Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Βαρδούσια: Μια οχυρωμένη όαση

της Μαρίας Μισέντου *

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που τρυπάει το μυαλό σου όταν σκέφτεσαι τα Βαρδούσια Όρη; Ο Μόρνος; Η ύδρευση της Αθήνας; Τα αλπικά χωριά της Στερεάς Ελλάδας; Ίσως.. από σήμερα θα σκέφτεσαι και Εδέμ!

Τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά. Κοφτερές κορυφές, οργιώδης βλάστηση, κρυστάλλινα νερά, παγωμένες πηγές, παραδοσιακοί οικισμοί. Με όνομα βαρύ, και ιστορία βαρύτερη, τα Βαρδούσια αποτελούσαν, επί κατοχής, σημείο αναφοράς της Ελληνικής αντίστασης. Η περίφημη μάχη της Παύλιανης. Ένα γεύμα μεταξύ Ελλήνων και Αμερικάνων στρατιωτών στο γραφικό Λιδωρίκι, έναν Ιούλιο. Οι 7.200 Έλληνες ήρωες, στο επίκεντρο της Ρούμελης να θυσιάζουν όνειρα για χάριν της ελευθερίας, το 1944. Ένα Γερμανικό σχέδιο εκκαθάρισης..

Μα ο τόπος μας έβγαλε και ήρωες, που πολλοί θυμούνται, περισσότεροι τιμούν.
Το Κροκύλειο, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων, σε μία πλαγιά του Ξεροβουνίου, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, υπήρξε η γενέτειρα του αλησμόνητου Μακρυγιάννη! Τα παραδοσιακά του κτίσματα, με τα μνημεία τέχνης και τη μεγάλη Λαογραφική συλλογή παίρνουν ανάσα ζωής τον Αύγουστο κάθε δεύτερης χρονιάς, με τα Μακρυγιάννεια,  σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στο στρατηγό Μακρυγιάννη. Η πολιτισμική, αυτή, άνθιση ξεκίνησε το 1975 με την έναρξη του καθιερωμένου, πια, φεστιβάλ. Εσείς γνωρίζατε πως σε μια γωνιά της Ελλάδος συμπατριώτες μας τιμούν τον ήρωα Μακρυγιάννη;

Το Λιδωρίκι, το κέντρο κάθε επαναστατικής εξέγερσης κατά την Τουρκοκρατία! Καταστράφηκε το 1944 από Ναζιστικά στρατεύματα. Επαναχτίστηκε πάνω στα ερείπιά του, από τις στάχτες του, και επονομάστηκε Μαρτυρικό Χωριό. Κέντρο δράσης του Αθανασίου Διάκου, Σκαλτσοδήμου, Σιαφάκα, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλων μεγάλων οπλαρχηγών. Εκεί, δε, φυλακίστηκε ο Αθανάσιος Διάκος από τους Τούρκους, δραπετεύοντας, τελικά, και οδεύοντας προς τη δόξα.

Οι Καρούτες. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων (!), στις πλαγιές της Γκιώνας. Τον Αύγουστο του 1944 έγιναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, με τον κωδικό Εχίδνα, κατά της Ελεύθερης Ελλάδας. Η μάχη κράτησε μόλις λίγες ώρες. Ο ΕΛΑΣ χάρισε στην ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης μία μάχη έπος, κατά των χιτλερικών στρατευμάτων. Σήμερα, 21 κάτοικοι τιμούν τις θυσίες των νεκρών μας, διατηρώντας ανάγλυφο την παραδεισένια ομορφιά της Φωκίδας.

