Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Παγκόσμιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την Φωκίδα

Το Ιερό του Καλαποδίου που πιθανώς ταυτίζεται με το αρχαίο μαντείο του Απόλλωνος στις Αβές

Ένα πολύ σημαντικό τριήμερο συνέδριο με θέμα του την Αρχαία Φωκίδα, διοργανώνεται από τις 30 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (DAI), Φειδίου 1 στην Αθήνα. Γερμανοί αρχαιολόγοι του Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή Αθηνών (EFA) συγκαλούν αυτήν την επιστημονική συνάντηση, που θα περιλαμβάνει 36 ομιλίες σχετικές με έρευνες που αφορούν την αρχαία Φωκίδα, ώστε να γίνει μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση της συγκεκριμένης περιοχής της αρχαίας Ελλάδας.

Στο συνέδριο στο οποίο λαμβάνουν μέρος 42 επιστήμονες από 9 χώρες, θα παρουσιαστούν θέματα που σχετίζονται κυρίως με την η ιστορία, την αρχαιολογία και την τοπογραφία της περιοχής που έχει μεν ερευνηθεί αλλά δεν έχει φωτιστεί και προβληθεί αρκετά. Το συνέδριο αναμένεται να φέρει στο φως πολλές νέα πολύτιμα και συναρπαστικά στοιχεία για την ταυτότητα των Φωκιαίων, τους οικισμούς τους και τις καλοδιατηρημένες οχυρώσεις τους.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Πάσχα στο ΛΙδωρίκι από το κανάλι της Βουλής

Στο Λιδωρίκι θα βρεθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 η εκπομπή "Απο τόπο ... σε τόπο" του καναλιού της Βουλής του Χρήστου Μυλωνά. Έτσι  στη πλατεία της Βαθειάς θα γυριστεί ένα Πασχαλινό επεισόδιο που αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Στην εκδήλωση θα χορέψουν τοπικοί Σύλλογοι με παραδοσιακές ενδυμασίες.


Ο Σύνδεσμος Λιδωρικιωτών "Η Γκιώνα" προγραμματίζει πούλμαν για τη μεταφορά ενδιαφερομένων από Αθήνα -Λιδωρίκι -Αθήνα .
Ακολουθεί βίντεο με παλαιότερη επίσκεψη της εκπομπής στη Δωρίδα:



Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος (Γεράντωνος)

Γεννήθηκε στην Αρτοτίνα στα 1790 – 1792. Πρώτος εξάδελφος του Διάκου, το πατρικό επώνυμό του ήταν Αθανασίου.

Οπλαρχηγός του Ταλαντίου (Αταλάντης), σταλμένος εκεί από το Διάκο, απελευθερώνει την πόλη στις 29 Μαρτίου 1821. Παίρνει μέρος στις μάχες της Αλαμάνας και των Βασιλικών, καθώς και στις πολιορκίες της Υπάτης και τη μάχη της Άμπλιανης. Σ’ όλη τη διάρκεια του Αγώνα πρωτοστατεί στις πολεμικές επιχειρήσεις υπό τον Γκούρα και τον Καραϊσκάκη. Μετά την απελευθέρωση έμεινε στην Άμφισσα.

Συνέγραψε βιογραφία του Διάκου, η οποία δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του.



Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ο ξεσηκωμός και η απελευθέρωση του Λιδωρικίου

ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ – ΣΚΑΛΤΣΟΔΗΜΟΣ
ΤΟ   ΧΡΟΝΙΚΟ  ΤΟΥ  ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ   ΤΟΥ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ

