στ' αχνάρια του Μακρυγιάννη του Αθ. Διάκου και των χωριών της γραφικής Ορεινής Δωρίδας
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
Απεβίωσε ο Θανάσης Βώττας
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021
Κατατέθηκε Περιβαλλοντική Μελέτη έρευνας βωξίτη στην Γκιώνα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ IMERYS ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΚΙΩΝΑ
04/10/2021
Θεωρώ, πως οφείλω να μεταφέρω τα σημεία της συζήτησης αυτής.
1. Τις περιοχές ΠΥΡΓΟΣ και ΜΠΟΤΣΙΚΑ, πάνω από τη Συκιά. Βρίσκονται σε προστατευμένη περιοχή, πάνω από ορθοπλαγία και το Λαζόρεμμα, περιοχές με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά και υδατικά συστήματα.
Για την περιοχή έθεσα τον ακόλουθο προβληματισμό:
Σε ότι αφορά τα στοιχεία της μελέτης, για τα υδατικά συστήματα της περιοχής, δεν υπάρχει εκτενής αναφορά, καταγραφή πηγών, ρεμάτων απορροής και κύρια συσχέτισης υπόγειων υδατικών συστημάτων. Κυρίως επιπτώσεων επ αυτού, όχι μόνο από ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά κύρια, αν η εταιρεία πάρει άδεια, από εξορύξεις, με το «σύστημα ΥΔ EL04 Σύστημα υδροφοριών λεκάνης άνω Μόρνου EL0400220 Συσχέτιση με Επιφανειακά Υδατικά Συστήματα– Χερσαία οικοσυστήματα, ΥΥΣ διασχίζεται από τον ποταμό Μόρνο. Τα συσχετιζόμενα χερσαία οικοσυστήματα είναι: GR2450004 – SCI, ΕΖΔ (SAC) - παραλιακή ζώνη από Ναύπακτο έως Ιτέα»
Μας προκαλεί εντύπωση η απουσία θέσης της ΕΥΔΑΠ καθώς ο ποταμός Μόρνος μαζί με Εύηνο είναι τα βασικά υδατικά συστήματα για τον ταμιευτήρα Μόρνου και υδροδότηση Αττικής.
2. Θεωρούμε σημαντικές τις επιπτώσεις στον πληθυσμό των αγριόγιδων, στις περιοχές προστασίας ορνιθοπανίδας (SPA), ενώ στην αναφορά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπάρχει εκτίμηση για μέτριες επιπτώσεις,«αναμένεται να έχει μέτριες επιπτώσεις στο είδος, κυρίως λόγω όχλησης αλλά και λόγω συνδυασμού πιέσεων από άλλους παράγοντες όπως η διευκόλυνση της πρόσβασης στους λαθροθήρες στον πυρήνα της κατανομής του είδους στην Γκιώνα και η παρουσία κοπαδιών αιγοπροβάτων στην ανωδασική ζώνη τους θερινούς μήνες. Να σημειωθεί ότι η λαθροθηρία αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για το είδος στην Ελλάδα».
3. Για τις περιοχές προστασίας ορνιθοπανίδας (SPA).
Πεδία έρευνας, γεωτρήσεων, διάνοιξης οδών σε βρίσκεται σε περιοχές προστασίας οικοτόπων (SAC), τμήμα της περιοχής μελέτης εμπίπτει εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 «Όρος Γκιώνα» (GR2450002) και στις περιοχές προστασίας ορνιθοπανίδας (SPA) τμήμα της περιοχής μελέτης εμπίπτει εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 «Κορυφή Όρους Γκιώνα, Χαράδρα Ρεκάς, Λαζόρεμα και Βαθιά Λάκκα» (GR2450007).
Έθεσα τα ακόλουθα ζητήματα:
3.1. Είναι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, που ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρεμβάσεις ή εμφανείς παρεμβάσεις στα 80-90 χρόνια της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
3.2. Η διάνοιξη οδών θα επηρεάσει τις περιοχές.
3.3. Είναι θέμα δικαιοσύνης, που οφείλουμε στις επόμενες γενιές, να ανακηρυχθεί σε εθνικό πάρκο κορυφογραμμή Γκιώνας, Πυραμίδα, Πλατυβούνα, Βαθιά Λάκα, Πύργος και Μπότσικας πάνω από την Συκιά, Λαζόρεμα, Ρεκκά, Λάκα του Καρβούνη
Από πλευράς της Εταιρείας IMERYS για τις περιοχές προστασίας ορνιθοπανίδας (SPA) «Κορυφή Όρους Γκιώνα, Χαράδρα Ρεκάς, Λαζόρεμα και Βαθιά Λάκκα» (GR2450007) υπήρξε η θέση ότι είναι πεδία έρευνας, όχι όμως ερευνητικών γεωτρήσεων. Ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν στην πίσω πλευρά του καταφύγιου του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών στη Γκιώνα.