Η Φωκίδα αντιστάθηκε στον εχθρό. Για δεκαετίες το μεγαλύτερο όπλο των κατοίκων ήταν το κουράγιο, το πάθος για επιβίωση και αλλαγή, το σθένος, το θάρρος. Ήταν απλοί άνθρωποι, που αντιστάθηκαν! Ήταν οι ήρωες που είχαμε ανάγκη για να προοδεύσουμε, να φέρουμε την αλλαγή, την εθνική μεταρρύθμιση. Ήταν οι πρωτοστάτες αυτής της αέναης μάχης  για την απόκτηση ενός καλύτερου αύριο. Ήταν προκάτοχοι μιας σκυτάλης που τώρα, σε σύγχρονη μορφή, φιλοδοξούμε να περάσει στα χέρια του Κινήματος Αλλαγής και ανθρώπων από την ανοιχτή κοινωνία όπως αυτών της Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Μεταρρύθμισης), ώστε να επιφέρουν την αλλαγή στο παρόν και το μέλλον του έθνους. Ας μας εμπνεύσουν όλους μας οι Έλληνες ήρωες του παρελθόντος, και ας αντιδράσουμε. Γιατί όλα αλλάζουν και όλα εξαρτώνται από εμάς. Γιατί αρκεί μία σπίθα για να μεταλαμπαδευτεί το αίσθημα δικαίου, αγώνα, αντίδρασης.  Με λογική και πίστη.

***

*Η Μισέντου Μαρία είναι 25 ετών και Υποψήφια Βουλευτής του Νοτίου τομέα Αθηνών, με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ). Κάτοικος Βύρωνα, κατάγεται από το Κροκύλειο του νομού Φωκίδας και τη Σαμοθράκη του νομού Έβρου.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Ξυνογαλάδες


Ξυνογαλάδες ονομάζονταν οι κάτοικοι του Λιδωρικιού κι όλης της ενδοχώρας της Δωρίδας, γιατί το κυριότερο επάγγελμά τους ήτανε, μέχρι προ τινος, αυτό του κτηνοτρόφου. Η ορεινή και δύσβατη χώρα τους, από τα χειμαδιά της ποταμιάς του Μόρνου έως την Αρτοτίνα και τις γυμνές κορφές των Βαρδουσίων είναι ένας απέραντος βοσκότοπος. Έτσι η ζωή τους περ­νούσε ανάμεσα σε στάνες και γιδοπρόβατα, ανάμεσα σε τσελιγκάτα, σε μπι­στικούς και τσοπάνους, ανάμεσα σε γάλατα, βούτυρα και τυριά. Στα χρό­νια μας, όλα αυτά αρχίζουν να περνούν στο πεδίο της Λαογραφίας.

Ένα από τα κτηνοτροφικά τους προ­ϊόντα ήταν το ξυνόγαλο. Αυτό δηλαδή που μένει από την αποβουτύρωση του γίδινου γάλακτος. Πριν επινοηθούν οι «φυγοκεντρικές» μηχανές, που ξελιγώνουν το γάλα και βγάζουν ύστερα το τυρί νηστήσιμο, σαρακοστιανό, η αποβουτύρωση στα χωριά μας γίνονταν με το χτύπημα σε ξύλινες κοπανοκάδες, τη βούρτσα ή μποτινέλο ή καράμπα, όπως λένε στα διάφορα μέρη αυτά τα εγχώρια βιοτεχνικά σύνεργα.

Το κοπανισμένο γιδόγαλο, απ’ το οποίο έχουν βγάλει το βούτυρο, είναι το ξυνόγαλο. Ξυνούτσικο και δροσερό, όταν μάλιστα είναι φρέσκο, με τα σπιθουράκια του, είναι ορεκτικότατο το καλοκαίρι.

Πολλοί Λιδωρικιώτες ξυνογαλάδες εγκατέλειψαν τα παλιά χρόνια τα βουνά της Δωρίδας κι εγκαταστά­θηκαν στην Αθήνα, όπου βρήκαν την τύχη τους με τα γάλατα, τα βούτυρα και τα τυριά. Ένας απ’ αυτούς — όπως μολογάει μια εύθυμη παλιά ιστορία — είχε ανοίξει γαλατάδικο στην πρω­τεύουσα. Στο χωριό του, όταν ήτανε τσοπάνος, παράδινε το γάλα του κο­παδιού του ανόθευτο, όπως το άρμεγε.

Κανένας δεν τολμούσε τα χρόνια  εκείνα να το νοθέψει, γιατί γίνονταν γρου­σουζιά στη στάνη κι έπεφτε αρρώστια απάνω της.