ΛΙΔΟΡΙΚΙ,    28    ΜΑΡΤΙΟΥ     1821




 Ψεύτικα, αφανέρωτα όνειρα νωθρής καλοκαιριάς, βάφτιζαν τα ψιθυρίσματα των παράτολμων γιά την Εθνική λύτρωση  οι συνετοί κι' οι φρόνιμοι. Και πάντα, κρίναν τα χρόνια τα άγουρα, τον καιρό ακατάλληλο και πρόωρη κάθε κίνηση.Όμως, οι αποφασισμένοι δεν ψυχραίνονταν. Δεν τους ψυχοπλάκωνε το ριζικό, το λογικό.  Τ' απόδιωχναν κι' αφουγκράζονταν την καρδιά τους μονάχα. Και κείνη, Ελληνική, συμβουλάτορας θεικός, μαγεύτρα, ένας σεισμός, μιά έκρηξη, τους διάταζε: Τώρα!
...Τώρα είναι η στιγμή γιά τη Ρωμιοσύνη! ...Τώρα! ...Κι' αυτή η πρσταγή, αυτό το κάλεσμα, βάσταξε τέσσερις αιώνες, σάρκωσε τις ελπίδες τόσων γενιών, τις θέριεψε, τις ψήλωσε κορφουρανίς του μύθου!

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η Επανάσταση του 1821 στη Φωκίδα

Αγωνιστές καταγόμενοι απο τα χώματα της, σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης και θυσιάστηκαν για την πολυπόθητη ελευθερία. Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την ιστορική διήγηση των γεγονότων χωρίς την αναφορά μας στον Επίσκοπο των Σαλώνων, Ησαία τον κληρικό ο οποίος συμμετείχε στην Φιλική εταιρεία, πέταξε τα άμφια αγωνιζόμενος για την ελευθερία και έπεσε ηρωικά μαχόμενος γι αυτή. Η ελληνική επανάσταση κυρήχθηκε στη Ρούμελη στις 24 Μαρτίου 1821 και ο Ησαίας ευλογησε τα όπλα των Ανδρών του αγωνιστή Πανουργιά στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Η Φωκίδα, υπο τις εντολές των οπλαρχηγών της οργανώθηκε άμεσα απο την αυγή της επανάστασης καθώς η γεωγραφική θέση που κατείχε αποτελούσε στρατηγικής σημασίας πέρασμα. Αναμεσα σε Ηπειρο και Πελοπόννησο, εμποδίζε την διάβαση του εχθρού χάρη στα στενά της Γραβιάς και της Δαυλίδας και των ορών Παρνασσού, Γκιώνας και Βαρδουσίων. Την επομένη της κηρυξης της, η επανάσταση ξεκίνησε στην Λιβαδειά .Στις 27 Μαρτίου τα Σάλωνα βρέθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας απο τα παλικαρια. Στις 10 Απριλίου ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα έληξε η πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων και οι Τούρκοι παραδόθηκαν στη δύναμη του Πανουργιά. Στην μάχη της Αλαμάνας στις 23 Απριλίου 1821 ο Ησαίας πολέμησε κρατώντας τον σταυρό εναντιον των στρατευμάτων του Ομέρ Βρυώνη όπου και επεσε ηρωικά.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τραγούδι τιμή στον Αθανάσιο Διάκο

Ως ένας φόρος τιμής στον Αθανάσιο Διάκο, αναφέρεται το παρακάτω βίντεο με έργα ζωγραφικής του ήρωα από τον Λευτέρη Κολτσίδα και με μουσική επένδυση από τον Παληοτάκη. Στο βίντεο υπάρχουν και κάποιες άλλες φωτογραφίες όπως το άγαλμα του Διάκου αλλά και το μνημείο - τάφος του στο κέντρο της Λαμίας.


Τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από μία ανάρτηση στο http://www.lamprakides.gr η οποία συνοδεύεται και με ενδιαφέρον υλικό από την ιστορία του Αθανασίου Διάκου.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Αγέλη προσκόπων στο Διχώρι

Αγέλη στο Διχώρι! 85 πρόσκοποι μικροί και μεγάλοι, έστησαν τις σκηνές τους στην πλατεία του χωριού, ανέβηκαν στην κορυφή της Κωστάριτσας, γνώρισαν τις ομορφιές του χωριού μας και τέλος γεύτηκαν αυθεντικές ρουμελιώτικες γεύσεις στο μαγαζί του χωριού!


Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Αθήνα - Κωστάρτσα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Διχώρι.

Οδοιπορικό - Μαρτυρία του Γιώργου Αναστασάκη

     

        - Και σε πιο βουνό είπες ότι έχεις σπίτι;
        - Βαρδούσια Γιάννη, Βαρδούσια, στο χωριό Διχώρι. Ψηλά, πάνω από την λίμνη του Μόρνου
        - Και είναι πολύ μακριά;
        - Τώρα τι να σου πω! Με το αυτοκίνητο κάνω 4:30 ώρες, αλλά με την μηχανή το έχω κάνει και 3 ώρες.

