Το τάισμα της βρύσης
Την πρώτη του χρόνου του Αγίου Βασιλείου και πριν ακόμη φέξει, η κάθε νοικοκυρά ή η κόρη της, στολισμένη με τα γιορτινά της έβαζε σε ένα πιάτο λίγα από τα υπάρχοντα του σπιτιού (σιτάρι, τυρί, μέλι, μαλλιά, γλυκά, καρύδια, μήλα κ.λπ.) και πήγαινε στη βρύση του χωριού. Εκεί, αφού έκανε το σημείο του σταυρού, έριχνε στην κούπα της βρύσης ένα νόμισμα ασημένιο και όσα είχε στο πιάτο και έλεγε «χόρτασε βρυσούλα μου και όπως τρέχει το νερό σου να τρέχει το βιός στο σπίτι μου όλη τη χρονιά».
Αυτό το έθιμο λεγόταν «τάισμα της βρύσης» και ήταν φαινόμενο εξαιρετικό, μοναδική περίπτωση που στη βρύση του χωριού δε γινόταν κουτσομπολιό μεταξύ των γυναικών, γιατί την ημέρα αυτή η νοικοκυρά ή η κόρη που θα πήγαινε στη βρύση έπρεπε να γυρίσει στο σπίτι της με τη βαρέλα ή τη στάμνα της γεμάτη νερό αμίλητο, δηλαδή να μη μιλήσει με άλλη γυναίκα ούτε όταν πάει στη βρύση, αλλά ούτε και όταν γυρίζει στο σπίτι της.
Σπούρνη
Το πρωί της πρωτοχρονιάς στο σπίτι πήγαινε ένα αγόρι μικρό που είχε τους γονείς του για να ευχηθεί με ένα πιάτο γεμάτο μπακλαβάδες, καρύδια, σύκα κλπ. Η νοικοκυρά του σπιτιού, αφού του έδινε γλυκά να φάει, του έδινε τη μασιά «για να κάνει σπούρνη».
Ο δε μικρός ανακάτευε τα αναμμένα κάρβουνα της φωτιάς με τη μασιά και έλεγε «σπούρνη στάρια, σπούρνη κριθάρια, σπούρνη αρνιά, σπούρνη πουλιά, σπούρνη κατσίκια κλπ.» και ονόμαζε όλα τα προϊόντατου σπιτιού, αν στο σπίτι είχαν και κορίτσια ανύπαντρα έλεγε και «σπούρνη γαμπρούς».Αυτό το έθιμο με τη φωτιά το έλεγαν «σπούρνη» από το πλήθος των αναμμένων μικρών κομματιών τα κάρβουνα που είναι ανακατωμένα με τη στάχτη.
Πηγή: "Μαυρολιθάρι Το Λεβεντοχώρι της Ρούμελης" του Μπάμπη Σκορδή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.