Στην Αθήνα όμως, τη γη της απώ­λειας, τους έπαιρνε  τους άδολους ξυνογαλάδες η δια­φώτιση ιδιαίτερα και τους έβγαζε τσι­ράκια. Νόθευαν πια το νερό με γάλα, όχι το γάλα με νερό.

Δεν άργησε έτσι κι ο Λιδωρικιώτης της εύθυμης ιστορίας μας να μπει στα μυστικά της αθηναϊκής γαλατικής τέχνης. Μόλις εγκαταστάθηκε στο μα­γαζί του, πρώτη του δουλειά ήτανε να βάλει σ’ αυτό μια καλή ταμπέλα, που να διαφημίζει το καινούργιο κατάστημα. Πήγε σε κάποιο ζωγράφο, που του συνέστησαν, και του ‘δωκε τη σχετική παραγγελία. Του είπε πως θέλει να ζωγραφίσει στη μέση της ταμπέλας μια σοϊλίδικη γελάδα, που να βόσκει σε καταπράσινο  λιβάδι.

Ο ζωγράφος έμεινε σύμφωνος. Δε συμφωνούσαν όμως στην πληρωμή της πινακίδας. Ο Λιδωρικιώτης ήτανε τσιγκούνης και τη ζητούσε κοψοχρονιάς. Τότε ο ζωγράφος του παρατήρησε, πως με τέτοια μικρή αμοιβή θα ζωγραφίσει τη γελάδα λυτή. Δε θα την έδενε, για να τη σιγουρέψει. . . « Μωρέ με χρυσό γαϊτάνι θα τη δέσεις; κάνει μ’ έκπληξη ο Λιδωρικιώτης. Εγώ τη γε­λάδα μαζί με τα γράμματα θέλω να ζω­γραφίσεις. Δε με νοιάζει, αν θα ‘ναι λυτή ή   δεμένη».

Έτσι ο ζωγράφος έφτιασε σκάρτη την πινακίδα. Τη γελάδα τη ζωγράφισε με πρόστυχες, φανταχτερές, νερομπο­γιές. Ο Λιδωρικιώτης τη χάρηκε, όταν την είδε και την έστησε με καμάρι απάνω   από  την   πόρτα   του   μαγαζιού του:

ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟΝ
«Ο Σπερχειός»
ΙΟΡΔΑΝΗ     ΞΥΝΟΓΑΛΑ

Έλα όμως που με την πρώτη βροχή που έ­πεσε ύστερα από λίγους μήνες, ξεπλύθηκε η νερομπογιά κι η εικόνα με τη γελάδα χάθηκε. Όταν το είδε ο Ιορ­δάνης άναψε. Τρέχει στο ζωγράφο και του ρίχνεται.

- Α, πατριώτη, του κάνει εκείνος, η συμφωνία μας ήτανε αυτή: Ήθελες λυτή τη γελάδα. Αν την έκανα δεμένη θα ‘μενε χρόνια στο ίδιο μέρος του λιβαδιού. Έπρεπε να το προβλέψεις αυτό. Κάθεται ποτέ το ζώο λυτό στο ίδιο μέρος; Φυσικό ήτανε να φύγει. Και πολύ μάλιστα κάθισε στο λιβάδι της πινα­κίδας. . .

Ο Ιορδάνης κατάλαβε τότε τη βαγαποντιά του ζωγράφου. Πως του την έσκασε έξυπνα. Λίγες όμως ακόμα οκά­δες νερό παραπάνω στο γάλα εξουδε­τέρωσε τη ζημιά, που του στοίχισε η   καινούργια   πινακίδα!

Πηγή: περιοδικό «Υπάτη»
Το διαβάσαμε στο: Φθιωτικός Τυμφρηστός

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Σαβατοκύριακο σε Άμφισσα και Δελφούς το φεστιβάλ Δελφών



Δύο ώρες Κινούμενα Σχέδια στην Άμφισσα από το Animasyros
Παρασκευή 28 Ιουνίου, 21:00 Σινέ Άλσος Άμφισσα

«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια»
Δέκα Ηρωίδες από Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη
Σάββατο 29 Ιουνίου, 21:00 Οικία Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς


To Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” συνεχίζει με την ανταπόκριση
και το ενδιαφέρον του κόσμου να κορυφώνεται για όλες τις εκδηλώσεις.