        (Μηχανή, τι λες τώρα…. Ένα σαββατοκύριακο με την μηχανή στα Βαρδούσια, για την χαρά της οδήγησης, για την διαδρομή μέσα στη φύση, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα της πόλης, να βιώσουμε την αίσθηση της ελευθερίας)

        - Γιάννη, τι λες, πάμε;

        - ΦΥΓΑΜΕΕΕΕ….!

    Και φύγαμε. Μαζέψαμε τα πράγματά μας, τι πράγματα δηλαδή, ένα παντελόνι, κανα-δυο t-shirt, μπουφάν, αδιάβροχα (γιατί ο καιρός δεν παίζει στα 1200 μέτρα), καβαλήσαμε τις μηχανές μας και φύγαμε.

    Εθνική Αθηνών- Λαμίας, Σάββατο πρωί, δρόμο παίρνουμε και δρόμο αφήνουμε. Στρίβουμε δεξιά για Θήβα, ο δρόμος για Αράχοβα (φωτο).

Αθήνα

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Νέο ιστορικό βιβλίο για το Διακόπι

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΙ ΦΩΚΊΔΟΣ
(Παλιά Δωρική Τετράπολις)


Ένα νέο μικρό βιβλίο, έρχετε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σε νέους και παλαιότερους για το Διακόπι Φωκίδας. Συγγραφέας είναι ο Αριστείδης Κοντογεώργος γεννήθηκε στο Διακόπι και σπούδασε Αρχιτέκτων και Πολιτικός Μηχανικός στη Γερμανία. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξυ Ελλάδας και Γερμανίας και διατηρεί άσβεστη την αγάπη για την γεννέτειρά του. Είναι το πρώτο βιβλίο που γράφει και έχει ιστορικό και λαογραφικό χαρακτήρα.
Προς το παρων το βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση, θα υπάρξει όμως κάποιος τρόπος διάθεσης που θα ανακοινωθεί ενδεχομένως το προσεχές καλοκαίρι στο χωριό.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης», συγκλήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2017 στα γραφεία του Καρέα, από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της 5ης Μαρτίου κ. Κώστα Γραβάνη και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος:             Βαγγέλης Γραββάνης    
Αντιπρόεδρος        Δημήτρης Μαυραγάνης   
Γεν.Γραμματέας    Ευθύμιος Τριαντόπουλος  
Ταμίας                   Νίκη Σαΐτη
Μέλη:                    Ιωάννα Λούη,
                              Ευφροσύνη Δεληγιώργη
                              Κώστας Σαΐτης


Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ιατρικό οξυγόνο στην Αρτοτίνα

Με την συμπλήρωση 10 ετών από την απώλεια του αγαπημένου μας πατέρα και συζύγου Δημητρίου Καραπιπέρη και με αφορμή την μεταφορά των λειψάνων του για οριστική ταφή στην αγαπημένη του πατρίδα Αρτοτίνα Δωρίδας, η οικογένεια του εκλιπόντος προσφέρει, για την κάλυψη των αναγκών του Αγροτικού Ιατρείου του χωριού, τα παρακάτω είδη:

1) Μία αυτόματη ηλεκτροκίνητη συσκευή παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, ικανή να καλύψει (24/7) τις ανάγκες συνεχούς παροχής οξυγόνου σε ασθενείς που το χρειάζονται.
2) Μία φορητή φιάλη ιατρικού οξυγόνου, ικανή να καλύψει για χρονικό διάστημα 2-4 ωρών τις ανάγκες παροχής ιατρικού οξυγόνου σε ασθενείς που επιβάλλεται η διακομιδή τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
3) Όλο τον απαραίτητο συνοδό εξοπλισμό για την άμεση και πλήρη λειτουργία των ανωτέρω.
4) Ένα φορητό οξύμετρο δακτύλου για την μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα.