4. Για τις περιοχές της Δ.Ε Καλλιέων και την Καλοσκοπή.
Έθεσα τα ακόλουθα ζητήματα:
Υπόγεια ύδατα και πηγές υπάρχουν και σε Δ.Ε. Καλλιέων.
Αποτελεί χωροταξικό και περιβαλλοντικό οικοσύστημα για το ορεινό τόξο της Φωκίδας.
Από πλευράς της Εταιρείας IMERYS η επιχειρηματολογία ήταν, ότι απομακρύνονται τα πεδία έρευνας από τα χωρία της περιοχής και προτίθενται να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις κατά μήκος των δρόμων που ήδη υπάρχουν.
Για κάθε περιοχή, για σημεία διάνοιξης οδών και γεωτρήσεων, η συζήτηση θα ήταν χρήσιμο να γίνει επί χάρτη.
Β. Γενικό πλαίσιο στρατηγικής και διλλημάτων για την περιοχή που συζητήθηκε :
Ο Μεταλλευτικός Κώδικας και το χωροταξικό της Στερεάς, του ΦΕΚ 299/14.12.2018 " Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού", είναι σαφώς υπέρ των δραστηριοτήτων μεταλλείας.
Όμως, η Μεταλλεία μπορεί και αναπτύσσεται σε καθεστώς κοινωνικής συναίνεσης. Με διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ συστημάτων διοίκησης και αποφάσεων και με ορίζοντα στις ανάγκες των κοινωνιών και περιοχών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο σήμερα και στο μέλλον.
Αναγνωρίζουμε το ότι ο Βωξίτης είναι σημαντικό προϊόν για την Εθνική Οικονομία και η εξόρυξη του είναι η αρχή μιας πλήρους καθετοποιημένης διαδικασίας παραγωγής στην Ελλάδα, με παραγωγή αλουμίνας, αλουμινίου, οικοδομικών και τελικών προϊόντων αλουμινίου.
Η ανάπτυξη και διαχείριση των αποθεμάτων βωξίτη, υλικού μη ανανεώσιμου, αποτελεί εδώ και δεκαετίες ευθύνη των εταιρειών. Αυτή η ευθύνη για ύπαρξη ή μη ικανών αποθεμάτων σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, δεν είναι δίκαιο να μεταφέρεται στις επιλογές της κοινωνίας για περιβάλλον χωρίς παρεμβάσεις. Υπάρχει στην περιοχή εμπειρία δεκαετιών. Η Κοινωνία ζητά μόνο κανόνες και δεδομένες περιοχές προστασίας.
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Κάθε θέση εργασίας την θεωρούμε σημαντική, δεν θέλουμε να χαθεί καμιά. Θέλουμε την ανάπτυξη της μεταλλείας να βάση αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, εργασιακής δικαιοσύνης και αυστηρών κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας και υποχρεώσεων αποκατάστασης.
Εκτός πλαισίου συζήτησης με την IMERYS, κατά την 04/10/2021 , θα ήθελα να επισημάνω:
Γ. Έχουμε την ανάγκη της συνολικής εικόνας και στρατηγικής.
Υπάρχει ανάγκη, για όλους μας, συνολικής στρατηγικής για την περιοχή. Σαφώς θα έχει πολιτικό προσανατολισμό και περιεχόμενο. Δεν έχουμε όμως ακόμη σαφή δεδομένα, όπως :
Τι συμβαίνει και τι θα συμβεί με τα ύδατα , υπόγεια και επιφανειακά, σε σχέση όχι μόνο με την μεταλλεία ή άλλες δραστηριότητες, αλλά ΚΑΙ με την κλιματική αλλαγή.
Τι θέλουμε για το Ορεινό Τόξο του Νομού. Ποιες περιοχές μπορούν να ανακηρυχθούν Εθνικά Πάρκα, ποιες περιοχές να μπουν σε ζώνες οικιστικής, χωροταξικής, περιβαλλοντικής προστασίας.
Πως η Μεταλλεία, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και συστήματα ασφάλειας, μπορεί να μειώνει συστηματικά αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τέλος, να κατανοήσουμε όλοι πως ο δημόσιος διάλογος βοηθά. Χωρίς να χρειάζεται να συμφωνήσουν όλοι με όλους.