   
Το Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Χρισσό, το Σάββατο 22 Ιουνίου μετατράπηκε σε φυσικό σκηνικό για την αθηναϊκή μεσοπολεμική οπερέτα «Η Πρώτη Αγάπη» του Νίκου Χατζηαποστόλου ,που παρουσιάστηκε σε παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή. Κόσμος κάθε ηλικίας κατέκλυσε τον αύλειο χώρο του μοναδικού κτιρίου σε αρχιτεκτονική Τσίλερ και παρακολούθησε προσηλωμένος τους εξαιρετικούς λυρικούς ερμηνευτές και μουσικούς της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στην πικάντικη οπερέτα σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου.
Το Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ με θεματική τη Νεότητα συνεχίζει με δύο ιδιαίτερες και διαφορετικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουνίου σε Άμφισσα και Δελφούς αντίστοιχα.



Την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 21:00 το Φεστιβάλ Δελφών φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Σύρου, το Animasyros με προβολή κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια στο Σινέ Άλσος της Άμφισσας, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας. Παράλληλα, θα γίνουν εφαρμοσμένα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων από το Animasyros για παιδιά Ε΄και Στ΄ δημοτικού στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας την Παρασκευή το πρωί ,ενώ το Σάββατο το πρωί τα εργαστήρια θα μεταφερθούν στο Παλιό Δημαρχείο των Δελφών και σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων “Το Αλφαβητάρι” και το Δελφικό Κύκλο, τα εργαστήρια θα γίνουν για τα παιδιά των σχολείων των Δελφών και του Χρισσού. Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνεχιστούν τα εργαστήρια αυτά και τις επόμενες χρονιές και σε άλλες πόλεις της Φωκίδας.
 
 Το Σαββάτο 29 Ιουνίου στις 21:00 στην Οικία Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» του Κώστα Γάκη. Θα παρελάσουν από το μικρό μπαλκόνι της οικίας του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, δημιουργών των Δελφικών Εορτών το 1927-1930, δέκα ηρωίδες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με το μοναδικό τρόπο που τις αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, είτε ως αρχετυπικές μορφές, είτε ως βαθιά ανθρώπινες και ένσαρκες οντότητες.


Από την Αντιγόνη στη Μήδεια
του Κώστα Γάκη
Σάββατο 29 Ιουνίου, 21:00

Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή συγκινήσεων και βαθιάς σύνδεσης με το κοινό της , η παράσταση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» , συνεχίζει το ταξίδι της με επόμενο σταθμό έναν τόπο μνήμης και μαγείας. Τους Δελφούς. Έχοντας στις αποσκευές της τη διεθνή πρεμιέρα της στην Κορέα, δύο θεατρικές σεζόν σε Αθήνα κι επαρχία, η παράσταση έρχεται για μια βραδιά στην Οικία Άγγελου Σικελιανού. Δεμένη άρρηκτα με το πιο παλιό μας γονιδίωμα, τις πιο σκληρές μας συνειδητοποιήσεις, την πιο τραχεία σύζευξη του αέναου τότε και του εκκωφαντικού παρόντος,  η παράσταση θα βουτήξει για μία και μόνο φορά σ’ έναν τόπο μυστηριακό που δονείται στους κραδασμούς μιας εποχής αλλοτινής. Μιας εποχής ,που τα μάρμαρα λάξευαν τους ανθρώπους και η ιστορία τον ομφαλό της γης.


Μια παράσταση - κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης, όπως αυτή προκύπτει από δέκα εξέχουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με το μοναδικό τρόπο που τις αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης ,είτε ως αρχετυπικές μορφές, είτε ως βαθιά ανθρώπινες και ένσαρκες οντότητες.