Τα είδη θα είναι καινούρια και αμεταχείριστα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας, κατάλληλα και πιστοποιημένα για την χρήση που προορίζονται και θα παραδοθούν, το προσεχές χρονικό διάστημα, στον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΟΤΙΝΑΣ "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ" που θα αναλάβει την μεταφορά τους στο χωριό.

Η οικογένεια μας θα αναλάβει επίσης να ενημερώσει/εκπαιδεύσει στην χρήση και την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού τα άτομα που θα υποδειχθούν από τον Σύλλογο και την Κοινότητα

Ευχόμαστε ολόψυχα, η αγάπη όλων μας για το πανέμορφο χωριό μας, να γίνει κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την ευημερία του στο μέλλον.

Αφροδίτη Καραπιπέρη
Ξένια Καραπιπέρη
Κώστας Καραπιπέρης

Πηγή: facebook

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Αρτοτίνα: Στη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου

 Η Αρτοτίνα είναι το Βορειότερο από τα 13 χωριά του  Δήμου των Βαρδουσίων, καπετανοχώρι της Δωρίδας,  Η Αρτοτίνα είναι ένα μεγάλο και όμορφο χωριό, «άτυπη πρωτεύουσα» των βουνοκορφών των Βαρδουσίων, γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου κι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, καθώς το ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται στα 1.350 μ. Διοικητικά ανήκει φυσικά στον Δήμο Βαρδουσίων.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 – 1350μ στην αγκαλιά του “Κόρακα”, στα πλευρά της Πυραμίδας (2350μ) σε μια περιοχή με κρημνώδεις χαραδρώσεις, με ορμητικούς χείμαρρους και ποτάμια όπως: η Σαΐτα, ο Βαρδουσιώτης, οι καρυοποταμοπηγές του Εύηνου-Φίδαρη. Είναι περιοχή που έστησαν τα καραούλια τους οι αρματολοί και οι κλέφτες στην τουρκοκρατία, πλήθος τοπωνυμίων υποδηλώνουν τους ήρωες της Αρτοτίνας “Το κελί του Διάκου”, “του Σαφάκα τα ταμπούρια”, “του Σκαλτσοδήμου ο έλατος”, “Η σπηλιά του Γιαννούλα”, “του Γούλα η ράχη”, και πολλά άλλα.


Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Στο Κάλλιο του 1980

Η διήγηση ενός κατοίκου του Καλλίου 
 
     
Φωτό: sofiap81

‘Ήταν πρωτοχρονιά του 1980 έμενα ακόμη στο χωριό. Ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς. Τα Βαρδούσια και η Γκιώνα ήταν γεμάτα χιόνια και έβρεχε πολύ. Το φράγμα είχε ολοκληρωθεί και περιμέναμε μέρα με τη μέρα το νερό να φτάσει στα σπίτια μας. Η παροχή του νερού ήταν πολύ μεγάλη.

Το χωριό άρχισε να κατακλύζεται από νερό. Τα σπίτια το ένα μετά το άλλο άρχιζαν να χάνονται μέσα στο νερό. Το νερό ανέβαινε 1-4 μέτρα το εικοσιτετράωρο. Σύντομα έφτασε στην κεντρική γέφυρα και στην πλατεία του χωριού μας. Κατεβήκαμε στην πλατεία που το νερό άρχισε να την σκεπάζει και είδαμε να βγαίνουν μέσα από το νερό 3 φίδια κυνηγημένα. Είχαν τρομοκρατηθεί και ήθελαν να ξεφύγουν.

Εμείς στις 6 Γενάρη μαζέψαμε τα πράγματα μας βιαστικά και φύγαμε γεμάτοι πόνο και θλίψη που εγκαταλείπαμε το ωραίο μας χωριό...

