Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Προπαρασκευαστικές κουβέντες Βουλευτή - Δημάρχου - Επανέρχεται ο παραλίμνιος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/11/2019

-Σύντομα θα ακολουθήσει συνάντηση με τη νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

-Οι αξιώσεις της Δωρίδας και τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για την αρμονική συνύπαρξη λίμνης – κατοίκων.

Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στο Βουλευτή και το Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη για το θέμα των αντισταθμιστικών, τους περιορισμούς που προκύπτουν από την προστασία της λίμνης του Μόρνου, αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης της ορεινής Δωρίδας.



Ο παραλίμνιος, ο Φαραώ και το «συμφέρον» των δημοτών




Πιο συγκεκριμένα έγιναν ήδη κάποιες προπαρασκευαστικές συζητήσεις για το καυτό θέμα της ΕΥΔΑΠ, ενώ επικεντρώθηκαν κυρίως στην ολική επαναφορά του αιτήματος για την κατασκευή παραλίμνιου αγωγού, αν και το έργο αυτό κόπηκε γιατί δεν το ήθελαν ούτε το υπουργείο, ούτε η ΕΥΔΑΠ, ούτε και ο Δήμος. Υπενθυμίζουμε δε, ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά, είχε χαρακτηριστεί ως «φαραωνικό» και «πολυτελές» και απεντάχθηκε. Ούτε όμως και οι επόμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν ποτέ στην ατζέντα το συγκεκριμένο έργο. Ενδεικτική ήταν η άποψη που διατύπωσε στην ΩτΦ ο Σωκράτης Φάμελλοος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κατά την επίσκεψή του στη Φωκίδα το 2016. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τόσο ακριβές λύσεις, αλλά ούτε και θα συμφέρει πρακτικά η λειτουργία ενός τέτοιου έργου που θα έχει τεράστια και δυσβάσταχτα κόστη. Η λύση είναι ο βιολογικόες των φυλακών Μαλανδρίνου, μαζί με το βιολογικό Λιδωρικίου. Αν λειτουργούν σωστά αυτές οι δυο μονάδες και δέχονται τα λύματα των γύρω οικισμών, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θα μπορεί να ελαστικοποιηθεί η υγειονομική διάταξη για την προστασία της λίμνης, με στόχο την ανάπτυξη επαγγελματικών δράσεων περιμετρικά της», μου είχε πει συζητώντας σοβαρά το θέμα. Μάλιστα, είχε δεσμευτεί ότι εντός του επόμενου εξαμήνου θα ερχόταν συγκεκριμένη πρόταση προς ένταξη, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ο παραλίμνιος αγωγός είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013»  από το έτος 2007 με τίτλο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και δίκτυα αποχέτευσης οικισμών για την προστασία του ταμιευτήρα του Μόρνου». Το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν απλώς «θύμα» της κρίσης, αλλά μιας πολιτικής που δεν το ήθελε, που δεν πίστευε ότι αξίζει να πέσουν τόσα χρήματα στη Φωκίδα. Μιας πολιτικής που υποτιμά τη θυσία όλων των ανθρώπων στις ορεινές κοινότητες, οι οποίοι αναγκάζονται να ξεριζωθούν γιατί δε μπορεί να ευδοκιμήσει καμιά δουλειά στον τόπο τους, λόγω της λίμνης και της εθνικής της σημασίας. Η ορεινή Φωκίδα στην πραγματικότητα ουδέποτε αμφισβήτησε την αξία της λίμνης, εκείνο που αμφισβητείται πάντα από την Πολιτεία είναι η αξία της ορεινής Φωκίδας και του πληθυσμού της.  

Η κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού δεν αποσκοπούσε μόνο στην διαχείριση των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού του Ταμιευτήρα, αλλά συνδέθηκε άμεσα με την άρση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών περιορισμών, οι οποίοι δεν θα ήταν πλέον αναγκαίοι μετά την κατασκευή του, όπως από την πρώτη στιγμή επεσήμαναν οι μελετητές, αλλά και οι πολιτικοί που πάλεψαν για το έργο, μεταξύ αυτών ο σημερινός Βουλευτής. 

Η αδιαφορία της ΕΥΔΑΠ


Η ορεινή Δωρίδα ζει συνθήκες κοινωνικού, επαγγελματικού και πολιτικού αποκλεισμού και σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη είναι η ΕΥΔΑΠ. Κατά καιρούς από πολιτικά και μη, χείλη, ψιθυρίζεται πως αν η εταιρεία ήταν ιδιωτική δεν θα τολμούσε ούτε για αστείο να φέρεται με τόση απαξίωση σε μια ολόκληρη περιοχή.

Αν και κερδοφόρα η ΕΥΔΑΠ ποτέ δε νοιάστηκε, έστω και ως ένδειξη καλής θέλησης, να δώσει ένα μηχάνημα, ένα απορριμματοφόρο, να ανοίξει ένα δρόμο, να δείξει στη Δωρίδα και τους κατοίκους της ότι υπολογίζει την προσφορά της.

Ακόμη και από το πρόγραμμα Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης αν και όφειλε να επιστρέφει ένα αντιστάθμισμα, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς τους Κτηνοτρόφους που είναι παράνομοι και «κυνηγημένοι» επειδή υπάρχει η λίμνη. Το πρώτο και βασικό που πρέπει να γίνει είναι να ληφθεί μια οριζόντια απόφαση από το Διοικητικό της Συμβούλιο, με την οποία θα κατευθύνει το 30% του προγράμματος Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ετησίως και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ηγεσίας, δημοτικής αρχής και λοιπά, στην ορεινή Δωρίδα για την παραγωγή έργων.