Ο ποιητής, διαρκώς παρών στο ταξίδι της σκηνής, τρώει τις ίδιες του τις σάρκες για να δώσει σάρκα στο παλλόμενο όραμά του, να δημιουργήσει ένα εξίσου παλλόμενο, ρευστό, πολλές φορές γεμάτο εσωτερικές συγκρούσεις και δημιουργικές αντιφάσεις σκηνικό ποίημα, με επίκεντρο τη γυναικεία ψυχοσύνθεση.
Πίσω από τη δράση των δύο ηθοποιών (Κώστας Γάκης - Μαρία Παπαφωτίου) ανατέλλει ο ευφάνταστος κόσμος των video ή των live captures, πότε σαν ένας τρισδιάστατος ου-τόπος καμωμένος από μινιατούρες που μεταχειρίζονται σε παρόντα χρόνο οι ηθοποιοί, πότε ως τοπία του Αιγαίου που λειτουργούν ως ένας φυσικός καμβάς των δραμάτων, και πότε σαν μια σπαρακτική εστίαση στις λεπτομέρειες των προσώπων των γυναικών.
Στην εκδήλωση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» θα υπάρχει πριν και μετά την παράσταση έκθεση γευσιγνωσίας από τους τοπικούς παραγωγούς της Δελφικής Γης στην μπροστινή αυλή της οικίας του Σικελιανού από τις 20:00.

Συντελεστές:
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video art: Κώστας Γάκης
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου 
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

Διάρκεια: 90 λεπτά


INFO:
Animasyros - Κινούμενα Σχέδια για όλη την Οικογένεια
Ημερομηνία και ώρα παράστασης:
Παρασκευή 28 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Σινέ Άλσος, Άμφισσα
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Από την Αντιγόνη στη Μήδεια
Ημερομηνία και ώρα παράστασης:
Σάββατο 29 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Οικία Άγγελου Σικελιανού, Δελφοί
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος:10 ευρώ
Φοιτητικό, Άνεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ:5 ευρώ



Προπώληση εισιτηρίων:
TICKET SERVICES
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
- τηλεφωνικά: 2107234567
https://www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2019/

PUBLIC:
- σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
- στο tickets.public.gr
ΔΕΛΦΟΙ:
Τουριστικό Περίπτερο, τηλ.2265082772
AΜΦΙΣΣΑ:
Βιβλιοπωλείο Αναζήτηση ,τηλ.2265022158
ΙΤΕΑ:
Βιβλιοπωλείο Δομή ,τηλ.2265032140

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ημερίδα για την ανάπτυξη της περιοχής Κονιάκος, Λευκαδίτι και Συκέας

Η Ομάδα Έργου του Δωρικού Τριπόλου
ΚΟΝΙΑΚΟΣ-ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ-ΣΥΚΕΑ
προσκαλεί εσάς και τα μέλη σας
να παρευρεθείτε στην Ημερίδα που διοργανώνει
στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχη Μακαρίου 1 & Κηφισού, Περιστέρι)
στις 29 Ιουνίου 2019 ημέρα Σάββατο και ώρα 17.00΄ με θέμα:

«ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΟΝΙΑΚΟΣ, ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ & ΣΥΚΕΑ»

Tο Πρόγραμμα με τους ομιλητές και τα θέματα επισυνάπτεται.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Στην Ημερίδα θα μιλήσουμε για το μέλλον της πιο πάνω περιοχής μέσα από μια πρόταση, που κάνουν οι τρεις Σύλλογοι, αφού την επεξεργαστήκαμε και εκτιμήσαμε ότι μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές βελτίωσης και ανάπτυξής της, με δυνατότητα ανάλογης εφαρμογής και σε άλλες περιοχές της Δωρίδας.

Στην Ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι συντοπίτες των τριών χωριών , με στόχο όλοι μαζί να διαχειριστούμε τα προβλήματα που αφορούν την περιοχή μας και να αποφασίσουμε για το μέλλον της, ώστε κι εμείς και οι επιγενόμενοι να τη ζήσουμε κάτω από καλλίτερες συνθήκες.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Η Ομάδα Έργου

Χολέβας Δημήτριος, Πρόεδρος Αδελφότητας Κονιακιωτών
Κυριανάκης Ευθύμιος, Πρόεδρος Αδελφότητας Λευκαδιτιωτών
Βλάχος Διονύσης, Πρόεδρος Συλλόγου Συκεωτών
Μάρκος Νικόλαος, Εκπρόσωπος Δ.Δ. Κονιάκου
Κυριαννάκης Δημήτριος, Εκπρόσωπος Δ.Δ. Λευκαδιτίου
Παπαγεωργίου Κώστας, Εκπρόσωπος Δ.Δ. Συκέας