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πρόσκληση του Δήμου σε Συλλόγους και Κοινότητες για τα αντισταθμιστικά

Ανοιχτή πρόσκληση του Δήμου Δωρίδας προς όλους τους Συλλόγους - Φορείς, τους Προέδρους Συμβουλίων - Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων, τα  ΜΜΕ κλπ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Δωρίδος στο Λιδωρίκι στις 10 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, για την ενημέρωση - συζήτηση για την πορεία και τις εξελίξεις του ζητήματος απόδοσης αντισταθμισμάτων στο Δήμο Δωρίδος λόγω των ζημιών που υφίσταται η περιοχή από την παρουσία και λειτουργία του ταμιευτήρα και των εγκαταστάσεων του υδραγωγίου του Μόρνου.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Καραχάλιος Δημήτριος

Το πρόφραγμα δίπλα στη Πεντάπολη Φωτό: Μάκης Αποστολακόπουλος

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή του ταμιευτήρα Μόρνου

Του Κώστα Κουτσόπουλου

Τον τελευταίο καιρό, κυρίως με τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης του Δήμου Δωρίδας, μπήκε στη δημόσια συζήτηση το θέμα των «αντισταθμιστικών οφελών» από την κατασκευή του ταμιευτήρα στον ποταμό Μόρνο, στο Λιδορίκι. Συζήτηση που, σε κάποιες περιπτώσεις, παίρνει και τη μορφή αντιπαράθεσης όσον αφορά τους δικαιούχους ωφελημάτων.

Είναι θεμιτό - και επιβεβλημένο σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπου ο δημόσιος κορβανάς στερεύει - η Αυτοδιοίκηση να αναζητά νέες (εναλλακτικές) πηγές χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να τεκμηριώνεται το δίκαιο του αιτήματος, για να είναι κατ’ αρχάς θεμιτή και στη συνέχεια αποτελεσματική η συνακόλουθη διεκδίκησή του. Χρειάζεται να συνοδεύεται από επιχειρήματα, τα οποία όσο πιο τεκμηριωμένα είναι, τόσο πιο σίγουρη έκβαση θα έχει η διεκδίκηση. Προδήλως, η απαίτηση από κάποιον (φορέα ή άτομο) για αντισταθμιστικά οφέλη, οφείλει να στηρίζεται στο νόημα της ίδιας της λέξης «αντισταθμιστικά». Ζητά δηλαδή κάποιος αντιστάθμισμα για κάποια ζημία που του προκάλεσαν εξωγενείς παράγοντες. Με αόριστα και, πολύ περισσότερο, σαθρά επιχειρήματα, προφανώς και δεν μπορεί να πείσει για το δίκιο του. Και βέβαια τότε προσπαθεί να πείσει δια της πλαγίας οδού, με «άνωθεν επεμβάσεις», μέθοδος πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας.

Πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικές οφειλές από τον ταμιευτήρα Μόρνου;

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Οι καστανιές του Κόκκινου

Απόσπασμα από το Εγκόλπιον των απανταχού Κοκκινιωτών Δωρίδος
του δασκάλου Θεμιστοκλή  Κοράκη, έκδοση 1990



Οι καστανιές του Χωριού


Βόρεια - Ανατολικά του χωριού , και σε απόσταση 3 περίπου χιλ. από το χωριό και μετά από πορεία δια μέσου αρκετά καλού βατού αυτοκινητόδρομου , συναντούμε το μικρό δάσος των παμπάλαιων καστανιών . Οι καστανιές αυτές όπως αναφέρω είναι παμπάλαιες και υπολογίζεται περίπου ηλικία τους το λιγότερο 4 αιώνων (400 χρόνια) .  Δηλαδή αρχάς του 1600 μ.χ .

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Μια βόλτα στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου


Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου (500μ. υψόμετρο) βρίσκεται  στο νομό Φωκίδος, βορειοανατολικά της Ναυπάκτου και κατασκευάστηκε  το 1979 για την ύδρευση της Αθήνας και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.
Στην περιοχή που κάλυψε η λίμνη υπήρχε το χωριό Κάλλιον (γνωστό στους ντόπιους με το όνομα Βελούχοβο) το οποίο μεταφέρθηκε κοντά στις όχθες της λίμνης.