Θα βοηθούσε λάθη, παραλείψεις, περιβαλλοντικές ενστάσεις επί και αυτής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να συζητηθεί με πρωτοβουλίες των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, αν και ο καθένας ως Πολίτης ή Φορέας ,μπορεί να καταθέσει ενστάσεις επ αυτής.
Θα ήταν επίσης ωφέλιμο βήμα να συζητήσουμε εφ όλης της ύλης για το τι θέλουμε για το ορεινό τόξο του νομού.
http://mapsportal.ypen.gr/layers/geonode:katafygio_agrias_zois
https://ypen.gov.gr/perivallon/viopoikilotita/prostatevomenes-perioches/
http://wfdver.ypeka.gr/wp-content/uploads/2020/06/EL04_1REV_P07_Taxinomisi_YYS.pdf
(http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=17).
https://contentarchive.wwf.gr/images/pdfs/Porisma-GIONA.pdf
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021
Το μνημείο του Αγίου Νικολάου που κινδυνεύει να βρεθεί μεταξύ ανεμογεννητριών
Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021
Ψηλό Χωριό, Κερασιά, Κριάτσι λένε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες
Ομοσπονδία Συλλόγων και Δωρική Αδελφότητα στηρίζουν τις θέσεις των 3 χωριών
Διαβάζοντας τη ΜΠΕ, αλλά και ως γνώστες του χώρου και κάτοικοι των παρακείμενων και όμορων προς την κατασκευή αιολικού πάρκου χωριών, διαμαρτυρόμαστε και θεωρούμε αυτήν απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
1. Το υπό κρίση αιολικό πάρκο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα παρθένο ελατόδασος κεφαλληνιακής ελάτης απείρου κάλλους και μοναδικής ομορφιάς. Σημειωτέον ότι μιλάμε για τα Βαρδούσια Όρη, ένα εξίσου ιερό βουνό με τον Όλυμπο, βουνό το οποίο εξαιρέθηκε από τη σε αυτό εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
αυτή.
f. Εδώ, πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι ο Δήμος Δωρίδος έχει αναθέσει εκπόνηση μελέτης εμπειρογνωμοσύνης για τη δημιουργία διαδρομών φυσιολατρίας (πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού κ.α.) και γενικότερα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Δ.Ε. Βαρδουσίων. Επίσης, από πλευράς Δήμου θα υλοποιηθεί άμεσα και η δημιουργία Βοτανικού Κήπου στην Πενταγιού Δ.Ε. Βαρδουσίων για την μελέτη και ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής.
i. Είναι γνωστό ως "Άγιος Νικόλαος ο Μαγιάτικος" και υπάρχουν μαρτυρίες πως μέχρι το 1957 ανέβαιναν τα σχολεία των γύρω χωριών κάθε Μάιο ως σχολική εκδρομή (Ψηλό Χωριό, Κριάτσι, Κερασιά, Διχώρι). Η δημιουργία του υπολογίζεται κοντά στο 1850 και χρησιμοποιούταν ως εκκλησία και τόπος συνάθροισης.
ii. Βρίσκεται σε πολύ υψηλό υψόμετρο και παρά τη δυσκολία πρόσβασης, τα χωριά που προαναφέρθηκαν το επισκέπτονταν συχνά όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για γλέντια, συναθροίσεις και αναψυχή.
iii. Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά μνημεία της περιοχής μας και ακόμα και σήμερα το επισκέπτονται πεζοπόροι, ορειβάτες και κάτοικοι των γύρω χωριών μετά από ανάβαση αρκετών ωρών. iv. Είναι χτισμένο με ξερολιθιά, οι τοίχοι της οποίας διατηρούνται ακόμα, και γίνονται συζητήσεις εδώ και καιρό για τη διαδικασία συντήρησης και αναστήλωσής της από ιδιώτες και το Σύλλογο Υψηλοχωριτών.
b. Το έργο βρίσκεται μεταξύ 3 προστατευόμενων ζωνών (ΖΕΠ «Όρος Βαρδούσια» GR2450008 και ΕΖΔ «Όρη Βαρδούσια» GR2450001, Καταφύγιο Άγριας Ζωής K627 «Καναλάκια-Ψηλά Πλατάνια»), που αν και επίσημα δεν ανήκει εντός των ορίων τους, συνορεύει με αυτά και αποτελεί πέρασμα για πλήθος πτηνών. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την Γνωμοδότηση της Ελ. Ορνιθολογικής Εταιρίας το οποίο αξίζει να αναφερθεί: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Ελληνική Διοίκηση να μην διαιωνίζεται αυτή η εσφαλμένη ερμηνεία της Οδηγίας, που επιτρέπει σε έργα εκτός περιοχών NATURA αλλά σε κοντινή απόσταση με αυτές (οπότε δύναται να έχουν επιπτώσεις σε αυτές) να αδειοδοτούνται χωρίς δέουσα εκτίμηση.