Δρίτσας Μιχάλης , Αντιπρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας
Παπαθανασίου Γιώργος, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων




 ΤΟ ΔΩΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΟ 

ΗΜΕΡΙΔΑ
 
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,
 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΟΝΙΑΚΟ, ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ & ΣΥΚΕΑ ΔΩΡΙΔΑΣ

Σάββατο , 29 Ιουνίου 2019
ΚΥΒΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - Εθνάρχη Μακαρίου 1 & Κηφισού, Περιστέρι 121 31

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
17:00΄- 17:3    
Προσέλευση & Εγγραφή  Συνέδρων & Προσκεκλημένων
                        
                       ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
17:30΄- 17:35΄






17.35΄ - 17.45΄





17.45΄ - 17.5




17.55΄-  18.05΄
    Προεδρείο - Συντονισμός: Ομάδα Έργου
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

              ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ : ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Συντονιστής:   Γιώργος Παπαθανασίου , Πρόεδρος Εταιρίας  Συμβούλων    ΠΑΜΑΚ ΑΕ, Γενικός Γραμματέας  Ε.Δ.ΕΠ.

I. «Η Κοινωνική Οικονομία ,  η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και ο ρόλος του εθελοντισμού»    
Ø   Δημήτρης  Γεωργακόπουλος , Αρχιτέκτονας, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΟΙΝΣΕΠ «ΙΑΝΝΟΥΣ- ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟ»

II. «Πρόταση–Πρότυπο ολοκληρωμένης ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα Δωρίδας»                    
Ø  Σίδερης Θεοχαρόπουλος, Γεωπόνος Ερευνητής, Διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφοϋδατίνων  Πόρων .

III.  « Η αξιοποίηση οικιστικών χώρων με το σύστημα AIRBNB»
Ø  Γιώργος Αποστολίδης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

18.05΄- 18.20΄




18.20΄- 18.35



18.35΄- 18.50΄







18.50΄- 19.05΄








19.05΄- 19.2



19:2- 19.50΄



IV.  Παρεμβάσεις
« Οι δυνατότητες και οι προοπτικές των ειδικών μορφών τουρισμού στη Δωρίδα »
Ø  Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης , Πολιτικός Μηχανικός , τέως Γενικός Διευθυντής Ε.Ο.Τ. , Αντιπρόεδρος  Ε.Δ.ΕΠ.
« Η Κοιν.Σ.Επ Action SCE -  Δράσεις & Εμπειρίες»
Ø  Βαγγέλης Θέος , Περιβαλλοντολόγος – Ερευνητής , Πρόεδρος της  Κοιν.Σ.Επ «Action SCE

 «Προβολή τόπου και τοπικών προϊόντων. Παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»
Ø  Μιχάλης Δρίτσας , Μηχανολόγος Μηχανικός-Οικονομολόγος (ΜΒΑ), Αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας

                                      ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ  

Η σημερινή εικόνα στην περιοχή των τριών χωριών ΚΟΝΙΑΚΟΥ, ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ & ΣΥΚΕΑΣ
Ο ΚΟΝΙΑΚΟΣ     
Ø  Δημήτρης Χολέβας , Πρόεδρος Αδελφότητας Κονιακιωτών
ΤΟ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ   
Ø  Ευθ. Κυριανάκης , Πρόεδρος Αδελφότητας Λευκαδιτιωτών  
 Η ΣΥΚΕΑ             
Διονύσης Βλάχος , Πρόεδρος Συλλόγου Συκεωτών

Το ΔΩΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΟ –«Δημιουργία Φορέα στην περιοχή μας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη»
Ø  Γιώργος Παπαθανασίου ,  Γενικός Γραμματέας  Ε.Δ.ΕΠ.

Υποβολή ερωτήσεων -  Τοποθετήσεις – Προτάσεις  
Ø  PANEL ΟΜΙΛΗΤΩΝ


19.50΄- 20.00΄    


Λήξη της Ημερίδας   -  Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο εγχείρημα