Πέρασα από εκεί  σε ένα ταξίδι μου στην ευρύτερη περιοχή και είχα την ευκαιρία να τραβήξω μερικές φωτογραφίες.
 Οι αντανακλάσεις των βουνών πάνω στο νερό δημιουργούν πανέμορφες εικόνες και η μορφή της λίμνης διαφέρει από στροφή σε στροφή.
Βλέποντας περιοχές σαν αυτή δυναμώνει η αγάπη μου για τον ελλαδικό χώρο και μου ανοίγει η όρεξη για πιο πολλά ταξίδια.
 Ο μήνας ήταν Αύγουστος και ο καιρός καλός.Είχα σκοπό να αφιερώσω αρκετή ώρα και έκανα πρώτα μια αναγνωριστική βόλτα γύρω από την λίμνη κάτι που τελικά ήταν ότι πρόλαβα να κάνω μιας και ο καιρός είχε άλλη γνώμη.Λίγα 'ακίνδυνα' σύννεφα στην αρχή και λίγα λεπτά μετά σκοτείνιασε ο ουρανός και η καταιγίδα ξέσπασε απότομα.
Μουσκεμένος περίμενα κάτω από ένα δέντρο αλλά τα σύννεφα δεν φεύγανε και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω το ταξίδι μου...

Ορίστε λοιπόν το φωτογραφικό υλικό από αυτήν την βόλτα που με χαρά μοιράζομαι μαζί σας.

Λήψη από το φράγμα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ένα βιβλίο για τον διακεκριμένο Κροκυλιώτη Μίλτο Γ. Λιδωρίκη



Ο Μιλτιάδης Γ. Λιδωρίκης (1871-1951) γεννήθηκε στο Κροκύλειο και υπήρξε διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός. Ήταν δε εγγονός του αδερφού του Αθανάσιου Λιδωρίκη - Σκαρλάτου (σφραγιδοφύλακα του Αλή Πασά). Διετέλεσε βουλευτής Δωρίδας και διευθυντής της Βουλής. Έργα του παίχτηκαν από τους θιάσους της Κυβέλης και του Κοτοπούλη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. 

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Διάλεξη για την Ασήμω Λιδωρίκη - Γκούρα

Η Ένωση Γυναικών Φωκίδος και ο Σύλλογος των Αθηναίων
  σας προσκαλούν την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30 
στο Σύλλογο των Αθηναίων (Κέρκοπος 10, Πλάκα) 
στη διάλεξη του κ. Ελευθερίου Γ. Σκιαδά, με θέμα:

Η καπετάνισσα Νταλιάνα της Ακρόπολης"

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι:
 Σύλλογος Ιστορικών Μελετητών και Αγωνιστών Στερεάς Ελλάδας
& Σύλλογος Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης"


Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Για τα αντισταθμιστικά... ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ

Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος

Του Γιώργου Φωτόπουλου
M. sc. Τέως Προέδρου Κοινότητας Λιδωρικίου

Παρακολουθώντας επί δεκαετίες τις δημόσιες τοποθετήσεις τοπικών αρχόντων, πολιτικών, πολιτικάντηδων, αλλά και τις καφενειακές συζητήσεις για τα αντισταθμιστικά της λίμνης Μόρνου, είπα τώρα που γέρασα να καταθέσω κι εγώ κάποιες σκέψεις και μία πρόταση.

Όσο πιο πολλά χρόνια περνούν, τόσο αυξάνονται οι μνηστήρες αντισταθμιστικών όσο και οι απαιτήσεις τους, γεγονός που εξασθενεί τις δίκαιες απαιτήσεις των πραγματικά πληγειθησών περιοχών και κοινοτήτων.

Διάβασα π.χ. ότι ο κ. Δήμαρχος Δελφών απαιτεί λέει αντισταθμιστικά…γιατί η ΕΥΔΑΠ τους πήρε το νερό (πηγάζει από τα βουνά που τώρα με τον Καλλικράτη ανήκουν στο Δήμο Δελφών, ενώ όταν έγινε το έργο ανήκαν στις τοπικές κοινότητες). Ξεχνάει ο κ.Δήμαρχος, ότι οι τ. Δήμοι Άμφισσας, Ιτέας, Γαλαξιδίου, Δεσφίνας, κ.ά. αν και ουδόλως επλήγησαν από το φράγμα του Μόρνου, παίρνουν επί δεκαετίες αντισταθμιστικά με τη μορφή δωρεάν περίπου ύδρευσης και δεκάδες θέσεις εργασίας της ΕΥΔΑΠ στην Άμφισσα.


Ποιες όμως είναι πραγματικά πληγείσες κοινότητες και σε ποιο βαθμό;