d. Η ΜΠΕ παραγνωρίζει ότι η περιοχή της Φωκίδας είναι μια σεισμογενής περιοχή, βασιζόμενη στη σεισμικότητα μέχρι το έτος 1982. Ενώ αν κανείς μελετήσει τα δεδομένα των πρόσφατων ετών 2000 έως 2021 θα διαπιστώσει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδίως στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου.
e. Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, η προβλεπόμενη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Υ/Σ Μαραθιά γίνεται δια μέσου επαρχιακών-εθνικών οδών με γραμμή όδευσης περί τα 70 χλμ. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται τα ερωτήματα:
i. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη (ίσως μοναδική στην Ελλάδα για μια τέτοια ιδιωτική επένδυση) αφού στο παρελθόν εταιρίες με άδειες για τα αιολικά πάρκα στην Δ.Ε. Βαρδουσίων αποθαρρύνθηκαν να επενδύσουν, λόγω του υψηλού κόστους της μεταφοράς. Πώς στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκρίθηκε;
ii. Η δέσμευση της γραμμής αυτής διασύνδεσης, τεχνικώς δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ενέργειας άλλου αιολικού σταθμού ή και μεγαλύτερου σε πιθανή επέκταση του δικού σας. Πότε και από ποιόν θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση προς τις τοπικές κοινότητες;
iii. Από την υπογειοποίηση του καλωδίου σε τόσο μεγάλη απόσταση, τι ασφάλεια υπάρχει σε αυτοκίνητα και διερχόμενους πεζούς από πιθανά ατυχήματα;
iv. Για την γραμμή όδευσης μεταφοράς δεν πρέπει να γνωμοδοτήσουν και οι αντίστοιχες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας;
Εξαιτίας λοιπόν:
• Της ύπαρξης μεγάλου πλήθους αιτήσεων αδειοδότησης, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, από το αρχικό στάδιο έως τη φάση εγκατάστασης, σε περιοχές εντός των διοικητικών της ορίων.
• Τις απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες, διαφωνίες και αντιδράσεις φορέων και πολιτών.
• Την αδιαπραγμάτευτη θέση μας, ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.
2. Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ για να υπάρξει εξορθολογισμός ως προς το πλήθος και τον τόπο εγκατάστασης των μονάδων.
3. Την αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης και κάθε νέας εγκατάστασης ήδη αδειοδοτημένου αιολικού σταθμού έως την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
4. Τη θέσπιση υψηλοτέρων ανταποδοτικών οφελών των εταιρειών διαχείρισης αιολικών πάρκων προς τις τοπικές κοινωνίες, τόσο πριν την κατασκευή των έργων όσο και κατά την λειτουργία τους, με αύξηση του προβλεπόμενου σήμερα ποσοστού 3% επί των εσόδων στο ποσοστό 5%.»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:
Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Υψηλού Χωριού Γ. Βρέττας
Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κριατσίου Δ. Φλώρος
Το ΔΣ Συλλόγου Υψηλοχωριτών Δωρίδας (Εκπρόσωπος: Άγγελος Καντάρης, Πρόεδρος ΔΣ)
Το ΔΣ Συλλόγου Κερασιωτών (Εκπρόσωπος: Β. Αντωνοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ)
Το ΔΣ Συλλόγου Κριατσίου (Εκπρόσωπος: Ζ. Φλώρου, Πρόεδρος ΔΣ)
Με την στήριξη:
Της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΒΔ Δωρίδας
Του ΔΣ Συλλόγου Διχωρίου (Εκπρόσωπος: Γ. Βλαχογιάννης)
Του ΔΣ Συλλόγου Αρτοτίνας (Εκπρόσωπος: Θ. Μαρτέκας)
Του ΔΣ Συλλόγου Τρίστενου (Εκπρόσωπος: Μ. Παπακωνσταντίνου)
Του ΔΣ Συλλόγου Αλποχωριτών (Εκπρόσωπος. Π. Τσακατούρα)
Και την αμέριστη συμπαράσταση της Δωρικής Αδελφότητας (Εκπρόσωπος: Ι. Μπαλατσούρας)