Πρέπει επίσης, να θεσπιστεί περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο να αποδίδεται με έργα στο δήμο, ενώ είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να λύσει το θέμα της διαχείρισης λυμάτων. Αλίμονο μας, αν το 2020 δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα «παλαιολιθικά» για την εξέλιξη της τεχνολογίας!


Τέλος, οι δυο άνδρες, Βουλευτής Γιάννης Μπούγας και Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, δείχνουν να έχουν την πρόθεση. Μένει να δούμε και τη στάση των νέων διοικήσεων, τόσο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όσο και την ΕΥΔΑΠ Παγίων!

Πιέζει το ΚΙΝΑΛ για τον παραλίμνιο


Επίσης με ερώτησή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ασκεί πίεση για την εκ νέου ένταξη του παραλίμνιου αγωγού και την οριστική λύση του θέματος της διαχείρισης των λυμάτων στις ορεινές περιοχές και των σαφή περιορισμό των δυσάρεστων επιπτώσεων της Α5.
Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:


Προς: 
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα
Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή
Τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια,


Θέμα : Ανάγκη για παρεμβάσεις στην Α5 υγειονομική διάταξη, πρόταση για ειδικό χωρικό γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου και τεχνικές λύσεις για βιολογικούς Λιδωρικίου και Φυλακών Μαλανδρίνου.

Για την Φωκίδα παραμένει έως και σήμερα δυστυχώς ως εκκρεμότητα το πλαίσιο που θα αναπτύξει την περιοχή γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου με όρους ορθής περιβαλλοντικής προστασίας. Επί δεκαετίες είναι γνωστά τα προβλήματα για το καθεστώς γύρω από τον Ταμιευτήρα, αλλά η συνεχής αναβλητικότητα στην πρόθεση λύσεων αφαιρεί δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή και επιβαρύνει την Ελληνική Πολιτεία.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός στο Λιδωρίκι δεν λειτουργεί.
Οι Φυλακές Μαλανδρίνου, δεν έχουν βιολογικό και μεταφέρουν καθημερινά τα λύματα, επιβαρύνοντας ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας τους κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Η λύση που προτάθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2011 για τον «Βιολογικό και παραλίμνιο Αγωγό Λυμάτων» κρίθηκε ακριβή από την τότε κυβέρνηση, απεντάχθη το 2012 και έκτοτε δεν υπήρξε νέα επίσημη πρόταση για λύση και χρηματοδότηση του έργου σε Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην υπάρχει ακόμη κοινά αποδεκτή λύση, τεχνική μελέτη, οικονομική εκτίμηση και τεχνικό δελτίο για τη διαχείριση των λυμάτων στην περιοχή γύρω από το Ταμιευτήρα του Μόρνου και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει και ουσιαστική βελτίωση της Υγειονομικής Διάταξης Α5 που επιτρέπει και καθορίζει αποστάσεις δραστηριοτήτων γύρω από τον Ταμιευτήρα.
Επιπλέον, στα χρόνια που κύλισαν από την λύση με τον Νόμο για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων το 2012, λύση που είναι σε ισχύ στο σύνολο της χώρας, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω της Υγειονομικής Διάταξης Α5 στη Φωκίδα, δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ειδικού χωρικού γύρω από τον Ταμιευτήρα.
Όλα αυτά τα προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των ανθρώπων και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, με βάση τα αναφερόμενα στη συγκεκριμένη Υγειονομική Διάταξη για την απαγόρευση δραστηριότητας σε ακτίνα 1,5 χιλιόμετρα από τον Ταμιευτήρα. Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ έχουν μείνει σιωπηλές, απλά παρακολουθώντας τα προβλήματα μην προτείνοντας και μη συμβάλλοντας σε λύσεις.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
Ποιο το κόστος τα τελευταία είκοσι χρόνια για το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την μη ύπαρξη βιολογικού στις Φυλακές Μαλανδρίνου;
Ποια η τεχνική λύση και το κόστος αυτής για την αντιμετώπιση του ζητήματος βιολογικού στις Φυλακές Μαλανδρίνου; Υπάρχουν σκέψεις για κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος με τον Δήμο Δωρίδας για τον βιολογικό Λιδωρικίου ;
Εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη δημιουργία ειδικού χωρικού στην περιοχή, όπου με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις να επιτρέπεται η κτηνοτροφική και μεταποιητική δραστηριότητα, σε ακτίνα μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου από τον Ταμιευτήρα, σε περιοχή όπου ήδη παρατηρείται συγκέντρωση των μονάδων αυτών;
Υπάρχει σχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την διαχείριση των λυμάτων στην περιοχή γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου και τα σημεία απορροής των υδάτων μετά την επεξεργασία;  Υπάρχει σχεδιασμός για τεχνική  λύση και πρόταση στο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων του Λιδωρικίου, των Κτηνοτροφικών Μονάδων και Μεταποιητικών Εγκαταστάσεων και των Φυλακών Μαλανδρίνου στην περιοχή;
Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία αλλαγές στην Υγειονομική Διάταξη Α5 και ανάληψη πρωτοβουλιών για βέλτιστες περιβαλλοντικές λύσεις ως προς την διαχείριση των λυμάτων του Λιδωρικίου, των Κτηνοτροφικών Μονάδων και Μεταποιητικών Εγκαταστάσεων και των Φυλακών Μαλανδρίνου και την δημιουργία ενός θύλακα δραστηριοτήτων, ενός ειδικού χωρικού για την περιοχή;
Ποιο είναι το κόστος για τις μελέτες, τα τεχνικά έργα και την λειτουργία των συστημάτων που προτίθεται η ΕΥΔΑΠ ΑΕ να αναλάβει για την ορθή λειτουργία βιολογικών και συστημάτων απορροής στην περιοχή γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου;
 

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.