίνηση αθλητών “Αγώνα Θυσίας 4.000μ.’’
• 11:30-11:50: Τερματισμός αθλητών “Αγώνα Θυσίας”-Βράβευση επιτυχόντων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και απονομή επάθλων στους νικητές “Αγώνα Θυσίας”.
• 12:30: Τέλος προγράμματος-Παράθεση γεύματος στους επισήμους.
• 21:00: Λαϊκή Βραδιά από 5μελή λαϊκή ορχήστρα στην πλατεία του
χωριού.
• Επίσκεψη-Ξενάγηση επισήμων στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρτοτίνας.

➢ Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016
• 18:30: Διαγωνισμός ζωγραφικής παιδιών προσχολικής ηλικίας (γεν/ντα
τα έτη 2010, 2011 και 2012).

➢ Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016
• 07:30: Πεζοπορία, (Πλατεία-Άγιος Μάρκος και επιστροφή).

➢ Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016
• 22:00: Τέλεση Ολονυκτίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Αρτοτίνας.

➢ Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016
• Αγώνες Καλαθοσφαίρισης.

➢ Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016
• 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας.

➢ Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016
• 07:00-10:15: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας.
• 18:30-21:00: Φλάμπουρο
• 22:00: Ελεύθερη διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική και τραγούδι.

 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

1. O Σύλλογος Αρτοτινών “Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ” στα πλαίσια των εκδηλώσεων “ΔΙΑΚΕΙΑ 2016” και της ανάπτυξης και προώθησης των αθλητικών ιδεών, διοργανώνει στις 19, 20 και 21 Αυγούστου 2016 αθλητικούς αγώνες όπως παρακάτω:
α. ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ:
➢ 1.000 ΜΕΤΡΑ: ΑΓΟΡΙΑ-ΚΟΡΙΤΣΙΑ Α΄-´ôΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (γεν/ντες τα
έτη 2007, 2008 & 2009).
➢ 1.500 ΜΕΤΡΑ: ΑΓΟΡΙΑ-ΚΟΡΙΤΣΙΑ Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (γεν. τα
έτη 2004, 2005 & 2006).
➢ 2.000 ΜΕΤΡΑ: ΑΓΟΡΙΑ-ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (γεν. τα έτη, 2001,
2002 & 2003).
➢ 4.000 ΜΕΤΡΑ (ΑΓΩΝΑΣ ΘΥΣΙΑΣ):
• ΑΓΟΡΙΑ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ (γεν. τα έτη 1998, 1999 & 2000).
• ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ 19 - 40 ΕΤΩΝ (γεν. τα έτη 1977 έως και 1997).
• ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ 41 - 60 ΕΤΩΝ (γεν. τα έτη 1957 έως και 1976).
• ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ 61 ΚΑΙ ΑΝΩ (γεν. τα έτη 1956 και παλαιότερα)
β. ΛΙΘΟΒΟΛΙΑΣ:
• ΑΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (γεν. τα έτη, 2001, 2002 & 2003).
• ΑΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ (γεν. τα έτη 1998, 1999 & 2000).
• ΑΝΔΡΩΝ 19 - 40 ΕΤΩΝ (γεν. τα έτη 1977 έως και 1997).
• ΑΝΔΡΩΝ 41 - 60 ΕΤΩΝ (γεν. τα έτη 1957 έως και 1976).
• ΑΝΔΡΩΝ 61 ΚΑΙ ΑΝΩ (γεν. τα έτη 1956 και παλαιότερα)
γ. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ- ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ: Αγώνας με μικτές ομάδες λοιπών χωριών Ομοσπονδίας εφόσον συγκροτηθούν, σε διαφορετική περίπτωση ο αγώνας θα γίνει μεταξύ των ομάδων του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ» και του Συλλόγου Αρτοτινών Μεσολογγίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ».
2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
α. Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι όσοι επιθυμούν, με μόνη προϋπόθεση την υπογραφή και υποβολή της αντίστοιχης δήλωσης συμμετοχής, στην οποία θα δηλώνεται απαραιτήτως και με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του δηλούντος ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ο προβλεπόμενος καρδιολογικός έλεγχος για τη συμμετοχή του στους αγώνες.
β. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ, εφόσον είναι συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες σύμφωνα με τα συνημμένα υποδείγματα και υποβληθούν εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας.
γ. Το κάθε αγώνισμα ανά κατηγορία θα διεξαχθεί ΜΟΝΟ εφόσον υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον τριών αθλητών/τριών. Σε περίπτωση μικρότερου αριθμού συμμετεχόντων, οι επιθυμούντες εφόσον έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών, μπορούν να αγωνισθούν στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία, ενώ οι μεγαλύτεροι των 40 ετών στην αμέσως μικρότερη.
3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ:
α. Δρόμος 1.000μ.: Εκκίνηση από Μέγα Ρέμα.
β. Δρόμος 1.500μ.: Εκκίνηση από βιβλιοθήκη Κοκκόρη.
γ. Δρόμος 2.000μ.: Εκκίνηση από οικία γέννησης Διάκου.
δ. Δρόμος 4.000μ.: Εκκίνηση από Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου
(Αγώνας Θυσίας).
ε. Λιθοβολία και αγώνες ποδοσφαίρου στο γήπεδο Αρτοτίνας.
Ο τερματισμός όλων των κατηγοριών αγώνων ανωμάλου δρόμου θα γίνει στην πλατεία, έμπροσθεν της προτομής Αθ. Διάκου.
4. ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ:
α. Τα αγωνίσματα 1.000μ.-1.500μ. και 2.000μ. θα διεξαχθούν το Σάββατο 20-08-2016 με ώρα έναρξης 18:00. Προσέλευση αγωνιζομένων στις 17:30 στο χώρο οικίας γέννησης Αθ. Διάκου.
β. Τα αγωνίσματα των 4.000μ. θα διεξαχθούν την Κυριακή 21-08-2016 με ώρα έναρξης 11:20. Προσέλευση αγωνιζομένων στις 10:15 στο χώρο μπροστά από το κοινοτικό γραφείο.
γ. Το αγώνισμα της λιθοβολίας θα γίνει την Παρασκευή 19-08-2016 με ώρα έναρξης την 20:00 (αμέσως μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα).
Προσέλευση αγωνιζομένων στο χώρο διεξαγωγής την 19:45.
δ. Ο αγώνας ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19-08-2016, με ώρα έναρξης την 18:00. Προσέλευση ομάδων στο γήπεδο την 17:30.
ε. Ο αγώνας καλαθοσφαίρισης θα διεξαχθεί το Σάββατο 27-08-2016, με ώρα έναρξης την 18:00. Προσέλευση ομάδων στο γήπεδο την 17:30.
5. ΕΠΑΘΛΑ – ΑΠΟΝΟΜΕΣ:
α. Στους τρεις πρώτους νικητές κάθε αγωνίσματος, θα απονεμηθεί μετάλλιο και δίπλωμα. Όλοι οι αγωνιζόμενοι θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.
β. Οι απονομές των επάθλων θα γίνουν αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων εκάστης ημέρας.

O Πρόεδρος                Η Γεν. Γραμματέας
Γιάννης Κούρλης          Χριστίνα Τσέλιου